Churros Posted February 7 Posted February 7 Sziasztok, Az alabbiakkal kapcsolatban kernek tanacsot, segitseget. Adott egy Yettel-es router agy csaladi haz egyik szobajaban. Tole mintegy 20 meterre van egy garazs. A router a garazsra nezo szobaban van. Szeretnenk egy biztonsagi kamerat telepiteni a garazsra. A Wi-Fi a kamera leendo telepitesi helyen nem erheto el, vagy ha igen, akkor nagyon surun ledobalja a csatlakoztatott eszkozt (mobil telefonnal probaltam). Mi a velemenyetek, egy a routerbol a kameraba huzott UTP vezetek biztositana a folyamatos kapcsolatot? Milyen modszert javasoltok, levegoben kifeszitve vagy foldbe rejtve? Milyen kabelt ajanlotok? Valaszaitokat elore is koszonom.
payskin Posted February 12 Posted February 12 Szia! Szerintem simán jó az UTP, de jó volna tudni, hogy milyen felbontása van a kamerának, és hogy a kép folyamatosan jön-e rajta (hány kép / másodperccel), mert ez alapján választanék kábeltípust. Azt tippelem, hogy azért a 1 Gigabites Cat5E, ami 100 méteren tudja ezt a sávszélességet, jó erre a célra, és olcsóbb, mint a Cat6. A kamerának a doksijában nem említik, hogy milyen kábeltípus kéne hozzá? Hogy a levegőben vagy a földben az jó kérdés, de előbb építsd ki meg próbáld ki, aztán el lehet dönteni, melyik célravezetőbb. Én lehet hogy a földben vinném, de ott sem csak így simán, hanem valami kábelcsatornában. @Greene te jobban értesz ehhez, szakérts egy kicsit plz.
Greene Posted February 12 Posted February 12 Elég kell legyen a Cat5E, mi is ezt használjuk a céges HD kameráknál. Sőt, mi 100 megás portokra is rakjuk őket. (Minden IP kamera használ valamilyen képtömörítést, hogy kevesebb sávszélességgel működjön). A 20m távolság nem probléma ezeknek a kábeleknek. Ha olyan helyeken megy át a kábel ahol az elektromágneses interferencia problémát okozhat, akkor lehet az UTP helyett FTP, de egy átlag háztartásban szerintem elég az UTP. Lengőkábelt nem javaslok, könnyen beleakadhat valami. Nálam minden UTP kábelcsatornában megy. Ami utólagos, ahhoz külső -öntapadós- kábelcsatornát használok: ( https://www.obi.hu/kabelcsatornak/mini-kabelcsatorna-oentapado-15-mm-x-10-mm-hossza-2-m/p/2815017 ). Ez azért jó, mert jól megtapad a falon, fehér mint a fal színe (van belőle fekete meg barna is), és könnyen méretre lehet vágni. Külső falnál -ami jellemzően porózusabb- lehet olyan kábelcsatornát használni ami felfúrható műanyag bilincsekbe pattintható bele. Ezeknél nagyon fontos, hogy UV-állóak legyenek. Nem tudom a kamera tápellátása meg van-e oldva a telepítés helyén. Ha tudja a kamera a PoE (Power Over Ethernet, 802.3af) funkciót, akkor lehet hozzá olyan tápfeladót venni, amivel a routerből jövő kábelre rá tudod rakni a kamerának szükséges áramot is. 1 1
Recommended Posts