Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Recommended Posts

Posted

Sziasztok!

A PC Wizard 2010 programmal szoktam nézni a gépem hõmérsékletét, ami egy Intel E8400 core duo 3 GHz processzorból, egy alaplapi videokártyából (ami nem tudom letiltódott-e attól, hogy betettem egy külön kártyát), egy Ati Radeon HD 4300 passzív hûtéssel, egy 250 GB-os merevlemez, RAM 2 GB, a gép pedig egy Fujitsu-Siemens.

A program csak a processzor, a videókártya és a merevlemez hõmérsékletés mutatja, a hálókártyáét, RAM-ét nem.

Processzor Intel Core 2 Duo : Érzékelõ DTS

Mag 1 : 44 °C

Mag 2 : 44 °C

:

ATI Radeon HD 4300/4500 Series : ATI Catalyst Driver

GPU hõmérséklet : 50 °C

GPU hõmérséklet (Diode) : 51 °C

GPU hûtõventilátor : 24.0%

:

Merevlemez figyelés : S.M.A.R.T

Merevlemez : 37 °C

Amikor meleg nap van (déli fekvésû a szobám, bent van vagy 35 fok), akkor a processzor van, hogy 50 fölé megy, a videokártya 57-re, a merevlemez is 40 fölé.

Mi a maximum, amivel még nincs baj és igaz, hogy az intel alaplapok kikapcsolják a gépet, ha valamelyik eszköz túl forró és ártana a gépnek?

Posted

Gyári hûtéssel ezek tökéletes értékek, nincs miért aggódnod! A maximum értékek szubjektívek, mindenki picit mást mond (kinek mi a természetes). Ezen CPU azt mondom 65 fokig "belefér", de azért nem árt, ha huzamosabb ideig inkább ez alatt tartod. A GPU ennél többet is kibír, passzív kártyák nem ritkán a 90 fokot is elérik, aktív kártyáknál szerintem 75 a max, amit még jó szívvel néznék. Talán a HDD az, amire azt mondanám, hogy jobban kell figyelni, azt ugyanis nem hûti "semmi", és nem viselik jól a nagy (>55 fok) meleget. De mint írtam, a te értékeid normálisak. :)

Posted

Kösz, akkor nálam tényleg jó, mert ezektõl az értékektõl messze vagyok.

De az igaz, hogy lekapcsolja a gép magát, mielõtt baj lenne, ezt tudja az Intel?

Posted

Már az AMD is. Sõt, az alaplap is, nincs miért aggódnod. Évente porold ki a házat, be ne álljon a hûtõ, és nem lesz vele gondod! :)

Posted

Kösz.

Azért aggódtam csak, mert ha passzív hûtésû a gép, akkor maga a gép vajon növeli a ventilátor sebességét, vagy nem érzékeli a külön videokártyát?

És a memóriamodul hõmérsékletét miért nem mutatja semmi? Az is elég forró lehet, nem? És ott van még a hálókártya is.

Posted

Egy átlagosan-jól szellõzõ házban sem a RAM-ok, sem a hálókártya (és egyéb alkatrészek) nem melegednek fel kritikus hõmérsékletre. A te értékeid mellett semmitõl sem kell aggódnod! (A többi alkatrészen nincs hõmérséklet mérõ dióda, ezért nem is fogod látni hány fokosak. De NEM is kell, sem a hálókártya, sem egy átlagos (nem húzott) RAM nem fog annyira melegedni, hogy monitoroznod kelljen.)

"mert ha passzív hûtésû a gép": a passzív hûtés lényegében ventilátormentes hûtést (csak bordák) jelent, ergo az egész "géped" nem lehet passzív, maximum egy-egy alkatrészed. A CPU hûtõ automatikusan szabályoz, a tápé is valószínû, a videokártyáé nálad biztos ("24%-on áll az írásod szerint"), gondolom van még legalább egy házhûtõd is, az meg az alaplap és/vagy annak beállításától függõen vagy fixen maximumon pörög, vagy szintén szabályozva van. Ha nem, akkor sincs gond, semmi más célja nincs, mint gyenge légmozgást biztosítani / a meleg levegõt kivezetni, és ezt még alacsony fordulaton egy 8 cm-es is megoldja.

Szerintem túl is tárgyaltuk a dolgot, annál is inkább mert más témákban ez már részletesen ki lett vesézve. :)

Posted

Elírtam: nem a ház passzív :-)

Viszont csak ventilátor van rajta, a procin passzív hûtés van, egy hatalmas borda és oda van téve a beömlõ nyíláshoz, így a gép nagyon halk.

Oké, kiveséztük, csak azt nem tudom még, hogy ez a külön betett passzív videokártya jelez-e a rendszernek, hogy az egyetlen ventilátort pörgesse fel, ugyanis a gép ezt teszi alapból (ha túl meleg lenne, szabályozza a ventilátor sebességét), de nem tudom, hogy az "idegen" videokártyával kommunikál-e így.

• 6 months later...
Posted

Sziasztok!

Egy problémám lenne,tegnap (2012.02.29) újrapasztáztam a Processzornál a Hûtõt,mivel arra lettem figyelmes,hogy valami miatt a megszokott 31fokos hõmérséklet helyett már 45 fokos hõt produkált a Processzor,tehát nem volt megfelelõ a hûtés.

1. A processzort és a Hûtõt,ami Gyári Inteles megtisztítottam mindkét felületét a pasztától és újrapasztáztam a Processzorhûtõ sapkáját

Vékony réteget húztam fel rá,hogy mindenhol takarja azért,hogy a fém ne érintkezzen a Processzor felületével...

Majd rendesen a helyére pattintottam a hûtõt,de valami miatt most ahogy már 6-7 órája járatva van a gép azóta nagy hõmérséklet ingadozás van a CPU és a 2 mag között...

CPU (38Fokos)

Mag1: 45fok

Mag2: 42fok

Ahogy néztem az Everest érzékelõjén mindig 3-4 fok a 2 mag közti különbség...

Nem tudom mit csináljak,pedig rendesen megpasztáztam Titan Nano Grease szürke pasztával...

Ha van valami javaslatotok,kérem írjátok meg!

Köszönöm a segítségeteket!

Posted

Szerintem ezek teljesen normális értékek. Én nem aggódnék.

Posted

Üdvözletem!

Ma mégegyszer megnéztem a hûtõt,hogy rendesen van-e feltéve,illetve a paszta mennyi van a hûtõ sapkáján,hát nem volt sok,szerintem túl keveset tettem rá,ezáltal ahogy melegedett a Processzor,úgy a pasztán is buborékok alakultak ki,ahol a hõ egyre jobban növekedett...

A processzorhoz kapott gyári Inteles hûtõt használok LGA775-ös... Nem tudom melyik lenne az ideális,ha ráköltenék egy komolyabb hûtõre,ami részben jobb a gyárinál... Nem tudom miért,de mindig hangos a gépem, a Processzorhûtõ,ami most van általában 1040-es RPM-en szokott mozogni,így szerintem ez nagyon hangos... Nem tudom melyik adja a legnagyobb hangot...

Esetleg van valami javaslatotok,hogy hogyan lehetne azt megoldani,hogy Extra halkabb legyen a gép???

Válaszotokat elõre is köszönöm!

Üdv:

Dávid.

Posted

1040RPM-en a gyári 775-ös hûtõ nem hangos. A HDD-d, tápod, VGA-d sokkal hangosabb. De ha nem, fogd le egy pillanatra a proci hûtõt, hogy meggyõzõdj róla. Ennél csak akkor lenne halkabb, ha passzív vagy vízhûtésre állnál át. De az már más tészta..

(Miután megnézted a pasztát, ugye letörölted, és újrapasztáztad a procit?)

Posted

Igen,természetesen,letöröltem teljesen,hogy egy megmaradt paszta se maradt rajta,a fém csillogó lett és úgy raktam rá az új pasztát...

Szóval már több,mint 3 órája folyamatosan megy a gép változás nincs,alapból 31 fokos a 2 mag a CPU meg 23-24 fokos az alaplap meg 21 fokos... már kb 1 éve vettem a gépbe egy kék ledes 12cm-es hûtõventit,ami hátulra van felszerelve,ez fordulatszabályzós,ez még biztosítja a rendes hûtést a gépházban,alapból van a házban egy jó nagy turbina,mint a repülõgépeknél elõl,ez is hût rendesen... AeroCool Xtreme Engine2. Amúgy a memóriát egy picit átállítottam érdekes módon a 999Mhz-et engedi a Bios futtatni,szóval memóriaprobléma nincs...

Posted

Ezek a hõfokok teljesen tökéletesek. ... Ismerem azt a házat, az elsõ beszívó venti szokott zörögni.

999MHz??? Ha nem viszi az 1066-ot, akkor állítsd inkább 800-ra, mintsem ilyen vicces értékekre!