Lord_KROK 501 Author Share Posted November 9, 2011 Arwy said: Nekem csak annyi a bajom a boltiakkal, hogy csomó tök kicsi. De amúgy szerintem csak annyi különbség van a házi meg a bolti között, hogy az utóbbi kevésbé szaros, és világosabb a sárgája. Ízre nekem ugyanolyanok. XD Errefelé a házi tojások hatalmasak! Rengeteg 2 szikű van, de láttam már 3 szikűt is! A boltiak meg tök picik meg fehérebb a hajuk. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leon121 818 Share Posted November 9, 2011 Athesz said: Nincs forgalom de vessen mindenki magára aki nem néz be nem eszik ilyet. Sütemény 3 perc alatt. Ez igazából mezei piskótatészta, tepsiben se tart sokkal tovább elkészíteni, csak persze nagyobb adag, és esetleg tovább tart felverni a tojást. Én így szoktam: X darab tojás szétválaszt, fehérje keményre felver, utána folyamatos keverés mellett hozzá a sárgája, X kanál liszt, X kanál cukor, egy kevés sütőpor, és kész is, tepsibe be, sütőbe be, és 10-15 perc alatt kész. Az X értéke attól függ, mekkora a tepsi, de olyan 5-7-10 darabból is lehet. Haladóbb szinten jöhetnek az olyan ínyencségek, mint mazsola, magozott meggy a tésztába, esetleg ha kisült, akkor kettévágva puding/lekvár a közepébe, vagy "papagájozni": a tepsibe öntés előtt több részre bontod a masszát, és azokat külön-külön ízesíted akár aromával, akár kakaóval, majd a tepsibe vegyesen öntöd, és ilyen tirki-tarka lesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cnensuska 0 Share Posted November 9, 2011 szakács-cukrászként azt mondom, ne kövessétek ezt a leírást... piskótatészta alap anyaghányada: 1 tojáshoz 25-30g cukor és liszt [attól függ hogy formában sütöd, vagy kikened a tésztát] Tojásokat szétválasztod, sárgáját addig kevered a cukor 1/3-d részével, míg a cukorszemcsék el nem olvadnak a sárgájában. Lisztet átszitálod [így meggátolva, hogy csomós legyen a sütemény] Tojásfehérjét habbá vered, úgy hogy fokozatosan hozzáadod a cukrot [elején amíg el nem kezd habosodni a fehérje, addig ne rakjál bele cukrot, mert nem fog felverődni normálisan] Egy kevés fehérjehabbal kilazítod a sárgájás részt [ergó egy kevés habot simán belekeversz a sárgájás részbe] A maradék fehérjehabot meg óvatosan belekevered a kilazított sárgájás masszához [óvatosan, nehogy széttörjön a hab, mert ha szétmegy a hab, nem lesz lyukacsos,puha a piskótád] Az átszitált lisztet beleforgatod a masszába [szintén óvatosan] Egyébként csokoládés változata ugyanennek, ha a liszt 10%-át kakaóporral helyettesíted, amit egybeszitálsz a liszttel. a bögrés sütinek köze nincsen a piskótához, piskótába nem rakunk tejet,sütőport,olajat Állagra hasonló, de az is csak a sütőpor miatt, de jópofa, kipróbáltam, és alkalmazom néha Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godzillamessage 427 Share Posted December 3, 2011 Ma vendégek jönnek. A fiammal tejfölös nyúlpaprikást találtunk ki, mint egytálételt bográcsban elkészítve. Majd lövök képeket, azt teszek fel, ha valakit érdekel A tervezett "program": Bemelegítés a bogrács mellett kis házi pálinkával és testes vörösborral. A fent említett recept elkészítése, fűszerezésben némi változtatással. + egy kis vörösbor a fejbe, mert kutya hideg van... A köret még nem tudom mi lesz, az asszony gondoskodik róla. Meg a savanyúságról is. A vacsora terveim szerint fehérbor kísérettel történik. Egy kis ejtőzés után jön a házi túrós és almás rétes. Ehhez lehet majd meggybort választani, mert idén is jó édesre (és ütősre) sikeredett. "Desszertbornak" kiváló. Szerintem a ropi ezúttal is megmarad. Ebben a kajában a fűszerek, meg a paprika+paradicsom kivételével mind saját termesztés, termelés. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord_KROK 501 Author Share Posted December 3, 2011 Kiváló program Imádom a meggybort, bár még életemben csak egyszer tudtam inni. Itt rakott krumpli készül. Link to comment Share on other sites More sharing options...
XCube 884 Share Posted December 3, 2011 Godzillamessage said: Ma vendégek jönnek. A fiammal tejfölös nyúlpaprikást találtunk ki, mint egytálételt bográcsban elkészítve. Majd lövök képeket, azt teszek fel, ha valakit érdekel A tervezett "program": Bemelegítés a bogrács mellett kis házi pálinkával és testes vörösborral. A fent említett recept elkészítése, fűszerezésben némi változtatással. + egy kis vörösbor a fejbe, mert kutya hideg van... A köret még nem tudom mi lesz, az asszony gondoskodik róla. Meg a savanyúságról is. A vacsora terveim szerint fehérbor kísérettel történik. Egy kis ejtőzés után jön a házi túrós és almás rétes. Ehhez lehet majd meggybort választani, mert idén is jó édesre (és ütősre) sikeredett. "Desszertbornak" kiváló. Szerintem a ropi ezúttal is megmarad. Ebben a kajában a fűszerek, meg a paprika+paradicsom kivételével mind saját termesztés, termelés. Kifejezetten jó érzéssel töltött el még az olvasás is, aztán belegondoltam, hogy de jó is lenne egy ilyen összejövetel. Csak az a baj, hogy külföldről nehéz összecibálni a barátokat . Jöhetnek képek, én kíváncsi lennék rá . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord_KROK 501 Author Share Posted December 3, 2011 XCube said: Csak az a baj, hogy külföldről nehéz összecibálni a barátokat . OFF : Nem is tudtam h külföldön vagy. Na a rakott krumpli elé kapott egy meggy levest, szvsz tök levessel és befőttel még jobb lett volna az összkép Link to comment Share on other sites More sharing options...
XCube 884 Share Posted December 3, 2011 Jól tudtad, hogy nem tudtad, őket nehéz külföldről hazacibálni . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord_KROK 501 Author Share Posted December 3, 2011 Aha már értem. Csak mert amit te leírtál azt lehetett úgyis értelmezni h "innen külföldről - ahol most vagy - nehéz őket összeszedni" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lloth 0 Share Posted December 5, 2011 Hm, én most találtam egy jó kis karfiol receptet (uncsi már a rakott, meg a rántott változat), holnap fogom kipróbálni. Amúgy, nem nehéz dolog: Tepsibe kis darabokra vágott csirkemellet (amit előtte besóztunk, befűszereztünk), meg rózsákra szedett karfiolt (amit előbb egy kevés vízben félig puhára pároltunk) teszünk, be a sütőbe, úgy 40 percre, a 25. percnél tojással összekevert tejfölt ráborítani, meg sajtot reszelni rá, vissza a sütőbe a maradék 15. percre, aztán annyi. Kíváncsi vagyok, milyen lesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord_KROK 501 Author Share Posted December 6, 2011 A sajt meg a karfiol együtt nagyon finom. Ilyet már szerintem ettem amit most leírtál és finom volt. (De jó annak aki megtudja unni a rakott karfiolt ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lloth 0 Share Posted December 6, 2011 Jelentem, királyság lett a kaja, egyedül a majoranna lett kicsit sok a húsra, de amúgy fincsi. A rakott karfiolt meg imádom, de most vágytam valami változatosságra. Warfare said: - Fogj két csomag négydarabos virslit - Tedd tányérra - Szúrd be késsel kicsit mind a kettőt a közepén - Tedd be a mikróba és melegítsd 1 percig Ízlés szerint kecsappal, majonézzel vagy mustárral tálaljuk. Kenyérrel. True story Amúgy, még ehhez tenném hozzá, hogy én fel szoktam tápolni a mikrós virslit úgy, hogy hosszában bevágom (de nem ketté! csak legyen benne egy rés), és teszek bele pici szalonna csíkokat, meg sajtot. Utána fogpiszkálóval összetűzöm egy-két helyen, különben nagyon szétnyílik, és kifolyik a sajt. Mikróba pár percre, aztán csá. Igény szerint lehet hozzá krumplit is sütni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godzillamessage 427 Share Posted December 6, 2011 Nos, szombaton az idő jól kitolt velünk, délutánra kifejezetten enyhe volt, meghiúsítva a forralt borhoz fűzött reményeinket (mert ugye olyan melegben kellett a francnak), az eső pedig lehűtötte a tűzgyújtási lázunkat.. Ezek híján a hangulat egy része elveszett, de nem veszett el minden. A lentebb linkelt recept alapján készítettük el az ételt és szokásomtól eltérően, most nem tértem el a recepttől. Csupán annyiban, hogy 10 főre készült (hatan voltunk). Kiváló recept, csak ajánlani tudom. Nos, dél körül megtisztítottuk és felaprítottuk a hozzávalókat. Horror következik! Vegetáriánusok forduljanak félre. Két darab rántani való nyuszi darabolódik, háttérben az összeaprított zöldpaprika, vöröshagyma, fokhagyma és a leforrázott összevágott paradicsom. A húst lesózva hideg helyre tettük. A vendégek három órára érkeztek. Nagyjából öt óráig bosszankodtunk a vacak időjárás miatt, addig szinte elfogyott a házi... Miután jól kibosszankodtuk magunkat, benn tűzhelyen serpenyőben elkészítettem az alapot, recept szerint. Kis házi szalonna indít: Miután jól összefüstöltem a házat, a recept szerint beletettem mindent és összefőztem, aztán bele a bográcsba: Sajnos azokat a képeket amiket szerettem volna, az idő miatt nem tudtam megcsinálni, ugyanis az eső miatt a garázsomba beszorulva főztünk gázon.. Itt beugrott a lesózott nyuszihusi Mikor megfőtt ment a habarás + egy kis vörösbor a bográcsba, kicsit több a fejekbe. Recept szerint. Miután szinte mindenki kétszer szedett, sok nem maradt az edényben (szerencsére) Tálalás az asszonynak: Érdemes kipróbálni, nagyon finom. Vegetáriánusok visszanézhetnek. A biztonság kedvéért az asszony csinált tésztát, hátha a vendégek nem szeretik a mi kedvenc köretünket (amit fogalmam sincs hogyan hívnak, direkt nem írom be, hogy mi hogy hívjuk, mert a neten meg lehet találni, de az nem az): főtt burgonya és liszt + ezaz az alapanyag (pássz). Ha valakit érdekel kiszedem belőle a receptet Ott a tányéron ez a köret. A tészta mind megmaradt. Közben jött egy levelem is: A borok jól fogytak, a ropi megmaradt, a rétesből sem fogyott túl sok, mert mindenki durranásig ette a paprikást. Éjjel háromkor keményen bokszoltak a borok a fejemben, de lenyomtam őket egy tablettával.. Remélem nem sokára ismét összedobunk valami ilyesmit. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BajuszGG 0 Share Posted December 9, 2011 Újabban ha van egy kis plusz pénzem szoktam steak-nek való húst (tenderloin, sirloin, t-bone stb.) venni a Vásárcsarnokban Józsitól (tőle egyébként pl. a Costes is vesz húsokat) és akkor azt szoktam megsütni magamnak, közben kísérletezek mindig valami új ízesítéssel. Amúgy főleg azért macera itthon jó marhahúst szerezni, mert öregen vágják az állatokat és emiatt kicsit rágósabb/nehezebben elkészíthető a hús mint pl. az argentín vagy az usa marháknak. Egyszer nagyon el leszek engedve veszek wagyu-t. Link to comment Share on other sites More sharing options...
XCube 884 Share Posted December 11, 2011 Lloth said: Amúgy, még ehhez tenném hozzá, hogy én fel szoktam tápolni a mikrós virslit úgy, hogy hosszában bevágom (de nem ketté! csak legyen benne egy rés), és teszek bele pici szalonna csíkokat, meg sajtot. Utána fogpiszkálóval összetűzöm egy-két helyen, különben nagyon szétnyílik, és kifolyik a sajt. Mikróba pár percre, aztán csá. Igény szerint lehet hozzá krumplit is sütni. Én is be szoktam vágni de csak sajtot teszek bele és nem tűzöm össze . Persze nagy része kifolyik, de nem rossz az úgy sem . A karfiolt sajnos nem szeretem, inkább brokkolis vagyok . Btw pár hete csináltam hamburgert, első próbálkozásra nem lett rossz, de van még hová fejlődni . A fűszerezés jól sikerült, a pogácsákat viszont túl vastagra hagytam, így kicsit összeugrottak és felpúposodott a közepük, olyan jó falós lett . Húsnak 20% zsírtartalmú marhát választottam, amivel csak annyi a baj, hogy eléggé gorombára darálják. Mivel itthon nincs finom húsdaráló, így kénytelen leszel legközelebb is ilyet használni. Finomra darált verzióban lenne az igazi, úgy vékonyabb pogikat lehetne csinálni. Godzi: Fenségesen néz ki, reggeli ide vagy oda szó szerint megéheztem . A köret receptjét mindenképpen szedd ki az asszonyból, én elsőre szimpla krumplipürének néztem, így nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy mi a turpisság . Véletlenül nem kuszkusz kerül bele? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godzillamessage 427 Share Posted December 11, 2011 Kiszedem majd az asszonyból a receptet. Semmi komolyra nem kell gondolni, kuszkusz biztosan nincs benne.. A hamburger pogácsa közepét be kell nyomni sütés előtt. Ha nem nyomod be, csinálhatod akármilyen vékonyra, felpúposodik sütés közben. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lloth 0 Share Posted December 12, 2011 Ti ettetek már sós túrógombócot? Általában mindenki a tejfölös-cukros verziót ismeri, de egy volt lakótársam csinált sósat. Nagyon picire vágott újhagymát tett a grízes-túrós alaphoz, egy kis sót, bazsalikomot, és sajtot is reszelt bele. Utána ugyanúgy kifőzte, ahogy az édes verziót szokás, pirított morzsába forgatta, annyi, hogy nem tettünk rá cukrot, csak tejfölt. Nagyon finom lett, azóta szívesebben csinálom így, mert egy pár éve nem nagyon szeretem az édes dolgokat, csak néha csinálok palacsintát (vagy sütit, tortát, de azt csak akkor, ha valakinek szülinapja van ). Link to comment Share on other sites More sharing options...
XCube 884 Share Posted December 13, 2011 Én eddig még csak levesbetétként ettem sósan, úgy nagyon ízlett. Ez a fűszeres sajtos megoldás is jó lehet, egyszer majd kipróbálom . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord_KROK 501 Author Share Posted December 13, 2011 Fura, de nekem a túró valahogy mindig csak édes ételekkel jön össze ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
gerro 0 Share Posted December 19, 2011 hali mondanátok egy megbízható műszaki webáruházat? kávéfőző gép tekintetében.. remélem nem nagyon OFF a kérdésem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cnensuska 0 Share Posted December 19, 2011 Lloth said: Ti ettetek már sós túrógombócot? Általában mindenki a tejfölös-cukros verziót ismeri, de egy volt lakótársam csinált sósat. Nagyon picire vágott újhagymát tett a grízes-túrós alaphoz, egy kis sót, bazsalikomot, és sajtot is reszelt bele. Utána ugyanúgy kifőzte, ahogy az édes verziót szokás, pirított morzsába forgatta, annyi, hogy nem tettünk rá cukrot, csak tejfölt. Nagyon finom lett, azóta szívesebben csinálom így, mert egy pár éve nem nagyon szeretem az édes dolgokat, csak néha csinálok palacsintát (vagy sütit, tortát, de azt csak akkor, ha valakinek szülinapja van ). nagyon jó ötlet a sós túrógombóc [mondjuk szakács-tanulóként nekem nem újdonság], a főzés egy játék, és nagyon jól elkaptátok ezt a játékot a kis hagymával,sajttal,bazsalikommal. Mondok nektek még egy kis játékot: pirított szalonnadarabkák,kapros,vagy kapros-tejfölös.. tényleg csak a kreativitás szab határt ennek Lord_KROK said: Fura, de nekem a túró valahogy mindig csak édes ételekkel jön össze ... Harcsa-paprikás túrósmetélttel? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cnensuska 0 Share Posted December 24, 2011 Itt vannak az ünnepek, kinél mi lesz az asztalon? Nálunk: Főételnek: Egészben sült mézes kacsa, sült almával,mandarinnal, petrezselymes-vajas mandarinos sültkrumplival [ ne a hasábra gondoljatok] és pezsgőhab mártással és Párolt rizs, tintahal karikákkal citrus dresszinggel Levesnek: Gesztenye krémleves Desszertnek meg lehet sütök valamilyen tortát... Salátának: ráksaláta Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godzillamessage 427 Share Posted December 24, 2011 Nem hangzik rosszul. Idén nálunk semmi extra nem lesz. Idén én főzök Mióta külön élünk szüleimtől (16 éve), minden Karácsony arról szól, hogy Szenteste itthon, első nap szüleimnél (szüleimmel, testvéreimmel és nagyszüleimmel, míg éltek), másnap anyósomnál (a feleségem rokonságával). Mindig ment itthon a pörgés, hogy valami finomság kerüljön az asztalra (ilyen leves- olyan sült húsok+ a sütik..), de mindig a java ottmaradt és (mivel nem voltunk itthon) ki lett dobva. Idén mondtam a feleségemnek: nincs pörgés! Az idei menü: - Pontyhalászlé (ezt mindenki tudja, hogyan kell elkészíteni ) - Pontyszeletek sütve, fahéjas sült almával és kurkumás rizzsel //Ezt úgy készítem el, hogy a pontyszeleteket mélyen beirdalom besózom. Készítettem fokhagyma, tárkony, citromlé és egy csipetnyi só felhasználásával egy kis "pácot", ezzel jól bekentem az irdalásokat belülről, meg a szeletet kívülről is. Hagyom állni 3-4 órát és felforrósított zsírban hirtelen kérgesre sütöm és utána a hőfokot csökkentve átsütöm a halszeletet. Mikor kész, mehet a zsírba az almakarika, ha megsült, pici fahéjjal megszórom. Ha a rizs elkészült kurkumával egyszerűen ízesítem. És már kész is Cserszegi fűszeres bort iszunk majd mellé. - A diós és mákos bejglit az asszony süti ehhez nem értek.. Amúgy nem ebéd lesz, olyan 4 körülre terveztem a kaját. Későn keltünk. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GustyX 0 Share Posted December 25, 2011 Tegnapi menü: - halászlé - füstölt sajtos-aszalt szilvás pulykamell baconba göngyölve - burgonya krokett - kukorica saláta - sajtos-tepsis hal (ponty és tonhal) - apró sütemény - kijevi torta Semmi extra. Anyós jelölt pedig valami banános, ananászos csirkét csinál. Meglátjuk milyen lesz . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lloth 0 Share Posted December 28, 2011 Cnensuska said: Harcsa-paprikás túrósmetélttel? Ez volt a 24-i menü a halászlé után, isteni volt. 25-én megint halászlé (csak most másik rokonnál), meg az elmaradhatatlan töltött káposzta. Ez most ilyen hagyományos karácsony volt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now