kaszman1 Posted November 1, 2025 Posted November 1, 2025 Gondoltam ha már egyre gyakrabban kerül szóba a Linux és társai lehetne egy topik, ahol megosztjuk egymással milyen "open source" szoftvereket használtok, milyen projekteket terveztek, csináltok, milyen alternatívákat ajánlotok a nagyok megszokott alkalmazásaira. Mivel a google, microsoft, apple, meta és társaik folyamatosan egy Black Mirror epizód disztópikus látomása felé tolja a világot az erőltetett AI mániával és a személyes adatok halászásával, szerintem a téma aktuálisabb, mint valaha. Nem tudom mennyire releváns az itteni kemény magnak a dolog, ha nem lesz érdeklődés az sem baj. Minden jöhet, ami FOSS (Free and Open Source Software), vagy valami módon kapcsolódik a témához. Lehet az Linux bütykölés, ami már nem fér be az erre létrehozott topikba, alternatív android applikációk (pl Fdroid), self hosting, barkácsprojektek (security, home assistant, stb) vagy csak érdekes mobilos applikációk, open source játékok is akár. Meg persze bármilyen hír jöhet ide, ami kapcsolódik. A topik nevéért előre elnézést, ez jutott eszembe, szorosan mögötte a második helyen a "Be ne FOSS" volt. Szerintem ez jobb... Kis ízelítő személy szerint milyen témát tudnék hirtelen feldobni: - Kb egy éve kezdtem Linuxot használni és játékok szempontjából, vagy akár Steam deck beállítások megosztása, tippek. - Androidon szinte minden applikáció, ami lehet lecseréltem FOSS alternatívára az Fdroid app store-on keresztül. Szívesen elbeszelgetnék róla ti milyen alternatív appokat használtok. - Kb fél éve váltottam gmail-ről mailbox-ra. Ugyan fizetős, de hatalmas előny, hogy nem egy multi taníttatja a fos AI-ját a leveleimen. - Most tervezek az új házba egy self hosting megoldást, médiaszerver, kamerák és alap home assistant megoldásokat tervezek, erről is szívesen eldumálgatnék az illetékesekkel. Aki akar jöhet megvitatni miért nem jó neki az open source, vagy miért vagyok hülye. Ha már folyton a Win 11 topikba járunk a microsoftot szapulni, legyen hely az ellenkezőjére is 4
Lord_KROK Posted November 1, 2025 Posted November 1, 2025 1 hour ago, kaszman1 said: Ha már folyton a Win 11 topikba járunk a microsoftot szapulni, legyen hely az ellenkezőjére is Szóval itt meg magasztaljuk fel a Win 11-et? (Amúgy remek kezdeményezés) 1 1
kaszman1 Posted November 1, 2025 Author Posted November 1, 2025 2 hours ago, Lord_KROK said: Szóval itt meg magasztaljuk fel a Win 11-et? (Amúgy remek kezdeményezés) Ha konstruktív érveléssel tudod magasztalni hajrá
payskin Posted November 5, 2025 Posted November 5, 2025 Megnyitom az eszmecserét videólejátszó témában. Nem szeretem a VLC-t. Azon túl, hogy mindent lejátszik, nekem túl nagy és helyenként buta. Utálom a beállításait és hogy 20 éve nem tudtak ezzel kezdeni valamit, valamit hogy külön plugint kell feltenni, hogy képre kattintva tudjak pause-olni, aminek alapfunkciónak kéne lennie. Windowson MPC-HC-t használok innen töltikézve ZIP-ben, és annyira prosztó módon oldom meg, hogy ott helyben, a Downloads-ban van kicsomagolva egy mpc-hc mappába, onnan fut. Linux alatt most Celluloidot használok, de a Gnome 49-ben állítólag jön majd/van valami hiper-szuper új videólejátszó, amit ki akarok majd próbálni (csak hozzám még nem ért el a Gnome 49). On 11/1/2025 at 4:29 PM, kaszman1 said: - Kb fél éve váltottam gmail-ről mailbox-ra. Ugyan fizetős, de hatalmas előny, hogy nem egy multi taníttatja a fos AI-ját a leveleimen. Ez nagyon fura. Engem ez egyáltalán nem érdekel, mármint hogy mit csinál a Google a leveleimmel. Szerinted mi a legrosszabb, ami ezzel kapcsolatban történhet, amiért ez téged ennyire zavart? Lehet, hogy én vagyok teljesen sötétben ezzel kapcsolatban? Viszont óriási hátrány volna lejönni a 20+ éve használt Google-ökoszisztémáról. Levelek, képek, drive-on fájlok, "word, excel, powerpoint", bejelentkezések egy csomó helyre, mobil, fizetés, mind Google-alapúak, szuper kényelmes, és havi 690 forintomba kerül a tárhelybővítéssel együtt.
Lord_KROK Posted November 5, 2025 Posted November 5, 2025 46 minutes ago, payskin said: Megnyitom az eszmecserét videólejátszó témában. Nem szeretem a VLC-t. Azon túl, hogy mindent lejátszik, nekem túl nagy és helyenként buta. Utálom a beállításait és hogy 20 éve nem tudtak ezzel kezdeni valamit, valamit hogy külön plugint kell feltenni, hogy képre kattintva tudjak pause-olni, aminek alapfunkciónak kéne lennie. Windowson MPC-HC-t használok innen töltikézve ZIP-ben, és annyira prosztó módon oldom meg, hogy ott helyben, a Downloads-ban van kicsomagolva egy mpc-hc mappába, onnan fut. Linux alatt most Celluloidot használok, de a Gnome 49-ben állítólag jön majd/van valami hiper-szuper új videólejátszó, amit ki akarok majd próbálni (csak hozzám még nem ért el a Gnome 49). Ez nagyon fura. Engem ez egyáltalán nem érdekel, mármint hogy mit csinál a Google a leveleimmel. Szerinted mi a legrosszabb, ami ezzel kapcsolatban történhet, amiért ez téged ennyire zavart? Lehet, hogy én vagyok teljesen sötétben ezzel kapcsolatban? Viszont óriási hátrány volna lejönni a 20+ éve használt Google-ökoszisztémáról. Levelek, képek, drive-on fájlok, "word, excel, powerpoint", bejelentkezések egy csomó helyre, mobil, fizetés, mind Google-alapúak, szuper kényelmes, és havi 690 forintomba kerül a tárhelybővítéssel együtt. VLC kiváló, nekem mindent tud amire kell. Valóban kattintásra nem pausol (ki kellett próbáljam, annyira nem használom) de a kezelőfelületen van pause gomb, és a szóköz is megállítja a médiát. Igazából ma már meg sem fordulna a fejemben, hogy nem VLC-t használok (és durva belegondolni, hogy a 2000-es évek közepe óta, nagyjából 20 éve használom). Gmail / Google : Itt egyezik a véleményünk, nekem is széllel szemben hugyozás lenne leválni róla, leszámítva, hogy nekem ráadásul még teljesen ingyenes is (igaz nincs tárhelybővítésem).
jagdtigger Posted November 5, 2025 Posted November 5, 2025 (edited) 5 hours ago, payskin said: Engem ez egyáltalán nem érdekel, mármint hogy mit csinál a Google a leveleimmel. Hát ha nem zavar hogy csak idő kérdése mikor találnak egy sebezhetőséget éés húzzák ki az AI-ból a tréninng adatokat....... (nem véletlenül csúfolom keresőmotornak őket) Én a magam részéről elvagyok a protonmail+nextcloud+collabora kombóval mint a befőtt..... Edited November 5, 2025 by jagdtigger
kaszman1 Posted November 6, 2025 Author Posted November 6, 2025 22 hours ago, payskin said: Ez nagyon fura. Engem ez egyáltalán nem érdekel, mármint hogy mit csinál a Google a leveleimmel. Szerinted mi a legrosszabb, ami ezzel kapcsolatban történhet, amiért ez téged ennyire zavart? Lehet, hogy én vagyok teljesen sötétben ezzel kapcsolatban? Viszont óriási hátrány volna lejönni a 20+ éve használt Google-ökoszisztémáról. Levelek, képek, drive-on fájlok, "word, excel, powerpoint", bejelentkezések egy csomó helyre, mobil, fizetés, mind Google-alapúak, szuper kényelmes, és havi 690 forintomba kerül a tárhelybővítéssel együtt. Azon felül amit a kolléga leírt feljebb nálam főleg a Google-ba vetett bizalom teljes elvesztése okozta a váltást. Régen én is fenn ültem a Google vonaton, láttam benne a jövőt, élveztem a kényelmet. Elsők közt lett gmail fiókom, mai napig meg is van. Napi szinten használtam a chromecast-omat, a google assistant minden cuccomra rá volt kapcsolva. Mikor beindult a trend, hogy konstans kinyírták a szervízeiket, ebből többet is tapasztaltam saját bőrön: Google Play Music, Google Podcast, Chromecast, Google home hardware, Picasa, és még sorolhatnám. Nem csak szoftverekről beszélek, vagy a kereső butításáról, a Google konkrét általam vásárolt hardvert tett működésképtelenné. Egy keresőmotor fejlesztő cegből reklámcéggé alakultak. Nálam betelt a pohár. A Google temető lassan 300 bejegyzésnél tart, az mondjuk önmagáért beszél. Az AI aranyláz volt az utolsó szög a koporsóban. Egyszerűen nincs szükségem ilyen implementációra sehol. Nem akarom hogy az emaileken csácsogjon valami elcseszett reklámozásra finomított AI. Nem mintha bármit titkolni akarnék, hanem mert el tudom dönteni magam is mit akarok venni. Nem kell reklám. Mindig is ez volt a preferencia nálam. Előfizetek inkább egy kissebb cég szolgáltatására, akik a privacy és cybersecurity oldalról közelítik meg a dolgot, havi 2 euróból van 10 giga tárhelyem, akár 50 alias családtagoknak külön inbox-szal, egyszerhasználatos címek, és semmi tejszínhab. Jobb, mint a gmail? Nem biztos, lehet drágább is, viszont cserébe azt kapom, amire előfizettem és nem turkálnak a dolgaimban, nem erőltették rám a nem kívánatos dolgaikat. EU alapú cég remek ügyfélszolgálattal. Mellesleg eléggé virágzik most ez a dolog, sok ember próbál leszakadni a multikról és jelenleg rengeteg nagyszerű alternatíva létezik emailre. Protonmail, Tuta, Mailbox, stb Mint írtam személyes preferencia, de szerintem amint az AI buborék eléri a kritikus pontot már a csapból is személyre szabott reklámokkal fognak bombázni az LLM-ek. Ez a szomorú jövőkép, én ebből próbálok kimaradni amennyire csak lehet.
Fujitsu Posted November 6, 2025 Posted November 6, 2025 A téma címe bántja a szemem, valamelyik moderátor kijavíthatná. (Szabadszoftver-sarok a helyes megfejtés a második mozgószabály értelmében.) Én sem rajongok annyira a VLC meg az MPC-HC lejátszókért, de lassan húsz éve, a Windows Media Player, az ACE Mega Codec Pack meg a CyberLink PowerDVD elengedése óta ezeket használom. Jobbat nem tudok sajnos, viszont a feladatát korrektül elvégzi mindkettő. Egy időben még Androidon is használtam a VLC-t. Ami a Google-t illeti, sokáig én is teljesen ráutaltam magam az ökoszisztémájukra (különösen akkortájt, mikor anno Androidot kezdtem használni), de aztán tettek róla, hogy kiábránduljak belőlük: Beszántották a Google Readert: a mai napig nincs normális alternatíva, a Feedly nem tárolja a cikkeket, telefonon pedig nem hajlandó külső böngészőben megnyitni őket, csak a sajátjában. Szétkúrták a naptáramat, többévi naptárbejegyzéseim mentek tönkre miattuk. Eltüntették a cache-elt weboldalak megtekinthetőségét a keresőből. Kiherélték a timeline-t a Mapsben, már csak telefonon lehet visszanézni, hogy mikor merre jártál, webböngészőből már nem. Kivették a traffipaxjelentéseket a Mapsből, erre idén rá is faragtam Ludwigsburgban (már egy minimális túllépésért is megbasznak, amit észre sem vesz az ember, ezért lett volna jó tudnom, hol van a kurva mérőoszlop). Elkezdték szopatni a reklámblokkolókat a Chrome-ban, néha már a YouTube hirdetéseit sem lehetett megszűrni velük. És ha mindez nem lenne elég: tévedésből lenullázták a fiókját egy ipsének, aki a gyerekorvosnak küldött egy képet, amit önkényesen pedofil tartalomnak minősítettek. Hiába derült ki, hogy hibáztak, a fickó nem kapta vissza a fiókját. Ez utóbbi volt az a pont, ahol visszamondtam a Drive-előfizetésem, és előfizettem kezdetben Tresoritre, aztán váltottam Proton Drive-ra. Már az is aggályos, hogy egy cég algoritmusai turkálnak a felhasználók fájljaiban, de hogy egy szolgáltatás, amiért a felhasználó fizet, adott esetben minden jogalap nélkül, szándékosan a felhasználó ellen dolgozzon, és hogy a cég még akkor se visszakozzon, amikor teljesen nyilvánvalóan kiderül, hogy hibáztak, és botrány lesz az ügyből, ez számomra elfogadhatatlan. Ilyet még a Microsoft sem enged meg magának, hogy statáriumot vezessen be a saját felhasználói ellen. (Mondom ezt úgy, hogy alapvetően minden védendő fájlt eleve titkosítva töltöttem már fel a Drive-ra is.) A Chrome-ot is lecseréltem azóta Brave-re (telefonon is). Az Androidot a Redmi Note 5-ösöm nyugdíjazásával elengedtem, a céges iPhone-t használom privátként is eSIM-mel. Navigációra már szinte csak a Waze-t használom (sajnos az is Google-tulajdon). A Gmailt még nem kukáztam, mivel közel két évtized alatt ezernyi helyre regisztráltam már a hat különböző fiókommal, de valamennyire csábít a Proton Mail, ha már úgyis jár a Drive mellé, hogy kipróbáljam. És hogy ontopic legyek, elkezdtem lecserélni az Adobe Acrobatot SumatraPDF-re. Volt már egy időszakom régebben (még az előző évtizedben), amikor alternatív PDF-olvasókat használtam (Foxit Reader, PDF-XChange-Editor), de aztán visszaálltam az Acrobatra. Mostanában viszont megint kezd elegem lenni belőle, úgyhogy legalább a privát gépemen igyekszem szabadulni tőle. 2
kaszman1 Posted November 6, 2025 Author Posted November 6, 2025 11 minutes ago, Fujitsu said: A téma címe bántja a szemem, valamelyik moderátor kijavíthatná. (Szabadszoftver-sarok a helyes megfejtés a második mozgószabály értelmében.) Én kérek elnézést, a magyar helyesírást csak itt gyakorlom a fórumon
payskin Posted November 6, 2025 Posted November 6, 2025 Köszi, tök jókat írtatok, elgondolkodtató. Én nem parázok ennyire a Geminitől, és mivel minden nap használom, főleg tényleg keresőmotorként, látom az értelmét is. Amikor kaszman1 felsorolását olvastam a beszántott Google-szolgáltatásokról, termékekről, azonnal bevillant fájó pontként a Google Reader, aztán láttam, hogy Fujitsunál ott is van. Hogy ki az istent zavart az a faék egyszerű, mégis milyen tök jó kis cucc, sosem fogom megérteni. Illetve szép példája a szoftveripar totál zsákutcájának, hogy valójában senkinek sem sikerült 1:1-ben implementálni, mindenki vagy alul, vagy túltolta, nem is beszélve a fenszi fizetős megoldásokról. Hagyjuk már egymást. Javítottam a témanevet. 1
jagdtigger Posted November 6, 2025 Posted November 6, 2025 3 hours ago, Fujitsu said: a Feedly nem tárolja a cikkeket Freshrss-t próbáltaad? Spoiler Ha jól emlékszem még kiegészítő is van ami lerántja neked a teljes cikket. 1
Fujitsu Posted November 7, 2025 Posted November 7, 2025 A Reader beszántása óta a Feedlyt használom, egy ideje nem kerestem alternatívát. Viszont amióta a Brave-vel böngészek, megszoktam a reklámmentességet telefonon is, így már nagyon idegesít, hogy a Feedly appja képtelen a Brave-ben megnyitni a linkeket. Egyelőre az Inoreadert írtam fel magamnak kipróbálásra, de majd megnézem, milyen lehetőségek vannak még, köszi az ötletet. 17 hours ago, payskin said: mindenki vagy alul, vagy túltolta, nem is beszélve a fenszi fizetős megoldásokról. Igen, a Feedlyvel is nagyon elszaladt a ló az elmúlt években, egy ideje már nagyon érik, hogy lecseréljem. Egyébként a listám természetesen messze nem teljes, a Google pl. a Hangouts üzenetküldőt is kinyírta, meg még biztos mást is, amit használtam, csak nem jutott eszembe minden. Sajnos híresek arról, hogy különösebb átmenet vagy alternatíva nélkül elkaszálnak szolgáltatásokat, aztán csinálj, amit akarsz. Már csak ezért sem érdemes teljesen kiszolgáltatni magunkat nekik. 17 hours ago, payskin said: Én nem parázok ennyire a Geminitől, és mivel minden nap használom, főleg tényleg keresőmotorként, látom az értelmét is. Az AI-ban alapvetően én is inkább a lehetőséget látom, viszont szükségesnek érzem menedzselni azokat a kockázatokat, amiket a Mag7-vállalatok szinte már szuverén állammá dagadása jelent. Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem használom a szolgáltatásaikat (sajnos több tekintetben megkerülhetetlenek), de igyekszem mérsékelni a kitettségem feléjük, és az alternatívákat is próbálom valamennyire behozni a képbe. 19 hours ago, kaszman1 said: Én kérek elnézést, a magyar helyesírást csak itt gyakorlom a fórumon Nem szoktam szólni érte, csak a témacímnél már kellően zavart, hogy a magyar helyett az angol helyesírás szabályait követte. Köszönjük Balázsnak az intézkedést!
kaszman1 Posted December 11, 2025 Author Posted December 11, 2025 Egy kis up a topiknak térkép app témában. A de-googling jegyében több appot is kipróbáltam vezetéshez, ami nem Google maps, vagy Waze és épp új applikációt keresek, de erről majd bővebben lentebb. Gondoltam leírom a tapasztalataimat jópár appal. Van köztük open source is, csak hogy a topikhoz hű maradjon a téma. Vélemény hegyek: Organic Maps - Az Open street maps adatbázisát használja és úgy reklámozzák főként turisták, túrázók és bicajosokat céloznak meg vele. Személyes tapasztalatom, hogy vezetéshez nem rossz, csak kicsit fapados élményt ad. Hiányoltam az alternatív útvonalakat, jobb testreszabást. Asszony is letesztelte, mikor Prágába utazott és elmondása szerint a városnézés során az OM jobb útitárs volt a Google maps-nál. Főként a 3D épületek és helymeghatározás pontosságát dícsérte, ami gyalogos felfedezéshez nagyon jól jön. Magic Earth - ez hatalmas kedvencem (volt eddig). Privacy fókusz, személyes adatokat nem tárol, nem loggol. Remek testreszabhatóság, rengeteg térkép theme, napszakok szerint változó 2D-3D nézet, nagyon pontos és remek alternatív útvonalakat ajánl fel. Több mint egy évig volt a fő appom vezetéséhez. Megjártam vele Pozsonyt és Budapestet is rengetegszer. Live traffick update, balesetek és dugók dinamikus jelzése. Több ezer km alatt mindig megbízható volt, nálam a Google maps-t és Waze-t simán verte sokmindenben. Sajnos nemrég váltottak ingyenesről "freemium" modellre. Kapott egy nagyobb arcfelvarrást a térkép és sajnos előfizetés mögé került sok funkció. Mivel pozitív a tapasztalatom vele megfordult a fejemben hogy megveszem egy évre, de jelenleg inkább az alternatívákat tesztelem, mielőtt döntenék. Sygic - Szintén előfizetéses, de ezzel csak közvetett tapasztalatom van. Apósomnak van valami ősrégi lifetime előfizetése, ami már nem is létezik az árazásban, de megy neki a premium verzió vele Erről sok jót hallottam, de a tapasztalat sajnos negatív, eddig bárhová mentünk apóssal a navigációt folyton le kellett cserélni út közben, mert vagy lefagyott, vagy rossz volt a helymeghatározás. Lehet ez csak nála valami gebasz, telefonja sem a legújabb. CoMaps - jelenleg ezt nyüstölöm. Az Organic maps fork-ja, amit azért kezdtek külön fejleszteni, mert az OM körül kialakult valami botrány, a tulajok miatt. Ez is inkább a minimálista vonalat követi, nincsenek puccos funkciók, de teljesen használható. Ugyan nincs live traffick data, ami hiányzik az magic Earth után, de szokható és legalább nem küld be minden szar mellékutcába a navigáció, hogy 20 másodpercet spóroljon, mint a Waze. Ha van valakinek tapasztalata hasonló appokkal, vagy a fentiekkel konkrétan szívesen elolvasom.
jagdtigger Posted December 11, 2025 Posted December 11, 2025 Az említett google appokat nem számítva nekem csak a tomtom navijával van tapasztalatom, igaz nem app hanem HW formájában (régi tomtom rider motoros navi). Eddig mindenhova el tudott vinni, illetve útvonaltervek is átvihetők rá gépről . (Hab a tortán hogy teljesen offline a navigáció és a térkép, csak az útinfóhoz kell net amit BT-n kap a telefontól.) Én kicsit lassabban haladok a de-google témával app ügyben, sajnos hiába létezik alternatíva mint pl az Ubuntu Touch az én esetembe a "mainstream" appok nem nagyon támogatják..... :/
kaszman1 Posted December 24, 2025 Author Posted December 24, 2025 Egy érdekes cikk, ahol egy szakértővel azt elemezgetik Európában milyen trend kezd kialakulni, ahol a különféle szervek és országok kezdenek leválni az anerikai szoftverekről és felhő infrastruktúráról, mivel az EU-s GDPR szabályokkal nem összeegyeztethető, hogy az amcsik barmilyen tárolt adatba elvileg beletúrhatnak a saját törvényeik szerint. Ez nagyrészt open source alternatívákban mutatkozik, mint pl LinreOffice, Thunderbird, stb https://www.theregister.com/2025/12/22/europe_gets_serious_about_cutting/ Lemmy-ről emelt összefoglaló: Spoiler Europe faces a critical dependency on US cloud infrastructure, with 90% of its digital infrastructure controlled by American companies, according to competition expert Cristina Caffarra. This vulnerability has spurred concrete action, with public institutions in Austria, Germany, France and the International Criminal Court moving away from US providers. The core issue stems from the US CLOUD Act of 2018, which allows American authorities to access data held by US companies regardless of location, conflicting directly with EU privacy laws. This creates an "irreconcilable legal conflict" since any contract between European customers and US cloud providers is subordinate to US federal law. Several key developments highlight this shift: - Austria's Federal Ministry for Economy completed migration of 1,200 employees to European open-source platform Nextcloud - The International Criminal Court is replacing Microsoft office software with OpenDesk after its chief prosecutor was locked out of Outlook - Germany's Schleswig-Holstein state has moved 24,000 civil servants to open-source alternatives However, challenges remain. The acquisition of Dutch cloud provider Solvinity by US-based Kyndryl demonstrates how European alternatives can be undermined through foreign acquisition. Critics also warn about "sovereignty washing," where US hyperscalers market 'sovereign cloud' solutions that don't resolve the fundamental legal conflicts.
kaszman1 Posted March 16 Author Posted March 16 Nekem ez újdonság volt. Hogy raktak majdnem minden Linux-ot futtató számitógépbe backdoor-t: Nagyon érdekes volt látni, hogy egyszerre világit rá az FOSS szoftverek legnagyobb előnyére és hátrányára egyszerre. 2
kaszman1 Posted March 30 Author Posted March 30 Clickbait nagyon, de a sztori mögötte nagyon érdekes 1
kaszman1 Posted April 10 Author Posted April 10 A németek után a franciák is készülnek leválni a Microsoft-ról: https://linuxiac.com/france-launches-government-linux-desktop-plan-as-windows-exit-begins/ 1
jagdtigger Posted April 10 Posted April 10 Reméljük nem csak valami ideiglenes fellángolás . Only office pl elég pipa hogy forkolták a kódjukat és kitéptek mindent ami nem volt nyílt......
kaszman1 Posted April 10 Author Posted April 10 3 hours ago, jagdtigger said: Reméljük nem csak valami ideiglenes fellángolás . Only office pl elég pipa hogy forkolták a kódjukat és kitéptek mindent ami nem volt nyílt...... Ezt nem is tudtam, most olvastam utánna. Hát elég megosztó a dolog, de ahogy olvastam FOSS körökben nem ritka az ilyesmi
Fujitsu Posted April 10 Posted April 10 4 hours ago, kaszman1 said: A németek után a franciák is készülnek leválni a Microsoft-ról Münchenben már megjöttek ebből, ott teljes hátraarc lett a projekt vége (LiMux). Egyébként nemrég tettem egy próbát az OnlyOffice-szal, hogy megnézzem, az olyan családtagoknak és barátoknak, akiknek nincs szükségük a Microsoft Office többlettudására, használható alternatíva lehetne-e. Sajnos nemhogy a tizedét, a századát sem tudja annak, amit a Microsoft Office, mellé kegyetlenül lassú, és a képernyő-felolvasó programokkal sem működik jól együtt (annak ellenére sem, hogy be lehet kapcsolni a támogatást a beállításaiban). Ráadásul karakterkódolási hibába is ütköztem a meglévő dokumentumaimnál. Értékelem a próbálkozást, látom az igyekezetet, de lássuk be: ez nem valódi alternatíva annak, akinek a Google Docsnál többre lenne igénye.
kaszman1 Posted April 10 Author Posted April 10 3 hours ago, Fujitsu said: Münchenben már megjöttek ebből, ott teljes hátraarc lett a projekt vége (LiMux). Egyébként nemrég tettem egy próbát az OnlyOffice-szal, hogy megnézzem, az olyan családtagoknak és barátoknak, akiknek nincs szükségük a Microsoft Office többlettudására, használható alternatíva lehetne-e. Sajnos nemhogy a tizedét, a századát sem tudja annak, amit a Microsoft Office, mellé kegyetlenül lassú, és a képernyő-felolvasó programokkal sem működik jól együtt (annak ellenére sem, hogy be lehet kapcsolni a támogatást a beállításaiban). Ráadásul karakterkódolási hibába is ütköztem a meglévő dokumentumaimnál. Értékelem a próbálkozást, látom az igyekezetet, de lássuk be: ez nem valódi alternatíva annak, akinek a Google Docsnál többre lenne igénye. Én nem próbáltam még, de olvasottak alapján furcsálltam hogy miért nem egy LibreOffice-ra esett a választásuk. Remélem azért nem adják fel, mert az amerikai multik szárnyai alól kibújni hosszú távon csak előnyt jelentene az EU-nak.
Fujitsu Posted April 10 Posted April 10 Maximálisan támogatom örök hazám, az EU gazdaságát, de egy globális világban élünk, amiben a nagyhatalmak közül nagyon nehéz bárkit is nélkülözni. Kétségtelen, hogy momentán egy elmebeteg bűnöző vezeti az USA-t, és ezért – érthető módon – felerősödtek a protekcionista hangok az EU-ban, de teljesen sosem fogunk tudni függetlenedni az USA-tól. Így bár nagyra értékelem a buy from EU elvét, és szerintem is célszerű az EU-s termékek irányába tendálni, de irracionálisan túlpörgetni sem érdemes ezt, már csak azért sem, mert az EU-s termékek is tele vannak amerikai, kínai és egyéb helyekről származó elemekkel. (Ahogy természetesen az amerikai termékek is tele vannak EU-s cuccokkal.) Az viszont tagadhatatlan, hogy a monopóliumok sosem kedveznek a fogyasztóknak, azok ellen mindig célszerű fellépni. A kérdés itt csak az, hogy milyen eszközökkel célravezető ezt megtenni. A keserű igazság ennek kapcsán sajnos az, amit mindig elmondok: egy háromezer milliárd dolláros multi monopóliumát nem tudja megtörni az opensource-közösség. Ez egész egyszerűen következik a multi gazdasági erejéből: ha egy nyílt forrású megoldás konkurencia lehet a multinak, akkor ki fogják vásárolni, vagy át fogják venni, majd hozzáteszik a saját tudásukat, és így meg fogják tartani a versenyelőnyüket. Nyilván akadnak kivételek, de alapvetően semmi akadálya annak, hogy a nyílt forrású projektek legjobb embereit kivásárolja a multi, így ha akarja, meg tudja őrizni az előnyét velük szemben. (Más kérdés, hogy a Microsoftnál sok helyen címeres kretének vannak döntési pozícióban, akik nyertes helyzetből is képesek veszíteni, de az alapvető összefüggés attól még érvényes.) Szóval a Microsoft monopóliumát nem a nyílt forrású kezdeményezések törhetik meg, csakis egy másik multi. Nem véletlen, hogy ahol ez eddig sikerült, azt nagyvállalatok érték el (Google, Apple stb.). Bármekkora szar is volt az IE, nem a Firefox tette sírba, hanem a Chrome. Úgyhogy ha az általános célú desktop szoftverek piacán EU-s konkurenst akarunk állítani, akkor fel kell húznunk itt is egy hasonló multit. Piacgazdasági keretek között másképp sosem lesz siker, a hippimozgalom ezen keretek között nem rúg labdába. A Linux oldaláról közelítve ilyesmi lehetett volna a Canonical, de sajnos nagyon messze járnak attól a nagyságrendtől, amivel már valódi konkurenciát jelenthetnének a Microsoftnak. A problémát az EU is érzi, ezért is próbálják most támogatni a vállalkozások indítását, hátha valamelyik európai város lesz majd a következő Cupertino vagy Redmond.
jagdtigger Posted April 10 Posted April 10 (edited) 4 hours ago, kaszman1 said: Remélem azért nem adják fel, mert az amerikai multik szárnyai alól kibújni hosszú távon csak előnyt jelentene az EU-nak. Szerintem mindenkinek jót tenne ha nem pár óriás szeszéjeitől függene majdnem minden is...... 9 hours ago, kaszman1 said: Hát elég megosztó a dolog, de ahogy olvastam FOSS körökben nem ritka az ilyesmi A FOSS egyik előnye hogy ha egy projekt megy a baromság fele (van példa bőven) akkor "betrollkodnak" egy forkot és viszik tovább a szerintük jó irányba..... Az idő meg eldönti hogy mennyire volt létjogosultsága a dolognak. Edited April 10 by jagdtigger
Recommended Posts