Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Vélemények a 2012. júliusi lapszámról


hmolnarj

Recommended Posts

hmolnarj

Itt a friss PC World Windows 8-cal, 26 megfizethetõ GPU-val, roaming tippekkel és kuponnal és nem utolsósorban megújult Segélyvonallal :)

 

8) KÉP 8)

Link to comment
Share on other sites

Garono

9 db Windows Phone készülék? Létezik annyi? :D

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Csak a Nokianak van 4, ezen kívül én még tudok Samsungról és LG-ről.

Egyébként semmi probléma nincs a windows phone-al, azon kívűl hogy későn érkezett, és szinte mindenki keveri a windows mobile-al (WinCE), amihez semmi köze sincs. Na jó van, mindkettő ARM platformra épül. :P

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

Úgy látom megint fõszerkesztõ váltás van.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Annyi probléma csak van, hogy a tesztekben a legrosszabbaknak szokták kihozni a WP7 telefonokat.

Meg hogy nem lehet majd frissíteni WP-8-ra.

Ennek ugyan inkább hardver követelményei vannak, de elég gáz, hogy egy nemrég megjelent Lumia 900 sem lesz frissíthetõ.

Egy ismerõs lánya akart 800-ast még korábban, de én mondtam már akkor, hogy azért inkább megvárnám a WP8-at.

Plusz lehet elõnye is az unibody háznak, de én nem vennék olyan telefont, amibõl nem tudom kiszedni az akksit.

Link to comment
Share on other sites

payskin
(petzolkri @ 2012. július 4. 16:37) 448928[/snapback]

Úgy látom megint főszerkesztő váltás van.

 

Emlékeztetnélek erre az előző hónapból:

 

(Spányik Balázs @ 2012. június 2. 22:57) 448204[/snapback]

Egy hónap múlva hogy fogsz csodálkozni, ha belenézel az impresszumba... :)

 

Ugye, hogy megmondtam előre? :)

 

És ki az új? Mert azt tudtam, hogy a néni elment május végén (villámkarrier a PC Worldnél), de arról nem tudok, hogy ki lett helyette! :D

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

Haraszi Tibor mint megbizott. Ez tényleg villámkarierr 2 hónap alatt. Mire megszoktuk volna, addigra elszállt, mint a madárka. A nagy tervek meg eltüntek. Gondoltam is rá, hogy lesz valami, de nem sejtettem, hogy ez.

Link to comment
Share on other sites

hmolnarj

Egészen pontosan Haraszi Tibor :) A WP7 telefonokról pedig: mivel bejelentették a WP8-at, vélhetõen a hetes szériás készülékek ára jóval kedvezõbb lesz, és teljesen használhatóak azok is. A tesztekben mit mérnek? Mert mi is sok tesztet olvasunk, de sok esetben az összehasonlítási alap nem stimmel. Például gyakran a hardveres erõt veszik figyelembe, de azt látni kell, hogy az Androidonak jelenleg jóval nagyobb az erõforrásigénye, mint mondjuk az iOS-nek, vagy a WP-nek.

Link to comment
Share on other sites

Greene

Engem érdekelne ez a fotópályázat. Valaki fel tudna homályosítani, hogy mirõl is van szó? 8)

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

Magazin végén a boritón részletesen van leírva a foto-s dolog. A Panasonic autós videó nagyon jó volt. No persze a többi video is!

Link to comment
Share on other sites

hmolnarj

Biztos. amit biztos itt a pályázati kiírás:

 

201207_10.jpg

 

Ha van még kérdés, akkor várjuk :)

Link to comment
Share on other sites

Greene

Köszönöm! :istenvagy:

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

Nos én már átolvastam a magazint, látom a töretlen Mac rovatot és azt is, hogy a linux rovat még mindig a gimp körül forog, most a videok nagyon jól sikerültek, tetszetõs volt az összehasonlító teszt, és végre kevesebb arányban van mobiltelefon mind a videon és a magazinban. Kell a segélyvonal, bár nem Spányik Balázs szerkeszti. Remélem lesz egy tartós, fõszerkesztõ is, aki viszi a szekeret tovább. Az elõzõ fõszerkesztõnek jók voltak a bájai, de hamar elpárolgott a nagy célokban.

Link to comment
Share on other sites

1933

Kedves Mindenki!

 

Hát bizony ez a "szoba berendezés" kérészéletűnek bizonyult! De sebaj, vannak még sanszok mások számára is.

Persze az sem baj, ha a "szép szoba" megmarad!

 

Olvasni való van bőven, meg néznivaló is. Nézzük például a DVD mellékletet.

 

A DVD-n egyes mappák üresek, s ezért megtévesztők! Valahogy jelezni kellene, hogy nem azért nem látjuk, mert valami baj van, hanem azért mert nincs benne semmi és nem egy olyan fájlrendszert használtak, amit a felhasználó operációs rendszere nem ismer fel! Igaz ugyan, hogy valahol volt egy kis elbujt, erre utaló bejegyzés, mármint az, hogy üres.

 

PC WORLD TV:

Egyszer már megjegyeztem, hogy fel kellene hívni a figyelmét azoknak akik a bemutatást végzik, hogy ne hadarjanak, szépen artikuláljanak, mert az olvasónak/nézőnek nehéz megérteni a mondottakat! Aki ezt nem tudja úgy csinálni, hagyja másra.

Az első bemutatónál is már észrevettem, hogy szépen megmondják, miről fognak beszélni (szkenner, stb.), amit korábban hiányoltam. Azt is észrevettem, hogy az újságban is a bemutatott eszközöknél ott van, hogy mi is az, amit bemutatnak. Hurrá!

A tableteknél azt is vizsgálták, hogy melyik rendszert lehet könnyebben megérteni és használatát megtanulni? Az, hogy csicsás, meg "elájulok tőle, olyan szép", az "smafú", csak néhány (vagy sok?) kifacsarodott ízlésű, úgynevezett "igényes" felhasználónak tetszik, de az ilyen plusz szolgáltatások eszik a hardver kapacitásait, terhelik és lassítják a működést, vagy a telep használati idejét, nem beszélve az ezzel járó árnövekedésről! Bizonyos kompromisszumot nem ártana kötni. "Nagyra értékeltem" a Windows 8 rendszert használó tablet bemutatójának némileg erre utaló megjegyzését!

Nem tudom, hogy a gépjármű (terepjáró) volt a bemutató sztárja, vagy a szinte tönkretehetetlen laptop? A bemutatóból ez nem derült ki számomra. Mindkettőnek szinte azonos időt áldoztak.

Egyébként az összes bemutatót élvezettel néztem végig, de a nagy meleg miatt, a végére már elfáradtam és a Gladiátor kiütött!

 

Impresszum:

Az impresszumban nem célszerű az utcák, utak és terek neveit angolul feltüntetni a térképen, mert nincs semmi értelme, ugyanis Magyarországon az utcatáblák feliratai magyarul vannak, tehát csak megnehezíti a külföldiek dolgát, amikor rákérdeznek arra, hogy mi hol van. Akit kérdeznek és az nem beszél idegen nyelvet, az megvonja a vállát és faképnél hagyja az illetőt, de ha magyar utcanevet hall, akkor talán hajlandó kézzel,lábbal, mutogatással segíteni a kérdezőt! Esetleg a Magyar nyelvű folyóirat nem a magyar olvasóknak készült?????

 

Az újság kb. felét már kiolvastam, de ott még nem találtam semmi olyat, ami kifogás tárgyát képezné, a többivel meg vagyok elégedve.

 

Arra viszont kíváncsi volnék, hogy áll az olvasószám a fogyasztás alapján. Mint említettem volt azért csak példányonként veszem a lapot, mert a panelházak postaládáinak nyílása nem elég széles egy DVD miatt nem összehajtható lap számára.

Ahol a lapot venném (legközelebb), soha sincs PC World, csak CHIP. Mikor kérdeztem az újságost, azt mondta azért nincs, mert azt nem viszik el és vissza kell adni. Erre azt mondtam, hogy rendeljen egy darabot, s azt mindig megveszem. Most is így történt.

Korábban jártomban, keltemben ott vettem meg, ahol kaptam.

 

Szoktak-e eszmét cserélni más országokban megjelenő testvérlapokkal? Netán megnézik-e a Chipben megjelenő tartalmat, vagy benéznek-e a Chip Forumára? Nem ártalmas az ilyesmi. Esetleg olyan dolgokkal is foglalkozni kéne, ami ott nem szerepel. Nem? Persze ez az Önök dolga!

 

Nem tudom miért, de ide szívesebben járok! Itt jobban itthon érzem magam!

Link to comment
Share on other sites

Greene

Én pl. már mindig elektronikus formátumban veszem meg a DiMagtól, és iPadon olvasom, mert olcsóbb és nem kell ide-oda rakosgatnom. A mostanit pont nem, mert nincs benne olyan ami megfogna. A DVD melléklet pedig azóta felesleges, hogy van internetem.

 

A Chip már régen is sokkal kevésbé volt minőségi. Főleg a régi PCW-vel szembeállítva.

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

És Ipadon nem fáj a szemed az olvasástól?

Link to comment
Share on other sites

Greene

Érdekes módon nem, habár 1 újság az hamar kiolvasható (PC Worldöt, HVG-t, és egy fotós újságot szoktam rajta olvasni). Az enyém még az első generációs, nem retina kijelzős iPad, de a retináson még jobb olvasni, mert szebb a kontrasztja. Az igazi mondjuk tényleg nem LCD-n lenne, hanem a Qualcommnak van egy Mirasol nevű kijelzője ami napon is olvasható, és nem kell háttérvilágítás hozzá. Még elég új, ezért várok vele egy kicsit, de szeretnék egy ilyen kijelzővel szerelt eszközt majd.

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

Érdekes, egyébként ahhoz képest, hogy az e book olvasók mire valók elég drágák. Nem láttam még olyan Kindle-hez hasonló fekete kijelzõs-szemkémélõ alternatívát, ami megfizethetõ.

Link to comment
Share on other sites

Greene

Nem mindegyik e-book olvasó drága. A Sony valóban az volt a 60-70 ezer forintos árával amíg meg nem jelent az olcsó kindle.

2010-ben amikor vettem, a 3. generációs WiFi-s Kindle 139 dollár volt, ehhez a szállítási költség (UPS-sel) jött még, ami 27 dollár. Ez összesen 166 USD. Ez akkori árfolyamon 35 ezer forint volt. A vámot és az ÁFA-t az Amazon fizette, mivel DDP prioritással jött. Ha annyira drága lett volna, nem lett volna rá akkora igény, hogy a megjelenés után 1 héttel én már 3 hetes várakozási idővel kerültem fel a "listára".

A mostani alap változat pedig 109 dollár, de nem tudom átvállalja-e az Amazon az ÁFA-t.

Drága? Én nem mondanám. Abszolút megfizethető (még nálunk is, de az amcsiknál meg filléres dolog), nem véletlenül veszik meg annyian. A képminősége pedig szenzációs. Tényleg ugyanolyan mintha valódi könyvet olvasna az ember. Annak fényében, hogy egy papír alapú könyv 3-4 ezer forint, az e-book pedig jóval olcsóbb, mire megvesz az ember 20-30 könyvet, bőven visszahozta az árát.

 

(Azt már csak zárójelben merem megjegyezni, hogy a kb. 5 ezer forinttal drágább WiFi+3G Kindle-hez ingyen korlátlan internet járt. Így a beépített böngészővel az egész országban, sőt európa nagy részén is ingyen lehetett böngészni.)

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

A 3G-s változattal valóban mobilnethez jutunk, amit nem kell elõfizetni?

Link to comment
Share on other sites

Greene

Igen, és nem csak Magyarországon használható. Én próbáltam, de max kényszerböngészésre meg Kindle-s vásárlásra jó, mivel fekete fehér, és lassú a frissítése.

Link to comment
Share on other sites

KGigi
(Greene @ 2012. július 8. 10:31) 449036[/snapback]

de nem tudom átvállalja-e az Amazon az ÁFA-t.

 

Már nem. És a 3G-re is van korlátozás, de nem mélyedtem bele, mert nekem sima Wifis van.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
1933

Tisztelt Számítástechnikai guruk!

 

Elolvasva a PCWORLD 2012 júliusi számának 18. oldalán kezdődő, Nagyítás címszó alatt kezdődő, "Harc a jövőért" című cikkét, a következő gondolatok merültek fel bennem.

 

Jó kis blabla, amit azoknak címeztek, akik megvették a szóban forgó kütyüket és az azok által felvonultató, operációs rendszereket. Mindezeket a felhasználók első kézből tapasztalták, de ennek mi a haszna? Ugyan az, mint amikor két ember találkozik az utcán és kölcsönösen megjegyzik, hogy "ugye milyen szép (vagy pocsék) idő van". Mindkettő tudja, látja azt, hogy milyen idő van! Ezért nem érdemes közel 2000 forintot kifizetni!

 

Kinek írják az újságot? Szakembereknek? A számítástechnika iránt érdeklődőknek (nem mindenki ért hozzá)?

Akkor ezt deklarálni kell és olyan stílusban írni, hogy akiknek szánják, azok hasznosítani is tudják az újságban közölteket. Ergo: csak azok veszik meg, akiket érdekel.

 

A szóban forgó cikkben például azt kellett volna leírni, hogy egy ilyen és ilyen okos telefonnal ezt, meg ezt lehet csinálni, erre, meg erre alkalmas, a rajta futó operációs rendszer csak erre tehető fel, de nem lehet más jellegű eszközre felrakni, mert ott nem működik! Ez egy igen értékes információ, ez megéri a közel 2000 ezer forintos árat! Például az is, hogy az Android (a Google OS, A Win 7, vagy 8, stb.) ilyen, meg ilyen verziója mit tesz lehetővé, milyen eszközre lehet feltenni és ott mire alkalmas. A fennhéjázó, zsargonnal megtűzdelt, nem mindenki számára világos mesék, csak a szószámot és az érte járó honoráriumot növelik, de újabb olvasót, aki fenntartja a lapot és növeli az eladott lapszámot azt nem szaporítja! Főszerkesztő úr! Tessék odafigyelni! Nekem nincs ebből hasznom, csak annyi, hogy nem kell végigkutatnom az Internetet, hanem a pénzemért egy helyről megkapni az igényelt ismereteket. Talán az is érdekel, hogy az eszement Metro, vagy Unity felület miért nem eszement és miért jobb, mint a régebbi egyszerű, többet tudó, bár nem érintő képernyős felületet miért kellett kihajítani, ahelyett, hogy választhatóan megmaradhatott volna? Egy újságíró elmegy megkérdezi és a választ közreadja. Sokunkat érdekli!!!!! Az aki nem tudja mire jó egy kütyü, az nem fog venni, vagy ha megveszi, az azt hiszi, hogy becsapták. No ebben kell segíteni az olvasót!

 

Most kérem, hogy vagy zárjanak ki a Fórumról, vagy magyarázzák meg, hogy miért nem teszik ezt, illetve köszönjék meg, hogy erre a körülményre felhívtam a figyelmet. Azzal is megelégszem, ha megfontolják az észrevételemet, nem kell kommentálni, csak lássam az eredményt!

 

Köszönöm, hogy meghallgattak, nem akartam senkit se megbántani, csak úgy eszembe jutott és igyekeztem megosztani a véleményemet.

Link to comment
Share on other sites

payskin
...kérem, hogy vagy zárjanak ki a Fórumról, vagy magyarázzák meg, hogy miért nem teszik ezt

 

Oké, de előbb magyarázd el te, kedves 1933, hogy miért kéne kizárjalak a fórumból? :)

 

Azért, mert véleményed van? Egyike vagy annak a maroknyi embernek, akire még lehet számítani, hogy ír ebbe a fórumba (igaz, havonta csak egyszer teszed ezt, jöhetnél gyakabban is ;) ), ráadásul képes vagy értelmesen fogalmazni. Pont téged zárjalak ki? Dehogy zárlak. A szerkesztőség meg nem zár ki senkit, ők lapot csinálnak.

 

Szóval, nem olvastam a cikket, de van ez a mondat, hogy...

 

 

Egy újságíró elmegy megkérdezi és a választ közreadja.

 

Elnézést kérek, de muhahaha! :fetreng:

 

Ezt a mondatot kitöröltem, mert bántotta az olvasók érzékeny lelkét. :hááát:

 

Inkább elmesélem neked, miért nem lesz Start menü a Win8-ban. A hivatalos verzió szerint azért, mert már senki nem használta. Igaz, hogy te meg én használtuk minden nap, de a Windows felhasználói bázisához képest mi törpeminoritás vagyunk. Ezt a Microsoft tudta mérni, megmérték, kevésnek bizonyultunk, így levonták azt a következtetést, hogy ez már nem kell.

 

Miért kell helyette a Metro? És miért nem lehet meghagyni a választást? Mert ezek a drága redmondi emberek pénzt akarnak csinálni, még több pénz, ezúttal abból, amiből évek óriási szakít az Apple, és kisebb részben a Google; szoftvereket akarnak árulni a saját áruházukban, amelyek árából ők is részesülnek. Mivel a jelenlegi PC-s szoftverkereskedelem nem központosított, és az elmúlt tíz évben minden ilyen irányú próbálkozásuk befulladt (Windows Marketplace, valaki?), kitaláltak egy teljesen új, modern programfuttató felületet (hívjuk WinRT-nek), és ezt most letolják mindenkinek a torkán. Mégpedig abban a reményben, hogy így kellően elterjed, és akkor a fejlesztőknek is lesz kedve fejleszteni, és akkor lesznek alkalmazások, és akkor a Win8 és Windows Phone felhasználók azokat megveszik, és akkor ők gennyesre keresik magukat. (Fennállásuk óta most zártak először veszteséges negyedévet, nehogy megsajnáljam őket, brühühü.)

 

Ha meghagyják a Start menüt, te és én valószínűleg soha a büdös életben el nem indítjuk a Metrót, és egy fillért nem költünk azon futtatható alkalmazásokra. De így, hogy előbb-utóbb csak olyan Windows lesz, ami Metró felületű, és előbb-utóbb csak a Nagy Közös App Store-ból lehet majd rá szoftvert venni, így fogunk. Nem most, nem is a következő évben, de 5 éven belül biztos. Mert nem lesz más -- ezen a platformon.

 

Esetleg megyünk Linuxozni. Jön a Steam! Jönnek a játékok! Van remény!

 

Addig meg kihúzzuk a jó öreg Windows 7-tel. Vagy a Win8-cal, Metro nélkül, pót-Start menüvel. Egy biztos: egy fillért nem tervezek metrós alkalmazásra költeni.

 

---

 

Még valami. Fenntartom a tévedés jogát. Tehát, ha holnap kiderül, hogy a Microsoft nem kap egy fillért sem az App Store-ban eladott metrós cuccok után, akkor először is nagyon meg fogok lepődni, utána vakarni fogom a buksi fejem, mert akkor már én sem értem...

Link to comment
Share on other sites

1933

Kedves Balázs!

 

Köszönöm válaszod és hozzáállásod az előző véleményemhez! Megnyugtató és ez is azt igazolja, hogy jó helyre járok, itthon vagyok. Köszönöm.

 

Utólag olvastam el a másik cikksorozatot az okos telefonokról. Először kissé megijedtem, hogy az általam írtak már nem ülnek, de aztán kiderült, hogy azért mégis. Ámbár valamivel már közelített ahhoz, amire rá akartam terelni a figyelmet.

 

Mivel nem vagyok újságíró, csak úgy elgondolkodtam, hogy én hogy csinálnám, ha az volnék. Bár össze lehet ollózni a cikket anélkül is, hogy el kellene fáradni valahová és megkérdezni, majd összefoglalni azt. Esetleg a szokásos módon, amikor beérkeznek a mintadarabok a tesztlaborba és megnézik hozzáértők, hogy mit tudnak, akkor össze is lehet hasonlítani. Ez sokat segítene azoknak, akiknek nincs annyi pénzük, hogy többet megvegyenek és úgy válasszák ki álmaik masináját. Persze meg lehet kérdezni a "haverokat" is, hogy nekik mi a tapasztalatuk.

 

Azt hiszem, már írtam, hogy méréstechnológusként dolgoztam jó pár évet és a racionális munkaszervezés ismeretében, nem tekintem szerencsésnek a komplikált módszerek használatát munkaeszközök esetében. Ahogy írtad a profitorientált, bocs, haszonelvű viselkedés a szoftvergyártók (MS) részéről nem fog találkozni a termelő vállalatok, illetve nagyfelhasználók véleményével, ami a "törpeminoritás" ("mi ketten") véleményéhez hasonló, a startmenü, vagy a kondenzált, menüsoros alkalmazás választás vonatkozásában, illetve a feladatok minél kevesebb kattintással való elérése és elindíthatósága érdekében. Talán ez majd hozzájárul ahhoz, hogy az adott fejlesztő cégek is észhez térjenek.

 

Több mint két évtizedes külkereskedői tapasztalataim szerint, ha a fent említett körülmények bejönnek, akkor helyreállhat a rend.

(Sajnos azt nem tudom, hogy kihúzhatom-e addig a meglévő XP-vel -- Win 7-em nincs --, lévén 79 éves! Egyébként is klasszikus Ubuntu-t használok.)

 

Valamikor, az első Windows (3.1) használatba vétele után, hamarosan az merült fel bennem, hogy egy olyan operációs rendszer kellene, ahol nincs benne semmilyen alkalmazói program, csak modulrendszerben, külön megvásárolható alkalmazásokra épül, amit az igényeknek megfelelően a felhasználó megvásárolhat hozzá. No, nem egy komplett Office készletet, ami minden olyat tartalmaz, ami szemnek, szájnak ingere, iszonyú drágán és annak csak kb. a 20 százalékát tudja, vagy akarja kihasználni az átlagfelhasználó. Pedig csak a barátnőjével akar néhány kedves szót váltani levél útján (akkor még nem volt e-mail) és elég volna neki csak egy szövegszerkesztő.

 

Elnézést kérek az ilyen fecsegésszerű szócséplésért, de hozzá vagyok szokva a Skype-hoz, ahol ismerőseimmel könnyed szócséplést is folytatunk és nincs korlátozva a téma. A nyugodt és kiegyensúlyozott élethez kell egy fórum, ahol az ember kimondhatja azt, ami bántja a "csőrét" és utána derűsen, kiegyensúlyozottan folytathatja az életét! És ehhez még el sem kell menni otthonról! A legrosszabb az, ha valaki magába fojtja az indulatait, mert ha az kirobban, akkor nagyon nagy kárt tud okozni!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...