Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Windows 8


[OP]Destroy-man

Recommended Posts

[OP]Destroy-man

Ebben a topicban összegyüjthetjük az új OS-rõl kiszivárgott információkat.

 

Félhivatalos források jelentik, hogy elkészült a Milestone 2, és gõzerõvel készül az M3 is. Hivatalos publikus béta változat az év közepére várható, a végleges verzió pedig az év végére, vagy a jövõ év elejére. Az MS viszont most sokkal jobban áll a windows kiszivárogtatás területén, ugyanis a Win7 Milestone 2 akkoriban kikerült a netre, illetve az MS azt is megerõsítete, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a Win8 M3 se kerüljön ki.

Az M2 jelenleg a Windows7 verzió vonalán fut tovább, kérdéses egyelõre, hogy maradnak is ennél, vagy a betanal továbblépnek majd egy új vonalra.

Ezenkívûl kiszivárgot még az az információ is, hogy a Games for Live az OS részeként fog üzemelni. Az MS ezzel szeretné növelni a jéátékélményt az új rendszeren.

 

Korábbi, meg nem erõsített információk alapján az új jövevény csak EFI BIOS-szal fog elindulni, és a grafikus felületét a silverlight fogja adni.

Screenshotok eddig még nem szivárogtak ki az új rendszerrõl, de M2 fázisban még korai is lenne.

Link to comment
Share on other sites

die nadel

Az a baj, hogy ebben a témában csak pletykálni és találgatni lehet egyenlõre.

Itt egy pletyka nem is olyan régrõl:

Egyes információk szerint, a Windows 8 új "Wind" (szél) kódnevû 3D-s kezelõfelülettel fog rendelkezni.

 

Az új Windows verziókat, eddig is mindig igyekezett a Microsoft egyre újabb és látványosabb kinézettel ellátni. Az eddigi legjelentõsebb változást a Vistában figyelhettük meg, ami az XP-hez képest rengeteg látványos újdonságot hordozott.

 

Most is nagy dobásra készül a cég, nem is egy, hanem mindjárt két felhasználói felületet is készít a Windows 8-hoz - legalábbis a windows8italia következtetési alapján. Az egyik a gyengébb grafikai képességekkel bíró PC-kre és a 32 bites (X86) platformra készül, mely egy tovább fejlesztett - a Windows 7-ben megismert - AERO felület lesz, a másik felület pedig, a "Wind", a Windows 8 64bites verzióira - megfelelõ grafikai teljesítmény esetén - 3D-s látványvilággal fogadja felhasználóit.

 

Nem kevesebb, mint 170 MB grafikus memória szükségeltetik majd, csak a Wind felület megjelenítéséhez.

 

A Windows 8 Wind felülete dinamikusan alkalmazkodik majd a felhasználó igényeihez, képes lesz linkeket létrehozni, és azokat ehelyezni a felhasználó szokásainak figyelembe vételével.

 

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Még jó, hogy ezek csak pletykák, különben alighanem kénytelen lennék arra az elhamarkodott kijelentésre ragadtatni magam, hogy ezt is kihagyjuk az életünkbõl. :)

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

A nagyjáboli megjelenési dátum, illetve a Games for Live integráció már biztos adat. Egy MS dolgozó pletykálta el.

A 3D-s megjelenítésről már a Vistanál szó volt, aztán elhalasztották a Win7 fejlesztésekhez, majd innen is kimaradt. Ha össze tudják úgy hozni, ahogy az MS is szeretné, akkor nagy eséllyel bele fog kerül. Ezzel a wind-es cikkel az a baj, hogy az MS nem tervez több 32 bites OPrendszert, a Win7 volt az utolsó. Legalábbis a Win7 megjelenése után több ilyen cikket lehetett olvasni, amit az MS is megerősített.

Deha tényleg igaznak bizonyul az a hír, hogy silverlight fogja szolgáltatni a grafikus felületet, akkor nagy eséllyel lesz 3D-s kezelőfelület.

 

Mindenesetre fél év múlva biztos informácioink lesznek, hisz saját magunk is tesztelhetjük majd. :)

Link to comment
Share on other sites

payskin

1. Mit értünk 3D-s kezelõfelület alatt? A Vista óta GPU "számolja" a kezelõfelület, ez nem újdonság... Mi lehet benne 3D-s? Elképzelni nem bírom...

 

2. Úgy tudom, a WPF halálra van ítélve házon belül, a Silverlight sem áll már erõs lábakon (most mobiltelefon irányban látják a jövõjét), a Windows csoport pedig az IE9 csapattal karöltve HTML5 + JS platformot favorizálják éppen.

 

3. Ma este CES keynote!

 

 

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Ha ez a Games for Windows sz.r benne lesz (meg a többi Live cucc), és nem lehet majd belőle kigyomlálni; meg csak EFI-s gépen fog futni, akkor részemről hagyom is az egészet a f...ba. :)

Link to comment
Share on other sites

die nadel
... az MS nem tervez több 32 bites OPrendszert, a Win7 volt az utolsó.

"Ember tervez, Isten végez."

Azért elég elhamarkodott lépés lenne a Microsoft-tól, ha nem készítené el a Windows 8-at 32 bites platformra. Még túlságosan nagy a vásárlói erõ ebben a szegmensben.

Én inkább a 128 bites-t tartom valószínûtlennek (ez ugyebár szintén egy pletyka volt).

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Vicces lenne, ha a WPF-t kukáznák. :D Az azt jelentené, hogy a szalageszköztáraknak befellegzett, meg összes látványosabb alkalmazásnak. Vissza a Windows Forms-hoz? Windows 2000-bõl való cucc, Windows XP alatt még bõvítették, mostanra meg már elavult.

Link to comment
Share on other sites

payskin

Nem én találtam ki. Keress rá arra a Google-ban, hogy WPF is dead. Vagy itt egy nagy adag olvasnivaló, ami elég szomorú betekintést enged a Microsoft jelenlegi belső állapotaiba:

(Javítottam a linkeket, nem működik a copy/paste vagy izé...)

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Mobilplatformon az XNA-t a C#-al karöltve nyomatja most az MS, a silverlightot kevésbé.

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu
Az azt jelentené, hogy a szalageszköztáraknak befellegzett, meg összes látványosabb alkalmazásnak.

Hm, most nagy hirtelenjében elkezdtem gondolkodni rajta, hányszor is vettem már hasznát a szalagos eszköztárnak a hagyományos menük helyett... Mivel a keresés nem hozott eredményt, ezért azon kezdtem gondolkodni, hányszor szoptam amiatt, hogy nem találtam valami alapdolgot a csilli-villi felületen... Itt néhány ezer kiadott rekord után megállítottam a keresést. :P

Jó, persze, lehet mondani, hogy a Windows 8 nem Fujitsunak készül, õ térjen csak át Ubuntura, meg különben is fogja be a pofáját. :fogatlan:

Link to comment
Share on other sites

jagdtigger
Ha ez a Games for Windows sz.r benne lesz (meg a többi Live cucc), és nem lehet majd belőle kigyomlálni; meg csak EFI-s gépen fog futni, akkor részemről hagyom is az egészet a f...ba. :)

Hát az EFI az tényleg necces lesz mert ha jól tudom (bár lehet hogy le vagyok maradva egy kicsit ezen a téren :D ) még nem túl mindennapos az EFI-vel felvértezett alaplap. Amúgy meg addig nem is fog nagyon érdekelni egy újabb rendszer amíg a win7-nek meg nem szűnik a támogatása ;) .

 

OFF

Ami az ubuntut illeti elég jó kis rendszer csak az a gond hogy a játékok tekintetében nem éppen népszerű platform még :( .

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Jelenleg az EFI BIOS miatt csak a laptopomra tudnám feltenni.

Mire megjelenik a Win8, akkor már új procik is lesznek, új chipsettel, új alaplapok. Nem is biztos, hogy csak egy fokozattal újabbak.

Az is igaz, hogy ennek ellenére miért cseréljem le most sem új, hanem több éves asztali konfigomat, ha a Win7-et jól viszi.

Nekem inkább ez a felhõ mánia a taszító. Kétségtelen néhány elõnye is, hogy pl. bárhol bárhonnan ugyanaz, de nehogy már a fájljaimat akármilyen szolgáltatónál tároljam.

Itt meg maga az op. rendszer is eléggé belekeveredik a felhõbe.

Link to comment
Share on other sites

Fujitsu

Jó, azért messzemenõ következtetéseket még ne vonjunk le ebbõl a néhány pletykából. Még az MS-es emberke által kiszivárogtatott infókra is mondhatják utólag, hogy nem igazak. Szóval amondó vagyok, várjuk meg az elsõ hivatalos, nagyközönség elõtt tett bejelentéseket, s csak azután mondjunk véleményt.

Link to comment
Share on other sites

die nadel

Ezzel a felhõ alapú op.rendszerrel (legyen az Google vagy Microsoft) csak nekem vannak fenntartásim?

Nekem ettõl olyan "Nagytestvér" érzésem támad. Csak én vagyok ilyen paranoiás? :huh:

Link to comment
Share on other sites

solties

Ha ez így lesz, ahogy most a hírek mutatják, ez nagyobb csöcs lesz a microsoft számára, mint a vista!

Ki a fene fog csak ezért pl. 128 bites EFI-s gépre újítani, várni, hogy a negytestvér kopogjon, stb...????

Ez hülyeség..........

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Épp a minap láttam egy (ha jól emlékszem) MSI alaplapot, ami alapbol hagyományos BIOS-szal rendelkezett, viszont az új BIOS hozzá már EFI BIOS volt. Ha ezt tényleg meg lehet csinálni, és nem csak egy speciális megoldás (korábban fel lett készítve rá a lap), akkor az EFI nem okozhat problémát. Továbbá az sem lehet gond, hogy csak 64 bites változat készül belőlel, ugyanis az utobbi 8 évben én nem láttam 32 bites processzort a boltok polcain, tehát itt nem a 32 kontra 64 bit lesz a szük keresztmetszet, hanem a komplett gép. Ha megnéznénk, hogy az asztali gépek hány százalékában van 64 bites processzor, és ezek hány százaléka használ 64 bites rendszert, akkor elég siralmas eredmény jönne ki.

 

A felhő rendszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Viszont ha nagytömegben használják azt (mint pl. egy windows rendszer esetében jelentkezik), akkor ember legyen a talpán, aki azt képes lesz átnézni. Maximum csak kereső algorítmusok fognak futni rajta, és szűrik ki az olyan tartalmat, amit nem látnak szívessen. Pl. a vírusok terjedését is vissza tudja szorítani. Az meg maga lenne a mámor, ha egy torrent klienst rá lehetne állítani erre a felhőre. :P

Link to comment
Share on other sites

payskin

Apa, kezdődik!

 

Microsoft shows off Windows 8 running on SoC, build numbers revealed

 

In addition to this, Microsoft revealed the working build number for Windows 8 internally, which is currently 6.2.7667 according to Winrumors and various tweets. The interface looks pretty much the same as Windows 7 right now, but that's expected. We might see more tonight at Microsoft's keynote, which we'll be covering live.

Azzal, hogy menni fog SoC-on, máris bedőlt a "csak 64-bites változatban jön ki" történet. :hááát:

 

Microsoft Announces Support of System on a Chip Architectures From Intel, AMD, and ARM for Next Version of Windows (hivatalos sajtóközelmény)

At today’s announcement, Microsoft demonstrated the next version of Windows running on new SoC platforms from Intel running on x86 architecture and from NVIDIA, Qualcomm and Texas Instruments on ARM architecture.

 

 

Thurrott állítólag nagyon valóságszagú pletykái:

 

New Tile-Based Shell, App Model, and App Store Coming in Windows 8?

 

Windows 8 will also include a new app model codenamed Jupiter that will target a new Windows Marketplace app store. The app store will provide access to new, Silverlight based "immersive" applications that are deployed as AppX packages (.appx). The Windows and Office teams are betting very heavily on this new app type, according to my source, and development has already begun using a beta version of Visual Studio 2012. These apps can be written in C#, Visual Basic, and even C++.

Hm, érdekes.

 

---

 

Fent maradtam, megnéztem/átszunyókáltam a keynote-ot, egy szó nem volt Windows 8-ról. Vazz, még az ilyen hírek, hogy a CES-en demózni fogják, is pletyka. Most meg full kóma vagyok... :mérges:

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Demózták, csak semmi új feature-t nem mutattak meg. Annyi volt a lényeg, hogy megnyerjék a gyártókat, meglovagolják az ARM hullámját a mobilgépekkel egyetemben. Jól csinálják szerintem, a mobil gépek, tabletek messze vannak egy PC-tõl, túl nagy a szakadék, akármilyen jó operációs rendszerek is futnak rajtuk.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird
Ezzel a felhõ alapú op.rendszerrel (legyen az Google vagy Microsoft) csak nekem vannak fenntartásim?

Írtam, hogy nekem is. Egyelõre és elõre utálom. ;)

 

A felhõ rendszernek megvannak a maga elõnyei és hátrányai. Viszont ha nagytömegben használják azt (mint pl. egy windows rendszer esetében jelentkezik), akkor ember legyen a talpán, aki azt képes lesz átnézni. Maximum csak keresõ algorítmusok fognak futni rajta, és szûrik ki az olyan tartalmat, amit nem látnak szívessen.

Ember nem is, hacsak nem célzottan a valamilyen alapon és valamilyen algoritmus szerint kiválasztottakat.

Algoritmusban meg a Google is elég jó, említsem csak a Gmail fiókodba érkezett levelek alapján a célzott reklám lehetõségét, vagy ugyanez a korábbi kereséseidre alapozva.

Nem mondom, hogy különösebben paranoia lenne, de azért ha valahol egy szolgáltatónál vannak az adatok, miegymás, ahhoz nem biztos, hogy olyan házkutatási parancs kell, mint a lakásodhoz. Ha bármi okból erre támadna igény.

 

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Na igen, ilyenkor jön az, hogy feltörték a fiokodat, és valaki más másolta rá az adatokat. Ameddig ennek ellenkezőjét nem tudja bebizonyítani a hatóság, addig te ártatlan vagy. A magyar illetékeseket ismerve, ez soha sem fog menni nekik. :D

 

Az x86-nak nem örülök. Már a Win7-nél szó volt róla, hogy hagyják a fenébe, viszont az ARM-es architektura nem rossz ötlet, abban az esetben, ha beszerezhető lesz a telepítő, és bármilyen ARM alapú készülékre lehet telepíteni (pl. telefon). Sajnos ezen a szegmensen monopolium van, és a gyártó mondja meg, hogy ezen a készüléken most milyen rendszer fut, és kész. Választási lehetőséged az nincs, maximum 3x áron vehetsz egy másik készüléket, ami lehet, nem is tetszik, de azon legalább az a rendszer van, amit szeretnél. Kész röhej.

 

Ezekszerint a silverlightot mégsem heréli ki az MS. A marketplace része lesz. Az viszont érdekelne, hogy az MSDN-t és az MSDNAA-t is átalakítják majd marketplace rendszerüvé, vagy azokat meghagyják.

Link to comment
Share on other sites

die nadel
A Microsoft ízelítõt adott a Windows 8-ból Szerzõ: Barna József | Dátum: 2011-01-06 10:24 | Rovatok: Technológia / Szoftver | Forrás: IT café

Hivatalos: az új rendszer ARM-architektúrán is mûködik majd, de 2012 elõtt nem jelenik meg. Bemutatták viszont, hogy már most fut az NVIDIA és a Qualcomm rendszerchipjein. Megalapozottak voltak a pletykák: a Microsoft a világ legnagyobb szórakoztatóipari kiállításán, a Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n (CES) bejelentette, hogy a Windows következõ kiadása ARM-platformra is elérhetõ lesz, és ezt a még a javában készülõ operációs rendszer egy korai elõzetesével demonstrálta is. A vállalat ugyanakkor hangsúlyozta, továbbra is elkötelezett a PC-k hagyományos architektúrájának számító Intel x86 mellett.

A szoftvercég hivatalos közleménye szerint a Windows következõ kiadása támogatni fogja a rendszerchipeket (az ún. SoC-kat – azaz minden fontos vezérlõchipet integráló áramköröket), az ARM- és x86-os architektúrára épülõket egyaránt. A fejlemény azért nagy jelentõségû, mert mindeddig a szoftvercég a „nagy”, teljes Windowst kizárólag Intel-architektúrákra adta ki, csak mobiltelefonos és beágyazott rendszereiben támogatta a rivális platformot.

A Windows-üzletág vezetõje, Steven Sinofsky kiemelte, hogy a lépés jelentõsen kibõvíti az operációs rendszer „ökoszisztémáját”, és azoknak az eszközöknek a körét, amelyen jelen lesz a Windows. A cégvezetõ azt is elmondta: a következõ verzió fejlesztése olyan stádiumba jutott, hogy – most elõször – nyilvánosság elõtt is bemutatható.

 

Az operációsrendszer-bemutató maga nem a „Windows következõ kiadásának” képességeirõl szólt – ezt többször hangsúlyozták is –, csupán azt demonstrálta, hogy a korai elõzetes már most natívan mûködik több ARM-alapú készüléken. Többek között egy Texas Instruments OMAP processzoros notebookon a Word szövegszerkesztõvel nyomtatott az elõadó, illetve egy Qualcomm Snapdragon chipes és egy NVIDIA Tegra-alapú tesztrendszeren futtatott Office-alkalmazásokat, az új Internet Explorert és játszott le HD-videót. (A Steve Ballmer nyitóelõadását bemutató videón a demó az 51. perctõl látható.)

A bejelentést többen a domináns Windows és az Intel-architektúra párosáról elnevezett „Wintel-világ” végének elõszeleként értelmezik. Többek között ezt vizionálja az ARM-tábor egyik harcos szereplõje, a grafikus gyorsítókat tervezõ NVIDIA is, mely bejelentette, hogy – Project Denver munkanéven – egy olyan nagy teljesítményû processzorcsaládot fejleszt, amely egy lapkán integrálja a központi CPU-t és a GPU-t. A cég szerint a Microsoft támogatásának köszönhetõen „végül eljön az ARM-architektúra uralmának” kora. A redmondi szoftvercég ugyanakkor határozottan hangsúlyozta az x86-os platform iránti elkötelezettségét.

A következõ, egyelõre Windows 8 néven hivatkozott Windows várhatóan csak 2012-ben jelenik meg, így a rivális operációs rendszereknek, az iOS-nak, az Androidnak és a Linuxnak jelentõs a helyzeti elõnye az ARM-platformon. Sinofsky az új Windowsról most sem beszélt, csupán annyit mondott: „keményen dolgozunk, és amikor eljön az ideje, további részletekkel szolgálunk.” Az üzletágvezetõ közlése szerint a közönség számos elõzetesre számíthat majd, mert „a legnagyobb szabású tesztelési programmal” készülnek.

Link to comment
Share on other sites

payskin

Én egyszerûen nem értem ezeket a cikkeket, beleértve azt is, ami a PCW-n jelent meg még délelõtt. Ott a teljes keynote felvétele a Microsoft PressPasson, egy bit Win8-at nem mutattak.

 

Azt lehet látni, hogy alaplapszerû gépeken fut a Windows 7 (amit következetesen következõ Windowsként emlegetnek), egyszer elindítanak rajta egy IE9-et, egyszer egy PowerPointot, egyszer pedig lecserélik a háttérképet, ha jól emlékszem. A PowerPointnál, például, azt kellett látni, hogy milyen simán beírhatunk valamit egy diára és hogy milyen gyorsan és simán hozhatunk létre új üres diákat a GPU-gyorsításnak köszönhetõen. A hajamat is letettem, annyira smooth volt. Elmennek a francba legfõképp... meg a sok hülye újságíró is, aki szerint bemutatták a Windows 8-at. :(

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Azis hatalmas baromság, hogy az MS csak intel-architekruráa adott ki eddig windowst. Akkor a 64 bites windowsok csak a káprázat szülöttei, és a két gépemen nincs is oprendszer? Ugyanis a 64 bites architekturát az AMD készítette, és nem az Intel. Nem véletlen AMD64 az architekrúnáka a neve. Igaz, hogy az Intel server fronton egy-két kiegészítést tett bele, de kivételessen ezt jelölte is a nevében (IA64, vagy Intel-AMD 64 bit).

Mondjuk új GUI-ra hiába várt a nagyközönség. Én nem emlékszem rá, hogy bármelyik M2-es fázisban lévõ Win már az új GUI-val futott volna. Minidig az elõzõ Win GUI-t használták erre a célra, hiszen fejlesztés szempontjábol olyan mindegy hogy néz ki.

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Az AMD64 csak az Intel-féle x86 bővítése, így helyes azt mondani, hogy eddig csak arra jött ki Windows.

Az IA64 nem az AMD64-ből nőtt ki, az az Intel sajátja, kedvesebb neve: Itanimum

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...