Jump to content
GSForum - Segélyvonal

XP "láthatatlan" fájlrendszer


htibi1958

Recommended Posts

htibi1958

Egy Lenovo laptopról van szó. WinXP SPK3 van rajta. A Win szokásos indításánál a logo betöltöltődik, de így is marad és megy a végtelenségig, a bejelentkezésig sem jut el. AVG boot CD-vel ellenőrizve volt rajta 2 trójai, az le lett takarítva. Memóriahibára és HDD hibára gondoltam, de a memtest nem jelzett hibát, HDD-t kiszedtem, egy másik PC-ben még egyszer ellenőriztem van-e vírus (ezúttel Comodo-val), az sem talált vírust. A HDD sentinel szerint a HDD állapota 99% egy szektorhiba van, de attól még használható. 80 Gb-s a HDD, három partícióra van osztva: a C:\ 40 GB - NTFS az oprendszer van rajta (meg a levelezés is), a D:\ 35,5 GB - NTFS az adatok vannak rajta. Van még egy 4,5 GB - FAT 32 rejtett "partíció", amin valami Lenovos helyreállító lom van, ami többszöri nekifutás ellenére sem tudta helyreállítani. A laptophoz "rendes" telepítőkészlet nincs ezért végül egy WinXP SPK2 telepítő CD-ről lett újratelepítve a Win. Nem akartam formázni az egész partíciót, mert akkor mindent újra kellene telepíteni (de lehet, hogy az lesz a vége). Utána felraktam az SPK3-at is. A WinXP már megy, de az asztalon egyáltalán nincsenek ikonok, nem is lehet létrehozni újakat. A C meghajtón lévő könyvtárak és fájlok nem látszanak, a rejtett partíció sem látszik (de az annyira nem is hiányzik). A Programok menüből is csak az IExplorer és az Outlook Express látszik. Pedig ott van a többi is, a Total Commander-t a futtatás menüből el tudtam indítani, mert fejből tudtam az útvonalát. Telepítettem már párszor XP-t, de ilyen esettel még nem találkoztam. Van valami helyreállító megoldás (CCCleaner sem segített), vagy kénytelen leszek formázni a C:\-t? Azért akkor is érdekelne, hogy mi történhetett, hogy a Win újratelepítése miért nem állította helyre? Ha pl. a registry sérült meg, azt telepítő nem írja felül egy hibátlan példánnyal?

Edited by htibi1958
Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Teljesen mindegy, mi meg hogy történt, tisztességesen újra kell telepíteni a gépet. Ráadásnak ez nem hardverhiba.

 

:lakat:

Link to comment
Share on other sites

htibi1958

A laptop szerencsére nem az enyém, a kollégám melóra használja. Év elején minden újra lett telepítve, hogy rendben legyen a gép.

Most pont nem hiányzott egy komplett újra telepítés, mert ki sem látszunk a melóból, de a tiszta telepítésnek is meg vannak az előnyei.

A HDD 99%-os állapota miatt tényleg nem kell aggódni, vagy itt az ideje a cserének? Az SSD-nek meg lenne az az előnye, hogy nincs benne mozgó alkatrész. WinXP alá nincs TRIM támogatás, az csökkenti az SSD várható élettartamát? Vagy létezik nem az M$-től származó megoldás?

Edited by htibi1958
Link to comment
Share on other sites

nagyjani

Én mindenképpen a rejtett partícióról való visszaállítást javaslom, hiszen azon van az aktivált oprendszer, és azt nem is tudta megfertõzni semmi. Elõször egy sima rendszervisszaállítást kellett volna választani, valami több hónappal elõbbi állapotra, az jó megoldás lett volna. A merevlemez állapotáért nem kell aggódni. Ezt a hibát vírus okozza, ha használsz pendrivot azt is megfertõzheti, ezért lehet a gond.

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Nem pánikolnék egy rossz szektor miatt. :)

Van olyan SSD, aminek nincs szüksége arra, hogy szoftveresen támogatva legyen a TRIM. ;)

Link to comment
Share on other sites

htibi1958
Én mindenképpen a rejtett partícióról való visszaállítást javaslom, hiszen azon van az aktivált oprendszer, és azt nem is tudta megfertõzni semmi. Elõször egy sima rendszervisszaállítást kellett volna választani, valami több hónappal elõbbi állapotra, az jó megoldás lett volna.
Azt akartam, csak nem találtam régebbi rendszer visszaállítási pontot. Az utolsó mûködõképes állapot betöltése sem volt mûködõképes, és a csökkentett módok egyikében sem indult el.

 

Link to comment
Share on other sites

nagyjani

A rejtett partícióról való visszaállítást a post alatt megnyomott valamelyik gommbal lehet indítani, így jónak kell lennie. Azt hogy melyikkel, azt meg kell nézni a gépkönyvben, vagy rákeresni a neten, vagy írja pár másodpercig induláskor. Ez minden típusnál más. Sokszor még a biosban is engedélyezni kell elõtte. Ezt kellene megpróbálni!

Link to comment
Share on other sites

htibi1958

Végülis maradt a hagyományos megoldás, leformáztam a C:\ -t, újra telepítettem mindent, a rejtett partícióról a specko drivereket is felraktam. A helyreállításra meg talán nem lesz szükség egy darabig, inkább csinálok idõnként visszaállítási pontot.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Az se árt, de idõnként egy partíciómentéssel többre mész.

Mindjárt kezdheted a kezdet közeli állapotban, a beállítások plusz néhány alapprogram telepítése után.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...