Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Virtuális lemezkezelés Windows 10 alatt


tssoft

Recommended Posts

tssoft

Sziasztok!

 

Windows 7 alatt használtam XP módot, mint virtuális WIN XP gépet, a Windows 10-re upgrade előtt már olvastam róla, hogy ez már nem fog működni. Sebaj, abban bíztam, hogy virtuális lemezként majd csatolhatom az XP módra használt vhd fájlt. Win 10 telepítés után ez sikerült is, de csak egyszer! Nem tudom mi változhatott meg, de azóta a Lemezkezelés nem tud csatlakozni a virtuális lemezkezelő szolgáltatáshoz, és az összes ezzel kapcsolatos menüpont (nemcsak a vhd-kezelés, hanem pl. a meghajtó betűjel módosítása stb.) nem elérhető szürkére változott. Pedig a szolgáltatás működik, automatikusan indul, a Windows saját probléma megoldásában lévő ezzel kapcsolatos összes jogosultsági és tűzfal módosításokat, beállításokat végig próbáltam, de sajnos azóta sem jutottam előrébb.

 

Van egy halvány gyanúm, hogy esetleg az Oracle Virtualbox zavar be. Win7 alatt ugyanis mindkettőt használtam, mindkettő működött, igaz, hogy csak egymás után, mert párhuzamosan nem lehetett elindítani a Virtualbox virtuális gépét és az XP mód virtuális gépét. Most Win10 alatt is működik a Virtualbox, de a virtuális lemezkezeléshez semmilyen módon nem tud csatlakozni a lemezkezelő.

 

Köszi a segítséget.

 

üdv. Török Sándor

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
tssoft

Sziasztok!

 

Megoldódott a problémám, banális ügyetlenség volt részemről erre korábban nem gondolni.

A lemezkezelés menüpont kiválasztásakor a 256 GB-os SSD-lemezem három partícióját mutatja a lemezkezelő: az első egy 25 GB-os csak a rendszer saját fennhatósága alatt lévő, betűjel nélküli "érinthetetlen" partíció, valamint C: és D: partíció az eredeti particionálásnak megfelelően. Ha a kiválasztott partíció az első, "érinthetetlen" partíción áll, akkor van az, hogy a virtuális lemezkezelési lehetőségek, és a meghajtó manipulálásának lehetőségei tiltottak, nem kiválaszthatók. De, amint a C: vagy D: partícióra állok, minden, korábban tiltott lehetőség elérhetővé válik, így a virtuális lemezkezelés is. Ez így egy kicsit érthetetlen is, hogy miért vannak ezek kapcsolva, de így működik, tanulságképpen írtam le, hátha mások is okulhatnak belőle.

 

üdv. Török Sándor

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...