kléni Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 A másik két típus már kicsit kiment a forgalomból, szóval nyitok egyet ennek. Ha valaki otthon van most a monitorok témakörben, tanácsokat elfogadnék. Szükséges már egy új monitor beszerzése. Két szempontom van, legyen nagy átmérőjű, és szemkímélő (ez utóbbi a fontosabb, mert látássértült vagyok, de eléggé sokat bámulom a monitort naponta, bár ma már kevésbé vibrálnak a monitorok). Ki mit tudna ajánlani? Nézegetem a boltok ajánlatait, de sajnos nem ismerem a gyártókat, meg a legjobb terméküket.
SkyBird Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 Ez függ attól is, hogy mennyit tudsz rászánni. Bár én nem követtem az árakat mostanság. 24"-os képátlóban javasolnék 1920x1200 felbontásút, és nem TN panelest, hanem valami IPS, PVA megoldást. Az 1200 annyiban jobb az általánosabb 16:9-es 1080-nál, hogy függőlegesen többet látsz a dokumentumokból. Ha választani kellene, és az ár kevésbé játszik, elsőként valamelyik Dell UltraSharp típust javasolnám.
Garono Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 Ezt olvasd el, mielőtt LED-es monitort vásárolnál: http://www.flatpanel...8;id=1362457985 Régebben én is örültem, hogy frankó kis LED-es monitort sikerült vennem, milyen modern, és szép, stb., aztán rájöttem, hogy ha nem teljes fényerőn használom, akkor vibrál (az átkozott PWM miatt), és bizony nagyon terheli a szemet (nekem konkrétan tiszta vér lesz a jobb szemem sarka, és eléggé szúr). Úgyhogy vissza is tértem a jó öreg CCFL-es monitoromhoz. LED-esből tehát csak olyat, ami nem PWM-es. Persze ez nem minden esetben derül ki, jobb híján meg kell nézni egy boltban, ahol ki van állítva. De az olcsóbbak szinte mind PWM-esek. A többi dologban egyetértek SkyBird-del.
Fujitsu Posted July 6, 2014 Posted July 6, 2014 Általánosságban igaz, hogy a nagy fényerő rettentően fárasztja a szemet. Ezért szoktam mindenkinek azt javasolni, hogy le a fényerővel. Én a saját (300 cd/m^2-es; 50 000:1 dinamikus és 1000:1 statikus kontrasztarányú, CCFL-es) Samsungomat évekig 0-s (!) fényerőszinten használtam (persze ez nem azt jelenti, hogy fekete képet bámultam, hanem a monitor menüjében a 0–100-as fényerőskála 0-s értékét állítottam be). És teljesen jó volt így is, egyedül a filmekben voltam gondban a sötétebb részekkel, de erre van külön módja a moncsinak. Most mindenesetre 25-ön van, ez egy jó kompromisszum; így látom a sötétebb árnyalatú filmeket is, és a szemem sem ég ki. (Hozzáteszem, az én – lányok által állítólag kedvelt – világoskék szemem extra módon érzékeny az erős fényekre; legszívesebben egész évben napszemüvegben járkálnék, de azért ennyire nem vagyok badass. ) Ami a vásárlást illeti, nem ártana tisztázni a financiális kereteket, a kívánt képátlótartományt, a felbontást és a felhasználási területet. Nem tudom, mennyire vagy látássérült, milyen távolságról nézed a monitort, illetve milyen dpi az elfogadható számodra. Az én köreimben relatíve sok ilyen ember van, és nem igazán mondhatnám, hogy egyformák az igényeik. Volt, aki átlagosan 1-2 centiről nézte a képernyőt (és összekarcolta a szemüvegével a kávát), aztán a lézeres szemműtétje óta egész normálisan lát.
petzolkri Posted July 15, 2014 Posted July 15, 2014 Köszi a tippet Fujitsu, már le is vettem a samsungon a fényerőt 20-ról 0-ra kipróbálás szintjén.
Fujitsu Posted July 15, 2014 Posted July 15, 2014 Hamar megszokja a szem, csak eleinte szokatlan. Viszont a 20-25% egy teljesen jó kompromisszum hosszú távon. Egyébként ha tud ilyet a monitor, azt is lehet csinálni, hogy munkához, illetve átlagos felhasználáshoz beállítunk valami jó alacsonyat; filmezéshez meg mehet valami magasabb. Samsungokon szokott lenni több mód (Custom, Text, Internet, Game, Movie stb.); nálam a Text például teljesen jó munkához. Mindenesetre 80-100% között középtávon én már bekönnyezek, CCFL ide vagy oda.
petzolkri Posted July 17, 2014 Posted July 17, 2014 Volt egy régi Samsung monitorom azon volt több mód. Egy éve anyósomnak adtam tovább. Azóta ugyancsak Samsung a monitorom Led-es. Ezen nem találtam még több módot. Nem is fontos, mert inkább munkára szövegszerkesztés, internetre használom. Filmet inkább a tévén nézek. Most már több módon nézhetem ott, de a legjobban az tetszik, hogy a 2008-as Samsung tévémet feltuningolta a karácsonykor vett Blue lejátszó. Tud Youtobe, és a NAS-on tárolt dolgokat lejátszani. A szememre én is igyekszem vigyázni.
Fujitsu Posted July 18, 2014 Posted July 18, 2014 Ha van a monitoron fel és le gomb (amivel pl. a fényerőt lehet csökkenteni vagy növelni a megfelelő menüpontban), akkor elvileg ezekkel lehet váltani az üzemmódok között, amikor épp nem vagy a menüben (mert a menüben ezek nyilván a menüpontok közötti léptetésre szolgálnak).
petzolkri Posted July 20, 2014 Posted July 20, 2014 Tudom a régi monitorban tudtam is használni, mert megjelent. Az újban meg nem találom, de nem is érdekes, mert levettem a fényerőt.
Tib1 Posted October 15, 2014 Posted October 15, 2014 Tisztelt Szerkesztőség! Irodai munkát végzek, és munkámból adódóan sokat ülök monitor előtt. Jelenlegi monitorom egy Samsung LCD SyncMaster 172x, melyet DVI kimenetes grafikuskártyával használok. Olvasgattam a netten, hogy most már jobb, szemkímélőbb monitort is lehet kapni. Eddigi tájékozódásom szerint egy szemkímélőbb monitor jó ha, LED-es, jó ha AH-IPS panellal rendelkezik.... Papp Gábor 2009.01.28-án megjelent cikkében olvastam: "Az önműködő fényerő-szabályozási funkció bekapcsolásával az LG W53 termékcsaládjába tartozó monitorok a fényerőt és a kép egyéb beállításait automatikusan a helyiség fényviszonyaihoz és a képernyőn megjelenő tartalomhoz igazítják." Néztem pl. LG monitort 22MP55HQ, de ennél a típusnál nincs DVI csatlakozó a monitoron. DVI - HDMI átalakító kábelt lehet kapni, csak érdemes-e megvenni az átalakító kábelt a DVI-s kimenetű grafikuskártyához, ha HDMI- bemenetes monitorral kapcsolnám össze, nem ront-e ez az összekapcsolás a képminőségen? Szimpatikus a "Reader Mode" funkció kapcsológombhoz rendelve. Nézegettem a Benq GW2255 21,5" LED monitort is, mely VA paneles, szerintem egy jó ár/érték arányú készülék. Lehet, hogy a Benq GW2265 21,5" monitor a + HDMI bemenettel jobb választás lenne, gondolva egy későbbi gépfejlesztésre... Vagy egy magasabb kategóriás Dell P2214H 21,5 -s monitort, mely szintén elég jónak tűnik. Közben, mikor írom-e levelet olvasgatok itt a fórumon is. S lám mennyire fontos a PWM - villódzásmentessége, a ("Flicker free" technológia alkalmazása)a monitornak, vagy a statikus kontrasztarány, fényerő http://www.tftcentral.co.uk/articles/flicker_free_database.htm Kérnék tanácsot, hogy milyen monitort ajánlanának, ami az átlagostól jobban kíméli a szemet? Méret: 21,5" Keret: 50 e Ft körül Felhasználási cél: irodai Üdvözlettel: Szabó Tamás
payskin Posted October 15, 2014 Posted October 15, 2014 Kedves Tamás! Én itthon egy DELL P2414-et, a munkahelyemen egy U1312-t nézek, úgyhogy amit ajánlani tudok, az a 21,5-es változat, a P2214H innen vagy innen. Mindkét helyen lehet kérni pár ezer forintért extra pixelgaranciát és kalibrálást a grafikus kártyádhoz. De vehetsz LG-t is, azzal sincs semmi baj, főleg, ha IPS paneles. A rossz hír, hogy a szerkesztőség nincs itt -- az egy szem jelenlegi főszerkesztőn kívül, akivel az adott havi magazin témájában lehet találkozni. PappG pedig Daywalker művésznéven évek óta a Prohardver csapatát vezeti. (Van egyébként egy elég jó monitorokról szóló fórumtémájuk, de gyanítom, a P2214H-t ajánlanák, igaz régen jártam arrafelé, lehet, hogy más a sláger).
kléni Posted December 15, 2015 Author Posted December 15, 2015 Újra aktuális nekem a vásárlás, meglepem magamat karácsonyra. (Múlt évben szilvás buktákat vettem ). Most kicsit utánaolvastam a dolgoknak, és ezt a LED-es dolgot szerintem félreértettem. Lényegében nem fontos, hogy LED legyen, ha jóféle más típust ismertek, az is jöhet. A kikötések nem változtak: 27 colosat szeretnék venni, és legyen szemkímélő. 70k-nél körül akarnék zsebbe nyúlni. Jelenleg egy 19 col körüli monitort nézek 800x600-as felbontásban, az átlagos szöveg elolvasásához kb 15 centi távolról. A vásárlás célja egyrészt az, hogy valamivel messzebbről tudjam nézni, és több dolog kiférjen a képernyőre. Ehhez a maximálisnál (általában 1920*1080) kisebb felbontást fogok használni, tehát az újnak támogatnia kellene néhány kisebb felbontást. Az én szemem általában nem igen tudja érzékelni még ilyen közelről se a képpontokat, se a 16 millió színt, ezredmásodperces képfrissítést meg végképp nem. Tehát nem kell kifejezetten jó színvilág, se gyors válaszidő. A látószög is csak annyira fontos, hogy amikor közvetlenül szemből nézem, a sarkai még nem szürküljenek el, azon kívül mindegy, oldalról/felülről/alulról hogy né ki. A kijelző legyen matt, bár ez szerintem ma már alap dolog. Ezeken kívül abszolút semmi extra nem kell. Két ismerősöm is BenQ-t vett egy/másfél éve, mindketten meg voltak elégedve vele. Végignézve az ajánlatukat a GW2760HS győzött meg leginkább. Ugyan a GW2760HM valamivel olcsóbb, annak ellenére, hogy mindkettőt flicker-free-ként reklámozzák, az M-es eléggé villog kisebb fényerőnél, de az S-es már elfogadható. Mi a véleményetek erről?
payskin Posted December 15, 2015 Posted December 15, 2015 Ehhez a maximálisnál (általában 1920*1080) kisebb felbontást fogok használni Miért?
kléni Posted December 15, 2015 Author Posted December 15, 2015 Mert akkor lesz a szöveg mérete annyira nagy, hogy azt messzebbről tudjam nézni. A monitor mérete kb. másfél-kétszer lesz nagyobb, mint a mostani, de ezzel együtt a felbontás is növekszik kb. kétszeresére. Így aránylag kisebb, vagy ugyan akkora lenne a betűk mérete, amit nem tudnék messzebbről nézni.
SkyBird Posted December 15, 2015 Posted December 15, 2015 Szerintem ez egy egész jó monitor. Egyrészt VA panel, ami a színek szempontjából az egyik legjobb ma is. Némely tekintetben jobb az IPS-nél. Vannak ennek változatai, hogy PVA, S-PVA, de ez most mindegy, ezért az árért feledjük, hogy nem egy Dell termék a márka és egyéb felárral együtt. Mellesleg az én monitorom is S-PVA, a legújabb tévém is PVA. És akkor még azt írják, hogy villódzásmentes, ez rendben van. Szerintem jó lesz ez. Neked speciális igényeid vannak, így nem a natív felbontáson akarod használni. A kisebb felbontás beállításával, beállíthatóságával nincs gond, csak ilyenkor nem olyan éles a kép. Hogy ez mennyiben zavar majd, azt nem tudom. Ha még nem láttad, nézd meg ezt a tesztet. BenQ GW2760HS
Godzillamessage Posted December 15, 2015 Posted December 15, 2015 kléni, a szemeddel nem lehet tenni semmit, hogy jobban láss?
kléni Posted December 15, 2015 Author Posted December 15, 2015 Jelen pillanatban nem igen. Születéstől együtt élek vele, de nem találtak rá megoldást. Ráadásul a gépek szerint jól is kellene látnom. Mivel nem egy konkrét betegségem van, célzott kezelés sincs rá, ami a közeljövőben javítana a látáson.
Recommended Posts