Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Vélemények a 2012. szeptemberi számról


payskin

Recommended Posts

payskin

Hölgyek és urak, íme a szeptemberi szám:

8) --> KÉP

:nyEz pedig egy kis kedvcsináló hozzá! :igen:

IDÉZET

Magazinunk szeptemberi számába összegyűjtöttük a hazánkban kapható ultrabookokat, hogy egy epikus csatában megtaláljuk a legjobb vételeket. Bemutatjuk a legjobb SSD-vételeket is, valamint a gépépítőknek is hasznos tanácsokat adunk. E havi teljes verziónk az Ashampoo Uninstaller 4.

:oké:

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

Épp most néztem meg a DVD filmeket, na igen! Most úgy érezem, hogy mindegyik videó nagyon hasznos. Még a Camtasia Studio 8 - gyorstalpaló is profi lett. Az újságot még nem volt idõm olvasni , de az SSD -t még ma elolvasom majd.

Link to comment
Share on other sites

Greene

Épp a minap néztem, hogy a 120 giga körüli SSD-k ára már tényleg a megfizethetõ kategóriában van.

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

Igen, de még így is meggondolandó, mert annyi pénzért akár 1-2 TB HDD is kijön.

 

Nem tudom, hogy a többi olvasó hogy van vele. Én hosszú hónapok óta most éreztem úgy, hogy ez igen! A szeptemberi szám etalon a többiekhez képest. Este nem tudtam letenni a magazint, mert még olvastam volna tovább. Mindenképp nagyon jó cikkek kerültek ebbe a számba.

 

Amit eddig sikerült átolvasnom:

 

A két linuxos cikk: Horváth István meghajlok elõtted annyi gimp után! Ez a mostani 3D-s gyorsítás cikk magával ragadott. Igenis van jogosultsága a Linuxnak. A végén a magánvélemény is sokat mondó, már várom a második részét. Na aztán hab a tortán az Életmentõ Linux cikk is.

 

Segélyvonal egész jó válogatás, kaptam ötletet egy problémára. Mindkét író írása hasznos.

 

Melyiket válasszam Egri Imrétõl nagyon jó átgondolt és az utána lévõ lehetõségek és mibõl épül fel a PC egyszerûen hasznos is, az ember nem is gondolná, hogy mennyi anyagból van hiány a Földön.

 

A többi cikkekre még nem volt idõm. Elsõre belelapozva nem fogok unatkozni esténként. És ezt az érzést legutóbb 2003 óta nem éreztem. Szerintem elindult egy jó úton a magazin! Már a Mac rovat sem zavar (fõként hogy 10 oldalra zsugorodott, szerintem annyi bõven elég is). A Linux rovat sokat fejlõdött, csak legyen továbbra is szerves része az újságnak. Ugye a Windows-t az nem kell pártolnom, mert arról mindig is bõségesen írtatok.

 

Link to comment
Share on other sites

1933

Tisztelt hölgyek Urak!

 

Épen rohantam ki a buszhoz, de elõtte benéztem az újságoshoz. Örömmel tapasztaltam, hogy megjelent a szeptemberi szám.

Gyorsan megvettem és át is néztem hirtelenében, de majd ha megérkeztem a rendeltetési állomásra, akkor több idõm lesz átnézni.

Azt hiszem, lesz benne bõven mit olvasni, ahogy azt az elõttem szólók bejegyzéseiben látom. Különösen örülök a bõ Linuxos cikkeknek!

 

Most éppen a Gyesev IC vonatán utazom és egy notebookon írom e sorokat. Minden újszülöttnek, minden vicc új. Élvezem a már tavaly bevezetett ingyenes Wifi hozzáférést a vonaton és csodák-csodája, az Ubuntu 10.04 egybõl megtalálta és sikeresen be is jelentkezett.

 

Most befejezem, mert már nézni akarom az új PCWorld lapot.

Jó hétvégét kívánok mindenkinek!

.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Na igen, a GYSEV az fejlõdik. Egyébként náluk már személy vonaton is van ingyenes internet hozzáférés WiFin keresztül, és még légkondit is szereltek a kocsikba. Kíváncsi leszek a MÁV mikor kezd el fejlõdni...

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

Egykor én is sokat olvastam a vonaton a pw magazint....

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

Mostanában jött ki a Libre Office Windowsra illetve Ubuntura is. Mindkét helyen használom és nagyon jó. Sokat csiszolgatják.

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

Már lassan kiolvasom a magazint és még mindig áll, hogy ez a havi jól sikerült. Jöhet a következő havi magazin.

Link to comment
Share on other sites

1933

Most érkeztem haza vidékrõl és hogy ne essek ismétlésekbe, csak egyet tudok érteni "petzolkiri"-vel nagy részben.

 

A továbbiakat pedig az alábbiakban adom elõ:

 

Kedvet kaptam a DVD melléklet átnézésére a Fórumon olvasottak alapján, bár a Windows a Linux mellett csak van, frissítem, de mostanában nem használom, így csak a PCWTV videókat szoktam megnézni, a továbbá az általános dolgokat.

 

A Cantasia8 bemutató tetszetõs, amennyiben az láttatja, hogy mi mindent lehet vele csinálni, beállítani, de arra semmikép sem elég, hogy a használatot megtanítsa. Persze egy bemutatónak nem is a betanítás a szerepe. Szép munka!

 

A Samsung laptop bemutató nem túl sikeres, mert bizony a maga elé mormogott szavakat akkor is csak nehezen lehetett kivenni, ha többször megállítottam, majd újra meghallgattam. A gép esztétikailag szép, de felszereltsége (kevés csatlakozó, hiányzó CD/DVD meghajtó a túlzóan "penge" kialakítás miatt) nem túl gazdag az árához képest. Mindenesetre használható darab és "csillogni, villogni" (elámítani a nézõket) is lehet vele.

 

Hát a Seco4 zacskó, tok, bemutatója sem volt sikeres, itt ugyan nem volt motyogás, de volt hadarás, "nehogy kifusson az idõbõl", na meg a szinkronnal is volt némi hiba, ami nagyon zavaró volt, mert láthatóan a száj mozgott, de szöveg nem tartozott hozzá! Csukott szemmel azért érthetõnek lehet minõsíteni. Két fotóval és egy rövid leírással talán jobb lett volna bemutatni a lapban.

 

A HP Deskjet bemutató mindenben megfelelt a kívánalmaknak, de sajnos itt is bejött a szinkronhiba, amellett, hogy szépen, tagoltan, érthetõen beszélt Egri úr!

 

ÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ! A NAS bemutató minden hibától mentes, szép, tagolt elõadásmód, tökéletes szinkron a mondottak és a szájmozgás között! Miért nem kérik meg Egri urat a többi bemutatóban való szereplésre is? A bemutató szakmailag is kifogástalan! Köszönjük!

 

A PCWTV.html fájlban csak úgy ránézésre is két szöveghibát láttam, az egyik "költségeit" helyett "költslgeit" a másik mellette a "fél" helyett "fel" szó szerepelt a képaláírásban (HP Deskjet-nél). Az újságban (4. old.) ez a hiba nem fordult elõ!!!

 

A tartalomjegyzék "frissites" mappa üres, de a hozzá tartozó, képeket tartalmazó mappában két kép található! Ami nincs, ahhoz miért tartozik hozzá kép? Lehet hogy figyelmetlen voltam? Ja vagy úgy! Helyhiány miatt elmarad! Akkor meg minek van ott a "Telepítés" gomb? Hahaha! Vagy talán mégis telepíthetõ? Mert kép az van hozzá!

 

Ne vegyék rossz néven ezt a kis gonoszkodást, de már korábban is említettem, hogy nagyon zavaró a motyogás és a hadaró beszéd stílus. Ugyanúgy zavaró az is, ha egy mûszaki ember, szakmájának kiváló ismerõje, de alkalmatlan beszélni róla, tanítani, meg írni szakmai dologról, hacsak nincs pedagógiai érzéke, vagyis többek között, nem feltételezi, hogy az ismertetett téma megértéséhez szükséges alapismereteket mindenki (még a szak-laikus is) jól ismeri. Ez utóbbi zavaró tényezõ eddig nem merült fel bennem a PCWorld újságíró gárdájának egyetlen tagjával kapcsolatban sem!!!! Ellenkezõleg!

 

Mindazonáltal meg kell említenem, hogy gyakorlatban kipróbáltam és rendszeresen kipróbálom az elõforduló minden újabb (Gnome, KDE és XFCE felületû) Linux verziót és azt tapasztaltam, hogy csak két olyan verziót találtam, ami a legjobban felhasználó barátnak bizonyult, ezek a Gnome felületû Debian és fõleg az Ubuntu 12.10-ig terjedõ verziói voltak. Az összes többi a mai napig is, több éves, gyakorlott Linux felhasználóként, kellemetlen akadályokat gördít elém a felhasználás során. Ilyenek például: nem lehet a magyar billentyûzetet beállítani, kiválasztani (knoppix), nem beszélve a nyelvrõl a Live CD-k esetében. Nagyon nehéz annak megállapítása, hogy milyen csomagformát (.deb, .rpm, stb.) használ a telepítéshez és azt is jól el szokták rejteni, hogy mi a neve a csomagtelepítõnek (lásd: KDE felület, Suse, Fedora, stb.), mert a Gnome felületû Ubuntunál csak rá kell kattintani a telepítendõ program csomagra (a szoftver forrás és a synaptic csomagkezelõ mindig kéznél van, könnyen megtalálható) és a gdebi csomagtelepítõ a többit elintézi. Ebben sem a KDE, sem a Suse, sem a többi nem segít. A menük szûkszavúak, jól el vannak rejtve, a szükséges rendszerfájlokkal együtt. Legalább is én csak nehezen találtam meg, vagy meg sem találtam, amit kerestem. Az újabb, Unity felületû Ubuntu is mindent alaposan elrejt az elsõ pillanatban és igen sok jó tulajdonságát is kiirtották. Mégis bármelyik verziójú Linux Live CD-t alkalmasnak találják rendszermentésre (Lásd Egri Imre és Horváth István, egyébként kiváló cikkét is a szeptemberi számban, ami a 84. oldalon kezdõdik.).

 

Ez nem a szokásos sirámom, hanem az általánosítás veszélyére kívánom felhívni a figyelmet. Sokszor tapasztaltam, hogy azok, akik hozzászoktak az egyes verziókhoz és már jól ismerik azt, már nem is veszik észre azok kellemetlen hiányosságait, pedig ez hamar elriasztja még a Windowson nevelkedett felhasználót is. Nekem is van egy barátom, aki programozó és "mazohista", mert esküszik a KDE felületre, de szidja is, meg azt mondja, hogy a képviselt kihívásokért szereti. (Kommentár nélkül!).

 

Azoknak, akik továbbra is a Windowsra esküsznek, bõven találhatnak sok hasznos ötletet a lapban, olyannyira, hogy szinte én is kedvet kaptam arra, hogy a Windows 8-cal kacérkodjak. Elõzetes tapasztalataim, az általam használt operációs rendszerek megszokásait és igényeit figyelembe véve, azt sugallják, hogy megmaradjak az XP-nél (szinte nem is használom) és a napi igényeimet a Linuxra bízzam.

 

Ezek az igények inkább a speciális programok használata (digitális, nagyfrekvenciás kommunikáció) idegen nyelvû fordítás, fotó, dia és szöveg szkennelés (kép korrektúra, OCR konverzió), Interneten adatkeresés, levelezés, beszélgetés, képek, videók, filmek nézése, zene hallgatása, távoktatás/tanulás. Videó és hanganyagok készítésével nem foglalkozom, mert nagyon idõigényes. Mint azt fentebb írtam, minden újabb Linux verziót letöltök és újraírható CD/DVD-re égetek és kipróbálom.

Nos, ilyen irányú cikkekre tartanék igényt az IT szaksajtóban.

 

Elnézést kérek a szócséplésért, ha annak sikerült volna.

.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

A Linuxszal továbbra is az a probléma, hogy a driver támogatása konvergál a nullához. Nálam még a billentyû és az egér se mûködik. Pontosabban az elsõ pár percben még mûködik, aztán egyszer csak megáll, és csak a régi windowsos korokból ismert reset gomb segít rajta. Hangkártya driverek nem nagyon vannak hozzá az alaplapi megoldásokon kívül. Viszont ha össze kéne hasonlítani a windowsos és a linuxos hang minõséget, akkor a windows köröket ver a Linuxra. Sajnos ez kernel szinten van elcseszve a Linuxban, így hiába írnának rá jó drivert, továbbra se lesz jó hangja. Mondjuk lehet, hogy pont ezért nincs is hangkártya driverek Linuxhoz. Nem akarják égetni az általuk gyártott terméket.

 

Linux alatt meg nem feltétlen kell csomagkezelõt használni, forrásból lehet telepíteni a konzol segítségével. Ráadásul így nem kell vadászni a különbözõ csomagformátumokra. ;)

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

No igen, egyszer vettem egy hiper-szuper multimédiás billentyűzetet és anno úgy kifagyott tőle a Win7 hogy vittem is vissza a boltba. A Linux driver azért is szegényes, mert ahogy Horváth István írta magánvéleményében a cégek összefogtak és csak Windowsból áll a világ. Ergo csak arra fejlesztenek.

 

1933: csak jó ha van véleményed, mert sajnos az utóbbi időben alig van valaki, aki ide irkálna. Ezért sincs elég visszajelzés a magazin íróinak. Egri Imre pedig még megőrizte profizmusát, ami egykor fémjelezte a régi 2001-2003-as időszakot a magazin életéből. Igen Ők nagy rókák voltak.

Link to comment
Share on other sites

Temporary

A Linux elterjedésének legfõbb hátráltatói maguk a linux fejlesztõk. Egy Linuxot kipróbáló átlaguser számára például még mindig körülményes, több itthon népszerû mobilnetes modem életre keltése Linux alatt. Ha meg nagynehezen talál az ember valamirõl egy leírást, akkor az meg a következõ kiadásban már nem mûködik. Például az ilyenek miatt sem lesz népszerûbb.

Link to comment
Share on other sites

payskin
(petzolkri @ 2012. szeptember 15. 20:34) 450682[/snapback]

 

Egri Imre pedig még megőrizte profizmusát, ami egykor fémjelezte a régi 2001-2003-as időszakot a magazin életéből.

 

Épp mondani akartam, hogy Zimi most szeptemberben már 9 (!!!) éve csinálja a PC Stúdiót, azaz PCW TV-t vagy bárminek is hívják most.

 

Zimi for prezident! :)

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

Remélem lesz még Pc video tovább is.

Link to comment
Share on other sites

1933

[OP]Destroy-man

üzenet 2012. szeptember 15. 16:42

 

Kedves Romboló Ember!

 

Én is szoktam linuxban zenét hallgatni, de úgy látszik botfülem van, mert a Bing Crosby, az Uncle Satchmo és a Ella néni így is jó, s nem tudok nagy különbséget tenni, ha ugyanezt Windowsban csinálom. Van még 1976-ból egy 2x45 Wattos HIFI Sony Line (magnó, tányéros gramofon, 2x 250 literes meg 2x 25 literes láda is hozzá (Sony SG3 meg a két kicsi pszeudó kvadrofonnak), azzal meg igencsak jó muzsikát lehet hallgatni. Van hozzá egy kazettás deck is, de már használhatatlan, mert az ezüstözés a késes kapcsoló soron már szép, fényes fekete zománcborításnak néz ki. Volt egy 3 sebességes szalagos, üvegfejes magnó is, de mivel nem használtam, valaki elkunyorálta 7000 forintért pár éve.

 

Megnézném azért, hogy egy számítógéppel gyártott hang a vájt fülüeknek hogy tetszene???? Nem beszélve az apró "mélynyomókról, ahol bizony nem huhog a mély hang, mert nálam aztán más hangja van. Sajnos egy 5. emeleti panel lakásban még a 2x 45 watt is nagyon sok. Ha ráereszteném, kitörne az ablak!

 

Aki jó hangot akar, felejtse el a számítógépet és a tranzisztoros végfokot is. Kérdezzék meg az akusztikusokat. (Igaz nekem is tranzisztoros az erõsítõ).

.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Nekem egy T.C. Electronic Desktop Konnekt 6-os hangkártyám van. Ez már stúdió kategória. Ilyen minõségben nyugodtan lehet zenét hallgatni PC-vel. Egy 2x150-es tirisztoros végfokom van. Tranzisztorból is lehet jó erõsítõket csinálni. Lásd pl. Cseh Aura erõsítõket (neten nincs róla infó, szakboltokban tudnak róla adni, még teszteket is). Hangminõségre vetekszik a jobbfajta csöves cuccokkal. Erõsítõbõl IC-set nem szabad venni. Az a legalja az egésznek.

Hangfalaimat tekintve 2db, ~180 literes mélynyomóm van, 40 cm-es JBL hangszórókkal, a kompakt ládáimban (2db) pedig 38cm JBL mélyközép és Ring magas sugárzó van. Nem mondanám gyengének õket hangminõségre.

Ha valaki zenehallgatásra (is) akarja használni a gépet, akkor az alaplapi hangkártyák szóba se jöhetnek, de még a Creative cég termékei sem. A legalapabb hangkártyákat a Creative leányvállalata készít, az E-MU. Az elõzõ kártyám az volt, bár nem biztos, hogy vennék belõle, mert árban pár ezresért drágábban ugyan, de sokkal jobb minõségû kártyákat lehet kapni, pl. M-Audio. És szerintem olyanban is kiegyezhetünk, hogy hiába számítógépes zenehallgatás, olyan, hogy MP3 nem létezik. Ezen a szinten már szóba se jöhet. Itt már a minimum szint az SD (16bit / 44,1 kHz), Lossless formában. Egyszerûen egy ilyen rendszer már megköveteli ezt a minõséget. És az se árt, ha ASIO módban játszod le a zenét. Ilyenkor kihagyja a gépet a hangdekódolásból, és mindent a hangkártya DAC-ja végez.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
petzolkri

Nemsokára jön az október.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...