Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Villogó képernyõ


Ika-Bus

Recommended Posts

Ika-Bus

Üdv!

Eddig semmi ilyen problémát nem tapasztaltam, de amikor ma beindítottam a gépet, egy idegesítõ hibával találkoztam. Egybõl indulás után zöld-piros villogó foltok és vízszintes csíkok jelentek meg a képernyõn. Elsõ rémületemben kikapcsoltam a gépet, és hagytam pihenni, de ez nem oldotta meg a gondot. Amikor másodszorra beindítottam, bejött az asztal, de kb fél perc múlva elszürkült a képernyõ és semmit se tudtam csinálni. Újraindítottam, és amilyen gyorsan csak tudtam, átálítottam a Windows témát Aeroról Basic-re (Win 7-em van egyébként). Ez többé-kevésbé megoldotta a problémát, de amint meglátogattam az nVidia honlapját (nVidia GeForce 8600GT videokártya) Internet Explorer 9-cel, újra elkezdõdött a villogás. Ekkor a Windows driver-visszaállító funkciója mellett döntöttem. Habár nem a régebbi, hanem a legfrissebb drivert tette fel újra, átmenetileg így is mûködött. Ezután megpróbáltam manuálisan feltenni a régebbi drivert, de ez sem segített. Ekkor visszatettem az új drivert, jobb ötlet híján. Most ott tartok, hogy alapvetõ dolgokra tudom használni a gépet (netezés, szövegszerkesztés), de amint bonyolultabb grafikai feladatot kéne teljesítenie (pl. játékok, vagy YouTube videók lejátszása), egybõl elõjön ez a hiba. És itt van még egy érdekes dolog, mégpedig az, hogy Chrome-mal tökéletesen tudok böngészni, viszont az IE9 esetében elõjön a villogás. Gyanúm szerint ez azért van, mert az IE9 jobban kihasználja a GPU-t, mint a Chrome.

Attól félek, hogy behalt a videokártyám, habár érdekes, hogy félgõzzel még mûködik. Egyébként pár napja már volt olyan, hogy játék közben kifagyott a gép, majd kiírta, hogy valami gáz volt a videokártyával, de helyreállt. Ha van valami ötletetek, osszátok meg velem is, mert nem szeretnék tizenvalahányezer forintot kiadni egy új videokártyára, ha nem muszáj.

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Elsõ körben Driver Sweeperrel le kéne pucolni a fent lévõ drivert és a többi maradványát, aztán újra feltenni.

Link to comment
Share on other sites

Ika-Bus

Kipróbáltam a Driver Sweepert, de nem jártam sikerrel. :(

Letöröltem a kártya driverét, rebootoltam safe mode-ban, leszedtem mindent a Sweeperrel, majd egy ujraindítás után újra feltettem a legfrissebb drivert. Ezután újra rebootoltam, majd megpróbáltam beállítani az Aero-témát, de újra elõjött a hiba.

Azt egyébként az elõbb elfelejtettem leírni, hogy csináltam a Smart Security-vel egy teljes rendszerellenõrzést a legfrissebb adatbázissal, de nem talált egy kártevõt se.

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Akkor marad az, hogy Driver Sweeper, aztán próbálj ki egy másik VGA-t! :(

Link to comment
Share on other sites

Ika-Bus

Kipróbálnám a régi gépembõl a grafikus kártyát, de a mostani kártyám PCI-Express-es, az meg AGP-s volt. Az a baj, hogy a jelenlegi gépemben nincs AGP slot. :S

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Kérj kölcsön egyet, jobbat nem tudok.

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Szerintem memóriahibás lett a kártyád, ezt támasztja alá, hogy bizonyos mértékig mûködik, de ahogyan több memória kellene (flash, GPU-gyorsítás), lehal.

Link to comment
Share on other sites

Ika-Bus

És ez is abba a kategóriába esik, ahol már olcsóbb egy új kártya mint a régi szervizelése? Csak mert kinéztem magamnak egy új kártyát (EVGA GT 430 1GB DDR3 01G-P3-1430-EL Low Profile), ami az egyik webshopban kiszállítással együtt kb. 14 ezerbõl kijön. Egyébként nem hinném, hogy van garancia a videokártyára, mivel géppel együtt vettem több mint 2 éve, és a gépházat azóta többször is ki kellett nyitnom a matrica felszakításával. :(

 

Egyébként kicsit jobban megfigyeltem ezt a villódzó jelenséget, és azt láttam, hogy valójában nem csak zöld-piros színek villognak, hanem a villogó területen invertálódnak a normál esetben ott lévõ színek. Ez jelenthet valamit?

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Ez pontosan azt jelenti, amit Pjotr írt.

Link to comment
Share on other sites

Ika-Bus

Értem, köszönöm a segítséget. Azt hiszem, ebbõl csere lesz. :(

 

Esetleg átmenetileg azt nem lehet megoldani, hogy a kártya a vRAM helyett a RAM-ból használjon valamennyit?

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Nem, cserélni kell.

Nem mellesleg a gépház leragasztása jogellenes, felnyitásból adódóan nem veszhet el a garancia!

Link to comment
Share on other sites

Ika-Bus

Az érdekes, nekem most is rajta van a matrica ami korábban lezárta, és többször is rá van írva, hogy a sérülése (mármint a matricáé) granciavesztéssel jár. :o

 

Mindenesetre köszönöm a segítséget, majd beszerzek egy új kártyát.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...
Istvan97

Sziasztok ! Lenne egy olyan kérdésem hogy van egy Hp lcd monitorom ami eddig talán egyszer kétszer csinált olyat hogy ki be kapcsolt egyfolytában de egy idő után megjavult ma bekapcsoltam a gépem és végleg úgy maradt tudnátok segíteni hogy mi lehet a baja? Ha lekötöm a gépről akkor is ugyanazt csinálja és a gép megy más monitorral előre is köszönöm a segítséget

Link to comment
Share on other sites

arpsoft

Így elsőre táphibára gondolnék.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...