Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Corsair H50


Greene

Recommended Posts

Greene

Az új gépembe Core i5 2500K processzor került és szerettem volna valami normális hűtést hozzá. Főleg miután az Intel alap hűtőjét megláttam.

Egy jobb léghűtés 15 ezer forint körüli áron kapható. A H50 17 ezer. Még emlékszem a nehéz CU Zalmanokra, és nem akartam, hogy az 1250 grammos nagy Noctua hűtő feszítse az alaplapomat.

 

A léghűtés hatékonysága azon múlik, hogy mennyire jól lehet elvezetni a hűtő által felvett hőt. Egy olyan megoldás esetén mint pl. a Noctuáé a két ventilátor push-pull módszerrel áthúzza a gépház levegőjét a hűtőbordákon, majd (jó esetben) a gép hátulja felé fújja ki, ahol a ház hátulján lévő ventilátor juttatja azt a házon kivülre. Sajnos azonban a levegő nem annyira jó hővezető.

Ezzel szemben a vízhűtésnél egy jó hővezető (folyadék) közeg szállítja el a CPU felületéről a hőt, amit aztán egy hűtőradiátor ad le, mint pl. az autóknál. Ebben segíthet egy ventilátor (ha már híján vagyunk a menetszélnek). Folyadéknak általában az autóknál is bevált etilénglikolt, vagy közismertebb nevén fagyállót használják. Erre nem azért van szükség, mert a gyártók gondoltak arra is ha a panellakásokban épp nem megy a távfűtés télen, hanem azért mert a vízzel ellentétben ettől nem rozsdásodnak a fémcsövek.

 

A Corsair H50 (ára kb. 17 ezer forint, amivel abszolút versenyképes):

 

A Corsair 2009-ben hozta ki ezt a kompakt típust ami az Asetek nevü OEM gyártótól származik. A szettben benne van a felfogatási lehetőség az Intel (775, 1366, 1156=1155) és az AMD (AM2, AM3) processzorokhoz is. Elég korrekt anyagokból van összerakva, és az alaplap hátoldalára kerülő rész a csavarok között pár mm-nyi hézagot biztosít, hogy ne bántsa az alaplap alján lévő cuccokat. A hűtőborda papír védőcsomagolásban érkezik, és az egész egy egységet alkot a CPU modul vízpumpájával. A CPU-val egy hővezető pasztával előkészített rézmag érintkezik.

A radiátor ugyan csak 25mm-es, de még kisebb tuninghoz is bőven elég. Aki nagyobb teljesítményre vágyik, az az 50mm-es radiátorral szállított H70 és H80 közül választhat, igaz jóval drágábban.

Az egész vízpumpa ház elég kis helyet foglal, de a H70, vagy a H80 (H100) esetében azért már jóval kompaktabb. Egy 12cm-es ventilátor jár a csomaghoz, de akár kettővel is lehet használni push-pull-ként (így kb. még 4-5 fokot lehet nyerni), viszont ahhoz kellenek extra csavarok. Nekem egy kicsit akadályozza a processzorhoz érkező tápkábel az extra ventilátor beszerelését (az alap szett tökéletesen elfér), de azért teljesen korrektül be lehet rakni. De ha 50mm-es radiátor lenne, akkor bizony nehéz dolgom lett volna.

A Corsair ajánlása az, hogy kintről befelé fújjon a venti, ami sokaknál gondot okozhat, mert éppen a ház hátulján kéne távozzon a meleg levegő. Az én házamban azonban felül van egy kifelé fújó 20 centis ventilátor, tehát nem okoz gondot az ha hátul befelé jön a levegő. Épp ellenkezőleg. Hátul bejön a hideg levegő, felmelegszik a hűtőbordákon, majd felül kimegy.

 

Főbb tulajdonságok:

- 1db 1600RPM-es Corsair ventilátor, 50CFM, 26dBA

- 25mm vastag radiátor

- Rézmag

 

Nézzük miket mértem csak a szorzó állításával (a feszültséget a rendszer automatán állította hozzá):

- Szoba hőmérséklet: 24C

- Alap hőmérséklet: 30C körül, minimálisan 22C (ez a gyári hűtővel 35-40C volt)

- Alap (3.3GHz) órajelen 100% CPU terheltségnél: 52C a legmelegebb mag. (10 perces folyamatos 100% terhelés az Intel programjával)

- Emelt (4.3GHz) órajelen 100% CPU terheltségnél: 61C (szintén 10 perces Intel stress test)

 

Jó cuccnak tűnik, és aki nem kezd vad tuningba, valamint nehezen fér el a házában egy nagyobb levegős hűtő, annak jó alternatíva lehet. A házon belüli hőmérsékletre is jó hatással van. A hatékonyság mellett pedig a másik jó tulajdonsága a kompaktság. Szinte alig foglal helyet. Mivel zárt rendszerű a hűtés, egyáltalán nem igényel karbantartást, utántöltést.

Aki azzal az extrém esettel találkozik, hogy kevés az alap konfiguráció teljesítménye, az egy második venti beszerelésével javíthat rajta.

 

IPB kép

Link to comment
Share on other sites

Greene

Update, mert kicsit át lett alakítva a rendszer:

Az eredeti Corsair hűtő kikerült, és a helyét az Artic Coolingtől egy F12 PWM ventilátor foglalta el. Egy második F12 PWM pedig a hűtő másik oldalára került. Az Arctic Cooling PST-nek (PWM Sharing Technology) nevezi azt a okos tulajdonságot, hogy maximum 5db PWM-es ventilátort egy PWM forrással -ami jelen esetben a CPU-FAN- lehet vezérelni, így az összes ventilátor azonos sebességgel fog dolgozni, ami a megfelelő légáramlás alapkövetelménye.

 

Corsair eredeti 120x120x25mm

1600RPM

50CFM

26dBA

 

Arctic Cooling 120x120x25mm (2000Ft/db)

1350RPM

57CFM

25dBA

 

A Corsair terhelés nélkül 800RPM környékén forgott, az F12 pedig 900RPM-mel. Terhelésnél halkabbnak tűnt az F12.

 

IPB kép

 

Így működik a Push-Pull:

 

IPB kép

 

Push-Pull eredmények 100%-os processzor terhelésnél:

 

Alap (3.3GHz) órajelnél: 48C

Emelt (3.7GHz) órajelnél: 48C

Emelt (4.3GHz) órajelnél: 58C

 

Látható, hogy kb. 3 fokkal alacsonyabbak a hőmérsékletek mint az egyventilátoros megoldásnál. Véleményem szerint inkább a halkabb működés miatt éri meg lecserélni a ventilátort. A dupla ventilátoros megoldással pedig veszít kompakt jellegéből, így azt tényleg csak azoknak ajánlom akik még egy pár fokot szeretnének nyerni. A push-pull előnye inkább szélesebb radiátornál jön ki.

A Noctuának van egy szenzációs 12 centis PWM-es légkeverője, de annak kb 5-6 ezer forint darabja. Ha kettővel számolunk az árban már egy H80-as szett költségét is elérheti. Tehát nem igazán éri meg beruházni rá.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
pcmester

Jól megbeszélted magaddal. :fogatlan:

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Ez egy teszt, bemutató topic. Ha jobban tetszik egy cikk gyűjtemény.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...