Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Milyen tévét vegyek?


eremit

Recommended Posts

eremit

Tévévásárlás előtt állok. Tudom, hogy néhány fórumtársunknak nincs is otthon tévéje, de azért a többségnek van. Biztos tudtok tanácsot adni néhányan.

32"-es, LED-es Smart tévét szeretnék, 120000 Ft körüli áron. Márkás készüléket. Jelenleg egy 18 és fél éves, 20"-es Daewoom van, persze még katódsugárcsöves szegény. A filmek széle lemarad róla. :(

Amit nem tudok, hogy az okos funkciót hogyan és mire lehet használni. És ami fontosabb, hogy Full HD vagy csak HD Ready legyen? Az biztos, hogy minden tévé natív felbontásban adja a legszebb képet. A műsorok 90%-a nem Full HD. A Full HD-s tévén mennyivel rosszabb a sima HD-s film, mint egy nem Full HD-s tévén? Mert a Full HD-s tévén a Full HD műsor persze hogy szebb, mint a HD Ready tévén a sima HD adás. De a műsoroknak csak kis része Full HD.

Mennyi ezeknek a tévéknek a válaszideje? Ahány, annyiféle, gondolom. Érdemes erre figyelni? Mi az, ami még fontos szempont lehet a vásárlásnál?

Nem kis összegről van szó, ezért jó sokat rágódok rajta.

Köszi a tanácsokat!

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Én Samsungot vennék. A válasz ideje nem rossz. 1-2 mp alatt átkapcsol az egyik csatornáról a másikra, kb. 15-20mp az indulás. Mindenképp érdemes kártyát használni SetTopBox helyett, hogy minden funkciót el tudjál érni a TV-ről.

Smart funkciók, amik hasznosak is: DLNA kliens (plex-et érdemes telepíteni, a TV áruházában fent van), Youtube, egyes TV adók videótékái. Van még rajta webböngésző is, de azt nem nagyon fogod használni, mert elég szegényes a webes szabvány ismerete. Én FullHD-sat vennék. 32"-on még a standard adás is nézhető, de szerencsére egyre több TV társaság áll át HD-ra.

Link to comment
Share on other sites

Bowie

Okostévét butaság venni. Ez ne legyen szempont. http://index.hu/tech...ndta_a_youtube/

 

Sosem fogsz rajta netezni, Facebookozni, Twitterezni, legfeljebb félévente egyszer megnézel egy YouTube videót, de mint a fenti link is mutatja, a gyártó bármikor megszüntetheti a támogatást (tervezett szoftveres elavulás).

 

720p-s meg "768p"-s tévéket 2016-ban szintén nem kéne venni, főleg nem 120-ért. A 2011-ben vásárolt kistévém is 1080p-s és akkor volt 65 ezer forint.

 

Azzal szintén vitatkoznék, hogy nincs 1080p-s műsor. A legtöbb szolgáltatónál már egész sok csatorna van a HD csomagban. Meg gondolom nem videokazettákat fogsz nézni rajta, hanem 1080p-ben letöltött (akarom mondani, blu-rayen megvásárolt) filmeket.

 

DLNA kliensnek meg csak akkor van értelme, ha több tévé is van a háztartásban, de még akkor sem nagyon, és ahhoz meg eleve kell még egy NAS vagy egy nagyon drága router, vagy egy számítógép, de utóbbit meg eleve rá tudod dugni HDMI-n, szóval megint csak nincs értelme. És akkor még előjöhetnek olyan gondok, hogy a DLNA-n keresztül lejátszandó film formátumát nem ismeri a tévé, és akkor megint csak a HDMI-re vagy utalva...

Link to comment
Share on other sites

jagdtigger

"Okostévét butaság venni."

Egyetértek, ha mindenképp kell valami médialejátszó akkor meg ott a RPi3... Én az egyel korábbit használom erre a célre és az FHD-t simán viszi :) (lejátszás közbe az UI kissé darabos de azt meg lehet szokni).

Link to comment
Share on other sites

eremit

Köszönöm a válaszokat!

Elfelejtettem írni, hogy a UPC-nél van Trió M csomagom Media Boxszal.

Full HD-ben csak a közszolgálati adókon tudok majd tévézni. Persze plusz forintokért továbbiakat is lehet igényelni, de én nem akarok többet fizetni a kábeltévé+internetért. A net sebessége egyébként

5661063886.png

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Oké, de ahogy a többiek is írták, fullHD alatt manapság már nem érdemes, nem szabad tévét venni. FullHD tévén a HD felvétel vagy adás is jó lesz, hidd el. 4K tévén is igen jó a fullHD adás egyfajta analógiaként. ;) Na persze néhány Youtube 4K demófelvételtől hanyatt esel a fullHD-hoz képest, az tuti. Nyilván ez az igazi minőség a kategóriához. :)

Az meg hogy smartot érdemes venni vagy sem, egy másik dolog, de nem hiszem, hogy valamiféle smart funkció nélkül ma tudnál tévét venni, bár az alsó és kis átlójú kategóriákat még annyira sem követem, mint a többit.

Ez a smart dolog is olyan, mint hogy egy időben 3D nélkül nemigen lehetett már középkategóriájú tévét sem venni. Ha kellett, ha nem, benne volt, de ez most a 3D lecsengésével változott. Vagy nincs is 3D képessége, vagy van ugyan, de már a hozzávaló szemüveget nem mellékelik. Ha tényleg kell a 3D, külön vedd meg. A felső kategóriában valószínűleg benne van, de ez most nem volt kérdés, csak kitérő. ;)

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

A gyártó nem jókedvéből szünteti meg a támogatást, és pláne nem tervezetten, hanem ahogy a cikkben is írva vagyon, megváltozott a YouTube-streamelés, és ezt már nem tudja kezelni a tévé. Elég komoly ellenreklám ez, ilyet senki sem akar magának.

 

Az "okostévé" nem feltétlenül hülyeség, pl. ha netflixezni akarsz, nem kell külön HTPC-t építened, ha a tévé magától tudja. Ha viszont csak "hagyományosan" akarsz tévézni a készülékkel, akkor nincs sok értelme, főleg, ha kapsz médiaboxot a szolgáltatódtól. Házimozizáshoz sem okvetlenül kell, a legtöbb tévé elég sok formátumot ismer.

 

A DLNA jó ötlet lenne, de elkúrták a szabványt, ami kompatibilitási problémákat hozott magával; úgyhogy ebben a formájában nem fog elterjedni.

Link to comment
Share on other sites

Bowie
már a hozzávaló szemüveget nem mellékelik

 

Szüleim vettek néhány éve 3D tévét (LG), amihez akkor még adtak egy 4 db-os csomagot, de ha akartál volna továbbiakat venni (és persze csak 4-es csomagban árulták), akkor az 20 000 Ft lett volna. Mindezt úgy, hogy a párszáz forintos Cinema City-s 3D szemüvegek is jók hozzá! :lol: (Nem vicc!)

 

És egyébként ez a tévé okos is, de még netezni sem érdemes rajta, mert baromi lassú, kényelmetlen, és a szövegbevitelnél az on-screen keyboard nem QWERTY kiosztású, hanem elédvág egy ábécé sorrendbe rendezett betűhalmazt. A böngészőn kívül van pár app az áruházában, pl. YouTube kliens, ami szintén baromi lassú, vagy AccuWeather időjárás előrejelző.

 

Ez az egész okostévé csak parasztvakítás.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Magyarországon parasztvakításnak lehet mondani valóban. A Youtube majdnem szinte egyedül, amit időnként nézek vagy használok. Netflixre tuti nem fizetek elő.

Kipróbáltam a FilmBoxot, adtak próba kupont, de az nézhetetlen volt. Elkezdte lejátszani a fullHD filmet, azután hamarosan úgy beszaggatott, megállt másodpercekig, hogy élvezhetetlen volt. Gondoltam talán a tévén a tárhely kevés, ha kell az előtöltéshez, meg Android. Felraktam a telefonra is az appot, 30 Mbps körül le tud tölteni, csak elég, de ugyanaz. Talán PC-n is próbáltam böngészőben, de ott se volt sikerem. Feltételezem, másoknál jobbnak kellene lennie, különben nem lehetne rá díjat szedni. Pedig a 4K Youtube röccenés nélkül szépen jön mindig, sőt talán 1-2 8K-sba is belenéztem.

Lenne még netrádió, ami talán jó valamire, de az se érdekel annyira, és nem tévén akarok rádiózni.

Vannak jó pár külföldi akármi szolgáltatás is, ami nem érdekel. Tévén az Android elég nulla, pedig a Google Playben reménykedtem, de sok érteme annak sincs. Legalább meg tudtam nézni Aidával a hardvert, és elég gyenge proci egy mai telefonhoz is, ami van benne, a tárhely se sok, talán belépőszint környéke.

Ahogy Bowie írja a böngészőt meg a képernyős adatbevitelt, illetve nálam erőlteti, hogy élőszóban dumáljak hozzá. Vagy összejön, vagy nem. Rá tudnék dugni rádiós billentyűzetet éppen, de a tévé nekem is inkább tévé marad.

Link to comment
Share on other sites

Bowie

Idehaza a Netflixnek sincs értelme (vagy legalábbis nem ezen az áron), két okból sem. Egyrészt a kínálat az amerikainak a töredéke, tehát ugyanúgy torrentezned "kell" mellette; másrészt pl. a szüleim nem beszélnek angolul, nekik kell a szinkron, ami szintén nem nagyon van.

 

Havi párszáz forintot még fizetnék érte, mert azért mégis egyszerűbb lenne, mint torrentezni, de havi 3100 forintot messze nem ér.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
nyrfan

Sziasztok! ide is beírom, hátha...

Tegnap a lassan 7 éves Samsung Led TV-m felmondta a szolgálatot, ezért kénytelen leszek új TV-t venni. Szeretnék segítséget kérni a vásárlás előtt.
Elsősorban játékra, és filmnézésre használom, meg sport műsorokra. 4k alap, + HDR. Szívem szerint OLED-et vennék, de azok nekem még túl drágák. T-homenál néztem több TV-t is, valószínű innen fogok majd venni, csak még nem döntöttem el, melyik típust.
Nagyobb méretnél pl 65 col, mi a megfelelő távolság a tv nézésre?
Ezeket néztem:
-LG 55UK6300MLB SMART UHD 4K TV
-LG 65UK6300MLB SMART UHD 4K TV
-SAMSUNG 55NU7102 SMART UHD 4K LED TV
-SAMSUNG 65NU7102 SMART UHD 4K LED TV

Ezek alkalmasak lennének játékra is? Ha nem milyen típust ajánlanátok, a T-home kínálatából?
köszönöm!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Godzillamessage

@nyrfan

Ma rendeltem meg egy LG 50UK6950PLB -t a Telekom kínálatából. Már régebb óta nézegettem ezeket a tv-ket, az 55 colos nekem már nagyon nagy lenne, bár a mostani 72 cm-es tv-nk után ez sem lesz kicsi.

Tegnap bedöglött a tv-nk, szerencse a szerencsétlenségben, hogy pont most járt le a Telekom hűségidőnk, így egy csomó kedvezményt bezsákolva 150k helyett 80k-ért elhoztam. Ennyiért biztosan megéri.

A választás azért esett konkrétan erre a típusra, mert én hülye vagyok a témához, viszont sógoromnak ilyen van és az egekig magasztalta. Hiszek neki. :) 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

nyrfan

Köszönöm a választ, közben megoldódott a dolog, kicsit utána olvasgattam, és végülis a 65 colos LG lett a befutó. Hatalmas TV, de szerencsére van hely a szobában, így megfelelő távolságról tudom nézni. a lag time alacsony, szóval alkalmas játékra. OLED-et szerettem volna, de az sajnos 3x ennyibe került volna, annyit meg én TV-re nem adok ki. Ha 4-5 évig kibírja, már örülni fogok, addigra meg úgyis millió új dolgot kitalálnak, majd akkor váltok. 

Aztán ilyenkor jön egyszerre minden, a HDD-m is tönkrement a TV után, remélem más drága dolog már nem lesz, épp elég sokba kerül a házfelújítás.

Link to comment
Share on other sites

Godzillamessage

Vettem egy ilyen fali tv-tartó konzolt, teljesen a sarokba kell szorítanom különben nem fér el a tv. Jó lehet ez (méretre/minőségre)?

Ha egy üzlet beindul... remélem mást már nem kell vegyek. :sad:

Link to comment
Share on other sites

nyrfan

Én is falra szerelésben gondolkodtam, de aztán letettem róla, mert egyrészt nagy a TV, meg gipszkarton fal van, mögötte meg az ezer éves tégla falba esélytelen lett volna úgy belefúrni, hogy tartson is. Én egyébként ezekben a kihúzhatós tartókban nem bízok, olyan gyenge kinézete van. Aztán lehet alaptalan a félelmem, és jó minőségű.

Arra figyelj, hogy masszívan bele legyen furva a csavar a falba, ne tudjon kiszakadni.

Link to comment
Share on other sites

Godzillamessage

Nem lenne baj, ha fennmaradna a falon. :D  A tv mindössze 13 kg, csak elbírja a tartó. :unsure: Azért erre a tartóra esett a választás, mert a sarokban átlósan kellene a falra felszerelni és mivel semmi ismeretem nincs sem a tv-ről sem a tartóról (VESA témában már tájékozódtam, de soha nem volt ilyesmikkel dolgom), erről a tartóról úgy gondoltam, hogy talán jó lehet e célra. Ha nem, max visszaküldöm. Valami ismeretlen okból a tv hátuljára tették az USB csatlakozót is, tehát mozgathatónak (kihúzhatónak?) kell lennie a tévének, különben nem férek hozzá a csatlakozókhoz.

A csavarozással nem lesz gond, 60 cm vegyes falazat van mögötte, bármekkora dübel elfér a falban.  Az új tv még a dobozában pihen, ma délután lesz beállítva a helyére, kíváncsi vagyok nagyon, milyen lesz.

Amúgy meg így érzem magamat:

"Al, miután leül a kanapéra és megpróbálja a távirányítóval bekapcsolni a tévét.
Al: - Mi van ezzel a távirányítóval?
Bud: - Nem vagyok egy műszaki zseni, de szerintem az a baj, hogy nincs ott a tévé."

:D

Link to comment
Share on other sites

nyrfan

Pont az volt a másik gondom nekem is, hogy mivel minden csatlakozó szinte a hátlapon van, így csak miután minden be van kötve, utána tudtam volna feltenni a helyére a TV-t. pl a Samsungnak is van az a megoldása, hogy egy kábel megy a TV-be, a csatlakozóik, meg egy külön boxban vannak. De ez csak a felsőkategóriás TV-hez jár, külön meg nem lehet megvenni. Pedig az mennyivel könnyebbé tenné az egész bekötözést. Meg se kellene mozdítani a TV-t. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
jagdtigger

Samsungot ne:

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...