Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Linux helyett Windows 7


szabarabi

Recommended Posts

szabarabi

Sziasztok!

 

A segítségeteket szeretném kérni! Ma vettem egy Acer laptopot és sajnos Linux van rajta. Windowshoz sem értek (nõ vagyok, szerintem ez mindent elárul), nemhogy Linuxhoz. Még kikapcsolni sem tudtam... :) Modern verziónak tûnik.

Szóóval, a kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnám legegyszerûbben leszedni róla a Linuxot és helyére Win 7-et operálni? Igen, a Win cd-t már behelyeztem, a gépet újraindítva beléptem a BIOS-ba, megváltoztattam a BOOT sorrendet, de nem akarta felrakni a Win-t. Konkrétan nem csinált semmit.

Mivel 2 laptopot vettem, és a hiba mindkettõnél fennáll, a gép hibája ki van zárva. A Win cd-m is jó, kipróbáltam egy másik gépen.

Tudna nekem valaki segíteni abban, hogy hogy tudnám legegyszerûbben felrakni a win-t?

A neten keresgélve valami olyat találtam, hogy boot manager kellene, amivel törölni tudom a partíciót. De: pontosan mi fut el a Linuxon? Honnan tudnám ezt letölteni? Mit csináljak vele? :) A boot manager és társai viszont csak win-re jók. Olyan kellene tehát, ami Linuxon fut és el is tudja távolítani, illetve ha valaki meg tudja mondani, hogyan tudnék parancssorral BIOS-ból formatálni, az is megoldás lenne!

 

Köszönöm szépen elõre is!

 

Üdv, szabarabi

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Teljesen mindegy, hogy a gépen milyen operációs rendszer van, a Windows telepítõnek el kell indulnia, és ott egyszerûen törölheted a partíciót, amin most a Linux van. Mivel az ext fájlrendszert a Windows nem támogatja, ismeretlen fájlrendszer vagy valami hasonló alatt fog futni. Figyelj, amikor CD-rõl indul a gép, mert néhány másodperced van lenyomni egy billentyût, hogy ne a merevlemezen lévõ rendszert töltse be!

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Oké, de ha Linux volt rajta, a partíció törlésen kívül nem ártana egy fixmbr sem.

Ha már szõkenõsen a parancssor is megemlítésre került. ;)

A Win7 telepítõ lemezrõl bootolva a helyreállítást választva ki kell adni a bootrec /fixmbr parancsot.

Van itt egy képekkel illusztrált megoldás.

http://windows7themes.net/how-to-fix-mbr-in-windows-7.html

A partíció is törölhetõ innen a diskpart paranccsal, de a telepítés közben egyszerûbb.

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Minek a fixmbr? :pislog:

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Egykor szerették a Linux grubot az MBR-be pakoltatni.

Ha így van, akkor kell a fixmbr, mert a Windows telepítõ nem csinálja meg automatikusan.

XP-nél kellett. A Win7 már telepítés közben az MBR-t is felülírja egy szabványossal?

Akkor nem kell fixmbr, ha a grub a boot partícióra lett telepítve, mert a partíció törléssel annak is annyi.

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Ezekhez az OEM Linuxokhoz nem szoktak Grub-ot telepíteni, de a Win7-nek szerintem egyébként sem gáz.

 

A Grub mindenképp két részből áll. A MBR-be beírja, hogy hol van maga a Grub, ami valahová, praktikusan a Linux partíciójára fel van telepítve. A MBR érintett része azért felel, hogy elinduljon az operációs rendszer betöltése. A Grub ezt felülírja, és egy választómenüt indít, ami elindítja a kiválasztott operációs rendszer betöltését.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Igen,ezt mondom. Ha az MBR-bõl indul a Grub, ha módosult, akkor pucolni kell az MBR-t.

Egészségesebb ezért Linux után a Windows telepítést fixmbr-rel kezdeni.

De ha nem, és mégis kell, lehet utólag is.

Link to comment
Share on other sites

KGigi

De ha egy Windows települ, akkor beleírja a MBR-ba, hogy honnan kell őt indítani. Enélkül nem menne. Ezért kell minden Windows telepítés után helyreállítani a Grub-ot, illetve ezért kell sorban telepíteni a Windows-okat.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Saját tapasztalat is, de kereshetsz régi hasonló problémákat. Az XP telepítõ nem javítja az MBR-t, utána is a Grub indulna.

Azt nem tudom, hogy a Win7 megteszi-e. Talán igen, mert mostanában nemigen kerül elõ ilyen probléma.

Vagy - szerintem helyesen - nem az MBR-re, hanem a boot partícióra telepítik a Grubot.

De az is lehet, hogy a Win7 bootmgr miatt már ezt is javítja.

Nincs közvetlen tapasztalatom, nem telepítek mostanában Linuxot fizikai gépre, de a Grub nálam akkor sem az MBR-bõl indulna.

Bárhogy legyen most, én azt mondom, hogy ha felesleges is, Linux után egy fixmbr nem árt.

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Ne haragudj, de te valamit nagyon összekutyultál. A MBR egy lemez első szektora. Több feladata van. 1) Tartalmazza partíciós táblát, ez nekünk most nem érdekes. 2) Egyedileg azonosítja a lemezt, ez sem. 3) Elindítja a lemezen található operációs rendszert. Amikor a számítógépet bekapcsolod, először a BIOS töltődik be az alaplapról a memóriába. Ez elvégzi a dolgát, majd bootolható eszközt keres. Ha ez egy merevlemez, akkor betölti a MBR megfelelő részét. Ez általában egy nagyon kicsi program, hiszen el kell férnie néhány száz bájton, ami annyit csinál, hogy a merevlemez megfelelő részéről bemásolja a memóriába az operációs rendszert indító állományokat, majd átadja a vezérlést.

 

Következésképp bármit telepíthetsz bárhová, az nem fog elindulni anélkül, hogy a MBR megfelelő része futtatná. Ezért az, hogy a Grub nem a MBR-ba, hanem a boot partícióra települ, nettó hülyeség, két dolog miatt is. Egyrészt a Grub nem fér el pár száz bájton, így soha nem lehetett a MBR-ban. Másrészt ha a MBR nem változik, a Grub soha nem fog elindulni, miután a BIOS végzett. A Grub a következőt teszi: felülírja az eredeti kódot a MBR-ban, és egy olyan kódot tesz a helyére, ami a létrehozott indítómenüt indítja el operációs rendszer helyett. Az indítómenü pedig tartalmazza, hogy melyik operációs rendszert honnan kell indítani, így folytatódhat a betöltés.

 

Hogy az XP ezzel mit kutyul össze-vissza, arról fogalmam sincs, ugyanis először a Vista mellett volt saját Linuxom telepítve. Azt tudom elképzelni, hogy mivel lövése sincs, hogy mi van a MBR-ban, ezért inkább nem nyúl hozzá. Ez nekem egyébként egy sokkal szimpatikusabb viselkedés a mostaninál. Ebben az esetben valóban kell egy fixmbr, ami kiüti a Grub indítóját. De ettől függetlenül ha az a partíció, amin a Grub található, nem kerül törlésre, a Grub bármikor helyreállítható, hiszen csak az a néhány száz bájtos indító kód veszett el. Különben nehéz lenne ezt megcsinálni. ;)

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Amúgy jól elvagyunk ezzel a fixmbr dologgal. A kérdező meg vagy megoldotta, vagy nem, és lehet, hogy az általam javasolt lépésre nem is volt szüksége.

 

Hogy ki mit kutyul, arról annyit, hogy a Windowsok megfelelő sorrendben való telepítése nem az MBR miatt, hanem a bootmanager miatt kell. A korábbi nem ismeri a későbbit, így fordított sorrendű telepítésnél meglepődve veszik észre egyesek, hogy nem indul az újabb rendszer. Ez így van a Win2k óta, hogy az NT4-et ne említsem.

A boot minden esetben javítható persze.

 

Az MBR az egy szektor, és alapesetben átadja a vezérlést a boot partíció boot szektorának, és az intézi a további betöltést.

A 63. szektorig üres hely van az MBR után. Ide elfér pár dolog, pl. rootkitek is, és ilyenkor a módosított MBR nem a boot szektorra adja a vezérlést, hanem a 63. szektor alatt a kártevőnek.

Szerintem ugyanez van a Grub esetében. Nálam biztosan többször telepítettél Linuxot, és advanced módban váltani lehetett, hogy az MBR-re telepítse vagy a boot partícióra. Lehet, hogy ez így pongyola kicsit, mert természetesen nem az első 512 bájt helyére kerül, hanem afölé az üres helyekre.

Én így gondolom, mert mi más értelme volna a kétféle Grub telepítési lehetőségnek Linuxnál.

 

Ha a boot partícióra települ, akkor semmi gond, a szabványos MBR átadja a vezérlést, megy minden rendben. Ha törlöd a partíciót, Grubnak se lesz nyoma.

MBR-es telepítésnél az említett 63. szektor alá valahová van beírva a Grub egy része, és ez kapja a vezérlést a módosított MBR-től, nem a boot szektor.

Partíció törlés, formázás, XP telepítő ezt a módosított MBR-t nem állítja helyre, ezért XP telepítés után a Grub indulna.

A fixmbr állítja helyre a szabványos MBR-t, eltűnik Grub, ahogy eltűnik a kezdetben példaként említett rootkit is, bár a szmötyijei ott maradnak a 63. szektor alatt.

 

Az XP telepítő nem kutyul össze semmit, egyszerűen a partíciós táblán kívül nem piszkálja az MBR-t, mert minek.

Te azt írod, hogy csak Vistával volt Linuxod fizikai gépen. Nekem meg csak XP-nél.

Erre írtam, hogy vagy a Vista telepítő már másképpen működik ebből a szempontból, vagy nem MBR-es Linux telepítések vannak manapság. Lehet, hogy picit kedvezni akarnak azon laptop vásárlóknak, akik úgyis a Linux ledúrásával kezdik. ;) Ez csak feltételezés, következtetés.

Link to comment
Share on other sites

KGigi

A bootmanager a Microsoftos megoldás ugyanarra, ami Linuxoknál többek között a Grub. Csak kreténül van megcsinálva, és nem tudja kezelni a telepítendő rendszernél újabbakat. (Érdekes, Linux vonalon ezt is sikerült megoldani, pedig némileg több az előforduló lehetőségek száma. :hááát: ) De a bootmanager ettől még hasonlóan működik, beékelődik a BIOS és az operációs rendszer(ek) közé. Szóval azért kell megfelelő sorrendben telepíteni a rendszereket, hogy a MBR kódja a megfelelő bootmanagert indítsa.*

 

Én csak annyit mondok, hogy akárhogyan telepíted a Grub-ot, mindenképpen szükség van a MBR módosítására. Hogy a maradék része hová kerül, az tulajdonképpen édes mindegy, amíg az adott partíció nem kerül törlésre. Egyébként ha már szektorszámokat írsz, legyünk pontosak. 512 bájt a teljes MBR, ennek az első 440 bájtja tartalmazhat kódot, a maradék a partíciós tábla és az egyedi azonosító + egyéb apróságok. A szabványos MBR ennyi, és nem több. A kód bármi lehet. Attól még, hogy a telepített rendszer általában Windows, az még nem szabvány. Ráadásul a kód csak akkor teljesen azonos, ha az operációs rendszer betöltéséért felelős fájlok ugyanoda kerülnek*. Az XP telepítőnek muszáj belenyúlnia ebbe a részbe, különben soha nem indulna el a rendszer. Enélkül egy friss lemezen fixmbr-rel kéne kezdeni a telepítést.

 

*Bár azt hiszem, egészen pontosan a legtöbb esetben valami általános kód kerül be, ami megkeresi az aktív partíciót a partíciós táblából, és betölti annak a hasonló szektorát. A bootmanager azt hiszem, valahová ide kerül.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird
A bootmanager a Microsoftos megoldás ugyanarra, ami Linuxoknál többek között a Grub. Csak kreténül van megcsinálva, és nem tudja kezelni a telepítendõ rendszernél újabbakat.

Lehet, hogy kreténül van megcsinálva, de valamiért arra tettek, hogy más a loader az újabbnál, és nem tölti be a régi loader az újat. Az új loader persze ismeri a régit is.

A Vistától kezdve meg ugye jött a BCD.

 

Szóval azért kell megfelelõ sorrendben telepíteni a rendszereket, hogy a MBR kódja a megfelelõ bootmanagert indítsa.*

 

Én csak annyit mondok, hogy akárhogyan telepíted a Grub-ot, mindenképpen szükség van a MBR módosítására.

De nem :!: Nincs szükség feltétlenül az MBR módosítására.

Dual bootosan telepítesz elõbb egy XP-t, majd utána egy másik partícióra egy Windows 2000-et. Az XP nem fog elindulni. Annyit kell csak tenni, hogy az aktív boot partíción kicseréled a Win2k telepítõ által felülírt ntldr és ntdetect.com fájlokat az XP ilyen fájljaival, és bootol mindkét rendszer, nem kell MBR-t matatni.

Akkor sem, ha a Grub nem az MBR-be van telepítve Linux utáni XP-nél.

Csak akkor kell a fixmbr, ha a Linux az MBR-re lett telepítve.

Ha hiszed, ha nem, így van. Vagy keress rá a neten a Grub eltávolításra.

 

Arra adj valami elfogadható magyarázatot, hogy akkor miért is van ez a kétféle Grub telepítés. És hogy miért az a jelenség, amit mondok. :)

Linuxosoknak jó az MBR-es játék, õk többnyire nem nagyon kedvelik a Windowst, és ha már használni kell másodhegedûsként, akkor a Grubból akarják indítani.

Elsõdlegesen Windowst, sõt több Windowst használóknál, akik kiegészítõként néha Linuxot is futtatnak, azoknak meg jobb, ha a Windows boot menü és boot manager indítja a Linuxot. Szerintem.

 

Attól még, hogy a telepített rendszer általában Windows, az még nem szabvány.

Én nem mondtam ilyet. A fixmbr viszont szabványos MBR-t helyez el, tudomásom szerint ezt így hívják, és persze nem csak Windowshoz jó.

 

Az XP telepítõnek muszáj belenyúlnia ebbe a részbe, különben soha nem indulna el a rendszer. Enélkül egy friss lemezen fixmbr-rel kéne kezdeni a telepítést.

Szerintem meg nem. Szabványos MBR esetén nem, átadja a vezérlést a boot partíció boot szektorának, és az elindítja a megfelelõ betöltõdést.

A telepítõ nem az MBR-t, hanem a boot szektort módosítja ilyenkor.

Vagy akkor az hogy létezik, hogy szerinted az XP telepítõ megpiszkálja az MBR-t, és ettõl tud az majd elindulni, mondod. Ezután kiadsz egy fixmbr parancsot, ami ugye szabványos MBR-t helyez el, ami tönkre tenné a telepítõ által létrehozott módosítást. Hacsak a két állapot nem egy és ugyanaz.

De ha ugyanaz, akkor még az lehetne a te gondolatmeneted szerint, hogy az XP telepítõ is létrehoz egy szabványos MBR-t.

Csakhogy nem hoz, mert az MBR-es Grub kinyírásához meg a fixmbr parancs kell.

Ahogy a fixmbr parancs kinyírja dual bootnál a Vista/Win7 bootmgr-es bootját és az XP ntldr ntdetect.com játszik.

És lehet hogy ez a válasz arra, hogy miért nem kell Win7 telepítõnél a fixmbr az MBR-be pakolt Grub kinyírásához. Ha tényleg nem kell. Mondom, ezt nem próbáltam csak XP-nél.

 

Nézd meg HxD-vel az MBR-t, hogy fölötte végig nullák vannak-e a 63. szektorig, vagy valami beleírt, és megnézheted a boot szektort.

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Aha, ezek szerint a Windows a Linux-szal ellentétben nem piszkálja az MBR-t, csak a partíció szektorát. Az MBR alapértelmezett viselkedése (vezérlés átadása az aktív partíciónak) pedig valószínûleg pont az, ami a Windowsnak kell. Feltéve persze, ha minden úgy van, ahogy mondod, de ebben nem kételkedem. :) Ez esetben a csillagos rész az igaz.

Link to comment
Share on other sites

 • 4 years later...
Dilettans

Sziasztok,

A fenti kérdést ismételem meg pár év után, mert sajnos nem találtam egyértelmű választ hozzá. Több fórumban is keresgettem, de valahogy elkanyarodtak a témától. Egy Linux-os gépre kell telepítenem Windows 7-t, de fogalmam sincs hogyan kell. Állítólag nem bonyolult, de nem csináltam még ilyet (op. rendszert telepítést se igazán mostanában), jó lenne egy lépésről-lépésre leírás.

Link to comment
Share on other sites

payskin

Helyette, mellé vagy "bele"?

Link to comment
Share on other sites

Dilettans

Helyette. Hálózatban lévő gépre. Pendrive-ról telepíteném, ha nem sokkal bonyolultabb mint Cd-ről. Driverek is kellenek (ezt mondták), de pl nyomtató driveren kívül nem tudom mi kellhet még.

Felhasználói profilt is be kellene állítani. Azt lehet valahogyan másolni?

Link to comment
Share on other sites

payskin

Nyomtató driveren kívül kellhet még

 • alaplap (chipset)
 • hálózat (LAN)
 • hálózat (WIFI)
 • grafikus megjelenítés
 • hang
 • bármi más, ami a gépben van
 • esetleg SATA driver, ha valami fura vezérlő van a gépben, amit a telepítő magától nem ismer fel, és nem látja a rádugott merevlemezt
 • különböző USB-s eszközök driverei

 

Az USB-kulcsra mindenképpen Win7 SP1 telepítőt kéne tenni. Ha kell valami a meglévő rendszerről, akkor azt másold ki valahova biztonságba, és a telepítőből töröld le az összes partíciót, hogy a Windows 7 újra tudja csinálni a saját kedvére.

 

Honnan akarsz felhasználói profilt másolni?

 

Link to comment
Share on other sites

Dilettans

minden hülye kérdésért elnézést....

 

- a telepítőnek és a drivereknek ugyanott (CD vagy usb) kell lennie?

- USB kulcson lehet más adat is? (pl a lementett adatok?)

- felhasználói profilt hálózatban lévő másik gépről szeretném másolni (hogy ugyanolyan legyen)

 

köszi

Link to comment
Share on other sites

payskin

Azt vágod, hogyan tudod USB-kulcsra tenni a telepítőt? Mert az egy olyan folyamat, aminek során erősen formázódik az USB-kulcs. Miután rákerült a telepítő, már azt raksz mellé, amit akarsz. Egyébként nyilván elég a SATA és LAN driver, mert ha már van hálózat (telepítés után), azt töltesz le, amit akarsz.

 

Nem tudom, hogy lehet felhasználói profilt áthozni, értelmét sem látom. Az egy teljesen másik Windows, teljesen más állapotban, mint ez lesz telepítés után.

Link to comment
Share on other sites

Dilettans

Nem, sajnos nem vágom :-( de nem adom fel, itt találtam leírást hozzá: http://oprend.hu/news.php?readmore=1232

Felhasználói profil másolására valószínű tényleg nem lesz szükség, itt csoportban vannak a felhasználók a hálózatban, office és 1-2 speciális program kell nekik csak.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...
Dilettans

Sikerult a Win7 telepítés, kaptam CD-t hozzá így nem kellett az USB kulcs. A partícióknál 4 partíciót jelölt, azt nem értettem miért.

Viszont a hálókártyát nem ismerte fel, így most nincs internet. Hogyan deríthetném ki milyen driver kell hozzá? Ez egy régi használt gép, Cd vagy doboz nincs hozzá. Belenéztem a gépbe, Foxconn feliratot találtam a hálózati csatlakozónál, de több információm nincs hozzá.

Link to comment
Share on other sites

TheSaurida

SIW vagy más rendszerinformációs progi megmondja, milyen.

Link to comment
Share on other sites

Dilettans

Letöltöttem a SIW-et és elvesztem az információsokaságban. A hálózati kártyáknál WAN miniport 8 db és Aszinkron RAS-adapter van, mindegyikről rengeteg jellemző. Azt hittem egyszerűbb lesz, de nem tudom melyik alapján kell drivert keresni. Ilyen informaciok vannak:

 

- Manufacturer: Microsoft

- Hardware IDs : ms_ndiswanip(v6)

- Driver: {4d36e972-e325-11ce-bfc1-08002be10318}\0008

- Driver Version: 6.1.7600.16385

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...