Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Floppy meghajtó problémák


Michael76

Recommended Posts

Michael76

Sziasztok!

 

Tudom, hogy õrültség a mai világban ilyen témát indítani, mert már nem nagyon van rá szükség, de nekem még van ilyen meghajtóm, hozzá sok lemezem fontos adatokkal, és ha van akkor miért ne mûködne rendesen a driver, bízom benne, hogy másnak is van még a gépében, legalább a veteránoknak! :)

Írtam már ez ügyben az egyik Adminisztrátornak, de gondoltam csak indítok egy témát, hátha több megoldás is érkezik.

 

Kezdem az elején:

Néhány héttel ezelõtt tápot cseréltem, és mikor beszereltem, rácsatlakoztattam minden alkatrészt, így a floppy meghajtót is, ez utóbbi azóta érdekes módon nem mûködik, pedig jól csatlakoztattam, a tápkábel felõl van a lapos kábelnek az a széle ami más színû (piros) a tápkábelt se lehet rosszul rácsatlakoztatni, esetleg a meghajtó táp csatlakozójánál lehet érintkezési hiba. Szóval a számítógép indításakor mikor a hardvereket ellenõrzi, a floppy meghajtó led lámpája nem villan fel, most kiszereltem a régi gépbõl a floppy meghajtót, és azt szereltem bele ebbe, gépindításkor ugyan ennek a ledje se villan fel, de ez legalább mikor be helyezek egy lemezt világít, de megjelenik ( totalcommanderben) egy ablak IPB kép, hogy nincs ilyen meghajtó; amikor a windows intézõben próbálom a lemezt olvasni ott meg azt írja ki, hogy "A meghajtóban (A:) található lemez nincs megformázva. Megformázza most? I/N", ahogy a képen is lehet látni: IPB kép, persze nem formázom meg, mert nem akarom. Beléptem a BIOS Boot részében ahol lehet a meghajtókat elsõdlegessé tenni, hogy honnan töltsön be, természetesen nem akarom, hogy a floppy legyen az elsõdleges meghajtó, csak kíváncsiságból néztem meg, de ott még a listában sincs benne, mint eddig, a BIOS beállításokban ott az 1,44 MB 3,5"-es fdd, de a feljebb említett listában nincs.

 

Hát ennyi lenne az én problémám, bízom benne, hogy valaki(k)nek lesz rá ötlete, hogy mi lehet a baj.

 

Elõre is köszönöm mindenkinek a válaszát aki ír rá!

 

Üdv.:

Misi

Link to comment
Share on other sites

Purplpulver

Nekem a laptopban volt és mint máshol írtam a format a: '''egész''' eredményes volt amikor nem volt benne lemez. Kétezerért kapni újat, esetleg kábelcsere. Biztos kap áramot? Lehet a bios zárta ki. Ennyi jutott eszembe.

Link to comment
Share on other sites

Michael76

Nagyon szépen köszönöm, megpróbálom az általad említett lehetõségeket is, áramot ez - ami most van benne - biztos kap, az elõzõnél lehet az is probléma volt, hogy mikor tápot cseréltem és leválasztottam a régi táp vezetékét, az érintkezõknél valamelyik szál megszakadhatott, - mert nehezebben lehet kihúzni, mint rádugni - de a lapos kábel csere meggondolandó, ami van még - a régi gépben - a BIOS, hogy kizárta az is valószínûnek tûnik, sõt inkább az lehet, mivel a meghajtók között - mint írtam elõször - nincs. Aztt nem is írtam, hogy mikor tegnapi nap folyamán elõször léptem be a BIOS-ba ott ahol elsõdlegessé lehet tenni a meghajtókat, a 3. lehetõségnél a Removable driver (nem emlékszem pontosan, hogy írta ki, de kb. így) volt, pedig én nem választottam ilyen lehetõséget, akkor a Disabled-et választottam (remélem nem csináltam végzetes hülyeséget) és úgy mentettem el.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Ezeknek a régi floppy meghajtóknak a tápcsatlakozójuk elég gyatra módon van kialakítva. Annak idején én is kitéptem a helyérõl. :P Érdemes megnézni, hogy "lötyög-e", és ha igen, akkor csak vissza kell forrasztani.

Link to comment
Share on other sites

Michael76
Destroy-man' date='2011. december 1. 14:26' post='443637']Ezeknek a régi floppy meghajtóknak a tápcsatlakozójuk elég gyatra módon van kialakítva. Annak idején én is kitéptem a helyérõl. :P Érdemes megnézni, hogy "lötyög-e", és ha igen, akkor csak vissza kell forrasztani.

 

Na igen, a másiknak nagyon lötyögött, annak az lehetett a baja, ennek - ami most van beszerelve, ez régebbi gyártmányú - nem lötyög, de valamiért a BIOS nem látja (vagy letiltja), lehet pont azért, mert régebbi?? (az a gép amiben használtam anno, egy 486-os típusú) :S

Még annyit, hogy ahhoz a lapos kábel olyan kialakítású, hogy nagyobb FDD-t is lehetne rácsatlakoztatni, esetleg azt ha a lapos kábel - bár szerintem annak semmi baja - sérült, de inkább a tápcsatlakozásnál lehet a probléma.....

 

Neked is nagyon szépen köszönöm a segítséget :)

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Van olyan FDD amihez sima kábel kell, és van olyan is, amihez csavart kábel kell. Lehet, hogy a régebbihez csavart kábel fog kelleni. Ha neked az már nincsen meg, akkor sanszos, hogy nem is fogsz szerezni.

Link to comment
Share on other sites

Michael76
Destroy-man' date='2011. december 2. 0:03' post='443668']Van olyan FDD amihez sima kábel kell, és van olyan is, amihez csavart kábel kell. Lehet, hogy a régebbihez csavart kábel fog kelleni. Ha neked az már nincsen meg, akkor sanszos, hogy nem is fogsz szerezni.

Ami eddig volt a gépben ahhoz csavart kábel kellett, és amit most szereltem be - a régi - FDD-hez is csavart kábel kell, de ez olyan, mint a beillesztett képen is - remélhetõleg jól - lehet látni, amihez több féle, nagyobb hajlékonylemezes meghajtókat is lehet csatlakoztatni :nyíl: IPB kép. Lehet ezzel kellene csatlakoztatni ebbe a gépben is a régi FDD-t, mert most a másik kábellel csatlakoztattam - mondjuk ez így hülyeség, mert mindkét kábellel mûködnie kell(ene) rendesen, csak hangosan gondolkoztam.....

 

Még egyszer nagyon köszönöm, hogy foglalkozol a problémámmal :)

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Akkor próbáld meg azt, hogy fejtetõn kösd be a kábelt a floppyhoz, ha engedi, ugyanis nem egy olyan meghajtóval találkoztam, ahol fordítva kellett bekötni, és úgy mûködött. Más ötletem már viszont nincs hozzá.

Link to comment
Share on other sites

Michael76

Rendben, megpróbálom, de hogy érted azt, hogy a fejtetõn kössem be a kábelt a floppyhoz? Egyébként a második - a nagyobbik csatlakozó alatti - csatlakozónál volt bekötve, csak, hogy a lefényképezett kábelnél maradjak(ez még a régi gépben volt), vagy a másik amivel most van rákötve a floppy az alaplapra?

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Nem értem a dolgot. Vannak lemezeid adatokkal, amik kellenek. Nem mûködik a meghajtód.

 

Elmész valakihez, akinek van mûködõ meghajtója, és lemásolsz mindent. Nem kell túldimenzionálni a problémákat.

Link to comment
Share on other sites

Michael76

Az rendben van, hogy elmegyek valakikhez, akinek van mûködõ maghajtója és lemásolok mindent - idáig tök egyszerû, én is tudom - de az se normális, hogy a tápegység cserét követõen hirtelen nem mûködik, most vagy azért, mert a floppy tápcsatlakozója meglazult mikor szétszedtem, vagy a BIOS letiltja valamiért, egyik se normális állapot, és szeretném helyrehozni, ennyi :)

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Avagy annyira öreg a meghajtó, hogy megpusztult magában.

Link to comment
Share on other sites

Michael76

Amit beleszereltem - ami még a régi gépben volt - még öregebb és mikor berakok egy lemezt legalább világít a led, ami a másik esetében nem mondható már el, csak ugye ennél is azt írja ki, hogy nincs lemez a meghajtóban....és a BIOS nem látja..... :(

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...