Jump to content
GSForum - Segélyvonal

CPU hűtő


hammpra70

Recommended Posts

hammpra70

Az Intel E 8400 CPU eredeti gyári hűtője (a PC kitakarítása után is) furcsa hangot ad időnként. Kicserélném a hűtőt, de nem tudom hány W-nyi hőt ad le a CPU, milyen hűtőt vegyek ?

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Érdemes lenne megpróbálni megolajozni, mielőtt kidobod. Egyébként gyakorlatilag bármelyik kompatibilis hűtő teljesítménye jobb lesz, mint a gyári Intel-é.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
Sityu11

Sziaszto lenne eggy olyan kérdésem hogy a proci ventillátorom amikor a gép bekapcsol felpörög rendesen utánna időnként bekapcsol ez miért lehet ?

Link to comment
Share on other sites

payskin

Hogy ne süketülj meg a ventilátorzajtól. Bekapcsoláskor felpörög, aztán a rendszer észreveszi, hogy nincs rá szükség, mert a CPU nem olyan meleg, és szépen lekapcsolja -- vagy teljesen, vagy csak alacsonyabb fordulatszámra, amit nem hallasz. Ha pedig forró lesz a helyzet, felpörgeti.

 

Ennyit a ventilátorról! Beszélgessünk arról, hol tartasz az iskolai tanulmányaidban, milyen böngészőt használsz, és miért nincs benne helyesírás-ellenőrző? :)

Link to comment
Share on other sites

Get_in_the_Game

Korábban láttam valahol, még az is lehet, hogy a PC World-ben, hogy különböző paszta felkenési módokat hasonlítottak össze. Volt a klasszikus pötty a CPU közepére, az X, és a szétkenés. Legalábbis ezekre emlékszem. Úgy rémlik, hogy csak 2-3 fok eltérések voltak. Nem tudja valaki, hogy ezt hol láthattam? Most szívesen átfutnám újra, de sehol nem találom.

Link to comment
Share on other sites

payskin
Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

A módszernek semmi jelentősége, a végeredménynek van. Egy egyenletes, vékony réteget kell képezni a sapka felületén, oszt’ annyi. Aztán hogy ezt hogyan tudod megtenni, az rád van bízva. Én úgy szoktam, hogy nyomok egy picit valahova a sapkára, jó vékonyan elkenem egy jégkrémes pálcikával; aztán ha elfogyott, akkor nyomok még mellé, ha meg sok lett, akkor a pálcikával leszedek belőle. Nem egy rakétatudomány.

 

Vegyél inkább egy tisztességes kencét, az számít egy pár fokot.

Link to comment
Share on other sites

Get_in_the_Game

Köszi Balázs, ez is jó. Bár nem tudom, ilyen nagy teljesítményű hűtésnél mennyire reális a mérési eredmény.

 

A módszernek szerintem annyi a jelentősége, hogy befolyásolja a paszta szétterülését, és a levegő kiszorítását. Én eddig mindig a pont módszert használtam, aminek a "hátránya", hogy csak a CPU közepén lesz paszta, viszont mivel itt melegszik a legjobban, nem is annyira hátrány. Egyébként itt van egy kis képi összeállítás, ami bemutatja, melyik módszerrel hogy terül a paszta.

Nem tudom, hogy a mai tokozásoknál van-e jelentősége, ha a CPU oldalán picit túlcsurog, főleg, ha szilikonos. Mivel itt még jon a CPU leszorító kerete, és tapasztalataim szerint a levegőre került paszta rövid időn belül megkeményedik, és nem folyik tovább.

http://www.pcinside.info/build-a-pc/how-to-apply-thermal-paste-or-thermal-grease/

Link to comment
Share on other sites

Get_in_the_Game

Na viszont ami tényleg számíthat, és fontos lehet, ezt most találtam. Amit nem látunk, a burkolat alatt a CPU mag formája. Régen ugye ezt teljesen négyszögletű volt, így a pont szerű pasztafelvitel 100%-ban takarta a melegedő részt. Az sokmagos CPU-k viszont hosszúkás maggal rendelkeznek, ezeknél jobb fedést biztosít a vonalszerű pasztázás, már ha jó irányba csinálja az ember. A CPU alján nagyjából látszik a mag elhelyezkedése.

 

A szétkenéses módszer biztosítja a legjobb lefedést, de itt a legnagyobb a hibázási lehetőség. Ha nem lesz elég egyenletes a kenés, könnyen levegőbuborékok maradhatnak alatta. Aztán nagyban függ a sikeresség attól, hogy hol maradt buborék. A mag közepénél, vagy csak a CPU szélein, ahol már nem számít.

 

Mindazonáltal megjegyzem, hogy a különböző módszerek között maximum 2-3 fokos eltérések lehetnek, kivéve ha valaki nagyon elszúrja. :)

 

Egyébként az intel Skylake CPU-nak ismét elég négyzetes lett a magja:

44d.jpg

 

Összehasonlításképpen pár korábbi Intel CPU:

Intel-2013-Haswell-Processor-Reportedly-Pictured-3.png

 

Nekem a laptopom hűtésén sikerült rontani a gyári paszta lecserélésével (Artic MX4-re cseréltem), feltehetőleg azért, mert az IvyBridge (vagy Sandy :upsz: ) hosszúkás magjára csak pöttyöt tettem, és nem lett tökéletes a fedés. Kb 2 fokot romlott.

Link to comment
Share on other sites

payskin

Meg, ugye, ott van még az a szomorúság is, hogy ha maga az Intel használ valami szar hővezető pasztát a mag és a tok között, így a hő nem is biztos, hogy feljön a tokra. Pár CPU-generáció óta panaszkodnak erre a népek, Linusék -- akiktől a fenti videó volt -- is vágtak fel nemrégiben Skylake procit kamera előtt.

Link to comment
Share on other sites

Get_in_the_Game

Na igen, én is olvastam, hogy valakinek sikerült 20 fokkal hidegebbre hűtenie ugyan azt a procit, csak már arra nem emlékszem, hogy tok nélkül, vagy csak újrahővezetőzte a tok alatt. Bár nem tudom, hogy leszedés után egyáltalán normálisan vissza lehet-e tenni a tokot. Így elsőre nemmel szavaznék. :)

 

Hétvégén viszont megpróbálom újrahővezetőzni a laptopom, mivel ott nem tokos a proci, tuti elszúrtam valamit. :)

 

Még olyat olvastam, szerintem ez is részben lehet igaz, tapasztalatom még nincs, hogy a CPU hűtőkre gyárilag felhordott pasztát nem célszerű használni, még ha jó minőségű, akkor sem. Azzal magyarázták, hogy ki tudja, mióta áll a raktárban/bolt polcán, és a paszta levegőn szárad/keményedik.

Nekem eddig gyári intel hűtőknél nem volt vele rossz tapasztalatom. Gondolom itt sem lehet sokkal több az eltérés 2-3 foknál.

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Amit te "magnak" hívsz, az maga a processzorchip, ami rajta ül az interposeren. Erre azért van szükség, mert a processzor felülete nem lenne elegendő a megfelelő számú kontaktpont kialakításához. (Érdemes fellapozni egyik-másik CPU datasheetjét, a kivezetések kétharmada a tápellátásért felel.)

 

A "hűtőzsír" szerepe az, hogy kiküszöbölje a felületek tökéletlen illeszkedését, és jobb hőáramlást tegyen lehetővé ezáltal. A hő a sapka teljes felületén jelentkezik (az eloszlását nem tudjuk), a jó hűtő pedig a lehető legnagyobb felületen érintkezik vele. A taszk tehát az, hogy lehetőleg a sapka teljes érintkezési felületét ellepő, igen vékony réteget hozzunk létre a hűtőzsírból. Erre a "nyomok rá egy borsónyit, úgyis szétmegy" technika nagyon nem egy biztos módszer; az általam leírt viszont nagyjából igen.

 

A sapkát én biztos nem szedném le; 14 nm-en úgysincs nagy jelentősége ennek a maszturbálásnak. A gyári hűtő alján lévő paszta jó minőségű, azt sem kell leszedni. Ha valakinek ez a mániája, felkenhet helyette pl. MX-4-et, értelme zéró. Irigylem azt, akinek ez a problémája.

Link to comment
Share on other sites

Get_in_the_Game

A hűtők gyári pasztázásának eltávolítására csak akkor van szükség, ha már régóta áll a polcon, mert akkor megkeményedik, beszárad, és nem tudja ellátni a feladatát.

 

Nem melegszik a teljes sapka, csak az a rész, ami alatt a CPU van. Az intel gyári hűtők, legalábbis a rézmagosak nem is érintkeznek a CPU teljes felületével. A középen lévő rézmag átmérője kisebb, mint maga a CPU, és ez fél mm-ert kiáll a réz bordából. Legalábbis az én 775-ösöm hűtője ilyen. Ettől függetlenül persze az a legjobb, ha minél nagyobb felületet borít a paszta.

 

Nem fontos dolog, csak a tuningőrültek foglalkoznak vele komolyabban, mindazonáltal szerintem érdekes dolog néha belenézni ezekbe a vitákba/tesztekbe/eszmefuttatásokba.

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Ha felteszel egy lábost a gázlángra, szerinted csak az alja fog melegedni, az oldala nem? Hogy lehet ilyet mondani, hogy nem melegszik a teljes sapka? :D A hűtő funkciója éppen az, hogy a processzor felületén keletkező hőt minél nagyobb felületre vezesse, mert akkor az gyorsabban el tud disszipálódni. Ennek az első állomása a sapka, ami biztosítja a kontaktusfelületet a hűtő számára (a laptopod processzorán nem találsz ilyet, nem véletlenül).

 

Hogy a gyári hűtő mekkora felületen érintkezik a sapkával, az ebből a szempontból semmit se jelent; a legtöbb külön vásárolható hűtő elég jól lefedi a sapkát (ha nem, akkor annak inkább kompatibilitási okai vannak, mert egy hűtőnek elég sokféle chipre jónak kell lennie).

 

Lehet, hogy érdekes őket olvasni, de megmondom őszintén, engem valami hihetetlen módon nem tudnak érdekelni a tuningos társadalom agymenései. Annál is inkább, mivel ez az egész nagy részben a virtuális pöcsméregetésről szól, hogy épp ki tudja jobban széthajtani a processzorát (nyilván a legtöbb tunernek elképesztően nagy szüksége van ám arra a pluszteljesítményre, amit csak így tud előhozni a processzorából); amitől aztán marha nagy szakértőnek képzeli magát a sok mozigépész, miközben még egy wafert nem láttak közelről. Az én gépemben lassan hét éve ketyeg gyári órajelen az i7-920-asom, és a mai napig kb. az utolsó alkatrész a gépemben, amire azt mondanám, hogy szűk keresztmetszet. Ha meg erősebb kell, akkor veszek erősebbet, oszt' kész. Ha lehet, én az eszközöket általában a gyári állapotukban, rendeltetésüknek megfelelően igyekszem használni, és általánosságban ezt tudom javasolni mindenkinek, aki hosszú élettartamot, megbízható működést és kevés szopást szeretne.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...