Jump to content
GSForum - Segélyvonal

GAME OF THE YEAR 2020


SaltyDave

Recommended Posts

SaltyDave

Hagyomány szerint az idei GOTY topik is elindul év végére :) . Gondolkoztam rajta hogy talán kicsit korai, de igazából a Cyberpunk 2077-et leszámítva nagy megjelenés már nem nagyon lesz, pár érdekesnek tűnő indie címet leszámítva, de hát ha azokra várunk, sose lesz topik :D . Plusz a Steam is elindította sajátját, szóval talán ez sem korai. Jöhetnek a toplisták!

Link to comment
Share on other sites

-OJ-

Nekem mint mindig, az idén is rövid lesz a lista, mivel nem veszek játékokat teljes áron, így rendszerint mindig csak egy jó évvel később jutok hozzá mindenhez (és akkor sem feltétlenül azzal játszom)

Amivel az idén játszottam, így kizárásos alapon ezekből állhat csak a lista

1. Mafia Definitive Edition - az abszolút hibátlan remake, ami messzi túlszárnyalja még az eredetit is, kijavítva annak hibáit.

2. Half-Life: Black Mesa - ugyanaz mint a Mafia. Grafikailag ez annyira már nincs topon, de sokat javít az eredetin, kivágva az unalmas részeket (vonatsínes szakasz), a teljesen újraalkotott Xen pedig 5/5

3. Command&Conquer Remastered Collection - jobban örültem volna egy teljes remake/rebootnak, nem csak egy HD-ráncfelvarrásnak, de a hamisítatlan C&C hangulatot visszahozta.

4. Call of Duty: Modern Warfare 2 Campaign Remastered - ez is csak egy grafikus ráncfelvarrás, és annyira nem is látványos a különbség, mint a MW1 Remastered esetében, de szintén jó volt újra végigtolni a kampányt.

5. G.I. Joe: Operation Blackout - egyszerű shoot'em up játék, ami inkább csak a rajongóknak ajánlható, és ők jól szórakozhatnak vele. Más nemigazán fog.

6. Mafia II Definitive Edition - sajnos az eredeti játékhoz semmit nem adott hozzá, a hibákat nem javították ki, és most már grafikailag is ez a legelavultabb a három rész közül, dehát Mafia

7. Azur Lane: Crosswave - játéknak nem kimondottan jó (60% duma, 20% menüzés, 20% tényleges játék), de mint a mobil változat rajongója, nem hagyhattam ki a konzolos kiegészítőt sem.

8. Helltaker - egyszerű logikai (és később ügyességi) játék, kellemes grafikával és zenével, jópofa humorral, és kreatív fanbázissal.

+ Cyberpunk 2077, aminek még nem dőlt el a helye, de hogy a toplistára való, az biztos. Én is úgy vagyok vele, hogy imádtam a Vampire Bloodlinest és már akkor sem érdekeltek a bugok vagy az optimizálatlanság. Ezzel a játékkal is pontosan ugyanaz a helyzet.

 

Ennyi a 2020-as lista, jóformán csak remasterek. Itt van még a Persona 5 Royal, a Final Fantasy VII Remake, és a Genshin Impact is, de ezekkel már úgysem játszom az idén.

Link to comment
Share on other sites

Ejnoyin-Qwebeh-Yenmon

Hades

Ezzel játszottam a legtöbbet talán, EA-ben is sokat toltam, aztán miután megjelent, befejeztem a maradék kontentet és összegyűjtöttem az összes achievementet. Remek roguelite.

Superliminal

Rövid, de nagyon kreatív, különleges élvezet vele játszani.

Last of Us Part II

Egyáltalán nem tökéletes játék, de nekem pont nem a karakterekkel és a sztorival volt bajom, az teljesen jó, van értelme és borítja a mindenhappy hollywood szarságot. A legnagyobb bajom az vele, hogy UI és kényelmes használhatóság tekintetében nem fejlődött szinte semmit, valamint összességében nézve a "ritmusával" nincs valami rendben.

Ori and the Will of the Wisps

Minden tekintetben előrelépés, szép, kihívást jelent és nehéz abbahagyni, amíg a végére nem érsz.

Manifold Garden

Még keveset játszottam vele, de tetszik a koncepció. Puzzle solver, minimál, nagyon szép képi világgal, sokszor háttérképnek megfelelő látvánnyal.

Amnesia:Rebirth

Még nem kapott el teljesen, de mindenképp erős. Ezt onnan tudom, hogy egyszerre nagyon sokat nem tudok játszani vele, mert egy idő után túl nyomasztó lesz. :D

Ha ezek közül a leget kellene kiválasztanom, akkor szerintem az a Hades lenne. Aztán az Ori. A Superliminal pedig különdíjas.

Link to comment
Share on other sites

moody

Idei játékok közül csak a The Last of US Part II-vel és a World of Warcraft új kiegészítőjével játszottam, de ettől független is számomra az egyik legnagyobb video játékos élmény volt a TLU2. Sok hideget kapott a játék, de nekem valahogy még is tökéletes volt pár apróságot leszámítva.

Link to comment
Share on other sites

Cori

Ghost of Tsushimán kívül szerintem semmi idei gémmel nem játszottam így hirtelen belegondolva. Úgyhogy valószínûleg a Cyberpunk 2077 lesz a nyertes majd decemberben.

VAAAGY a Doom Eternal, ha beszerzem akciósan még év vége előtt. De ki tudja, ezekkel nem is játszottam még, de már GOTY listára rakom őket... szóval inkább várjunk velük :D 

Link to comment
Share on other sites

Hor1

1. Yakuza: Like a Dragon

2. Last of Us Part II

3. Spiritfarer

Voltak még sok minden, Doom, FF7 Remake, Tsushima, nem is voltak rosszak, de semmi kiemelkedő, vagy igazán emlékezetes.

Bónusznak talán a Persona 5 Royalt, ahol az alap is ku.rvajó volt, de ez még tökéletesebb, meg kijön még mindjárt a Dragon Quest XI-ből egy Definitive Edition, az még jólesz.

Link to comment
Share on other sites

XCube

Az én listám is rövid lesz, ugyanis idén egyetlen idei játékkal játszottam csak.

Ez pedig a DOOM Eternal. Nekem ő az év játéka, szerintem baromi jól sikerült. Emellett újra beleöltem vagy 120 órát a Terrariába, ha nem vesszük nagyon szigorúan, akkor ez is lehet idei, hiszen az 1.4.1 idén jelent meg :D . Mivel is játszottam még? A Plague Tale... . Igaz tavalyi, de én februárban toltam, így legyen idei élmény, nagyon tetszett az atmoszféra, a mechanika már kevésbé, de ez nem rontotta le teljesen az összképet. A The Layers of Fear második eresztését is végigjátszottam, de közelébe sem ér az elődnek, így csak említést érdemel, többet nem.

Azt hiszem ennyi volt. Hihetetlen, hogy Corona ide vagy oda, gyakorlatilag alig játszottam valamivel. Vagy csak elfelejtettem, mert nem volt jelentős. Borzasztó egy év volt ez, ilyen gyorsan még sosem telt az idő és ez nem csak annak tudható be, hogy korosodom, hanem jórészt annak, hogy semmi sem történt, mert semmi sem történhetett.

On 12/3/2020 at 12:37 PM, SaltyDave said:

Nem kellett volna megvenni szégyenfal:

GRID (2019) Ultimate Edition (Humble Bundle csomagban 3 euróért)

 

Megértem amit írtál róla, de én kormánnyal egész jól el voltam vele... . Ja hogy csak pár órát? Na jó, igazad van... .

Link to comment
Share on other sites

payskin
On 12/3/2020 at 12:37 PM, SaltyDave said:

egy színtelen-szagtalan régiókat egyszínű plecsniként jelölő terepasztalon beállítottam egy olasz régióban a hadihajó gyártás felügyelőtisztjének fanszőrzetsűrűségét

:rotflmao:Legalább 3x futottam neki, amíg sikerült összerakni... 

Link to comment
Share on other sites

moody

A The Game Awardson a TLU2 szépen tarolt, megérdemelten. :wink:

Link to comment
Share on other sites

Malleus

Az egyetlen idei játék amivel játszottam az a Mortal Shell volt, ami nagyon tetszett, talán azt leszámítva, hogy rövid darab.

Ezen kívül ami említésre méltó, az a visszatérésem az Assassin's Creed franchise-hoz. Kilenc éve nem játszottam AC játékkal, idén végigvittem az Origins-t és az AC3-at, mindkettő nagyszerű élmény volt. Megemlítem továbbá a Styx játékokat is. Ezeket elég sokáig ignoráltam ahhoz képest, hogy mennyire szeretem a lopakodós genre-t, de jobb később mint soha. Mindkettő kellemes darab volt, főleg a második rész, ami egy teljesen korrekt lopakodós játék. És ha már a nem ideiek is szóba kerültek, akkor megemlítem a tisztesség kedvéért a Blasphemous-t és a Code Vein-t, ezekkel is idén játszottam.

Link to comment
Share on other sites

JoeJoeJoe

Egyetlen egy darab idei játékkal sem játszottam, így a tavaly megjelent, de idén végigvitteket írom be, hogy azért kis relevanciája legyen :D . Amúgy pont három van, amik szerencsére pont tetszettek is, úgyhogy jól jött ki... :D 

nekem a top 1 a Control volt idén. Nem is tudom mikor szórakoztam utoljára ilyen jól egy lövöldözős játékon. A lövöldözés elsőrangúan szórakoztató minden alkalommal. A fegyvereknek ereje van, remek hangja, stb, aztán erre rátesz egy lapáttal, hogy a környezet omlik darabokra, robban fel, vagy a képességeinken hála betondarabokat vághatunk az ellenséghez, ami látszódik, hogy honnan húzod ki. Egyszerűen nem tudtam nem imádni a telekinézis adta lehetőségeket. A soulslike elemek is jól illeszkednek a játékba, elég sokat lehet fel-le bandukolni, de mindig szakít a játék időt rá, hogy megmutassa honnan jöttél. 
A történet is szerintem teljesen jó, de igazán a körítése a zseniális. Az a 60-as években ragadt FBI iroda feeling, a halom felvehető papír, aminek a fele ki van húzva, mert titkos, meg maga a zsargonja. Itt mindenki The *valami*. The director, The former, The janitor, The mole. A készítőknél eléggé elgurult a gyógyszer néha és milyen jól tették, hogy nem mentek utána :D 

2, A Plague tale: innosence. előkerült párszor idén az egyik topicba, és mindig arra lyukadtunk, hogy a játék nagyjából 2/3-a fantasztikus. Hasonló okokból szerettem, mint a controlt: a helyszínek olyan mértékű aprólékossággal és atmoszférával voltak megalkotva, hogy minden fejezet után megálltam a játékkal, hogy megemésszem. Nem azért, mert sok volt, hanem mert olyan szívesen kalandoztam ott. A játék eleji kedves kúria, az inkvizició könyvtára, a kedvenceim az elhagyott falucskák, halom apró kis utalással mi történt az ottlakókkal. A patkányinvázió elég félelmetes. Később megszokható, de a legvégéig creepy marad. A két főszereplő és a később hozzánk csapódót gyerekek kompániája nekem nagyon a szívemhez nőtt. A vége nagyon szét van barmolva, úgy járt, mint a tomb raider utolsó rebootja. Nem volt az a rész se játszhatatlan, de kicsit taccsravágja a játékot. Azért számomra egy kellemes meglepetés marad. 

3, Judgment. Van a jakuza című sorozat, soksok résszel. Na ez nem az, de közben mégis :D Ugyanabban a világban játszódik, konkrétan ugyanazon a térképen, amin az egyik korábbi rész is. Viszont itt egy ex ügyvéd magánynomozót alakítunk, aki belecsöppen egy sorozatgyilkos utáni nyomozásba. Komplikált a kapcsolatom ezzel a játékkal: az open world rész szerintem borzasztó. Kicsi a térkép, így egyfolytában ugyanazokat a helyszíneket járjuk be, a legtöbb küldetés elég önismétlődő, és egyfolytában megakasztják a játékot random bandatagok támadásai. Papíron nagyon tetszett, hogy mindenféle embereknek segíthetünk dolgaikba, akik aztán segítenek így vagy úgy, de ez is unalmassá vált a végére. Rengeteg minijáték van, egyik unalmasabb, mint a másik. Drónverseny, darts, táncjáték, VR játék. Szerencsére nem kötelezők, de... áh. 
És akkor ott van a történet, ami az egyik legjobban megírt detektív történet, amit valaha játékban láttam. A sorozatgyilkos utáni hajsza során, több méhkast felbolygatunk, halom barát ellenség lesz, ellenségek barátok, kiderül, hogy minden mindennel összefügg, a főszereplők háttértörténetei elkéepsztően érzelmesen vannak elmesélve. Az egész végkicsengése pedig indokolatlanul felnőttes témákat feszeget. Közbe olyan epic darálásokban és tárgyalótermes jelenetekben lesz részünk, hogy a hajamat lerakom és úgy alapvetően lehet szúrkolni a főszereplőknek, mert mind szimpatikus. Előbb utóbb Yakuza részeit is ki tervezem próbálni, de azokba még több a minijáték és az időhúzás, úgyhogy... azt majd jóóóval később :D 

Link to comment
Share on other sites

XCube
On 12/7/2020 at 7:12 PM, XCube said:

Az én listám is rövid lesz, ugyanis idén egyetlen idei játékkal játszottam csak.

Ez pedig a DOOM Eternal. Nekem ő az év játéka, szerintem baromi jól sikerült. Emellett újra beleöltem vagy 120 órát a Terrariába, ha nem vesszük nagyon szigorúan, akkor ez is lehet idei, hiszen az 1.4.1 idén jelent meg :D . Mivel is játszottam még? A Plague Tale... . Igaz tavalyi, de én februárban toltam, így legyen idei élmény, nagyon tetszett az atmoszféra, a mechanika már kevésbé, de ez nem rontotta le teljesen az összképet. A The Layers of Fear második eresztését is végigjátszottam, de közelébe sem ér az elődnek, így csak említést érdemel, többet nem.

Azt hiszem ennyi volt. Hihetetlen, hogy Corona ide vagy oda, gyakorlatilag alig játszottam valamivel. Vagy csak elfelejtettem, mert nem volt jelentős. Borzasztó egy év volt ez, ilyen gyorsan még sosem telt az idő és ez nem csak annak tudható be, hogy korosodom, hanem jórészt annak, hogy semmi sem történt, mert semmi sem történhetett.

Megértem amit írtál róla, de én kormánnyal egész jól el voltam vele... . Ja hogy csak pár órát? Na jó, igazad van... .

Nem tudok elmenni mellette, ki kell egészítenem a listámat. Mivel? Hát persze, hogy a Cyberpunk 2077 -tel. Sokaknak biztosan a könyökén jön ki a dolog, az én hátam mögött is jó néhány vita van már, de ami tény az tény, a Cyberpunk olyan sztorit, hátteret és tálalást hozott így az év végére, amit csak nagyon kevesen tudnak. Számomra az elmúlt két év jelentette igazából a játékvilág felnőtté válását (tálalás és narratíva tekintetében) olyan címekkel, mint a RDR 2, Death Stranding, Merto Exodus, A Plague Tale: Innocence, TLoU 2 és még sorolhatnám, a végén pedig ott a Cyberpunk 2077. És hogy visszatérjek a játékhoz, az az igazság, hogy sokszor nem is úgy éreztem, mintha egy játékban lennék, sokkal inkább valóban Night City -ben a karakteremként. Ilyesmi elég ritkán fordul elő velem, legutoljára talán a Beyond Two Souls kapott el ennyire.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Viktor

Megemlíteném a Nioh 2. részét, csak úgy mellékesen. Az elejétől a végéig élveztem. Akinek tetszenek a souls játékok, érdemes kipróbálnia akár az elsőt is, ami elég olcsón beszerezhető. A 2. meg kb. mindenben több. Nekem jobban bejött, mint a bloodborne/dark souls. Végre ha meghalsz egy bossnál nem kell kilométeres futásokat lezavarnod agyvérzés közeli állapotban, mert szinte mindig a közelben van a shrine. Plusz, ha belépsz egy bosshoz automatice megkapod az elvesztett amritát. Ilyen kis apróságok... millió loot, lehetőség, fejlesztések tömkelege. Bár egy időre félre lesz rakva a sorozat, nagyon remélem lesz 3. része.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...