Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Biztonsági mentés

Recommended Posts

Posted

Van a cégnél egy 4 TB-os NAS, folyamatos 24 órás üzemben. Kéne róla rendszeresen biztonsági másolatot készíteni. Ötlet?

Posted

Egészen pontosan mire gondolsz? Hálózati megosztás vagy FTP gondolom van hozzá, mi a gond? Van SSH a NAS-hoz?

Posted

Hálózati megosztás is és ftp is van, csak belsõ hálózat, SSH-ra nincs szükség. Engem csak az adatmennyiség és az átviteléhez szükséges idõ izgat kissé. Csak ezért nem szeretnék egy második NAS-t venni, hogy az egyikrõl legyen másolat.

Posted

Ha inkrementális mentést használsz, akkor elég hamar végigér. Egy éjjel alatt egészen biztosan, még ha tele is van. Az adatmennyiség tárolása már inkább problémás, 2 TB alá szerintem biztosan nem fog lemenni, még ha az adatmentő program tömörít is. Ahol szakmai gyakorlaton dolgoztam, minden éjjel szalagos egységre mentették a NAS-t, de az lényegesen kisebb adatmennyiség volt, annál fontosabb tartalom. Egy RAID-es NAS nem játszik?

Posted

Valami ilyesmire gondolok, mint az "intelligent incremental". A problémát tetézi, hogy a mentést valamilyen módon fizikailag el kell távolítani az eredeti adathordozótól, hogy egy esetleges vészhelyzetben (pl tûz) ne sérülhessen meg. Ehhez meg egy legalább 4 TB-s NAS-t kéne hurcolászni és páncélszekrénybe zárva tartani vagy neten keresztül valahová menteni, ami lássuk be nem éppen kellemes ekkora adatmennyiségnél.

Posted

Ha fizikailag is távol kell tartani az eredeti helytől, akkor ilyen adatmennyiségnél csak különbözeti mentés jöhet szóba, hacsak nincs valamilyen nagyon gyors internetkapcsolatotok. Az már praktikussági kérdés, hogy a helyreállítás mennyire körülményes. Elég sok szoftver tudja azt, amit a linkelt cikk ír, hogy képes a teljes mentést és a különbözeti mentéseket összekombinálva is teljes mentésként működni. Itthon is ezt használtam, amíg a router szűk keresztmetszet volt a hálózatban, nagyon jól működött. Ha ezt az rsync is tudja, akkor az egy nagyon jó, ingyenes és jól paraméterezhető megoldás.