Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Merevlemez-vásárlás archívum 2009. júniusig

ProFiler

Recommended Posts

• 3 weeks later...
Bencce

Bár nem vásárlás csak kérdés, de nem akarok új topicot nyitni! A merevlemez miközben olvas ilyen hangos csikorgó hangot ad ki! Ez mi lehet? Kezdi beadni a törülközőt? :Sír: Tehát a jól megszokott hangot felváltotta ez az éles valami... Valakinek van ötlete? De egyenlőre jól működik, kb 1 hetet kezdte!

ProFiler

Pont jó helyre írtad a kérdésed, mert az ilyen hangok már annak a jelei, hogy kezdj el róla mindent lementeni.

Ciao.

Athos

Na a pálya a következő:

Szeretnék vásárolni a számítógépemhez egy 250GB-os Seagate Barracuda Winchestert. Ez nem is probléma addig, amíg elém nem tettek két vinyót, amelyikek közül egyiknek van SATA-ja és ATA-ja, a másik meg csak szimplán ATA-ja. Az én alaplapom nem támogatja a SATA-át (Asus A7V8X-X).

Azon gondolkoztam sokat, hogy lehet hogy megérné a SATA-at megvenni, mert HA a jövőben vásárolok egy új gépet, aminek alaplapja mondjuk támogatja a SATA-át, akkor szerintem megérné. Szerintetek melyiket vegyem meg?

Sata-ás: 37.000 Ft

Ata-ás: 33.500 Ft

Egyébként azt mondták nekem, hogy csak úgy tudnám ezt a winchestert használni, ha ketté partícionálnám, mert az alaplap nem támogat 160GB fölötti méretet egy partíciónak (nem gond, csak igaz-e?)...

Egy utolsó megjegyzés: nem építeném be a számítógépembe, hanem MobilRack-ben használnám. Ez nem gond?

Athos

Külső rackre (USB, FireWire) gondolsz? Ha a jövőben a gépen belül használnád, akkor talán érdemes a SATA-t venni, de ha külső rackben USB-n vagy FireWire-ön keresztül, akkor elég az ATA. Viszont az én külső USB-s rackem nem tudja kezelni a particionált winchestert. Vagyis csak az elsődlegeset látja. Tehát, érdemes tájékozódni, hogy a rack mekkora winchestert tud kezelni és ha nem tudja a 250 Gb-ot, akkor meg kell kérdezni, hogy mit tud kezdeni a particiókkal. :hááát:

csum-pi
@athos

Külső rackre (USB, FireWire) gondolsz? Ha a jövőben a gépen belül használnád, akkor talán érdemes a SATA-t venni, de ha külső rackben USB-n vagy FireWire-ön keresztül, akkor elég az ATA.

Igen arra gondoltam... De figy, igazad van, télleg elég! Erre hogy nem gondoltam?! :upsz:

csum-pi

Lenne is egy következő kérdésem... ez a Segate Barracuda 250GB-os (csak) ATA-ás winchester megbízható-e? A sebesség tekintetében, melegedés tekintetében.... ami ellenérvet, érvet tudtok hozzá mondani közöljétek velem!

Chabi1
sebesség tekintetében, melegedés tekintetében....

Nem melegszik és csöndes, de lassú.

ProFiler

Megbízható is. Továbbá lehetőség szerint az NCQ-s változatot ajánlom! Akkor már nem is lassú. Egyébként halk és hűvös, bár ha dolgozik, akkor nem tudja a WD-k csendességét utolérni, ugyanis veszettül tud kerregni (de egyátalán nem hangosan).

Ciao.

Chabi1
Továbbá lehetőség szerint az NCQ-s változatot ajánlom! Akkor már nem is lassú.

Az ATA vinyóknál nem látom hogy támogatná az NCQ-t.

Csum-pi pedig ATA-t szeretne.

ProFiler

Tényleg! Igazad van. Most nem is figyeltem a csatolót.

@ csum-pi:

Még jobban jársz az ATA-val, de ha tényleg több teljesítményt akarnál a későbbiekben is kihasználni, akkor lehet SATA.

Ciao.

Athos

Még mindig nem figyelsz elégé. ;) Elvileg csak külső rackben tárolná.

Mondjuk akkor tud valóban külsőleg jó sebességet elérni, ha vesz egy SATA kártyát, aminek van külső csatlakozója és erre köti a winchestert. Sőt lehet olyan kitet kapni melyben benne van a kártya és a rack is. Sajnos nem olcsó. :Sír:

csum-pi

Lenne 3 kérdésem:

- Mi az a NCQ?

- Mi az a WD?

- végül: Ezt a SATA kártyát PCI slotba kell illeszteni, Vagy ha nem, akkor hogy képzeljem el? Ilyenről még nem hallottam :P ... mennyibe kerül egy ilyen :?: a beszereléssel nem hiszem hogy lesz probléma, ha meg fogom venni...

mellesleg kösz a segítséget eddig is...

csum-pi

megvannak a következő kérdéseim, a kártyával kapcsolatban...

LEÍRÁS:

Tulajdonságok:

- Chipset: Silicon Image

- ATA Raid 0,1 támogatás

- 2 független S-ATA csatorna támogatása

- PCI csatolófelület

- Standalone PCI to Serial ATA host controller

- Adatátviteli sebesség 150MB/sec-ig :nyíl: Ez ekkora, abban az esetben is, ha nem ilyen "bővítőkártyás" megoldás?

- 137 GB-nál nagyobb merevlemezek támogatása :nyíl: 137GB-nál NAGYOBB? vagyis, engedélyezi az ezen a méreten felüli winchatereket, ha az alaplap is támogatja... persze ezzel kapcsolatban van az is, hogy, itt ebben a fórumban volt arról szó, hogy nem mindegyik ilyen kütyü támogat több partíciót... ez is ilyen(szerintem nem)? Mert a vinyó mint említettem 250GB-os, amit az alaplapom miatt csak egy 160GB-os és 90-os partíció létrehozása után tudnám használni!?

ProFiler
1. Adatátviteli sebesség 150MB/sec-ig :nyíl: Ez ekkora, abban az esetben is, ha nem ilyen "bővítőkártyás" megoldás?

2. Mert a vinyó mint említettem 250GB-os, amit az alaplapom miatt csak egy 160GB-os és 90-os partíció létrehozása után tudnám használni!?

1. Ez akkor annyiban változik, hogy a PCI sín adatátviteli sebességére fog csökkenni.

2. Nem függ össze az alaplappal, ha külön vezérlőre van kötve. Egybenis működik a 250-es HDD.

Ciao.

csum-pi

Egy ilyen PCI sín sebessége mekkora? Vagy ez "150Mbit/sec-ig"?

ProFiler

A PCI sín 33MB/s adatátvitelre képes, ami 264Mbit/s-nak felel meg.

Ciao.

csum-pi

Akkor ezt a 150Mbit/sec-et nem lassítja le a PCI sín, mivel írtad hogy kb 256Kbit/sec-nek felel meg. :D Kösszike... Most az a kérdésem lenne, hogy ebben az árkategóriában van-e nagyobb kapacitású vag jobb winchester, mint amit itt leírtam (Seagate Barracuda 250GB ATA...) külsõ csatlakoztatásra... mostmár jöhet a SATA-s is!?

Shia-ko
Akkor ezt a 150Mbit/sec-et nem lassítja le a PCI sín, mivel írtad hogy kb 256Kbit/sec-nek felel meg. :D

:huh:

csum-pi

Arra gondoltam, hogy ha véletlenül nem akar mûködni ezen a sebességen vagy e körül, akkor már egy dolgot ki is lehet zárni (mint hibaforrás).... :hááát:

Shia-ko

Mbit - Kbit

:P

ProFiler

Meg egy cseppet más a szám is... :D:D:D

(eredeti: 264Mbit/s, szerinte meg ezt írtam: 256Kbit/s :D )

Ciao.

csum-pi

Oops :upsz: ! Bocsesz, majd legközelebb jobban odafigyelek! :hááát:

Visszatérve a fórum témájára, szerintetek van ennél a vinyónál jobb körülbelül ugyanolyan áron? Ha igen, akkor melyik az, és miben jobb???

ProFiler

Valamennyivel többért WD. Egyértelmûen mindenben a legjobb. 8)

Ciao.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...