Jump to content
GSForum - Segélyvonal

LED-monitor-vásárlás


kléni

Recommended Posts

kléni

A másik két típus már kicsit kiment a forgalomból, szóval nyitok egyet ennek. :)

 

Ha valaki otthon van most a monitorok témakörben, tanácsokat elfogadnék. Szükséges már egy új monitor beszerzése. Két szempontom van, legyen nagy átmérőjű, és szemkímélő (ez utóbbi a fontosabb, mert látássértült vagyok, de eléggé sokat bámulom a monitort naponta, bár ma már kevésbé vibrálnak a monitorok). Ki mit tudna ajánlani? Nézegetem a boltok ajánlatait, de sajnos nem ismerem a gyártókat, meg a legjobb terméküket.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Ez függ attól is, hogy mennyit tudsz rászánni. Bár én nem követtem az árakat mostanság.

24"-os képátlóban javasolnék 1920x1200 felbontásút, és nem TN panelest, hanem valami IPS, PVA megoldást.

Az 1200 annyiban jobb az általánosabb 16:9-es 1080-nál, hogy függőlegesen többet látsz a dokumentumokból.

 

Ha választani kellene, és az ár kevésbé játszik, elsőként valamelyik Dell UltraSharp típust javasolnám.

Link to comment
Share on other sites

Garono

Ezt olvasd el, mielőtt LED-es monitort vásárolnál: http://www.flatpanel...8;id=1362457985

 

Régebben én is örültem, hogy frankó kis LED-es monitort sikerült vennem, milyen modern, és szép, stb., aztán rájöttem, hogy ha nem teljes fényerőn használom, akkor vibrál (az átkozott PWM miatt), és bizony nagyon terheli a szemet (nekem konkrétan tiszta vér lesz a jobb szemem sarka, és eléggé szúr). Úgyhogy vissza is tértem a jó öreg CCFL-es monitoromhoz.

 

LED-esből tehát csak olyat, ami nem PWM-es. Persze ez nem minden esetben derül ki, jobb híján meg kell nézni egy boltban, ahol ki van állítva. De az olcsóbbak szinte mind PWM-esek.

 

A többi dologban egyetértek SkyBird-del.

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Általánosságban igaz, hogy a nagy fényerő rettentően fárasztja a szemet. Ezért szoktam mindenkinek azt javasolni, hogy le a fényerővel. Én a saját (300 cd/m^2-es; 50 000:1 dinamikus és 1000:1 statikus kontrasztarányú, CCFL-es) Samsungomat évekig 0-s (!) fényerőszinten használtam (persze ez nem azt jelenti, hogy fekete képet bámultam, hanem a monitor menüjében a 0–100-as fényerőskála 0-s értékét állítottam be). És teljesen jó volt így is, egyedül a filmekben voltam gondban a sötétebb részekkel, de erre van külön módja a moncsinak. Most mindenesetre 25-ön van, ez egy jó kompromisszum; így látom a sötétebb árnyalatú filmeket is, és a szemem sem ég ki. (Hozzáteszem, az én – lányok által állítólag kedvelt – világoskék szemem extra módon érzékeny az erős fényekre; legszívesebben egész évben napszemüvegben járkálnék, de azért ennyire nem vagyok badass. :D)

 

Ami a vásárlást illeti, nem ártana tisztázni a financiális kereteket, a kívánt képátlótartományt, a felbontást és a felhasználási területet. Nem tudom, mennyire vagy látássérült, milyen távolságról nézed a monitort, illetve milyen dpi az elfogadható számodra. Az én köreimben relatíve sok ilyen ember van, és nem igazán mondhatnám, hogy egyformák az igényeik. Volt, aki átlagosan 1-2 centiről nézte a képernyőt (és összekarcolta a szemüvegével a kávát), aztán a lézeres szemműtétje óta egész normálisan lát.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
petzolkri

Köszi a tippet Fujitsu, már le is vettem a samsungon a fényerőt 20-ról 0-ra kipróbálás szintjén.

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Hamar megszokja a szem, csak eleinte szokatlan. Viszont a 20-25% egy teljesen jó kompromisszum hosszú távon. ;) Egyébként ha tud ilyet a monitor, azt is lehet csinálni, hogy munkához, illetve átlagos felhasználáshoz beállítunk valami jó alacsonyat; filmezéshez meg mehet valami magasabb. Samsungokon szokott lenni több mód (Custom, Text, Internet, Game, Movie stb.); nálam a Text például teljesen jó munkához. Mindenesetre 80-100% között középtávon én már bekönnyezek, CCFL ide vagy oda. :)

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

Volt egy régi Samsung monitorom azon volt több mód. Egy éve anyósomnak adtam tovább. Azóta ugyancsak Samsung a monitorom Led-es. Ezen nem találtam még több módot. Nem is fontos, mert inkább munkára szövegszerkesztés, internetre használom. Filmet inkább a tévén nézek. Most már több módon nézhetem ott, de a legjobban az tetszik, hogy a 2008-as Samsung tévémet feltuningolta a karácsonykor vett Blue lejátszó. Tud Youtobe, és a NAS-on tárolt dolgokat lejátszani. A szememre én is igyekszem vigyázni.

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Ha van a monitoron fel és le gomb (amivel pl. a fényerőt lehet csökkenteni vagy növelni a megfelelő menüpontban), akkor elvileg ezekkel lehet váltani az üzemmódok között, amikor épp nem vagy a menüben (mert a menüben ezek nyilván a menüpontok közötti léptetésre szolgálnak).

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

Tudom a régi monitorban tudtam is használni, mert megjelent. Az újban meg nem találom, de nem is érdekes, mert levettem a fényerőt.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Tib1

Tisztelt Szerkesztőség!

 

Irodai munkát végzek, és munkámból adódóan sokat ülök monitor előtt.

 

Jelenlegi monitorom egy Samsung LCD SyncMaster 172x, melyet DVI kimenetes grafikuskártyával használok.

 

Olvasgattam a netten, hogy most már jobb, szemkímélőbb monitort is lehet kapni.

 

Eddigi tájékozódásom szerint egy szemkímélőbb monitor jó ha, LED-es, jó ha AH-IPS panellal rendelkezik....

 

Papp Gábor 2009.01.28-án megjelent cikkében olvastam:

 

"Az önműködő fényerő-szabályozási funkció bekapcsolásával az LG W53 termékcsaládjába tartozó monitorok a fényerőt és a kép egyéb beállításait automatikusan a helyiség fényviszonyaihoz és a képernyőn megjelenő tartalomhoz igazítják."

 

Néztem pl. LG monitort 22MP55HQ, de ennél a típusnál nincs DVI csatlakozó a monitoron. DVI - HDMI átalakító kábelt lehet kapni, csak érdemes-e megvenni az átalakító kábelt a DVI-s kimenetű grafikuskártyához, ha HDMI- bemenetes monitorral kapcsolnám össze, nem ront-e ez az összekapcsolás a képminőségen?

Szimpatikus a "Reader Mode" funkció kapcsológombhoz rendelve.

 

Nézegettem a Benq GW2255 21,5" LED monitort is, mely VA paneles, szerintem egy jó ár/érték arányú készülék. Lehet, hogy a Benq GW2265 21,5" monitor a + HDMI bemenettel jobb választás lenne, gondolva egy későbbi gépfejlesztésre...

 

Vagy egy magasabb kategóriás Dell P2214H 21,5 -s monitort, mely szintén elég jónak tűnik.

 

Közben, mikor írom-e levelet olvasgatok itt a fórumon is. S lám mennyire fontos a PWM - villódzásmentessége, a ("Flicker free" technológia alkalmazása)a monitornak, vagy a statikus kontrasztarány, fényerő

 

http://www.tftcentral.co.uk/articles/flicker_free_database.htm

 

Kérnék tanácsot, hogy milyen monitort ajánlanának, ami az átlagostól jobban kíméli a szemet?

 

Méret: 21,5"

Keret: 50 e Ft körül

Felhasználási cél: irodai

 

 

Üdvözlettel:

 

Szabó Tamás

Link to comment
Share on other sites

payskin

Kedves Tamás!

 

Én itthon egy DELL P2414-et, a munkahelyemen egy U1312-t nézek, úgyhogy amit ajánlani tudok, az a 21,5-es változat, a P2214H innen vagy innen. Mindkét helyen lehet kérni pár ezer forintért extra pixelgaranciát és kalibrálást a grafikus kártyádhoz.

 

De vehetsz LG-t is, azzal sincs semmi baj, főleg, ha IPS paneles.

 

A rossz hír, hogy a szerkesztőség nincs itt -- az egy szem jelenlegi főszerkesztőn kívül, akivel az adott havi magazin témájában lehet találkozni. PappG pedig Daywalker művésznéven évek óta a Prohardver csapatát vezeti. (Van egyébként egy elég jó monitorokról szóló fórumtémájuk, de gyanítom, a P2214H-t ajánlanák, igaz régen jártam arrafelé, lehet, hogy más a sláger).

 

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

A DELL monitor tényleg jó választás.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
kléni

Újra aktuális nekem a vásárlás, meglepem magamat karácsonyra. :D (Múlt évben szilvás buktákat vettem :weep:).

Most kicsit utánaolvastam a dolgoknak, és ezt a LED-es dolgot szerintem félreértettem. Lényegében nem fontos, hogy LED legyen, ha jóféle más típust ismertek, az is jöhet.

A kikötések nem változtak: 27 colosat szeretnék venni, és legyen szemkímélő. 70k-nél körül akarnék zsebbe nyúlni.

Jelenleg egy 19 col körüli monitort nézek 800x600-as felbontásban, az átlagos szöveg elolvasásához kb 15 centi távolról. A vásárlás célja egyrészt az, hogy valamivel messzebbről tudjam nézni, és több dolog kiférjen a képernyőre. Ehhez a maximálisnál (általában 1920*1080) kisebb felbontást fogok használni, tehát az újnak támogatnia kellene néhány kisebb felbontást.

Az én szemem általában nem igen tudja érzékelni még ilyen közelről se a képpontokat, se a 16 millió színt, ezredmásodperces képfrissítést meg végképp nem. Tehát nem kell kifejezetten jó színvilág, se gyors válaszidő. A látószög is csak annyira fontos, hogy amikor közvetlenül szemből nézem, a sarkai még nem szürküljenek el, azon kívül mindegy, oldalról/felülről/alulról hogy né ki. A kijelző legyen matt, bár ez szerintem ma már alap dolog. Ezeken kívül abszolút semmi extra nem kell.

Két ismerősöm is BenQ-t vett egy/másfél éve, mindketten meg voltak elégedve vele. Végignézve az ajánlatukat a GW2760HS győzött meg leginkább. Ugyan a GW2760HM valamivel olcsóbb, annak ellenére, hogy mindkettőt flicker-free-ként reklámozzák, az M-es eléggé villog kisebb fényerőnél, de az S-es már elfogadható. Mi a véleményetek erről?

Link to comment
Share on other sites

payskin
Ehhez a maximálisnál (általában 1920*1080) kisebb felbontást fogok használni

 

Miért? :huh:

Link to comment
Share on other sites

kléni

Mert akkor lesz a szöveg mérete annyira nagy, hogy azt messzebbről tudjam nézni. A monitor mérete kb. másfél-kétszer lesz nagyobb, mint a mostani, de ezzel együtt a felbontás is növekszik kb. kétszeresére. Így aránylag kisebb, vagy ugyan akkora lenne a betűk mérete, amit nem tudnék messzebbről nézni.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Szerintem ez egy egész jó monitor. Egyrészt VA panel, ami a színek szempontjából az egyik legjobb ma is. Némely tekintetben jobb az IPS-nél. Vannak ennek változatai, hogy PVA, S-PVA, de ez most mindegy, ezért az árért feledjük, hogy nem egy Dell termék a márka és egyéb felárral együtt. Mellesleg az én monitorom is S-PVA, a legújabb tévém is PVA. ;)

És akkor még azt írják, hogy villódzásmentes, ez rendben van. Szerintem jó lesz ez. :igen:

Neked speciális igényeid vannak, így nem a natív felbontáson akarod használni. A kisebb felbontás beállításával, beállíthatóságával nincs gond, csak ilyenkor nem olyan éles a kép. Hogy ez mennyiben zavar majd, azt nem tudom. :hmm:

Ha még nem láttad, nézd meg ezt a tesztet. BenQ GW2760HS

Link to comment
Share on other sites

Godzillamessage

kléni, a szemeddel nem lehet tenni semmit, hogy jobban láss?

Link to comment
Share on other sites

kléni

Jelen pillanatban nem igen. Születéstől együtt élek vele, de nem találtak rá megoldást. Ráadásul a gépek szerint jól is kellene látnom. :D Mivel nem egy konkrét betegségem van, célzott kezelés sincs rá, ami a közeljövőben javítana a látáson.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...