Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Ideális hõmérséklet és maximumok


tudniakaro

Recommended Posts

tudniakaro

Sziasztok!

 

A PC Wizard 2010 programmal szoktam nézni a gépem hõmérsékletét, ami egy Intel E8400 core duo 3 GHz processzorból, egy alaplapi videokártyából (ami nem tudom letiltódott-e attól, hogy betettem egy külön kártyát), egy Ati Radeon HD 4300 passzív hûtéssel, egy 250 GB-os merevlemez, RAM 2 GB, a gép pedig egy Fujitsu-Siemens.

 

A program csak a processzor, a videókártya és a merevlemez hõmérsékletés mutatja, a hálókártyáét, RAM-ét nem.

 

 

Processzor Intel Core 2 Duo : Érzékelõ DTS

Mag 1 : 44 °C

Mag 2 : 44 °C

:

ATI Radeon HD 4300/4500 Series : ATI Catalyst Driver

GPU hõmérséklet : 50 °C

GPU hõmérséklet (Diode) : 51 °C

GPU hûtõventilátor : 24.0%

:

Merevlemez figyelés : S.M.A.R.T

Merevlemez : 37 °C

 

 

Amikor meleg nap van (déli fekvésû a szobám, bent van vagy 35 fok), akkor a processzor van, hogy 50 fölé megy, a videokártya 57-re, a merevlemez is 40 fölé.

 

Mi a maximum, amivel még nincs baj és igaz, hogy az intel alaplapok kikapcsolják a gépet, ha valamelyik eszköz túl forró és ártana a gépnek?

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Dreaman

Gyári hûtéssel ezek tökéletes értékek, nincs miért aggódnod! A maximum értékek szubjektívek, mindenki picit mást mond (kinek mi a természetes). Ezen CPU azt mondom 65 fokig "belefér", de azért nem árt, ha huzamosabb ideig inkább ez alatt tartod. A GPU ennél többet is kibír, passzív kártyák nem ritkán a 90 fokot is elérik, aktív kártyáknál szerintem 75 a max, amit még jó szívvel néznék. Talán a HDD az, amire azt mondanám, hogy jobban kell figyelni, azt ugyanis nem hûti "semmi", és nem viselik jól a nagy (>55 fok) meleget. De mint írtam, a te értékeid normálisak. :)

Link to comment
Share on other sites

tudniakaro

Kösz, akkor nálam tényleg jó, mert ezektõl az értékektõl messze vagyok.

 

De az igaz, hogy lekapcsolja a gép magát, mielõtt baj lenne, ezt tudja az Intel?

Link to comment
Share on other sites

Dreaman

Már az AMD is. Sõt, az alaplap is, nincs miért aggódnod. Évente porold ki a házat, be ne álljon a hûtõ, és nem lesz vele gondod! :)

Link to comment
Share on other sites

tudniakaro

Kösz.

Azért aggódtam csak, mert ha passzív hûtésû a gép, akkor maga a gép vajon növeli a ventilátor sebességét, vagy nem érzékeli a külön videokártyát?

 

És a memóriamodul hõmérsékletét miért nem mutatja semmi? Az is elég forró lehet, nem? És ott van még a hálókártya is.

Link to comment
Share on other sites

Dreaman

Egy átlagosan-jól szellõzõ házban sem a RAM-ok, sem a hálókártya (és egyéb alkatrészek) nem melegednek fel kritikus hõmérsékletre. A te értékeid mellett semmitõl sem kell aggódnod! (A többi alkatrészen nincs hõmérséklet mérõ dióda, ezért nem is fogod látni hány fokosak. De NEM is kell, sem a hálókártya, sem egy átlagos (nem húzott) RAM nem fog annyira melegedni, hogy monitoroznod kelljen.)

 

"mert ha passzív hûtésû a gép": a passzív hûtés lényegében ventilátormentes hûtést (csak bordák) jelent, ergo az egész "géped" nem lehet passzív, maximum egy-egy alkatrészed. A CPU hûtõ automatikusan szabályoz, a tápé is valószínû, a videokártyáé nálad biztos ("24%-on áll az írásod szerint"), gondolom van még legalább egy házhûtõd is, az meg az alaplap és/vagy annak beállításától függõen vagy fixen maximumon pörög, vagy szintén szabályozva van. Ha nem, akkor sincs gond, semmi más célja nincs, mint gyenge légmozgást biztosítani / a meleg levegõt kivezetni, és ezt még alacsony fordulaton egy 8 cm-es is megoldja.

 

Szerintem túl is tárgyaltuk a dolgot, annál is inkább mert más témákban ez már részletesen ki lett vesézve. :)

Link to comment
Share on other sites

tudniakaro

Elírtam: nem a ház passzív :-)

 

Viszont csak ventilátor van rajta, a procin passzív hûtés van, egy hatalmas borda és oda van téve a beömlõ nyíláshoz, így a gép nagyon halk.

 

Oké, kiveséztük, csak azt nem tudom még, hogy ez a külön betett passzív videokártya jelez-e a rendszernek, hogy az egyetlen ventilátort pörgesse fel, ugyanis a gép ezt teszi alapból (ha túl meleg lenne, szabályozza a ventilátor sebességét), de nem tudom, hogy az "idegen" videokártyával kommunikál-e így.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
Davedry87

Sziasztok!

 

Egy problémám lenne,tegnap (2012.02.29) újrapasztáztam a Processzornál a Hûtõt,mivel arra lettem figyelmes,hogy valami miatt a megszokott 31fokos hõmérséklet helyett már 45 fokos hõt produkált a Processzor,tehát nem volt megfelelõ a hûtés.

1. A processzort és a Hûtõt,ami Gyári Inteles megtisztítottam mindkét felületét a pasztától és újrapasztáztam a Processzorhûtõ sapkáját

Vékony réteget húztam fel rá,hogy mindenhol takarja azért,hogy a fém ne érintkezzen a Processzor felületével...

Majd rendesen a helyére pattintottam a hûtõt,de valami miatt most ahogy már 6-7 órája járatva van a gép azóta nagy hõmérséklet ingadozás van a CPU és a 2 mag között...

 

CPU (38Fokos)

Mag1: 45fok

Mag2: 42fok

 

Ahogy néztem az Everest érzékelõjén mindig 3-4 fok a 2 mag közti különbség...

Nem tudom mit csináljak,pedig rendesen megpasztáztam Titan Nano Grease szürke pasztával...

 

Ha van valami javaslatotok,kérem írjátok meg!

Köszönöm a segítségeteket!

Link to comment
Share on other sites

Garono

Szerintem ezek teljesen normális értékek. Én nem aggódnék.

Link to comment
Share on other sites

Davedry87

Üdvözletem!

 

Ma mégegyszer megnéztem a hûtõt,hogy rendesen van-e feltéve,illetve a paszta mennyi van a hûtõ sapkáján,hát nem volt sok,szerintem túl keveset tettem rá,ezáltal ahogy melegedett a Processzor,úgy a pasztán is buborékok alakultak ki,ahol a hõ egyre jobban növekedett...

A processzorhoz kapott gyári Inteles hûtõt használok LGA775-ös... Nem tudom melyik lenne az ideális,ha ráköltenék egy komolyabb hûtõre,ami részben jobb a gyárinál... Nem tudom miért,de mindig hangos a gépem, a Processzorhûtõ,ami most van általában 1040-es RPM-en szokott mozogni,így szerintem ez nagyon hangos... Nem tudom melyik adja a legnagyobb hangot...

Esetleg van valami javaslatotok,hogy hogyan lehetne azt megoldani,hogy Extra halkabb legyen a gép???

 

Válaszotokat elõre is köszönöm!

 

Üdv:

 

Dávid.

Link to comment
Share on other sites

Dreaman

1040RPM-en a gyári 775-ös hûtõ nem hangos. A HDD-d, tápod, VGA-d sokkal hangosabb. De ha nem, fogd le egy pillanatra a proci hûtõt, hogy meggyõzõdj róla. Ennél csak akkor lenne halkabb, ha passzív vagy vízhûtésre állnál át. De az már más tészta..

(Miután megnézted a pasztát, ugye letörölted, és újrapasztáztad a procit?)

Link to comment
Share on other sites

Davedry87

Igen,természetesen,letöröltem teljesen,hogy egy megmaradt paszta se maradt rajta,a fém csillogó lett és úgy raktam rá az új pasztát...

Szóval már több,mint 3 órája folyamatosan megy a gép változás nincs,alapból 31 fokos a 2 mag a CPU meg 23-24 fokos az alaplap meg 21 fokos... már kb 1 éve vettem a gépbe egy kék ledes 12cm-es hûtõventit,ami hátulra van felszerelve,ez fordulatszabályzós,ez még biztosítja a rendes hûtést a gépházban,alapból van a házban egy jó nagy turbina,mint a repülõgépeknél elõl,ez is hût rendesen... AeroCool Xtreme Engine2. Amúgy a memóriát egy picit átállítottam érdekes módon a 999Mhz-et engedi a Bios futtatni,szóval memóriaprobléma nincs...

Link to comment
Share on other sites

Dreaman

Ezek a hõfokok teljesen tökéletesek. ... Ismerem azt a házat, az elsõ beszívó venti szokott zörögni.

 

999MHz??? Ha nem viszi az 1066-ot, akkor állítsd inkább 800-ra, mintsem ilyen vicces értékekre!

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...