NinjaMetal Posted September 19, 2011 Posted September 19, 2011 Sziasztok! Van egy lassan 2 éves Acer laptopom. Mindezidáig hûen teljesítette a szolgálatot, de az utóbbi idõben igen problémás. Néhány hete kezdõdött, hogy igen magas volt a HDD hõfoka, méghozzá volt hogy 68 fok is. Aztán jött egy kicsit hidegebb idõ, máris jobban érezte magát. Egyszer, mikor 60 fok körül volt a HDD, akkor újraindítottam valami miatt, aztán nem akart betölteni a Windows. Azt írta, hogy hiányzik a BOOTLOADER. Gondolkoztam, mitévõ lehetnék, végül arra jutottam, hogy újratelepítem az egészet. Akkor este nem tudtam megcsinálni, mert nem voltam itthon. Mikor hazaértem, próbából bekapcsoltam, láss csodát, mûködött! Amióta a fenti eset megtörtént, addig pár napig másfél óránként kikapcsolt a laptop, és szintén nem akarta behozni a Windows7-et. Ilyenkor vártam másfél órát, hogy lehül, újra bekapcsoltam, és mûködött. Nem hagyhattam ennyiben a dolgot. Csináltam lemezellenõrzést, töredezztségmentesítést, több karbantartás is lefuttattam(TuneUp, Auslogics BoostSpeed), CCleaner. A probléma még mindig fenn áll, de javult a dolog. 2 óránként szinte percre pontosan magától újraindul a laptop bármit is csinálok. 1 mp-re mutatja a kék halált, aztán újraindul. De legalább mindig betölt a Windows. Mindezek mellett úgy használom a laptopot, hogy nincsen benne az akku, szimplán töltõrõl megy, hogy ez se adjon neki +hõfokokat. Nem hiszem, hogy a túlmelegedéssel lehet a gond, hiszen egy újraindulás alatt nem hül le a laptop, és akkor ugyan ott lennénk bekapcsolás után. A Hard Disk Sentinel azt mondja nekem: "A lemez felületén található 2 gyenge szektor, mely(ek) késõbbi használat során áthelyezésre kerülhet(nek)." A HDD jelenlegi hõfoka 50 celsius fok. Már reggel 9:30 óta megy a laptop, 1 újraindulással, ami 11:30-kor történt. Segítséget szeretnék kérni ezügyben, hogy mivel lehetne orvosolni a problémát.
nagyjani Posted September 19, 2011 Posted September 19, 2011 Ha minden teszt jól lefutott (memtest is), akkor vagy a merevlemez lesz a probléma (ha a hibás szektorok kritikus helyeken vannak, egy is elég belõle), vagy vírus (több is okoz ilyet, és ha a lemez több felé van osztva, vagy pendrivet is használsz telepítéskor bármihez, az ott lesz és okozhat ilyet), rosszabb esetben a chipset, videó valamelyik bga-ja kezdi megadni magát. Azért megpróbálnám akkuval is tápegységrõl, mert ha instabil a fesz, akkor az akku segíti kiszûrni ezt a hibát. Szóval meg lehet keresni mi a gond, mindenképpen a végére lehet járni ne aggódj, de nem egyszerû, kicsit hosszadalmas.
[OP]Destroy-man Posted September 19, 2011 Posted September 19, 2011 A winyo max 50 fokig képes hiba nélkül mûködni. Utána sérül(het) a meghajtó. Így, hogy van kékhalál gyorsabban menni fog a probléma elemzése. Nézd meg az eseménykezelõben, hogy milyen kritikus rendszerhiba volt. Ha nem sikerülne eldönteni, hogy az mit is jelent, amit kiír rá a gép, akkor másold ide a hibajelentést.
NinjaMetal Posted September 20, 2011 Author Posted September 20, 2011 Visszaraktam az akkut, és lefuttattam egy Nod-ot, egy Ad-Aware-t, és egy Trojan Removert. Sikerült 3 trójait kiírtani. Reméltem, hogy ez megoldja a problémát, de sajnos ugyan úgy megtörténik az újraindulás 2 óránként. Egy teljeskörû Nod-ot pedig nem futtatok le, mert az tovább tart, mint 2 óra. Megnéztem az eseménynaplót, és azt írja a kékhalál idõpontjához, hogy "Az elõzõ rendszerleállítás (2011.09.19. - 13:29:20) váratlan volt."
arpsoft Posted September 21, 2011 Posted September 21, 2011 Nincsen, tiszta véletlenbõl, egy ütemezett feladatod, ami leállítja a gépet 2 órával az indulás után? Esetleg kiprolhatod a gépedet belülrõl. Ha nem akarod kinyitni, akkor sûrített levegõvel fújjál bele a szellõzõnyílásokba.
NinjaMetal Posted September 21, 2011 Author Posted September 21, 2011 Nincsen, nem tudok róla, hogy lenne ilyen ütemezett feladatom. A fújást viszont megpróbálom.
Buffoon Posted September 21, 2011 Posted September 21, 2011 .... egy ütemezett feladatod, ami leállítja a gépet 2 órával az indulás után?...... Az vélhetõen nem "kékhalállal" állna le. Szerintem én már újra pakoltam volna, ha a helyedbe lennék, akkor kizárható lenne, hogy esetleg a jelenlegi op. rendszerrel van valami. Igyekeznék, biztos forrásból származó és kizárólag csak alapvetõ dolgokat felpakolni, és úgy a hõmérséklet figyelésével tesztelni. Bár azt mondod "nem hiszem, hogy a túlmelegedéssel lehet a gond", azért a 68 fokos HDD nem semmi.
NinjaMetal Posted September 21, 2011 Author Posted September 21, 2011 Az valóban elég sok, de azóta nem volt ilyen, csak azzal az egy alkalommal. Mostanság már csak maximum 50-51 fokig melegszik fel.
Buffoon Posted September 21, 2011 Posted September 21, 2011 Az enyém 36 fokos most (délelõtt óta megy) HD Sentinel szerint. A teljesen új és kopasz rendszerben, azért látok fantáziát, mert teljességgel kizárható lenne, hogy valaki nem e rossz tréfát ûzött veled. De lehet hogy tesztre egy Windows alapú Live CD is megtenné, azon még lehetne is AIDA vagy annak megfelelõ programot futtatni, a hõmérséklet figyelemmel kísérésére.
NinjaMetal Posted September 21, 2011 Author Posted September 21, 2011 Azz hiszem, ha nem lesz egyéb megoldás, akkor újratelepítem majd a laptopot, hátha megoldja a problémát. Egyenlõre még nem szeretném. Megpróbálkozok majd a szellõzõnyilásba való befújással is.
TheSaurida Posted September 21, 2011 Posted September 21, 2011 .... egy ütemezett feladatod, ami leállítja a gépet 2 órával az indulás után?...... Az vélhetõen nem "kékhalállal" állna le. Feltéve, hogy elindulna. De ha egy ütemezett feladat nem tud elindulni valami hiba miatt, az már okozhat kékhalált. Klimatizált környezetben is pont 2 óra? Mondjuk egy 18 fokos szerverszobában?
NinjaMetal Posted September 21, 2011 Author Posted September 21, 2011 Mostanság a legklimatizáltabb hely, ahol tartózkodtam laptoppal, az a városban lévő plázában volt. Ott kellemesebb volt a hőmérséklet a légkondi miatt, de ugyan úgy történtek a dolgok. EDIT: Frissen történt: A TuneUp azt írta ki nekem, hogy az ArcSec driverem meghibásodott. Utánanéztem az internetet, másnak is van ez a problémája, szintén a TuneUp mutatta. Azt mondták, hogy téved a TuneUp. Most átvizsgáltam megint az Auslogics-al a laptopot, és ez is azt mondja nekem, hogy meghibásodott az ArcSec driver. Emelett a lemezhibák ellenrözésénél talált 1 kritikus hibát. Sikeresen kijavította(azt nem mondta meg, hogy mi volt ez a hiba), de következő átvizsgálásnál megint talált, amit szintén kijavított.
NinjaMetal Posted September 22, 2011 Author Posted September 22, 2011 Értem. Ha nincs más lehetõség, akkor tényleg HDD csere lesz belõlle. Pontosan milyet kellene vennem? A mostani egy WDC WD3200BEVT-22ZTC0 ATA Device. Az Iponon nézegetve SATA merevlemezt néztem, azon belül is WESTERN DIGITAL-t. Gondolom, ez a kompatibilis fajta.
KGigi Posted September 22, 2011 Posted September 22, 2011 A gyártótól nem függ, csak a csatlakozótól. De jelenleg a WD a legmegbízhatóbb a piacon.
NinjaMetal Posted September 22, 2011 Author Posted September 22, 2011 SATA-II csatlakozója van, akkor ilyet nézek. EDIT: Az én HDD-m, egy WDC WD3200BEVT-22ZCT0. SATA II-es csatlakozója van. Az Iponon nézegetem a termékeket, és találtam szintén ugyanilyet: http://ipon.hu/webshop/product/_wd_320gb_s...d3200bevt/23511 A leírásban azt írja, hogy SATA csatlakozója van, nem II-es. Itt van a 2-es változata, aminél ténylegesen írja is, hogy 2-es: http://ipon.hu/webshop/product/_wd_320gb_s...3200bpvt/159050 Most melyiknek adhatok igazat? AIDA64 mondja, hogy nekem SATA II-es csatlakozóm van, mégis ez a típusú merevlemez nem SATA II-es csatlakozós, amit rendelnék.
arpsoft Posted September 22, 2011 Posted September 22, 2011 Fizikai kivitelre SATA csak egy féle van. A II az adatforgalom sebességre utal.
NinjaMetal Posted September 22, 2011 Author Posted September 22, 2011 Akkor, ha jól értem, nekem ez lesz jó, a WD3200BEVT: http://ipon.hu/webshop/product/_wd_320gb_s...d3200bevt/23511
NinjaMetal Posted September 22, 2011 Author Posted September 22, 2011 Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget! Jövõhéten megérkezik az új merevlemez, kicserélem, és minden rendben lesz.
Recommended Posts