Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Nagyon lassú, 4 percig tartó gépindítás


Kisnyunyu

Recommended Posts

Kisnyunyu

Sziasztok!

Adott a címben szereplõ típusú laptop. Azt csinálja hogy amikor elindítom, akkor nagyon lassan ellenõrzi le a hardver elemeket és jut el odáig hogy indítsa a windowst. Ez tart kb. 4 percig. Ha eljutott odáig, hogy megjelenik a windows betöltõ képernyõje akkor már normális tempóban bootol be. Menet közben semmi hiba nem jelentkezik, semmi belassulás, fagyás, kék halál nincs. Amit eddig csináltam vele. Bios elem cseréje, bios frissítés, memóriák egymás közti cseréje, csak egy memóriával történõ indítás bios állítgatás. További megfigyelés hogy ha a gép indításakor belépek a boot sorrend választásba, de ott az ablakban nem választok ki semmit, csak kilépek az enterrel, akkor rögtön elkezdi betölteni a windowst, nem kell kivárni a 4 percet. A bootsorrendben természetesen a winyó az elsõ. A merevlemezt megnéztem a CrystalDiskInfo-val de minden jónak néz ki. A gazdája szerint akkor kezdett így viselkedni a gép amikor meglátogatott néhány filmletöltõ oldalt. Elõtte normális tempóban indult a gép, majd a következõ bekapcsolásnál kezdett ilyen csigatempóban indulni a gép. Valaki találkozott már ilyen hibával? Vajon mi baja lehet? Lehet hogy benyelt a gép valami bios szintû vacakot, vagy ez csak a véletlen mûve? Egyáltalán létezik ilyen fajta vírus?

 

Link to comment
Share on other sites

nagyjani

Ezt legtöbbször merevlemez okozza. ha teljesen törölt partícióra van újrarakva a windows, akkor biztosan nem szoftveres a gond. Nekem van egy vinyóm ami teljesen 100 %-os mindenben, az átvitele meg katasztrófális lett. Éppen ilyen hiba miatt lett cserélve. De mondom, elõször teljes csupaszítás, és kiderül. Még azt megpróbálhatod, hogy a dvd vagy cd írót kihúzod, mert ez a biosos boot menü fura. pendrive se legyen a közelben, mert ha vírus, akkor azon is van.

Link to comment
Share on other sites

Kisnyunyu

Na tovább kísérleteztem a géppel. Merevlemezt kiszedtem, semmi változást nem hozott. Viszont újabb megfigyelés. A biosban bekapcsoltam a 'Boot-time diagnosticot' és néztem hogy mikor mit csinál éppen a gép. Amikor megjelenik az elsõ néhány sor, kipróbáltam hogy mit csinál ha lenyomok egy véletlenszerûen kiválasztott gombot. Hát igen érdekes mert egybõl kilistázza a hardverelemeket és elkezdi bootolni a windowst. Ha nem nyomok meg egy gombot sem, akkor van ez a csigatempó. Nekem úgy tûnik mintha valami hardveres megszakításra várna.

Link to comment
Share on other sites

nagyjani

Szedj ki mindent belõle amit tudsz. Wifi, dvd, jó lenne lehúzni a billentyût meg a tapipadot is. Ha egyik sem, akkor valamelyik bga haldoklik benne sajnos.

Link to comment
Share on other sites

Kisnyunyu

Az a baj hogy régebben már próbáltam szétszedni a gépet. A tapipadnál lévõ bal gomb igencsak elhasznált és ki szerettem volna cserélni. Csak éppen nem tudtam teljesen szétszedni. Ami csavart találtam benne azt ki is szedtem, de középtájon valami fogja. Feszegetni meg nagyon nem akartam. Véletlenül nincs valamilyen leírásod hogy lehet teljesen szétszedni mert kifogott rajtam. Ami service manualt találtam abban nincs benne a ház szétszedése csak a gép kapcsolási rajza. Mást meg nagyon nem találtam. A DVD írót meg nem olyan egyszerû kiszedni mert kívül semmilyen csavart nem találtam ami rögzítené. Nagyon valószínû hogy belülrõl van rögzítve.

Link to comment
Share on other sites

nagyjani

A billentyûzet alatt lesz még 1 csavar. Ha a billentyûzetet nem tudtad levenni, akkor azt kis patentok fogják a helyén amiket benyomva lehet leemelni. A dvd-t egy csavar fogja, azthiszem ebben a típusban felülrõl.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Az én HP gépemben a billentyû kétoldalú ragasztószalaggal volt rögzítve, a csavarokon túl.

Egyébként tuti, hogy hardver gond.

Link to comment
Share on other sites

Kisnyunyu

Sikerült kirobbantani a billentyûzetet. Ez is oda volt ragasztva. És ráadásul még három csavar is volt alatta, valamint a DVD meghajtót is innen fogja egy csavar. Igaz rossz irányból kezdtem neki és egy kicsit elgörbült de kijött. És rögtön megjavult a gép le se kellett húzni a billentyûzetet. Normális tempóban indult. Közben rájöttem hogy egész másképp kellett volna kiszedni. Na mindegy. A hordozó alulemezt visszagörbítgettem és visszaraktam a billentyûzetet. Azóta is jó a gép. Ezúton is köszönöm az ötleteket és segítséget amit adtatok.

Edited by Kisnyunyu
Link to comment
Share on other sites

nagyjani

Nincs mit. Akkor a dvd volt a hibás periféria ezek szerint.

Link to comment
Share on other sites

Kisnyunyu

Nem. A billentyûzet. Amikor kiszedtem a billentyûzetet a helyérõl, kicsit meggörbült, de még nem lett kikötve. Csináltam egy próbaindítást, és a gép megjavult. A DVD hez hozzá sem nyúltam. A billentyûzetet kiegyengettem visszaraktam a helyére, és azóta is jó a gép. Csak az a vicc hogy a billentyûzeten minden gomb mûködött addig is amíg ez a hiba fent állt.

Link to comment
Share on other sites

nagyjani

Akkor az a kontakthibás valahol. Mindegy, amíg jó jó. Ha elromlik most már le tudod cserélni.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...