Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Port probléma


Udii

Recommended Posts

Udii

Sziasztok

Segítsetek légy szíves !

Mikor elindítom a uTorrent programot, elképesztően lelassul minden kommunikáció a gépem és net között pl a weboldalak. A teljes sávszélem 1/3-át használja ki a torrent, és látszik rajta, hogy odáig is nagyon lassan kúszik fel. Virusírtót, tüzfalat, egyéb védelmi progikat kilőttem, de semmi változás.

Aztán megnéztem egy diagnosztikai programmal a kapcsolatokat, és kiderült, hogy a uTorrent (vagy az oprendszer (win8)) a torrent portján létrehoz egy csomó kapcsolatot, kb 200 at, ami nem is baj mert ugye több szálon tölt, de ezeknek a portoknak a 60-70%-a TIME_WAIT jelzéssel álla a sorban. Pontosan nem tudom mit jelent ez , de mikor a uTorrentből kilépek, ezek eltűnnek, és megjavul minden.

Tudtok erre megoldást ?

 

Így néz ki egy sor: Port: gépnév/torrent port száma Local address@ port: 2001:0:5ef5:79fb:3429:1734:a4ac:51bf Status: TIME_WAIT

 

Köszi előre is.

Link to comment
Share on other sites

payskin

Az a rossz hírem van, hogy a torrent így működik, de csak akkor ha töltesz valamit. Mikor elindítom otthon a szokásos napi sorozatadagot, akkor böngészőben felesleges bármivel próbálkozni, mert a torrent olyan szinten telíti a TCP/IP csatornát, hogy a böngészőnek nincs esélye kommunikálni, és minden weboldlara azt kapom vissza, hogy nincs ilyen, nem lehet csatlakozni.

 

Több dolgot tudsz tenni (már azon kívül, hogy az utorrent saját beállítóprogramjával a gépednek és netednek megfelelően konfigurálod a programot):

 

1. türelmesen kivárod, amíg a fel/letöltések befejeződnek (én ezt szoktam, általában 5-10 perc alatt elkészül 3-4 epizód letöltése és 200% visszatöltése)

 

2. ha van a routeredben QoS szolgáltatás, akkor ott be tudod állítani, hogy a böngészőből jövő forgalom előnyben legyen a torrenttel szemben

 

3. ha a routeredben nincs ilyen, vagy bonyolult, le is tölthetsz magadnak ehhez szoftvert, anno én is használtam..., csak... ha megőrülök sem jut eszembe a neve. :fal: csak összehoztam: cFosSpeed

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

Ahogy Balázs írja: állítsd be az utorrentben! Nálam mind a fel-, mind a letöltés esetében a kliens a maximális szélességem ~90%-át használhatja, ez sima fórumozásnál, hírolvasásnál nem okoz gondot. Van Facebook fiókom is, ott néha lassú, de nem vészes. Viszont a normálnál jobb felbontású Youtube videóknál fejbe lövi magát a Firefox. :fogatlan:

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Nálam ilyen probléma csak ADSL kapcsolatnál jelentkezett. Mihelyst normális kábelszolgáltató lett, semmi ilyen probléma nem lépett fel.

QoS bekapcsolása, kliens kapcsolatok drasztikus csökkentése megoldhatja a problémát. Utóbbival a letöltési sebesség is lecsökkenhet, ha ADSL-est fogsz ki.

Link to comment
Share on other sites

Udii

Köszi a válaszokat.

Sajnos azt kell mondanom, hogy valami megoldás csak van, mert 5 évvel ezelőtt ugyanígy jártam, mikor a gépemet összeraktam és feltettem a uTorrentet, teljesen ugyanez volt a helyzet.

Viszont akkor fiatalabb voltam és türelmesebb akkor 1 napnál tovább bírtam, a probléma megoldását kezelni ls sikerült is. :)

Most az új gépemnél viszont egyszerűen nem jövök rá, hogy miket állítgattam be, hogy működjön.

Olyan nehéz ezt leírni, de biztos tudjátok miről bszélek, : látszik egy weboldalnál, hogy a kapcsolat lassúsága miatt tölt lassan, vagy egyéb más ok miatt lasabb. És az hagyján, hogy lasabb de időtúllépés miatt jön is a hibaüzenet, meg pl a kis ikonok , képek nem töltődnek le stb... . MIkor kilépek a torrentből ráfrissítek a böngészőben 2 mp alatt bejön az egész oldal.

A max sávszélemnek ehhez semmi köze, mert mint írtam az 1/3-át használja, (30 megás a net és a torrent nem hajlandó 15 fölé menni) és mikor az eléri , szinte minden folyamat megáll ami a neten kommunikál.

Amúgy be van állítva neki 25 mb, korlát.

Pedig bennetek bíztam :)

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Milyen oprendszert használsz? XP-n az egyik hálózati alapbeállítás nem ideális a torrentnek. Ha azt használod, akkor megkeresem, hogy mit állíts át rajta. Arra emlékszem, hogy csomagkezelés nem ideálisra van állítva. A Vistaban már javították a hibát, azóta már nincs gond.

Link to comment
Share on other sites

Udii

Win8 :) (eredeti verzió)

Link to comment
Share on other sites

Udii

Azt nem értem, hogy mit jelent az, hogy várakozik ??

Először arra gondoltam, hogy vár mondjuk vírus vagy kémprogram ellenírzésre (NOD32 valós idejű ellenőrzés)

De mivel kilőttem a NOD ot, ez nem lehet, ha meg az adott helyen nem talál infót miért/mire vár, miért nem zárja be ?

Nem értem :(

Link to comment
Share on other sites

payskin

Nekifuthatok még egyszer, de nem valószínű, hogy értelmesebben el tudom mondani, mint elsőre. Nem a sávszélességgel van a baj, hanem a forgalommal. Ez inkább olyan, mintha elmennél az Arénába egy koncertre, ahol üvöltenek a hangfalak, a közönség a zenekarral énekel, és neked éppen eszedbe jut, hogy mondjál valamit a melletted állónak. Egy büdös szót nem fog érteni belőle, pedig te sem lettél néma, és ő sem süketült meg, csak nem jut el hozzá a hangod, mert jelenleg túl vagytok terhelve a koncerttel.

 

Az utorrent forgalmat generál. Elmegy a trackerhez, és megkérdei, kinél van a cucc. A tracker rámutat 3827 IP címre. Az utorrent elkezdi felvenni velük a kapcsolatot, hogy kiderítse, kinél mi van, mennyi van, és hogyé' adja. Eközben a tracker bejelenti a többieknek, megjöttél te is a buliba, és máris rád ugrik másik 2894 IP a buliból, hogy na hello, mi van nálad, még semmi, nem baj, majd ha lesz, akkor dumáljunk! (Ezt jelenti, hogy várakozik.) Ez történik, egyszerre beszélsz 4838 irányba, és ha emellett megnyitsz egy böngészőt, hogy megnézd az indexet, akkor az az 1 kapcsolat a 4839. lesz.

 

Nálam 40/20-as DIGI van, amivel köröket futok az ADSL körül, tehát a kérdés nem úgy merül fel, hogy ADSL vagy jobb szolgáltató, hanem úgy, hogy jól van-e beállítva az utorrent vagy sem. Nyilván most nálam sincs jól, mert megeszi az egész netet, de mivel 5 percig tart, ezért nem külünösebben érdekel. De ott van az önbeállító része, futtassál teszteket, nézd meg, mit mire/mennyire akar állítani, és ha nem megy mellette a net, csökkentsd le az aktív torrentek és/vagy a kapcsolatok számát. Valószínűleg lassabban fog jönni a cucc, de tudsz majd mellette netezni.

 

Nem rakétatudomány. ;)

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Ezt elég érzékletesen sikerült elmagyarázni. 8)

Csak ismételni lehetne, de a lényeg, hogy a kapcsolatok számát kell korlátozni, és persze túl sok aktív torrent se legyen.

ADSL-nél nagyob leromlik a ping idő, ezt kellene kicsit optimalizálni a kapcsolatok számának csökkentésével,meg hogy mennyi lehet a le- és feltöltés sebessége maximum. Lejjebb lehet venni, mint amit a beállításnál a net kapcsolat tulajdonságaihoz ajánl.

 

Nekem is igazán csak azóta jó ADSL-en, mióta nem PC-n fut a torrent, ha nagyritkán kell. Nem is használok uTorrentet.

A NAS-on fut a Transmission kliens, a PC-n meg csak a GUI kezelőfelülete. Ez szinte tökéletes, közben lehet használni a böngészőt a gépen. Lassít ugyan észrevehetően, de ennyi bőven belefér.

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Sima 5 megás T-Home-os ADSL-em van, többféle torrent klienst használtam már, egyiknél sem állítottam mást, mint feltöltési és letöltési korlátot. A válaszidőt rendesen megeszi, de egyáltalán nem lesz használhatatlan az internet, még Youtube-ozni is lehet mellette. Nem úgy, mint amikor nagy méretű csatolmányom van, olyankor küldéskor teljesen meghal az internetem.

Link to comment
Share on other sites

Udii

Valóban nem rakétatudomány, csak míg a tied a saját útját járja, én szeretném irányítani az enyémet :)

 

Az normális jelenség, hogy a letöltés sebessége egy - 30 megás vonalon- max 15 mega ? azaz 3,2 mb/s ből 1,4 mb/s -el jön a cucc, de közben az egész sávszél foglalt, pedig mást nem töltök és a korlátozás is be van állítva (2600) ??

Mint írtad: " mi van nálad, még semmi, nem baj, majd ha lesz, akkor dumáljunk!" Ha nincs semmi amit küldök vagy fogadok ammor mi terheli le a sávszélemet, az hogy azt mondják egymásnak, hogy még mindig nincs nálam semmi ? ez vicces :)

A probléma megoldható hiszen eddig működött.

 

Nagyon szépen köszönöm, hogy időt szántatok rám, kutatok tovább... :)

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Akkor újabb hasonlat. Hiába van egy hatsávos autópályád, ha minden sávban kamionok mennek.

Link to comment
Share on other sites

Udii

Remek hasonlat, viszont én csak azt látom, hogy 3 sávban mennek a kamionok a maradék 3 meg üres , de nem lehet rajta közlekedni. :)

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Nem, mert itt a dolog lényege az, hogy hiába tudnának egyes járművek gyorsabban is menni, ha telítettek a sávok. Jelen esetben a torrent felhasználja az összes elérhető szálat, így hiába nincs ki a teljes sávszélesség, nem tud további letöltés indulni.

Link to comment
Share on other sites

Dreaman

@Udii: milyen routered van? Vezetékkel vagy vezeték nélkül csatlakozol?

Link to comment
Share on other sites

Udii

VDSL-em van (modem és router egyben) , vezetékkel csatlakozok.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...