Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Vélemények a 2012. augusztusi számról


payskin

Recommended Posts

payskin

Itt a friss PC World Office 2013-mal és bárhol bármikor Linuxszal, otthoni hálózatépítéssel, fotórendezéssel és Android tippekkel!

:)

:fagyi: KÉP :fagyi:

A képkáoszt kelkáposztának olvastam. :upsz:

Link to comment
Share on other sites

Greene

Még nem is lehet kapni, csak holnaptól. :weep:

Link to comment
Share on other sites

payskin

Látod, látod, az elõfizetõk meg már tegnap óta lapozgatják! :igen:

 

Akkor ez most egy amolyan elõzetes...

Link to comment
Share on other sites

hmolnarj

Balázs megelõztél :) köszi

Link to comment
Share on other sites

payskin

Nincs mit! A nép már témát követelt! :)

 

Találtam még képeket! :P

 

531222_10151026032171026_830224442_n.jpg

 

A többi kép az alattam levő hozzászólásban látható címen tekinthető meg.

Link to comment
Share on other sites

payskin

Akkor esetleg abbahagyom a többiek idemásolását... :upsz:

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

Bizony ezért érdemes elõfizetni, mindenképpen megéri. Amióta lett egy nagy postaládám nyugodtan elõfizettem rá, tuti megjön és olcsóbb is.

 

 

 

Amik tetszenek/nem tetszenek a magazinban:

 

1. A mellékelt video a DVD-n nagyon jól sikerült, tetszett a hátitáska bemutató, ebook olvasó, stb...

2. Trend rovat teljesen informatív, érdekes. (kár, hogy hibrid kerékpárom nem lesz...), de szerintem ezek a dolgok is beleférnek.

3. Nagyítás rovatban - Linux úton-útfélen csillagos ötös, a többi is olvasható.

4. Hardverteszt nagyon jók, tipp: az útválasztós cikk után talán jöhetne egy NAS téma is, Egri Imre jeles. Jó a vezeték nélküli egeres rész is, a video is. Farkas Gergely írására elsõre azt hittem cikk, de utána láttam , hogy segélyvonalas, na ilyen fajta hardveres dolgok is hasznosak, szép volt.

5. Macworld: itt finoman fogalmazva átlapozom, sajnos amit nem használok, azt nem tudom hasznosítani. Minél több oldalon jelenik meg ez a rovat, annyival veszít értékébõl a magazin számomra.

6. Mobilitás rovat akkor igazán jó, ha nem kizárólag a mobiltelefonról és azok alkalmazásairól szól, úgy érzem ezt még jobbam megemésztem, mint az 5. sort.

7. szoftver rovat: tetszett a kis Commodore OS, kár hogy nem jött össze a virtualbox-ban a telepítése. Végre egy jó kis cikk a Chrome OS-rõl, 72. oldalon örülök Molnár József mosolyának :D . Win8 cikk is jó, Gimp is jó, bár ez a program operációs rendszer független, ha ez záró epizód, akkor remélem Horváth István folytatja linuxos cikkeit más programokkal. Például sok hónappal ezelõtt irt a Little Susie linuxról de egy ideje már a honlapja sem érhetõ el a http://www.borzsonynet.hu/linux, valószínûleg vége a projektnek. Kár.

Websuli ok, rendben jó cikk, kötelezõ rész. Az új segélyvonal kicsit szokatlan (a stílusa nem a S. Balázs féle), de ez is kötelezõ darab, anno én mindig a segélyvonal cikkekbõl merítettem infókat. Remélem ez is így lesz. Benne a Tipp -topp gyorsbill. jo kis rovat.

8. Életmód: jeles: Filmforgatás új utakon (nem hiába Egri Imre cikke) nagyon megragadó cikk, VHS-tõl az új világig. Nem azért, hogy dicsérjem az elõzõ cikk írót, de A nagymama képet akar cikk megint csak egy igazi tartalmas és hasznos cikk számomra. Fõszerkesztõ: jeles: végre egy ebook olvasó bemutató, video is kiváló.

9. Játékteszt: átfutva ez is kell, pont ennyi elég is.

10. Irány a suli elmegy...

11. Vásárlási tanácsadó: végre ügyeltek, hogy ne ragadjon be régi cikk rész. A3 -s nyomtatók...tetszik, és a végére ugyancsak megkoronázva egy ZX Spectrum-mal ugyancsak jeles E. Imrének.

Mac rovatot leszámítva, kiolvasva.

Konklúzió: Egri Imre-féle jó cikkek végett, úgy érzem az õsszel a lejáró elõfizetést meghosszabbítom. Bizom benne, hogy a nem tetszõ részek nem fognak elszaporodni a magazinban.

 

Egyelõre ennyit gondoltam leírni.

Link to comment
Share on other sites

hmolnarj

Köszönjük az alapos visszajelzést :) A Linux sulinál a GIMP korszaknak vége, következõ hónapban már más területekre evezünk. A segélyvonalnál pedig várunk minden kérdést, hiszen azokból tudunk építkezni :)

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

Köszönöm Temporary

hmolnarj: egyébként lehetne az újságban egy kis önreklámozás is, hogy pl. hol van a fórum, support, mert az újonnan belépő olvasóknak (akiknek lehet lenne kérdésük is) lehet nem tudják hol kereshessék. Nagyon régen volt is ilyen, még részletes útmutatás fotókkal illusztrálva, a honlapról és a fórumról. Szóval össze lehetne gyűjteni.

Link to comment
Share on other sites

payskin

Előbb talán irtsuk ki az IDG Passt, és állítsuk helyre a fórummotort ebből az őrületből.

 

(Az otthoni, újratelepített gépemen például nem tudok belépni a fórumba egyik böngészőben sem: a Bejelentkezés átdob az IDG Passba, ott bejelentkezem, visszadob a fórumba, és nem vagyok bejelentkezve. Az a baj, hogy nem reprodukálható, illetve én bármikor reprodukálom most az otthoni gépen, de amikor korábban más panaszkodott ugyanerre, én sem tudtam előidézni a sajátomon.)

 

De év eleje óta bírjuk a vezetés ígéretét, hogy idén lesz szép új fórummotor, úgyhogy nagyon bizakodunk. Ha jól számolom, eddig eltelt az "idénből" 7 hónap és 1 hét, hátra van még 4 hónap és 3 hét. A remény hal meg utoljára, igaz Godzillamessage? ;)

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

Ez nálam is rendszeres, igaz, csak Firefox alatt, mert mást nem használok. :upsz:

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

Csatlakozom, velem is előfordult már, amit Balázs irt. Lehet azért nem állították helyre, mert nincs ember aki hozzápiszkálna úgy, hogy nem szállna el minden hozzászólás. Én még emlékszem a nagyon régi fórumra is.

Link to comment
Share on other sites

payskin
Ember van, mert ugyanaz az ember, aki belebarmolta az IDG Passt a fórumba, ki is tudná barmolni belõle. SZÁNDÉK nincs.
Link to comment
Share on other sites

petzolkri

Értem, akkor kérjük szépen azt az emberkét, hátha olvasod a fórumot. Közkívánatra szabadíts meg minket a gonosz IDG Pass mizériától.

:bocsánat:

Ez a NÉP akarata. Én is csak úgy tudok belépni, hogy évek óta mozbackup-al mentem a firefox beállításait.

(mi lesz, ha az se fog mûködni egyszer?) Lehet azért is járnak kevesen vissza a fórumra, mert nem tudnak belépni ide. DE EZ komoly! :off_mérges:

Link to comment
Share on other sites

payskin

Félreértés van: nem a programozó srác szándéka hiányzik. :) Nem õ dönti el, hogy mit kell programoznia...

 

Na mindegy, ugorjuk szerintem a fórumtémát.

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

Hátha a törvényhozó idefigyel és kiadja a parancsot.

 

Ugorjunk témát, szerintem jól sikerült az e havi magazin, kár hogy elfogyott az oldalszám, olvastam volna még....

Link to comment
Share on other sites

Greene

Megpróbálok konstruktív lenni.

Kivételesen az überdrága DVD-s változatot vettem meg (általában a DiMagon szerzem be és iPaden olvasom), és nem az elektronikusat, ugyanis kíváncsi voltam a Mark3 tesztképekre.

Kézbe fogva nekem vékonynak tűnik az újság. Lehet, hogy a régebbi számokhoz képest az is, vagy csak a papír lett vékonyabb és azért. Most éppen nem találom a referencia PC Worldömet (amiben benne vagyok). :D

utólag: A Digitális Fotó Magazin nagyjából ugyanannyi oldalas, és vastagabb. Így tehát egyértelműen a vékonyabb, olcsóbb papír miatt lehet. Nyeklik nyaklik az újság a kezemben. Olyan heti magazin érzés. :upsz:

 

- A "Nagyítás" rovat nagyon tetszett, érdekes cikkek voltak benne. Főleg a QR kódos volt nyerő.

- A "Fókuszteszt" N-es útválasztós tesztjében szemet szúrt egy kifejezés: "adminisztrációt szolgáló toldalékbájtok". Ez egy nagyon pongyola megfogalmazás, és ráadásul érthetetlen az átlag felhasználó számára. Én azt írtam volna, hogy a vezetéknélküli adatátvitel sajátossága a nagyobb hibalehetőség, ezért csökken az elméleti sávszélesség. Ez is messze van a tökéletestől, de talán ad valami támpontot. :upsz:

A sebességmérés módja kifejezetten tetszett. Erre van szükség egy PC Worldben. Kézzel fogható információ a laikus olvasó számára is. Egy szobával arrébb erre számíts...másik szinten pedig arra. Szuper!

Esetleg még annyit lehetett volna az elejére, hogy mi a manónak az olvasónak ilyen gyors router. Az UPC már kínál 120 megabites internetet, stbstb...

- A segélyvonal más mint volt, de ez nem jelent se rosszat se jót. De ha már segélyvonal, lehetne annyi marketingérzéke a szerkesztőknek, hogy a fórumot az olvasók arcába kell tolni. Egyrészt mert tudásbázis, másrészt, mert ott is fel lehet tenni a kérdéseket, amikből aztán át lehet emelni az újságba.

- MacWorld: A Free Mountain Lionos cikknél a képnek semmi köze az OSX-hez, hanem egy japán oldalról lopott watermarkolt kép, aminek az aljáról le lett vágva valami magenta felirat meg az apple logo, de a teteje egy picit még látszik (ez azért elég gáz). Valószínűleg a kép a másik oldalon levő iPod nanóhoz akart tartozni, mert ott meg egy Mountain Lionos van.

A free helyett pedig lehetne azt írni, hogy igyenes.

Az iPhoneos nyaralós cikk nekem tetszett, kár, hogy nem került bele elöbb az újságba. Nagyon ügyes a helyspórolós és a bootolható OSX meghajtós cikk. A Lion DiscMakerhez azért jó lett volna egy link, mert AppStoreban nem találtam ilyet.

- A nonstop mobilnál elég bő információhalmazt kapnak az Android tulajdonosok. Bár nekem nincs ilyen készülékem, de azért hasznosnak láttam.

- Teljes verzió: Úgy látom az Ashampoo az az ingyenes szoftvermelléklet gyártók Liptai Claudiája (vagy csak én vettem régen DVD-s PCW-t). Állandóan feltűnik, levakarhatatlan a DVD mellékletről, és már 10 éve se értettem, hogy mitől lenne nekem jó ha használom. De ajándék lónak nem nézem az installerét. :)

- Szoftverteszt: A Chrome OS jó ötlet volt, nekem is megjött a kedvem a kipróbálásához. A professzionális képkezelőket élvezettel olvastam, érdekes körkép. Én egyelőre maradok a Lightroomnál, igaz tényleg vannak hiányosságai. Ezt te írtad hmolnarj? Mert akkor riszpekt neked! :istenvagy:

- Az EOS 5D Mk3 teszt nagyon tetszett. Egy picit ugyan túl van hangsúlyozva az ISO, de korrektül meg lett nyomogatva a gép. A DVD mellékleten jó volt a weboldal, mindent tartalmazott ami érdekes. Az ISO tesztek persze kötelezőek, szépen volt megoldva az is. Egy problémám volt a képekkel. Az állóképeknél sok rosszul volt forgatva a teljes méretű és ezért élvezhetetlen volt. A DVD-n van egy videó is, amin egy abszolút képernyőképes úriember ül a kamera elött és magyarázza a Mk3-at az Mk2-höz képest. Bár ne tette volna. Felkészületlenül, összefüggéstelenül, sokszor hadarva beszélt, és az egészből csak annyi maradt meg: 22.3 megapixel, és átkerült a bekapcs gomb. :nem: (Nem akarom a Tibit megbántani, mert szimpatikus volt különben. Gondolom nem mozog otthonosan DSLR témakörben.)

 

ui.: egyre jobb a magazin az utóbbi időben.

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

Egyetértek az Mk3-Tibi bácsi video-ja, de a táskatesztnél kompenzálja. :)

Link to comment
Share on other sites

1933

Nocsak, nocsak! De megjött a hangja a tisztelt fórumosoknak!

 

Meglepő aktivitás! Élveztem a hozzászólások tömegét és bő tartalmát! Azt hiszem, hogy elvették a kenyeremet és nem is a lap hátrányára. Valaki valamit írt (az nem én voltam) és ettől megjött a kedve a tisztelt hölgyeknek, uraknak és nem is bánom, mert most nem kiokítanak, hanem okítanak, hogy kell megfogalmazni profi módra egy lapszemlét. Persze mindez nemcsak arra jó, hanem arra is, hogy mit érdemes még figyelmesebben elolvasni az újságban, mert ahogy az ember végigfut a betűk tömegén (mai sietős világunkban), bizony néha átsiklunk egyes dolgokon és talán el sem jut tudatunkig az, ami a hozzáértőnek azonnal szemet szúr. Tipikus lektori adottság! (Amihez hozzáértés, jó reflexek és gyors gondolkodás kellenek).

 

Valóban, nekem is az az érzésem, hogy a lap mintha egyre gazdagodna. Élvezettel olvasgattam. Lesz ez még jobb is! Úgy látom, hogy ehhez sok segítséget fog kapni a szerkesztő gárda.

Ha valakinek ellenvéleménye volna, mondja meg bátran. (Ez csak egy humorosnak szánt, adalék próbálkozás volt!).

 

Egy ellenvetésem van csak: az hogy a lap vékonynak tűnik, azzal nem értek egyet, mert volt benne egy DVD és egy ASUS hirdetés, dupla kartonos borítóval. Már azt hittem, hogy dupla DVD van benne. Hahaha!

 

Én is a firefoxot használom, de nekem semmi problémám sem volt, semmilyen weboldal megnézésével. Igaz és csak Ubuntuval megyek ki az Internetre. XP-vel is csak frissítés céljából, mert van. 30 Mbit/s van előfizetve, széles sáv.

 

 

Elnézést kérek a szócséplésért!

Link to comment
Share on other sites

Greene

Jól mondod, először nekem is olyan normál vastagságúnak tűnt. Aztán az ASUS hirdetés ment egyenesen a kukába (kösz de spamet nem kérek az újságba), és utána határozottan vékonyka lett az újság. Gondolom valahol meg kell fogni a pénzt, hogy ha csak 5 forinttal is, de 2000 forint alatt maradhasson az ára.

Felmerült bennem, hogy vajon van-e értelme eröltetni a DVD mellékletes dolgot, vagy inkább kóddal letölthetővé (a videók és képek esetén online nézhetővé) kéne tenni a tartalmakat? Régen, amikor nem volt szélessávú internetem, nekem is jól jött a CD melléklet a friss Winamppal, és a többi újdonsággal. De ma már bármilyen kipróbálható programot leszedek percek alatt. Amúgy gondolom sokan a DVD-t mint plusz extrát könyvelik el, és éppen ezért veszik a magazint.

Link to comment
Share on other sites

Giraffe1
(Greene @ 2012. augusztus 3. 21:28) 449772[/snapback]

 

- Az EOS 5D Mk3 teszt nagyon tetszett. Egy picit ugyan túl van hangsúlyozva az ISO, de korrektül meg lett nyomogatva a gép.

 

Az ISO azért kapott talán a szokásosnál kicsit nagyobb hangsúlyt, mert az Mk3 fõként ezen a területen nyújt elképesztõ teljesítményt. A megszokottnál 2-3 Fé-kel feljebb is teljesen alkalmas munkára, ami kvázi egy mai átlagos képstabilizátort simán kivált, ennek pedig komoly anyagi vonzata is lehet az objektívek vásárlásakor. 8)

Jó lett volna a dinamikát is kicsit alaposabban megvizsgálni, de ahhoz olyan stúdiókörülmények kellenének, amik itthon kevés helyen elérhetõek - ráadásul igazából korrekt expozíciós beállításokkal és az a RAW megfelelõ "elõhívásával" kevés olyan téma van, amit a mai közép- és felsõkategóriás DSLR-ek ne tudnának megoldani. Ha pedig mégis, akkor ott a beépített HDR-készítõ. 8)

 

 

(Greene @ 2012. augusztus 3. 21:28) 449772[/snapback]

 

A DVD mellékleten jó volt a weboldal, mindent tartalmazott ami érdekes. Az ISO tesztek persze kötelezõek, szépen volt megoldva az is.

 

Köszönöm, mondhatni a websulisoknak hasznos kiegészítõ lecke. :hááát:

 

 

(Greene @ 2012. augusztus 3. 21:28) 449772[/snapback]

 

Egy problémám volt a képekkel. Az állóképeknél sok rosszul volt forgatva a teljes méretû és ezért élvezhetetlen volt.

 

A gyári canonos képekhez nem akartam még annyiban sem hozzányúlni, hogy beforgatom õket. :hááát:

 

Ahogyan a saját képek is két ok miatt legnagyobb felbontású és legjobb minõségû JPEG-ben készültek: 1) nagyon sok múlt volna a RAW-konverzió beállításain, ami 1-2 esetben akár félrevezetõ is lehetett volna (pl. zajszûrés, élesítés), 2) valamiért a tesztcsomagban nem voltak benne a program CD-k, így a RAW "elõhívása" némi gondot jelentett volna, hiszen egyetlen program sem ismerte a teszt készítésekor az Mk3 CR2-jét... :upsz:

Link to comment
Share on other sites

Greene

A gyári képek nem érdekeltek (mert az úgyis csak egy tökéletesre csiszolt, ideális körülmények között lőtt képcsomag), csak a te általad lőtt fotók. Itt találkoztam azzal a kellemetlenséggel, hogy a kis képeknél még álló volt az álló, de ha ráklikkeltem már 90 fokban elforgatva jelent meg (ami lehet a böngészőm hibája is). :upsz:

Amúgy az Mk3 ISO-ját mindenki dícséri.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...