Jump to content
GSForum - Segélyvonal

The Great Northern


grasslover

Recommended Posts

grasslover

maxresdefault.jpg

Link to comment
Share on other sites

grasslover

Május 21. Twin Peaks harmadik évad.

Azok akik nézni fogják: mi az a téma, amit szeretnétek hogy nagy hangsúlyt kapjon?

A Secret History of Twin Peaks könyvben (durva season 2, movie és könyv spoilerek következnek)

Spoiler

elég nagy hangsúlyt kap a földönkívüli jelenlét. Sokan fanyalognak, hogy túlságosan X-filesos lett; azonban Frost nem tette ezt egyértelművé a könyvben. Nem feltétlenül igaz hogy bármi kapcsolat van a Thelema, az UFO jelenségek meg a Twin Peaks események között. Az sem világos hogy melyik szemtanú bolond, melyiknek voltak tényleges élményei és soha sehol nem kőbe vésett az eredmény. Érdekesség továbbá, hogy tele van olyan nyomokkal a könyv, miszerint az Archivistnem az a személy aki a könyv végén felfedi magát, vagy ha igen, akkor valaki belepiszkálhatott a nyomokba és emiatt más a kicsengése - egy unreliable narrator a könyv fő mozgatója. Emiatt nagyon sok téves információra adhat okot, vagy lehet, hogy az Archivist, lehet hogy a belepiszkáló (akik leginkább lehetnek: Windom Earle, vagy a BOB által megszállt Cooper/doppelganger Cooper) megszállottsága okozza az UFO-k jelenlétét a könyvben.

Alapvetően nem zárkózom el ettől a megoldástól, de a sorozat azért olyan nagyszerű a szememben, mert soha nem tett le tényt - és mint nem olyan rég egy fan group felnyitotta a szemem: a Twin Peaks olyannyira a misztikum köré és a megmagyarázhatatlan felé indul el (legyen az akár egy egyszerűbb romantikus vagy földekkel üzletelős csaláskampány), hogy egyetlen subplot, egyetlen megkezdett szál sem lett benne soha lezárva. Semmi nem kapott closure-t, sehol nincs fellélegezhető fél. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
grasslover

Jelenleg alkalmatlan vagyok emberi életre, életemben nem vártam még így semmit mint a harmadik évad első (négy) részét...percenként frissítek minden elérhetőséget, hátha valahová kirakták előbb és amúgy igen: az olasz Sky streamer oldalra dél körül kikerült az első két rész, valami hiba miatt került ki.

Link to comment
Share on other sites

Honi

pár éve csak az első évadig jutottam, aztán valami miatt nem folytattam, most azért jó lenne lenyomni az egészet. Az első részt néztem újra ma, félelmetes, hogy egy 27 éves pilotról van szó, baromi jól működik az egész, remek a hangulat, és Dale Cooper... zseniális figura B).

Link to comment
Share on other sites

grasslover

Végre valaki, már kezdtem magam úgy érezni magamban beszélgetve, mint Milford polgármester.

Is this thing on?

latest?cb=20160504043152

Link to comment
Share on other sites

Honi

így 3 rész után elég megdöbbentő, hogy ezt a sorozatot ismerte még anyám is :DDD. Meg gondolom, úgy nagyjából a generációjából legtöbben vágják, mi volt ez. Pedig ennél összetettebb sorozat sztem kevés van, felsorolni is nehéz, mennyire szürreál az egész: a tuskós nő, a törpe, Bob, a tibeti módszer a gyilkos megtalálására, a félszemű nő, iszonyat beteg az egész, és mégis baromi szórakoztató. Fura, h ennyire a popkultúra része lett, pedig a legtöbb húzása alapján az se lenne meglepő, ha megmaradt volna underground kincsnek.

Link to comment
Share on other sites

grasslover

És a mitológia része az meg teljesen földhözvág. Sokkal összetettebb az egész BOB, MIKE, creamed corn meg a többi, most még spoileres rész, mint mondjuk a Lost sziget vagy a Leftovers departure.

Link to comment
Share on other sites

Honi

de ez az eklektikusság gondolom, a második évadban is ott lesz, nem? mindenfélét hallottam arról, de Lynchről nem tudom elhinni, h képes volt elcseszni.

Link to comment
Share on other sites

Hor1

Első évadot nagyon bírtam, a másodikkal nagyon szenvedek így a negyedik résznél.

Link to comment
Share on other sites

grasslover
3 hours ago, Honi said:

de ez az eklektikusság gondolom, a második évadban is ott lesz, nem? mindenfélét hallottam arról, de Lynchről nem tudom elhinni, h képes volt elcseszni.

Igazából van egy törès benne amikor Lynch inkább a Wild at Hearts rendezèsèt helyezte előtérbe,emiatt nem is volt jelen nagyon sokáig. Nèhány igen rossz subplot ès sehova nem tartó irány elèggè lelombozó tud lenni de olyan veszettül szórakoztató visszagondolni a rossz rèszekre hogy beszarás xD

Egyèbkènt az utolsó 4-5 rèszre visszatèrt Lynch,olyan finálèval hogy megőrülsz.

Link to comment
Share on other sites

Honi

2 nap alatt letoltam az első évadot, nem jellemző rám ez a "darálás", de ezt nem bírtam megállni :D. Rohadtul minőségi volt az egész, hosszasan lehetne sorolni, miért kedveltem, de gondolom, nem mondok újat :D : gyönyörű a fényképezés, szuperül működik a műfajparódia/műfajkeverés az első perctől kezdve, és irtó szórakoztató marad végig minden elemében. Meg se látszik, hogy lassan 30 éves lesz, baromi friss volt az egész. 

Link to comment
Share on other sites

Drakeamarth

Ez a hivatalos Twin Peaks S03 topik? Remélem jó helyen járok :)

Most a 2. évad közepe fele járok sokadjára, sajnos már kopott elég erőteljesen az élmény. A legjobb részek még mindig a Lynch-féle elborulások és Mark Frost világépítése, remélem az új évadban inkább ezt fogják erőltetni.

A 2. évad után még letolom a Fire Walk With Me-t (amit még sosem láttam), aztán jöjjön a mindfuck B)

Link to comment
Share on other sites

grasslover

Fire Walk with Me-ből próbáld a Q2 fanedit verziót beszerezni - ez beleépíti a Missing Pieces-ből származó, kivágott jeleneteket. A Missing Pieces is canon, szóval fontos lehet az új évadban.

Egyébként a régi sorozat arányaiban valahogy így néz ki:

50% nyomozás
40% szappanopera
10% mitológia

A movie:
20% nyomozás
40% dráma/szappanopera (de ez itt elég erős tragikus, szóval nyoma sincs a sorozat humorának, a Missing Pieces pont ezen javít kicsit, mivel egy rakás kivágott jelenetben szerepelnek szereplők a sorozatból, mint pl Pete, vagy Truman)
40% mitológia (de baromira cryptic)


Az új évad az eddigi 4 rész alapján:
90% mitológia
10% egyéb xD
Eddig nagyon dark, nagyon weird humorú, sokszor nagyon out of place, és leginkább a Mulholland Drive-ot idézi meg - annak szerkezete, annak lefolyása, illetve a néhány mondatos szerepekben is ismert(ebb) színészek szerepeltetése teljesen ugyanolyan mint az. 

Az egész olyan mintha Lynch magnum opus-a lenne, egy olyan életműlezárás, ami már lehetett volna az Inland Empire is, de ez magasabb rangú koronának ígérkezik (de én amúgy imádtam az Inland-et is). Értelmezéshez érdemes tisztában lenni korábbi Lynch filmekkel  - Eraserhead, Blue Velvet, (talán még a Wild at Heart is), Lost Highway, Mulholland Drive és Inland Empire mindenképp. Miért mondom ezt?
Mulholland Drive spoiler
 

Spoiler

c50e89d69bd0bbe599a37edcb907ab8e.jpg

Egyébként a kép érdekessége, hogy nem olyan régen, pár éve találták meg fanok, soha nem nyilatkozott róla Lynch (ahogy úgy általában a filmek magyarázataira se szokott soha választ adni) és a creditsen se az eredeti szereplők színészei vannak felsorolva. Ami szintén nem feltétlenül jelent megoldást ,mert akkor is baromira hasonlóak, tehát lehet direkt castinngal hasonló színészeket szerezni, illetve volt már rá példa Lynch filmben hogy álnéven vannak feltüntetve színészek (Fire Walk with Me). Ez a kép viszont lenne a legdurvább bizonyíték arra, amit már sokan sejtettek, hogy az egész Lynch-életmű (leszámítva Elephant Man-t és Dune-t) lehetne egy nagy univerzum része, ugyanis nagyon hasonló szimbolika és képi világ jellemzi az egészet. A szimbólumok gyakran ugyanazt jelképezik és megtalálhatóak a BOB-ra jellemző karakterek is más filmekben (Lost Highway-es fehérre meszelt arcú figura, Mulhollandos sötét arcú csöves a diner szemetese mellett...stb). És egyúttal a Club Silenzio így lehetne a Black Lodge, vagy a Lodge-hoz hasonló másik helyszín.

Egyébként csak nekem feltűnő, hogy gyakran választ a rendező helyszínneveket címeknek? A Twin Peaks is az, meg a Lost Highway óta minden filmje, kivéve a Straight Story. Mivel nagyon álomcentrikus rendező, így olyan mintha a filmcímek adnák meg a keretet a szürreális álomszerű élményeknek.

Link to comment
Share on other sites

Honi

rémlik vmi olyasmi is, h a Mulholland Drive elvileg TP-folytatásnak készült, meg mintha a törpe is benne lenne.. szeptemberben láttam másodjára, de eléggé kevésre emlékszem belőle azon kívül, hogy mennyire rohadtul tetszett :DD.

Amúgy most a 2. évad 5. rész volt, kicsit széttartó már itt a sztori (étteremkritikus érkezése vagy az orchideás srác.. eléggé érdektelen szálak, bár leginkább a Horne-testvérek irritálnak :DD), viszont Cooper miatt bőven megéri, és Albert Rosenfield is nagyon jó. Várom már, hogy kicsit elborultabb legyen megint.  

Link to comment
Share on other sites

grasslover

Igen, spinoffnak készült, eredetileg Audrey Horne utazott volna Los Angeles-be és ő keveredik balesetbe...stb. A film első háromnegyede (tehát a storyban következő igen brutális törés ott a végefelé :D ) lett volna a pilot, majdnem teljes egészében, de mivel a producerek nem kértek ebből valamiért, így Lynch lezárta azzal ami kb a 2000-es évek legbetegebb filmélményévé tette. A film pilot verziója is elérhető néhány helyen (hivatalosan nem került ki), de még nem láttam, Lynch nem nagyon szereti, de érdemes lenne próbálni egyszer. 

Ja egyébkén a Twin Peaks-nek van egy "international pilot" névre hallgató, európai pilot epizódja, ahol ragaszkodtak hozzá hogy a rész végén megoldásra kell hogy kerüljön Laura gyilkosának kiléte. Emiatt nem durván spoileres az a rész :D. Úgy tudom egyébként hogy sehol nem került az TV-be (európai TV-csatornák fejesei kaphatták meg, hogy eldöntsék, berendelik-e (szerintem az akkor már rendszerváltás utáni magyar királyi televízió is megkaphatta)), csak azóta kuriózumként érhető el.

Link to comment
Share on other sites

Honi

huh, azért ha akkor berendelik a MD-pilottal együtt a sorozatot is, elég valószínű, hogy már azzal megtörténik a tévés forradalom :DD.

Link to comment
Share on other sites

Drakeamarth

A Mulholland Drive a kedvenc Lynch-filmem, de a Lost Highway-t is nagyon szeretem, úgyhogy nem lesz itt gond. Így sokadik újranézésre a szappanopera részek tetszenek legkevésbé, még úgy is, hogy érezni az öniróniát. Egyelőre a 3. évad előtt csak a Fire Walk With Me-t és egy Színfalak mögött könyvet tervezek, aztán már rávetem magam, mert egyre több spoilerbe futok bele :D Múltkor pl. Rian Johnson twitterén futottam bele Michael Cera szerepébe.

5-10 évvel ezelőtt elképzelni nem tudtam, hogy valaha sikeresen folytatni tudják a Twin Peaks-et. A hasonló próbálkozás sorozatoknál és filmeknél (Arrested Development, Dallas, Fuller House stb.) általában nem szokott jól elsülni.

 

Link to comment
Share on other sites

grasslover

Én 14-15 éves voltam mikor először láttam a sorozatot és rohadtul semmit nem értettem a malom körüli szarakodásból, alig vártam hogy vége legyenek a Ben Horne, Katherine Martell, Josie...stb jelenetek ezzel kapcsolatban.

Tavaly ősszel viszont mikor újranéztem, akkor teljesen újként értelmeztem ezeket, mivel régen nem is nagyon figyeltem rá, így olyan volt mintha bővített scene-ekként jöttek volna szembe. És imádtam. Ben Horne az egyik kedvencem lett :D. A Secret History of Twin Peaks könyv elején van lefektetve a Twin Peaks alaptétele egyébként:

Spoiler

1. Rejtély - azok a megmagyarázhatatlan dolgok, amik az embertől független erők, általában természetfelettivel összekötött vagy föndön túli dolgok összessége. Ide jöhet a Twin Peaks teljes mitológiája BOB-ostól, MIKE-ostól, baglyostól.

2. Titok - emberek által egymástól elfedett információk, mint például a kettős könyvelés vagy az előremenetelt gátló tényezők (Hillary e-mail fiókjának megszellőztetése a való életben, vagy ugye a teljes malom-mizéria a Twin Peaksben).

És ez a kettő szorosan kapcsolódik, mindkettő része a sorozatnak. Sőt, igazából a nem-természetfeletti dolgok eredetileg nagyobb szeletet kaptak, még akkor is, amikor sokszor csak szimbolikát lehet sejteni a rejtély mögött; illetve olyan értelmezést is lehetne találni hogy a creamed corn, vagy a vörös függöny, a chevron padló vagy a visszafelé beszéd mind csak olyan jelkép, ami próbálja weirden megjeleníteni a földöntúli dolgokat. Tehát azért kukorica a garmonbozia mert az egy amerikai eredetű (fontos kapcsolat az amerikai indián-őslakos mítoszokkal) növényből készített konzervétel, ami tökéletesen példázza, hogy a földöntúli lelkek "lakmároznak" az embereken. De ezek a lelkek ezek nem nemes lelkek, akik egyengetik az emberiség útját, hanem farmerdzsekis, zsíros hajú sorozatgyilkos meg heroinista félkarú torz cipőárusok. 

Na de erről én órákig tudok pofázni -_-

Link to comment
Share on other sites

Honi

Fuhh, második évad 7. rész :huh: Nemtom, mennyi értelme van a spoiler-tagnek, de

Spoiler

ha jól tudom, az ABC a csökkenő nézőszám miatt döntött úgy anno, hogy idő előtt fel kell fedni Laura gyilkosának a kilétét (meg is ugrott ennek a résznek a nézettsége :DD), ehhez képest ez egy nagyon jó rész volt, Lynch sztem a legtöbbet hozta ki ebből. Sőt. Ismét működik a komikum (Leo és mellette Lynch mellékszerepe már az előző részben LOL :DDDD), és egyidejűleg nagyon megrendítő rész is volt. Mai szemmel egy évadzárónak vagy félévad-zárónak is elmenne. Az utolsó percek ütősek, a végső zene remek. Valahogy itt is lehet érezni, hogy megint meghal egy Laura-szintű személy, Bobby is érzi ezt és Donna is. (Érdekes volt, hogy anno az első részben ugyanígy sírva fakadt, pedig akkor még nem is tudta, hogy Laura meghalt, mégis nagyon nagy hatással volt rá ez a megérzés. És ugyancsak zseniális, hogy ugyanaz játssza Maddyt, mint aki Laurát is.) Cooper is érzi, hogy bár elvileg elkapták a gyilkost, itt lesz még gebasz. Maclachlan elképesztően profi!

 

Link to comment
Share on other sites

grasslover

s2e7 spoiler

Spoiler

Elég nagy fejezet volt ez a TV-történelemben, főműsoridőben leadni egy tinédzser lány (akit egy közel 30 éves nő játszik) módszeres meggyilkolását, ráadásul sokkoló slow motion-ben, stroboszkóp effektekkel meg bevillanó fehér lóval a házban :D .  Sarah Palmer is odateszi magát, bár annak a nőnek elég néznie, az is ijesztő xD

 

Link to comment
Share on other sites

tenderlumpling

Elég sokszor filózom, hogy mennyire állat lett volna rendes tinédzserekkel felvenni.

Link to comment
Share on other sites

Honi

s02e09

Spoiler

na csak most esett le, h kb. ezzel zárták a nyomozást. Valami miatt az volt a fejemben, hogy Horne a gyilkos. Kíváncsi leszek, hogy mi fog menni a maradék részekben, remélem, nem lesz unalmas az utolsó pár részig. Ez a végső monológ, amiben azon filóznak, hogy Bob vajon az emberi gonoszság kivetülése lenne-e, hát.. kicsit olcsó volt, nem is beszélve a baglyos záróképről. Nem tudom, hogy Lynch amúgy anno azt a vörös szobás jelenetet vajon ennyire tudatosan tervezte-e meg (táncoló törpe = Leland táncolása), sztem kár volt ennyire feloldani a szimbolikát itt. 

viszont nagyon behúzott, jó sorozat ez :D. Ha csak annyit érek el ezekkel a folytonos ömlengésekkel, h más is rákattan, már megérte :D.

Link to comment
Share on other sites

grasslover

18893285_10212885330908301_7948298577646

Link to comment
Share on other sites

Honi

kicsit megakadtam a 13. rész után, lassan csúsznak ezek a gyengébb epizódok :D. De nincs már messze a finálé :D.

Link to comment
Share on other sites

Drakeamarth
15 hours ago, Honi said:

kicsit megakadtam a 13. rész után, lassan csúsznak ezek a gyengébb epizódok :D. De nincs már messze a finálé :D.

Én is tegnap fejeztem be, ma még megnézek egy 1,5 órás így készültet meg a Fire Walk With Me-t, utána jöhet a legújabb agymenés :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...