Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Corsair Graphite 600T Special Edition White


Greene

Recommended Posts

Greene

IPB kép

 

Szóval az egész úgy kezdődött, hogy elhatároztam: PC-t fogok építeni...

 

Az előző egy fekvő Antec HTPC ház volt, ami úgy nézett ki mint egy erősítő. Habár HTPC-nek indult, hamar átvedlett "játszós" PC-vé, és a helyét elfoglalta egy ASUS oPlay. A mATX alaplapban szolgáló AMD Athlon X2 alapú rendszer hamar fejlesztésre szorult. Aztán tavaly eladtam, mert nem használtam.

 

A mostani projekt már jóval határozottabb célból indult. OSX kompatibilis gépet akartam.

Sajnos azonban a megfelelő ház kiválasztása nem tűnt olyan egyszerűnek. Először ismét mATX formátumban kezdtem gondolkozni, mert megláttam a Lian-Li PC-V353-as házát. De a mATX sok kompromisszummal jár, ráadásul egy kis házat szerelni nem éppen leányálom. Ekkor körbenéztem az Antec honlapján és beleszerettem a lanboy airbe. Hihetetlen jó ház, teljesen moduláris, és baromira funkció orientált. De kell-e nekem mindez? Nem fogom az alaplapot áthelyezni, az egész rendszerben kb. 3 meghajtó lesz, abból is az egyik SSD. Közben olcsóbb házakat kezdtem el nézegetni, mert a 30 ezres kategóriában vannak kifejezetten szép megoldások.

Az Antectől a 902-es méretben és designban megfelelt volna, de eléggé bazárinak nézett ki az anyaga. Ráadásul a tetőre "odahajított" venti sem igazán tetszett.

A másik jó vétel a Cooler Master CM 690 II Advanced. Ennek mégszebb a formája, persze egy picit olcsóbb anyagokból készül, de a 30 ezres kategóriában nem tudok jobbat mondani. KGigi ugyan felhívta a figyelmemet, hogy az ő előző generációs 690-én az oldallap rezonál, de attól még nagyon tetszett.

 

Az egyik kereskedő oldalán azonban megtaláltam álmaim házát. Ez volt a Graphite 600T fehérben. A sima 600T is jól néz ki, de fehérben sokkal jobban kijön a formája. Megrendeltem és a következő munkanapon mehettem is érte. Az autóm hátsó üléseit le kellett hajtanom a méretes doboz miatt.

 

A ház nagyon igényesen van becsomagolva. A vastag hungarocell tartó mellett még bele van bugyolálva egy puha zsákba. Az alkatrészeket a házban lehet megtalálni. A fehér kiadás plexi betéttel érkezik az oldallapon, de egy külön csomagban található egy hálós betét is ventilátor helyekkel, ha extra hűtésre volna szükség. Ez azonban csak keveseket fog érinteni, mert az előlapnál és a tetőn elhelyezett fehér ledes 200mm-es ventilátorok elegendő mennyiségű levegőt képesek átfújni. Természetesen van még egy harmadik -1200 RPM-es- gyári ventilátor is a ház hátulján. Az alap és az extra légkeverők sebességét is a ház elején található potméterrel lehet szabályozni. Itt található továbbá 4db USB2, 1db USB3, 1db Firewire, és az audio aljzatok is.

Ami a legjobban tetszett, az kábelek elrendezhetősége, A ház elég széles, így az alaplap mögötti részen is bőven elfér minden kábel. Ezeket a házon található sok gumiborítású lyukon lehet átdugni. Ez a ház egyik legjobb tulajdonsága. Minden kábelnél adja magát az elvezetés.

A táp berakása nem volt túl nehéz. A rögzítés két oldalról is megoldott, tehát elég stabil. A helye fixen a ház aljában van. Ezt nem árt tudni.

Lenyűgöző az 5.25"-os helyek rögzíthetősége, sokan tanulhatnának belőle. Ami pedig az előlapot illeti, az tényleg szuper. Minden 5.25"-os takaró műanyagon ott van belül a háló, hogy fogja a port.

Egy fehér háznál mindig kérdés, hogy mennyire sikerül a műanyag részek színét a fém részekkel egyszínűre gyártani. Ez jelen esetben tökéletesen sikerült. Az oldallapok pedig pont annyira vastagok, hogy ne "huppogjanak". A ház gumitalpakon áll, így egyáltalán nem csúszkál.

 

Sajnos azonban ez a ház sem tökéletes. Az első ventilátor keresztülfújja a levegőt a merevlemezes részeken. A 2db 3x 3.5"-os meghajtó rögzítésére szolgáló moduláris helyeket át lehet alakítani. Nálam a kívánt elrendezés az lett volna, hogy mindkettő 3-as blokk kikerül az eredeti helyéről és az egyiket vissza sem építem. A másik mehet a táp mellé alulra, így a ventilátor több levegőt tud szállítani. Ebben az elrendezésben azonban sajnos a legalsó kivehető tartó nem jön ki, mert elakad a ház aljában. Valamint a három meghajtó közül kb. egybe lehet normálisan bedugni a SATA kábeleket. Így most az egyik blokk visszakerült, a ház elejéhez, helyet hagyva egy hosszú PCI express videókártyának, ami még a jövő zenéje.

Olvastam olyan véleményeket, hogy gagyi műanyagból vannak a kicsúsztatható HDD tartók, de ez nem igaz. Muszáj, hogy hajlékonyak legyenek (attól még nem rossz minőségű, sőt...), mert így lehet csavarok nélkül könnyen berakni egy új merevlemezt. Ha már bent van akkor viszont nagyon stabil.

 

Pozitívumok:

- Maximálisan igényes és szép dizájn

- Jó minőségű anyagok

- Könnyű szerelhetőség

- Könnyen kivehető porszűrő mindenhol

- Fantasztikus 5.25" rögzítési megoldás

- 3.5"-os HDD-k csavarmentes rögzítése

- Könnyen levehető és kivehető porszűrők

 

Negatívumok:

- A nullával egyenlő használati útmutató (érdemes a Corsair blogját elolvasni, mert ott van egy rakat hasznos információ)

- A moduláris HDD-s részek rossz alternatív elhelyezhetősége

- Nehezen rögzíthető a 2.5"-os meghajtó

- Kissé nehezen zárható oldallap kallantyúk (valószínűleg bejáratás kérdése), maga az oldallap amúgy tökéletesen passzol

- A tetőn lévő USB 3 kábelét csak házon kívül lehet az alaplap hátuljába kötni.

 

A verdikt:

Ha őszinte akarok lenni, akkor ezért a pénzért egy kicsit többet vártam volna. A design és a kábelek rendezhetősége viszont lenyűgöző. A fekete változat kb. 10 ezerrel olcsóbb, cserébe nincs plexi oldallapja.

Elégedett vagyok, mert pár apróságtól eltekintve ez egy közel tökéletes midi ház.

Link to comment
Share on other sites

payskin

Honnan, mennyiért? :)

Link to comment
Share on other sites

Greene

iPonból, és 55-ért. A fekete egy kicsit olcsóbb lett volna.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...