Jump to content
GSForum - Segélyvonal

VGA hûtés hiba


glavny

Recommended Posts

glavny

Hello

Igazából egy elég komplex hibáról van szó.

Nyár végén vettem egy Sapphire 6770 hd ddr5 1 gb -os kártyat. Kb 2 hónapig nem volt semmi baja, viszont mintha nem hûtött volna rendesen amikor nagy teljesítmény-t kellet leadnia(pl elkezd vibrálni a kép), 2 hónap után elég furcsa hangokat is kiad( néha olyan a hangja mint egy traktornak), és néha fogja magát le áll a ventilátor és miután esetleg megbököm vagy legtöbbször magátol is elindul. Van egy Blueberry PSB400 -as tápom, ami sajnos 50 kevesebb wattot nyom a kártyának, mint amennyi kellene neki.De viszont a plus áram kábel ami megy a kártyába két szálra van szét osztva hogy ne terheljen annyira, ha jól tudom. Mi lehet a gond? Személy szerint nyégy lehetséges oka lehet.Pl táp , poros a ventilátor a vga-nak vagy meg akar halni? vagy pedig valamibe meg akad....

Elõre is köszi a segítséget!

Link to comment
Share on other sites

Dreaman

A kép vibrálás szerintem nem egészséges, még túlmelegedés esetén sem. (Eddigi tapasztalataim szerint teljesen, vagy részlegesen kapcsolni le magát a GPU (amolyan throttling képpen).)

A tápod elméletben 204W-ot tud leadni 12V-os ágon. A gyakorlatban kétlem...Gondolom minimum egy HDD-d, és ODD-d is van, a 6770 pedig elméletileg 146W-ot is becupákol maximum terhelésen...ez így picit határeset... lehet kevés a tápod. Személyesen nem ismerem a márkát, de õszintén szólva, ahogy elnézem, "Blueberry-éknél" gyártanak mindenfélét, ami árammal megy és divat, szóval a tápjaikat is valószínû csak matricázzák, kétlem, hogy neves gyártótól vásárolják a belét. Magyarul szólva: nincs az ajánlott kategóriában.

A helyedben kicserélném a tápom egy megbízhatóbb márkára, kipucolnám a ventilátort (fél éves kártyán nem hiszem, hogy kötelezõ lenne az olajozás), és nyúznám a gépet. Ha becsíkoz/remeg/beáll a venti, akkor garanciában küld vissza!

Link to comment
Share on other sites

Greene

Kíváncsi lennék a processzor típusára (van-e húzva), és a HDD, ODD számra. Én úgy olvastam, hogy a videókártyád maximum 100-110W-ot ehet 100%-os terhelésnél. Egy 3.5"-os 7200-as HDD simán fogyaszthat 10W-ot.

 

Kiegészíteném és megerősíteném Dreaman hozzászólását egy pár dologgal:

A tápodnál papíron 192W-os maximális teljesítményt látok (ennél lehet egy picit nagyobb a valós teljesítmény, de arra azért kíváncsi lennék, hogy ekkora terhelésnél mekkora a tényleges feszültség). 16 amper egyetlen +12V-os ágon = 192W. Ergo ez a táp tökéletesen alkalmatlan arra, hogy egy komolyabb videókártyát meghajtson egy nagyobb fogyasztású proci (és a már említett cuccok) mellett. Cserébe +5V-on 36A-t tud (180W). Én mindenképpen ajánlom a cseréjét, és nem csak azért mert noname.

Ez a táp a mai követelményeket csak korlátozottan tudja teljesíteni. (De régi ATX-es gépbe még jó lehet.) Megnéztem ugyanennek a tápnak az 550W-os típusát, és azzal is ugyanez a probléma.

 

A videókártyád ventilátora csak terhelés alatt áll meg, vagy teljesen véletlenszerűen? Először azt kéne megnézni/megnézetni szervizben mielött a boltba rohansz új tápért.

Esetleg ha tudod, egy kölcsöntáppal kipróbálhatnád a gépedet (feltéve, hogy a lentebb írtaknak megfelel).

 

Ha veszel, akkor olyan tápot vegyél amin legalább 2db legalább 16A-s +12V-os ág van (Az ATX 2.0 szabvány áganként max 18A-t határoz meg, ezért szedik ketté). De vannak olyan gyártók akik nem szedik két ágra. Ilyen például az én Corsair CX430-asom, ami egy jó minőségű 13 ezer forint körüli, belépő szintű, 430W-os táp 28A-s 12V-os ággal (336W). Ugyanez az drágább, 500W-os változat esetében 34A (408W). Ha lesz rendes videókártyám, akkor én is cserélni fogok legalább egy 500-asra.

Tudom, hogy nehéz 10-20 ezer forintot kiadni egy tápért, amiért cserébe nem lesz gyorsabb a géped, de hidd el nem érdemes spórolni rajta, mert az egész rendszerednek ez a szíve. Ha veszel 10 ezerért egy normális 400W-os tápot, akkor nem lesznek teljesítmény problémáid.

Link to comment
Share on other sites

glavny

HDD : WesternDigital wd5000aaks

ODD : LG GH22NS40 HL-DT-ST

Proc : AMD Athlon II X2 245 Processor 2,90 GHz

 

Igazából nem sokszor volt olyan hogy leakadt, azt hiszem 2X volt terhelés alatt, és egyszer simán.De kicsit portalanítottam, és most nem akad le csak simán zúg meg talán kicsit berezeg. A teljesítményhiányt ott vettem észre mikor a Crysis 2 max grafikán akadás nélkül simán viszi csak úgy 20-25 perc után enyhén vibrálni kezd a kép mert nagyon felmelegszik kártya, és igazából az érdekelne hogy ez a táp miatt van hogy nem bírja a kártya hûtését rendesen?

 

Igazából a tápokhoz nem nagyon értek ... De egyenesen meg is lett mondva hogy új kell , tudnátok ajánlani egy újat ami ki is szolgálja bõven a pc-m és minõséges is, meg azért az ára se vágjon földhöz(20k-nál nem szeretnék többet rákölteni)

Link to comment
Share on other sites

nagyjani

Azért ha úgy zörög néha a ventillátor ahogy írtad az önmagában nem normális dolog és ha a táp nem is éppen a legjobb, de ilyen hibát nem okoz, úgyhogy a hűtést rendbe kellene tenni. Pár ezerért kapni rá tuning hűtőt.

Link to comment
Share on other sites

Kari91

Sziasztok!

 

Nekem az a problémám, hogy Star Wars : Force Unleashed 2 játék közben a testvéremnek többször kifagyott a játék(csak a játék, a windows nem állt le), vagy épp ezt írta ki: a Windows megoldást keres a problémára, ennek hatására a kövi üzi jött: "Video (hardver) probléma. Sajnos a pontos üzenetet nem tudta elmondani nekem.

 

Ez viszont csak a fent említett játéknál fordul elő, Far Cry 2-nél vagy World of Tanksnál nem.

 

Mi lehet a probléma?

 

szerk.: Ja igen, a gépem paraméterei:

Asrock 970 Extreme3

AMD FX-6100

Sapphire Radeon HD6850

Kingston Hiperx Blue DDR3 1600 MHz, 4GB Dual kit

Windows 7 Home Premium 64bit

Link to comment
Share on other sites

Greene

Sajnos a pontos üzenet az amibõl nagy valószínûséggel megállapítható lenne a hiba oka.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...