Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Hálózati adattároló (NAS) probléma


susztera

Recommended Posts

susztera

Sziasztok!

 

Számomra egyelõre érthetetlen problémába ütköztem hálózatos adattárolás kapcsán. Otthoni belsõ hálózatra, amin több gép is van ráraktam egy NAS-t is, amit sikeresen beállítottam. Így FTP szerverként tökéletesen mûködik, kívülrõl fel tudok lépni és le vagy feltölteni a NAS-ra. A torrent kliens is tökéletesen megy.

 

Amikor a saját hálón belül szeretném leszedni a rárakott dolgokat, az is megy, viszont amint fordítva, az egyik gép vinyójáról szeretnék feltenni valamit a NAS-ra, akkor az esetek nagy százalékában letöltés közben megáll és kiírja, hogy nincs elég hely a céllelemezen (persze van). Egyszerûen feltöltés közben hálózati hiba jelentkezik az alapértelmezett átjárónál, és ilyenkor a gépen még a net sem mûködik. Hálózati diagnosztizálás és javítás után, ami 15-20 mp, ismét megy a net és saját hálón ismét felléphetek a NAS egyik mappájába, de hiába kezdem el ismét, a feltöltés dolog megismétlõdik.

 

Amikor kikapcsolom a gépet és a NAS-t, azaz mindent újraindítok, az olykor segít, és akkor egy ideig (max néhány óra) megy a feltöltés, aztán kezdõdik minden elölrõl. Viszont az esetek zömében az újraindítás sem segít.

 

Gondoltam, kiszúrok a rendszerrel és pendrive-ra raktam a feltöltendõt, mivel a NAS-on van usb csatlakozás. Elsõre ez be is jött (2-3 alkalom), majd utána már a pendrive esetében is jelentkezik ez a feltöltési hiba. Hangsúlyozom, csak a belsõ hálón belüli feltöltésnél, kivülrõl semmi gond.

 

Van valakinek tippje, hogy mi a fene lehet a gond? Ha kell valamilyen beállítás leírása NAS vagy router tekintetében, szóljatok és megadom. Elõre is köszönöm a segítséget!

Üdv,

susztera

Edited by KGigi
Link to comment
Share on other sites

KGigi

Lenne pár kérdésem.

  1. Milyen módon éred el a NAS-t, amikor azt mondod, hogy saját hálót használsz? A hálózaton látod a megosztott mappákat, mint egy sima számítógépnél?
  2. Nincs beállítva feltöltési korlát a NAS-nál? Az FTP-re külön beállítások vonatkozhatnak, szóval ezt jó lenne megnézni.
  3. Jelszóval vannak védve a mappák?
  4. Próbáltad felvenni a megosztott mappákat vagy az FTP elérést hálózati meghajtóként?
Pár dolog nem világos.

feltöltés közben hálózati hiba jelentkeik az alapértelmezett átjárónál, és ilyenkor a gépen még a net sem működik

Ez nekem nagyon nem illik bele a képbe. Egészen biztosan csak akkor ír ilyeneket a gép, amikor a NAS-ra másolsz? Pontosan mi a hibaüzenet, és mi adja? Akár képernyőkép is jöhet.

Gondoltam kiszúrok a rendszerrel és pendrive-ra raktam a feltöltendőt, mivel a NAS-on van usb csatlakozás, és elsőre ez be is jött (2-3 alkalom), majd utána már a pendrive esetében is jelentkezik ez a feltöltési hiba.

Ezt hogy kell elképzelni? Egyszerűen fogalmam sincs, hogy miről beszélsz. Nem tudsz másolni a pendrive-ra sem, vagy a pendrive-ra írt adatokat nem tudod áttenni a NAS-ra? A NAS-sal hogyan másolsz a pendrive-ról?

 

Nekem egy D-Link DNS-313-as NAS-om van, ezzel elég érdekesen működnek a dolgok. A hálózati mappák nagyon lassan reagálnak és néha megszakad a másolás, akkor is ha felcsatolom őket hálózati meghajtónként. FTP-n tökéletesen megy minden. Felcsatoltam hálózati meghajtónként, így ugyanolyan, mintha egyszerű megosztott mappa lenne.

Link to comment
Share on other sites

susztera

Köszi a gyors választ, még a munkahelyemen vagyok, de amint hazaértem (úgy este 6 körül) felrakom mit írt ki a gép, mivel elmentettem teljes tartalmában.

A NAS mappa természetesen jelszóval védett, de a jelszavas belépés után elindiítve a feltöltést áll meg.

Total Commanderben megjelenik a NAS Z meghajtóként is, de hálózati jelre kattintva is, a többi gép mellett, de bármelyik módon igyekszem felrakni valamit ugyanaz zajlik.

Nekem az a legfurcsább, hogy ez történik pendrive-ról is, ami a NAS USb csatlakozására teszek, hiszen ilyenkor NAS-ról NAS-ra másolok, csak a parancsot adom ki a saját gépemen keresztül....

feltöltési korlát nekem fejbõl nem rémlik, de ha hazaértem megnézem, és megírom, addig is köszönöm, hogy foglalkozol a problémával.

este 6 után bármilyne beállírásról, NAS, vagy router fel tudom majd tenni a printscreen-t.

üdv

 

A pendrive a NAS-ra van csatlakoztava és a Total Commanderben fellépek a NAS-ra, amin a pendrive mappából másolok a NASW-on lévõ egyik mappába, kvázi csak a parancsot adom ki a géprõl, de a másolás a pendrive usb csatlakozóján lévp pendrive-ról történik a NAS egyik maooájába.

Link to comment
Share on other sites

arpsoft

Rosszul gondolod. Ilyenkor a pendrive-ról az adatok elmennek a gépedbe, majd onnan vissza a nas megfelelõ mappájába.

Jelentem a Total Commander a ludas, egyszerûen annyira tolja az adatot, hogy a fogadó puffere a nas-nak megtelik. Explorer-es másolásnál a hiba nem fog jelentkezni.

Link to comment
Share on other sites

susztera

Köszi a választ, megnézem mi történik, ha nem total commander a felelõs. Esetleg lehet valahogy korlátozni a TC-ben a feltöltési sebességet, hogy ne legyen túlcsodulás?

 

Kedves Arpsoft !

 

A válaszod alapján, akkor levonhatom, mint következtetés, hogy teljesen mindegy, hogy a pendrive-ot a számítógépemre csatlakoztatom, vagy közvetlenül a NAS-ra, az adat útja, így is, úgy is ugyanaz lesz?

Mert ha igen, akkor a pendrive a NAS-ra akciónak csak akkor van értelme, ha a TV-re a filmet úgy szeretném bejátszani pendrive-ról, hogy közben ne kelljen bekapcsolnom a számítógépet.

Természetesen a NAS és a TV között még ott van egy WD médiacenter.

Edited by KGigi
Link to comment
Share on other sites

KGigi

Nem, rossz következtetést vontál le. A probléma az, hogy a Total Commander a gépeden fut, te pedig két mappa között adsz ki egy másoló utasítást. Így az adat útja a következő lesz: pendrive -> hálózat -> Total Commander a gépeden -> hálózat -> NAS. Szóval a megoldás az, hogy kiiktatod a gépedet a dologból, a másoló parancsot a NAS-on kell kiadni.

 

Egyébként a legvalószínűbb forgatókönyv az, amit arpsoft ír, vagyis hogy a TC túl nagy sebességgel küldi az adatokat, a NAS pedig ezt nem bírja. Mindenképpen érdemes lenne megpróbálni az Intézővel.

Link to comment
Share on other sites

susztera

Ok, amint hazaértem, kiadom a parancsot az intézõbõl, és utána jelzem, mi történt...

 

Azt viszont nem értettem, hogy miként lehet kiadni a parancsot közvetlenül a NAS-ról? Hiszen csak ha be van kapcsolva a gépem, akkor látom a NAS tartalmát, hogy tudok kiadni parancsot gép nélkül? Biztos én vagyok a nagyon hozzá nem értõ, de ezt nem tudtam megfejteni...

 

És még egy kérdés, mivel évek során hozzám nõtt egy hülye TC. Nem lehetne szabályozni valahogy a feltöltési sebességet a progiban?

 

Közben rájöttem a saját kérdésem válaszára. Arra gondoltok, hogy a NAS kezelõfelületén adjam ki a másolási parancsot a pendrive-ról másolás a mappába, és így kiiktattam a gépemen a TC-t, azaz az adat sem jön át feleslegesen a gépembe... Jól okoskodtam?

Edited by KGigi
Link to comment
Share on other sites

KGigi

Így van. A NAS is csak egy számítógép, saját operációs rendszerrel, valószínűleg valamelyik Linux szerverváltozatával. Az enyémen pl. egy őskori Ubuntu Server fut. Két megoldás van. Az egyik, és számodra valószínűleg egyszerűbb az, ha van ilyen funkció a webes felületen. Mivel van pendrive támogatása, valószínűleg lesz ilyen. A másik, és ezt a gyártók nagyon szeretik letiltani, hogy SSH-n (vagy telneten, de azt inkább ne :D ) keresztül bejelentkezel a NAS operációs rendszerébe, és ott adod ki a másolás parancsot.

 

Sajnos a TC-re nem tudok mit mondani, én nem használom napi szinten, csak FTP-zésre. Ráadásul én telepítettem hozzá a TeraCopy beépülőjét, csak úgy, mint az Intézőhöz.

Link to comment
Share on other sites

susztera

Hát akkor egyrészt megnézem, hogy ha explorerben beadom a 192.168.1.50-et (ami a NAS), akkor belépve a NAS kezelőfelületre találok-e olyan részt, ahol látom a rárakott pendrive-ot és arról másolok (szerintem van ilyen), illetve megnézem, hogy saját gép (intéző) mentén kiadva a másolást történik-e túlcsordulás vagy sem. Ha így is leállna, akkor bemásolom ide mit ír ki a gép.

Mindenesetre köszönöm nektek, most már van fény az alagút végén, és ha ha értem, akár még teljes világosság is lehet.

Üdv

susztera

 

Ajánlom a figyelmedbe a fórumszabályzat 3. pontját:

3. Legalább egyszer olvasd át, amit írtál!
<KGigi>
Link to comment
Share on other sites

KGigi

TC: Beállítások -> Általános beállítások -> Másolás/Törlés.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...