Jump to content
GSForum - Segélyvonal

PCIe 1.0 foglalatba 2.0 kártya


tudniakaro

Recommended Posts

tudniakaro

Sziasztok!

 

 

Van egy PCI Express 1.0 csatlakozású kártyahely a gépemben és egy ATI HD 4350-es kártyát szeretnék beletenni, mivel a brand gép supportja csak ezt ajánlotta, lévén a gép 300W-os és nagyobbat nem bírna el (és passzívat akarok a csend megtartása miatt, ugyanis annyira halk a gép, hogy napközben fel sem tûnik, hogy megy).

 

Ez egyébként egy Fujitsu Esprimo P5925-ös gép.

 

Most egy alaplapi van benne (Intel Q35 Express Chipset Family, GMA 3100), de lassú még a kiadványszerkesztéshez is és pl. A Need for Speed Hot P. program 2007-es változata el sem indul rajta. Nem mintha sokat játszanék, de ha már megvettem...

 

1. Be lehet-e tenni a PCIe 1.0 helyre a 2.0 kártyát?

2. Gyorsabb lesz-e azért, mint az alaplapi?

3. Külön ki kell kapcsolni az alaplapit, vagy az automatikus, ha érzékeli az újat?

 

Rengeteget leveleztem már a supporttal, de csak-csak nem válaszolnak mindenre és több szervizzel is leleveleztem a dolgot, mindegyik mást mond, õrület, más kártyákat ajánlanak és más paramétereket mondanak a géprõl.

 

Tök jó, hogy márkás gépet vettem életemben elõször, ami egyébként tök jó, meg halk meg nem fagy évek óta, de a support és a hozzáadott papírok nem magyar nyelvûek és nem az aktuális gépet részletezik, hanem pár évvel korábbit.

 

Jó, mi?

 

 

Na elõre is kösz!

 

 

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

1.) :google:

...PCIe 2.0 cards are also generally backward compatible with PCIe 1.x motherboards... (Wikipedia)
2.) Igen

3.) Igen (ajánlott)

Link to comment
Share on other sites

tudniakaro

Kösz, igen, a google a barátom és éppen ott találtam azt, hogy csak az 1.1-es kompatibilis.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
tudniakaro

Még annyi kiegészítés (bár látom nem válaszol senki...) a google sem segített abban a kérdésben, hogy a DDR-es RAM-mal rendelkezõ PC-hez vettem egy ATI 4350-es videókártyát, amin 512 MB DD3-as ram van. Én még DDR2-est rendeltem az eladótól, de ezt kaptam és nem tudom, hogy elõnye, vagy hátránya van-e ennek.

Link to comment
Share on other sites

Garono

A VRAM teljesen független a RAM-tól. Ezért is GDDR az elõbbi neve. Tehát ez nem lesz gond.

Link to comment
Share on other sites

Temporary

@tudniakaro

 

Hogy válaszoljunk is, ne csak idézzünk meg linkeljünk:

 

A Gigabyte szakembereinél pontosabb válasszal mi sem szolgálhatunk.

 

"Thank you for your kindly mail and inquiry. About the issue you mentioned, based on PCI-E 2.0 spec., PCI-E 2.0 VGA card should backward compatible with PCI-E 1.x spec. Thus, theoretically, the VGA card you mentioned should work on your motherboard without problem.

But if possible, we recommend you testing the VGA card with your motherboard before you buy it to avoid H/W compatible problem. And sometimes because high performance VGA cards requires additional power input, so please make sure that your power supply unit fits the power requirement."

"Vagyis: a PCIe 2.0 visszafelé kompatibilis a PCIe 1.x verziókkal, így elméletileg mûködnie kell az említett alaplap-VGA kombinációnak.

Azért ajánljuk, hogy vásárlás elõtt próbáld ki, elkerülendõ a hardver problémát. És néha a nagy teljesítményû kártyák plusz energiát igényelnek, ezért nézd meg, hogy a tápegység bírni fogja-e a teljesítmény igényt."

Link to comment
Share on other sites

tudniakaro

Kösz!

 

Megvettem, betettem a PCIe x16-osba és mûködik.

Mivel passzív hûtésû, remélem ha túl akarna melegedni, leállítja magát, normál használat mellett 49-52 C fokon megy, a processzor, ami szintén passzív hûtésû általában 37-39 C.

 

A BIOS-ban letiltottam az alaplapi videókártyát, de semmi változás, nem tudom egyáltalán volt-e értelme, vagy tényleg letiltotta-e a rendszer, mert a különféle tesztelõ, diagnosztikai program errõl nem mutat semmit, a SiSandrából meg elegem lett,miután ha nem rendszergazdaként indítom el, elkezd villogni és lefagyasztja az össze programot, nem enged hozzáférni, alig bírtam kikapcsolni normálisan a gépet.

 

Ami a DDR3-at illeti: gondolom lefeleé kompatibilis, és a DDR2-es sebességen mûködik, ahogy ilyenkor lenni szokott, tehát semmi értelme, de valószínûleg már nem árulnak DDR2-es RAM-mal.

 

Viszont én úgy tudtam, hogy a videókártya RAM-jét a gép tudja használni, nem azt, hogy még a videókártya is elvesz a gép 2 GB RAM-jából. Le lehet ezt tiltani? Ne vegyen már el a videókártya a gép memóriájából, inkább adjon az 512-bõl neki, amikor nincs rá szüksége, nem?

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Ez nem így mûködik. A videokártya GPU-ja grafikus memóriát használ, a CPU pedig a központi memóriát. A kettõ közt nincs átmenet. Integrált videokártya esetén nincs külön grafikus memóriachip, ezért fixen kihasít magának egy szeletet a központiból. De a kettõ közt ilyenkor sincsen átjárhatóság.

Link to comment
Share on other sites

tudniakaro

Köszönöm az infókat mindenkinek.

 

Szóval akkor érdemes letiltani az alaplapit, hogy felszabaduljon a RAM egy része. Amikor azt írta a diagnosztikai program, hogy 384 MB RAM-ja van az alaplapinak, akkor azt a központiból, a 2 GB-os RAM-ból vette el?

 

Mert nem tapasztalom, hogy több lenne most, normál használat mellett (XP) 1,2 GB RAM a szabad a rendszerben, és ekkor nincs bekapcsolva semmilyen program, csak egy böngészõ, pár lappal.

 

Az van az ATI dobozra írva az 512 RAM mellé, hogy Hyper memory 1 GB, azaz ennyit használ max. a központiból. Na ezt le lehet tiltani? Szerintem az 512-vel elégedjen meg, a többi nekem kell :-)

 

 

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Az alaplapi kártyát tiltsd le, persze. Bár ezt valószínûleg a BIOS már magától megtette. A hypermemory-t le lehet tiltani. A Catalystban keresd! Sajnos pontosabbat nem tudok mondani, mert az én 3870-esemen ez még nem volt elérhetõ, így nem jelenik meg a beállítások között.

Link to comment
Share on other sites

tudniakaro

Hát nálam sem jelenik meg ilyen beállítás, sõt, még a Súgó sem mûködik.

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Nincs beépített súgó, a kérdõjelnek egy-egy weboldalra kéne dobnia.

Link to comment
Share on other sites

tudniakaro

A Súgóról sem megy sehová, se weboldalra, se máshová.

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Melyik Catalyst?

Link to comment
Share on other sites

tudniakaro

2010.05.27.1242.20909

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Húú, ez még kõkori. Revoval és Driver Sweeperrel pucold le az egész ATI csomagot, aztán tedd fel a legújabbat.

Link to comment
Share on other sites

tudniakaro

"Revoval és Driver Sweeperrel " Mik ezek?

 

Nem elég ha frissítem?

 

Pár napja vettem a kártyát és a DVD-rõl installáltam.

 

3 választási lehetõség volt:

 

- Windows XP DRIVER for ATi series Display Card

- WinXP DRIVER for ATi HD4300/4500 series Display Card

- Superstar racing: Free VIP Access

 

A másodikat választottam, bár az elsõt nem is értem, mert az is lefedi végülis...

 

 

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Aha. :) Hát gőzöm sincs. Mindenesetre ez a lemez láthatóan még tavalyi, gondolom akkor készült a kártyád. A Revo Uninstaller egy olyan törlő program, ami eltávolítás után visszakeresi a programok maradványait. A Driver Sweeper pedig teljesen törli az ATI driverét, különben maradnak könyvtárak, amik bekavarhatnak. Elvileg simán rá is lehet telepíteni, de a gyakorlatban az elég sokszor problémákat okoz (fagyások, kékhalálok, képhibák). Főleg ekkora ugrásnál.

 

A legújabb drivert az AMD oldalán találod, a Catalyst Suite-ot szedd le.

Link to comment
Share on other sites

tudniakaro

Kösz!

 

Szoktam uninstallálni, de nem minden program esetében.

 

Miért mind a kettõt használni, ha mindkettõ ugyan azt csinálja, vagyis az utóbbi mindkettõ dolgot elvégzi?

 

Jut eszembe: ha néha játékra használnám a kártyát és mivel passzív és nagyon felmelegedne, van valami ezekben, ami letiltja, hogy le ne égjen?

 

 

Link to comment
Share on other sites

KGigi

A Revo a driverhez kapcsolódó programokat törli, pl. a telepítéskezelőt és a Catalyst-ot. A Driver Sweeper pedig magát a drivert.

 

Ezeket a kártyákat elvileg már nem lehet megsütni, ha a gyári órajelen használod őket. Sokkal hamarabb megáll a gép. Mindenesetre passzív hűtéses VGA-hoz jó házhűtés kell. Nálam pl. két passzív 3870-es van, ahhoz, hogy normális hőmérsékleten tartsam őket játék közben is, három ventilátor kellett a házba: egy előre, egy hátra, egy oldalra a kártyák fölé.

Link to comment
Share on other sites

tudniakaro

Egy gépben kettõ kártyád?

 

Nekem jó a hûtés, a proci is passzív, hatalmas bordával és ez egy zöld fujitsu gép, elõl van a hatalmas ventilátor és hátul, egyenesen távozik a meleg, aminek következtében nagyon csendes a gép.

 

Normál használat mellett ma pl. 45-48 C volt a kártya, és 37 C a proci.

 

Szóval nem akarom toldozgatni, mert még van egy év garancia a 3-ból és ez a gép szerintem elég jól ki lett találva, nem is értem, más gépeknél miért oldalt vannak lukak, amikor tényleg így a logikus, hogy egyenesen átszívja, áthûti az egész gépet a kb 15-20 cm átmérõjû ventilátor.

 

Én különben inkább lassabb géppel is beérem, csak legyen szinte néma, de ez nem is lassú, sõt.

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Igen, Crossfire-em van.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...