Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Képek egyenesen a PC-re


Priscin

Recommended Posts

Priscin

Sziasztok!

 

Hogyan lehet a fényképezõgéprõl a frissen készült képet egyenesen a számítógépre menteni?

Folyamatosan sok fényképet kell csinálni (szerencsére egy íróasztal mellett), azután pedig Excel táblákba illesztgetni õket. A folyamatot nagyban gyorsítaná, ha USB -vel a a PC -re kötött gép egyenesen egy adott alkönyvtárba tenné a képeket és nem kellene késõbb az összeset kártyáról kimásolni a vinyóra.

(Félve kérdezem, automatikusan be lehet-e másolni a képet a megnyitott Excel tábla kijelölt mezõjébe? :hááát: )

 

Ismertek ilyen varászlatot?

 

Köszönettel

Priscin

 

 

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Mivel a fényképezõgép közvetlenül a kártyára ment, ez szerintem megoldhatatlan. A probléma megkerülése, ha a gép a fényképezõt nem csak USB meghajtóként, hanem webkameraként is felismeri. Ez viszont nagyon ritka, és általában nevetséges minõségû képeket eredményez.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird
A folyamatot nagyban gyorsítaná, ha USB -vel a a PC -re kötött gép egyenesen egy adott alkönyvtárba tenné a képeket és nem kellene később az összeset kártyáról kimásolni a vinyóra.

(Félve kérdezem, automatikusan be lehet-e másolni a képet a megnyitott Excel tábla kijelölt mezőjébe? :hááát: )

A Canon fényképezőgéphez mellékelt program pont ezt csinálja. Persze csak egyszer az archiválandó attribútum alapján.

Az Excel táblázatba viszont magadnak kell elhelyezned a képeket. Ez nem annyira tipikus fotós eljárás, hogy közvetlenül erre programot írtak volna. ;) Szerintem.

Viszont ha már a képek a PC-n vannak egy mappában, az Excel megoldásai segíthetnek. Pl. makró.

Link to comment
Share on other sites

kisszabo

Szia Priscin!

 

 

Ha fényképezõgép helyett webkamerát használnál nem lenne egyszerûbb? Nem tudom milyen minõségû fotók kellenek, de egy ilyen talán elfogadható képeket készítene. Az Excel-be való közvetlen bemásolás szerintem nem kivitelezhetõ ( szerkesztés alatt lévõ fájlnak mi lehet az elérési útja? ).

Link to comment
Share on other sites

Giraffe1

Jelentős mértékben egyszerűsítené a helyzetet, ha lehetne tudni, hogy milyen fényképezőgépről van szó. Ugyanis - ahogyan azt SkyBird is írta - például a Canon és Nikon gépekhez járó program (legalábbis a DSLR-ekhez járó biztosan) alkalmas arra, hogy azzal exponálj, és egyből a számítógépre kerüljön át a fotó. (Sőt, ezekhez lehet olyan kiegészítőt is kapni, amivel még USB sem kell, WiFi-n mennek át a képek.)

 

Azt pedig egy VBA makróval már viszonylag egyszerűen megoldható, hogy figyelje, jött-e kép egy adott mappába, és ha igen, akkor azt a megfelelő helyre másolja és/vagy beilleszteni a táblába, majd törli az eredeti helyről.

 

Az megint más kérdés, hogy Excelből nehezen lesz megoldható a képek átméretezése, márpedig a pár megapixeles fotók gyorsan meg fogják növelni az XLS méretét.

Link to comment
Share on other sites

Temporary
..... Excelbõl nehezen lesz megoldható a képek átméretezése, ....
Link
Link to comment
Share on other sites

Priscin

Mindenkinek köszönöm a hozzászólását :) !

 

A szóban forgó fényképezõgép egy Fujifilm FinePix A820 -as. Nem tudom a Fuji -nak is van hasonló szoftvere -ami egyenesen gépre tud menteni- mint a Canon -nak vagy a Nikon -nak?

 

Nagy felbontásra nincsen szükség, sõt mivel Excel táblába kell pakolni a képeket és sok esetben ki is kell nyomtatni, a kisebb méretû képek a jobbak. Egyébként munkadarabok anyaghibáit kell katalogizálni, ezért zoomolni muszáj. Talán egy jobb minõségû webkamera lenne a megoldás? Ti esetleg melyik típust ajánlanátok fotózásra?

 

Köszönettel

Priscin

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
zeneszjras

Az EYE-FI kártya is lehetne egyfajta megoldás, a wifi-vel ellátott memóriakártya.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...