Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Vélemények a 2014. márciusi számról


hmolnarj

Recommended Posts

hmolnarj

:bravó: :bravó: --> pcw_dvd_201403_n.jpg :bravó:

 

Itt a tavasz, menetrendszerűen megérkezett a márciusi számunk, amelyben egyaránt felgyorsítjuk a Windows és az Android rendszereket, sőt, még a Linuxra való átállásban is segítünk. Ezen felül megnéztük, hogy az androidos noteszek mennyire használhatók munkára, illetve a leggyorsabb külső adattárolókat is leteszteltük. A részletes tartalmat itt találjátok:

pcworld.hu/tartalom

Link to comment
Share on other sites

Godzillamessage

A videókártya teszt pont jókor jön. :igen:

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

Hardvertesztet mindig szívesen olvasunk.

Link to comment
Share on other sites

Godzillamessage

A gyerek gépében épp a minap halt meg a 9800 GTX+, úgyhogy pont a legjobbkor jött ez a teszt. Gyorsban ki is néztem a tesztgyőztes Asus HD 7770 1GB kártyát.

Link to comment
Share on other sites

hmolnarj

Gyorsban ki is néztem a tesztgyőztes Asus HD 7770 1GB kártyát.

 

ne spolierezzünk :)

Link to comment
Share on other sites

Godzillamessage

Na jó, de azt nem írtam le, hogy hogyan miként és mennyire.. :D Meg az egyébként erős felhozatalról sem ejtettem egy szót sem... :fütyül:

Link to comment
Share on other sites

1933

Igen tisztelt petzolkri és SkyBird urak!

 

Morcosságom azt hiszem elmult, de a háttérben még ott motoszkál!

 

Persze hálás vagyok a segítőkészségetekért!!!!

 

Fogtam a 14.04-es mai napi felinstallált daily buildet és a szofverforrásban rákerestem a VirtualBox-ra, meg az AQEMU-ra, feltelepítettem és kezdődött a banzáj.

Szinte minden szájbarágósan benne volt az egyes rovatokban, s ami kellett, az szinte magától a billentyűzet alá furakodott és magától írta be azt ami kellett. Mivel két egyforma SATA DVD író/olvasóm van a gépben, kicsit vaciláltam, hogy melyikbe tegyek és milyen lemezt, de az is megoldódott!

 

Szenzációsan megy a virtuális szoftver, szinte gyorsabban megy, mint az eredeti felinstallált rendszer. Linux alatt Linux, Ubuntu 14.04 előzetes alatt Ubuntu 09.04. Hahaha! A régi 3.6-os Firefox is úgy hasítja azokat a weblapokat, amiket a 20 verzió bukdácsolva, vagy egyáltalán nem tud leküzdeni, csak a legújabb 27-es, vagy 28-as. Most volt sikerélményem! Köszönöm!

 

Holnap érkezik az újságoshoz a márciusi PCWorld, ezért még nem tudok nyilatkozni. Azt, amit viszont a Facebook-on láttam belőle, az igencsak igéretes volt.

 

Hajrá fiuk, hajrá........! Reményünk van rá, hogy az új tisztogatási segédeszköz kíválóan működik! Na ne nézzetek rám furcsán, csak örülök és igyekeztem finoman, úri módra kifejezni magam! Ez az új virtuális gép pompásan működik! Nem különben az új főszerkesztő is jó munkát végez!!

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Morcosságom azt hiszem elmult, de a háttérben még ott motoszkál!

 

:oké::D

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

Tetszik , hogy milyen vasat használnak... a szerzők. Jó tanácsok is feldobták a kedvemet, köszönjük Egri Imre. Remélem a többi író is folytatja a bemutatást, nem tudom miért de nekem ez volt a legjobban tetsző cikk ez idáig, pedig általában linuxos cikkek az elsők amit a tartalom jegyzék szerint fellapozom.

 

Ja lehet ennyire lemaradtam , de már egy ideje nem értem mi lehet az a NUC ház, és NUC alaplap a vásárlási tanácsadóban? Mitől NUC egy ház? És .. Hogy erről eddig egy kunyi cikk se volt a magazinban, hogy mi fán terem a NUC! És a tanácsadóban meg csak ott díszeleg a szó! Lehet másnak ez egyértelmű, de nekem nem az.

Link to comment
Share on other sites

1933
Destroy-man' timestamp='1394205694' post='462003']

NUC = Next Unit of Computing

 

Tenyérben elférő gépeket jelent. Mondjuk ilyeneket:

https://www.google.h...iw=1920&bih=952

 

Hello! Eddig azt hittem, hogy a BareBone gépekről volt szó, de lehet, hogy a BB az is NUC. Én is köszönöm a felhomályosítást NUC-ra nézve, meg a képeket is.

Persze ezek a NUC-cok jók, de sokszor a táplálásukkal van baj, mert az akkumulátor ott is korlátozza az időtartamot, amig működik.

 

SkyBird! Igen a motoszka működik, mert a kijelző méretekkel még van egy kis gubanc (1440x900) és valóban lassabb mint az eredeti. Persze arra, amiért kell, az rendben van, de az ISO fájlok használatát még nem tudtam felfedezni. Az XP Prof is szépen, hamar felment és működik az Ubuntu alatt.

Link to comment
Share on other sites

1933

Hol van a majdnem 3 GB szabad hely?

 

Egy 1TB-os HDD-n megnéztem az egyes particiók helyfoglalási adatait és azt tapasztaltam, hogy az egyes mappák és fájlok méreteit összeadva a fennmaradó szabad hely és a Partíció méret közötti különbség nem egyezett a ténylegesen foglalt hellyel. A HDD-n XP és Ubuntu volt, kettős operációs rendszer. Particiónként a különbség néileg eltérő volt, de mindegyiken kb. 2-3 GB volt. A kukát előzőleg kiürítettem. Az alapul vett méreteket részben a gparted és a Total Commander által mutatott értékek alapján vettem figyelembe. Mi okozhatja a különbséget? A virtuális memóriát is bele számoltam a C meghajtón. A Linuxos operációs rendszert tartalmazó particiónál ezt nem tapasztaltam, csak az ntfs particióknál.

Link to comment
Share on other sites

payskin

Amikor kiírsz valamit a merevlemezre, az nem annyi helyet foglal, amennyi a tényleges hossza. A merevlemez előredefiniált méretű "szeletekben" tárolja az adatokat. Ha a valami, amit kiírsz, mondjuk, 4 és fél ilyen szelet méretű, akkor az a merevlemezen 5 szeletet fog elfoglalni, és elvesztettél fél szelet tárolókapacitást. A "szelet" méretét a partíció formázásnál tudod beállítani, de nem olyan egyszerű a helyzet, mert ha túl kicsi a szelet, akkor a merevlemeznek elvileg többet kell dolgoznia, hogy a sok kicsi szeletből összelapátolja a fájlokat, amiket kiírunk, míg ha túl nagy a szelet, akkor elvileg ugyan gyorsabban jönnek-mennek a fájldarabok, ám az ilyen üresen maradó törtszeletekkel több helyet vesztünk.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Plusz kérdés még, hogy az operációs rendszer és rejtett fájlok megjelenítése be volt-e kapcsolva. Habár valószínűleg igen, ha említve volt a swap fájl.

A System Volume Information is tartalmazhat nagyobb méretű fáljokat is adott esetben. Ehhez meg csak tulajdonba vétel után lehet hozzáférni.

Link to comment
Share on other sites

Gaborovics

Örömmel olvastam a lapban az Egri Imréről szóló cikket. Egy korrekt, felkészült embernek tartom. Nagyon sok dologban ugyanúgy látjuk a dolgokat, akár a táblagépeket, vagy az Android, iOS rendszereket, esetleg más dolgokat illeti. Na persze az sem mellékes, hogy ő is ZX-Spectrumos volt, mint én. :)

Link to comment
Share on other sites

1933

Kedves Balázs és SkyBird!

 

Köszönöm észrevételeiteket, de közben én sem aludtam! Azt tudom, hogy az NTFS 4 kB-os legkisebb méreteket használ akkor is ha csak pl. 10 karaktert tartalmaz egy fájl és sok kicsi sokra megy. A Linuxnál már alapból úgy particionál a gparted, hogy ezt figyelembe veszi és több partíció esetén marad néhány 1-2 MB-os luk a partíciók között, ha nem vigyázunk rá. Ez azonban a System Volume Information mappa tartalmára nem alkalmazható abban az esetben, ha ott több mappában közel 2000 db ( .exe, .dll, .txt, .xml és egyéb kiterjesztésű) fájl található!!!! Ezen kívül és az almappákon kívül több szöveges fájl is található (filelst.txt, stb. névvel), amikben fel van sorolva az összes partíció a nevével, meg egy majd 200 karakter hosszú kódszámmal együtt. Van többek között, egy fájl, ami felsorolja névvel és kiterjesztéssel együtt az 1 TB méretű HDD partícióin található minden fájlt. előtte mindenféle "I I M g j I i ...... stb." szerkezetű karaktereket tartalmazó 10-20 soros valamilyen karaktersorozattal. (Gondolom, hogy a programozók felismerik, hogy ez utóbbi karaktersor mi lehet.)

Közben eszembe jutott egy ötlet és mindezt úgy tudtam meg, hogy az azonos HDD-n lévő Ubuntu-t elindítva el lehetett olvasni és megnézni a tartalmat a wine alá telepített Total Commander F3 nézőkéjével, valamit a gedit-tel és a jegyzettömbbel.

Az volt az eredmény, hogy a Windows XP Prof. C partíción kb 2,8 GB-nyi és a többi eléggé telelévő partíciókon egységesen 2,4 GB volt a szóban forgó mappák tartalma!

 

Mindez most a legutolsó frissítés után tűnt csak fel, korábban bármelyik partíción a mappa tartalma kb. 20 kB volt a benne lévő tracking.log jóvoltából. Körbe kérdezve egy-két ismerőst, náluk a méret mindössze 700-800 MB volt, persze jóval kisebb és kevésbé tele töltött HDD esetén.

 

Megjegyzem az utolsó keddi frissítésnél megütötte a szememet egy szövegrészlet a frissítő ablakban, hogy "értesítés elküldve", de hogy az mire vonatkozott azt már nem tudtam elolvasni, mert a szöveg hamar eltűnt és az ablak is kiürült kérve az újraindítást a frissítés után.

 

No, mindössze ennyit tudtam meg időközben.

Link to comment
Share on other sites

1933

Kedves SkyBird!

 

Köszönöm az URL-t és bár korom előrehaladott a számítástechnikában, biztos még új!!!! Mostmár végigolvasva az egész stuffot minden kétségem szertefoszlott a hatalmas tömegű összegyüjtött anyagot illetően. Szóval nem idegenkezűség tette be a lábát. Mivel eddig még nem találkoztam vele némi kételyeim támadtak, de el is oszlottak.

Link to comment
Share on other sites

Godzillamessage
SPOILER (hivatalos spoiler verzsön)
Link to comment
Share on other sites

payskin
:) Érdekes, hogy a "gyári" AMD-s 7770-em abszolút nem így néz ki. De mindent lehet rajta játszani, úgyhogy nagyon szerettem. Majd építek köré egy új gépet alkalomadtán, addig pihen.
Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Én tökéletesen meg vagyok elégedve az AMD A10-6800K-ban lévő GPU-val (HD8670D), ami 2133 MHz-es rammal van "szerelve". Az is viszi a játékokat, még FullHD-ben is. Ha meg nagyobb teljesítmény kell, akkor meg már a felső kategóriát kell nézegetni. Középkategóriát maximumom a dual VGA miatt érdemes nézegetni.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
1933

Idézem: "Elküldve: 2014. március 13. 18:53

Kedves SkyBird!

 

Köszönöm az URL-t és bár korom előrehaladott a számítástechnikában, biztos még új!!!!"

 

A fenti mondat valahogy megcsonkult, mert eredetileg még folytatódott (biztos vagyok, hogy nem a moderátor tette!) és valahogy, valamit rosszul tehettem és ez azért történhetett.

A folytatás valahogy így szólt: "biztos még új vagyok a számítástechnikában és mint minden újszülöttnek, minden vicc új!!!!!"

 

Ez valahogy a szerkesztés során lemaradt belőle.

 

Hozzátenném mai eszemmel, hogy az a sok felhívás és jó tanács, ami a szaksajtóban megjelenik, hogy töröljük a felesleges fájlokat és fájlmaradványokat, mert az egyre nehezebbé és lassabbá teszi a gép működését, hiábavalóvá teszi minden ilyen irányú igyekezetünket, ha az operációs rendszerbe eleve be van építve egy olyan mechanizmus, ami messze túllépi fáradozásaink eredményét, amivel néhány száz MB-nyi szemetet eltávolítunk, de a rendszer akár 3 GB-nyi újabb szemetet rak fel rejtett tartalmú mappába. Most már csak azt nem értem, hogy majd egy egész évtizedes használat során ekkora szemétbányával nem találkoztam, csak most, hogy megszűnt az adott rendszer támogatása. Igen! Rendszeresen néztem a System Volume Information mappa tartalmát és méretét (Linuxból) és csak éppen most fedeztem fel!

 

No! Erről csak ennyit.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Nem kell ezt a felesleges fájlok dolgot túlragozni. A mai gépeket nem lassítja, ha üres hely meg még van, akkor gyakorlatilag tökmindegy.

Valami nagyon ősi vinyónál, ha sokat kellett karistolni a fejnek, és még töredezett is volt, akkor talán.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Vista óta már a töredezettséggel sem kell foglalkozni, mert megoldja a rendszer, ráadásul intelligensebben is gazdálkodik a szabad hellyel.

Link to comment
Share on other sites

payskin
:igen:
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...