Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Kettõs bevitelieszköz hiba + bónusz HDD érdekesség


gyulaiszabobalazs

Recommended Posts

gyulaiszabobalazs

Üdv mindenkinek,

 

Három már önmagában is furcsa de együtt jelentkezõ problémám van, amely elõtt a számítástechnikában valamelyest jártas ismerõseim is tanácstalanul állnak.

 

1, Körülbelül egy másfél éve vásároltam egy Logitech Wave típusú vezetékes billentyûzetet. Akkor a gépemen még egy 32 bites RC Win7 futott, melyet késõbb mint már mint nem RC-t aktiváltam. A billentyûzet és drivere tökéletesen mûködött, a programozható gombok a megfelelõ funkciókkal ellátva azonnal mûködtek. Körülbelül egy fél éve viszont 64 bites verzióra váltottam, ez teljes újratelepítéssel járt, az új rendszerhez minden eszköz esetében 64bites drivert választottam. Akkor éppen dolgokkal voltam elfoglalva, nem is vettem észre a gombok mûködésének hiányát. Amikor ezt felfedeztem, természetesen megpróbáltam orvosolni, új drivert tettem fel (jelenleg a Logitech oldalán elérhetõ legújabb 6.20-as verzió van feltelepítve), de a gombok továbbra sem hajlandóak mûködni.

 

A driver nincs letiltva, állandó jelleggel fut a háttérben, átlagban 6-8 megát eszik a memóriából, viszont nem tudom a kontrollablakot felhozni, a gombok nem mûködnek. Ha a feladatkezelõben lezárom, majd manuálisan indítom újra, akkor kétféle hibaüzenetet dob fel, látszólag véletlenszerûen. Az egyikben az áll, hogy nem találja a telepített fájlokat (többszöri teljes driver-újratelepítés után is ugyanígy), illetve egy másikat miszerint: "a program nem tud csatlakozni az adatbázishoz".

 

2, Körülbelül két hónapja vásároltam egy Roccat Kone típusú egeret. Egy gamer ismerõsöm ajánlotta számomra, elégedett is vagyok vele, egy apróságot és egy nagyobb problémát kivéve. Az apróság az hogy a ledes világítás nem alszik el kikapcsolás után, de ez a fórumok szerint átlagos dolog. Viszont a másik jelenség nemhogy idegesítõ, még akadályoz is.

 

Az egér röviden azt csinálja, hogy "magától kattint"...

 

Példa: Szöveget írok a Wordben. A mondat közepén az egér úgy dönt hogy kattint, ezzel inaktívvá teszi az ablakot, vagy (ami talán jobb) egy másik sor közepére ugrik. Persze én hozzá sem érek. Ha a hangszóró be van kapcsolva az elsõt legalább hallom, ugyanis sehova sem írok (az asztal nem aktív, ahogy más ablak sem, csak az adott ablak válik inaktívvá).

 

Bizonyos programokat "jól bír", másokat nem. eddig így tûnt fel: Word és Excel csak önmagában és teljes képernyõn. Firefox általában önmagában jól elvan, de ha szöveget viszek be (például egy fórumon), akkor szintén inaktiválósat játszik. Ha fut valamilyen lejátszó akkor erre nem érzékeny. Media Player, Media Player Classic és PowerDVD esetén teljes képernyõbõl "kikattint" (azaz normál méretre vált), teljes méretnél a tálcát kattintgatja. A windows fájlkezelõbõl csak egyet tûr meg, ha már kétféle mappa van egyszerre nyitva akkor inaktiválósat játszik, átnevezéskor véletlenszerûen kikattint, ami rohadt idegesítõ tud lenni, ha épp rendszerezek. Total Commandernél szintén inaktivál.

 

Idõ tekintetében véletlenszerû, a Word esetén van hogy percenként 4-5 alkalommal ki "vált", így ez nem kicsit zavar, de van hogy órákon át semmi hibát nem csinál. Lejátszáskor általában 2-3 percenként csökkenti az ablak méretét (kivéve Media Center alatt). Firefox esetében a fórumozást 3-5 percenként szakítja félbe. Más esetekben teljesen véletlenszerû.

 

3, A gépemben 3 HDD van, ezek közül az egyik teljesen véletlenszerûen írásvédetté válik. Ez úgy néz ki hogy indítás után ha másolni akarok az adott lemezre, akkor kiírja, hogy a lemez írásvédett és szüntessem meg ha bármit is akarok kezdeni magammal. Ekkor ha bemegyek a lemeztulajdonságokhoz, akkor a biztonság szint alatt az összes csoport és felhasználó hozzáférése le van tiltva, vagy le van korlátozva. Furcsa módon az összes felhasználó opciónál a teljes hozzáférés kivételével minden engedélyezett (persze ettõl még nem mûködik). A rendszenek elveikben olvasás és végrehajtás, illetve írásengedélye van (normál esetben a teljes hozzáférésen felül minden engedélyezve van). A felhasználónak és a rendszergazdának ilyenkor csak az olvasás engedélyezett.

 

A probléma véletlenszerûen jelentkezik, van úgy hogy szinte minden bekapcsolás után azonnal, van hogy csak minden 2. indításkor jelentkezik, van úgy is hogy bekapcsoláskor jó, de késõbb (kb. 40-45 perc) minden elõjel nélkül újra fennáll a probléma.

 

A csatlakozást leellenõriztük (bár eleve se sokat kotorászok a zárt gépházban). Egy tápkábel látja el árammal, így az energiaellátással nem lehet gond (ahogy eleve sem), körülbelül 450-470 Watt fogyasztást egy 650W teljesítményû táp lát el. A sata kábelt kicseréltem, és más csatlakozóra is rádugtam (a probléma ugyanúgy fennállt). Öcsém jobban benne van a témában mint én, de sokat nem tudott ezzel sem kezdeni. Amikor a lemez elérhetõ, akkor minden korrektnek tûnik, nem ír ki hibát, nem sérülnek/hiányoznak fájlok.

 

Ha valakinek bármivel kapcsolatosan van tippje, akkor kérem írjon.

 

 

Köszönettel,

szbalazs

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Ezek szerint ez a billentyûzet.

Az elég nyilvánvaló, hogy valami driver gubanc lesz, de talán az USB portokkal is lehetnek gondok.

Az alaplapi chipset drivert is fel kellene tenni, ha nem volt eddig, vagy frissíteni. Nem írtad AMD vagy Intel platform, Intelnél az INF driverek.

Egyebekben a SetPoint 6.20 tényleg jónak tûnik.

 

Ez az egér kattintgatós is elég furcsa, de lehet hogy az USB problémával egy tõrõl fakad. A régi PS/2 csatlakozós egérnél ha egy szál el volt szakadva, elég érdekes jelenségeket mûvelt, de nem az önkényes klikkelésben.

 

Még kérdés, hogy ez a táp mennyire tuti a teljesítményen kívül. Márkás tápnál is lehet hiba.

Valószínûleg nem memóriaprobléma, de egy szokásos memteszt azért nem árt megnyugtatásul.

 

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Live Linux --> Ha minden OK --> újratelepítés.

Link to comment
Share on other sites

gyulaiszabobalazs

Kedves SkyBird,

 

Nem, nem az a billentyûzet, hanem az elõdje a hagyományos (tehát nem a Cordless) Wave K350. Az alaplapi chipset drivert alig egy hónapja frissítettem (adott idõközönként szoktam).

 

A rendszer egy Gigabyte ET35-DS3R típusú alaplapra épül, a processzor egy Intel Core 2 Duo E8400-as, 3 GHz, helyett 3,6-on fut. A gépben 2 x 2GB 1333 MHz-es Kingston RAM, illetve egy Gainward által gyártott nVidia 9600 GT (512 MB) van. A drivereket folyamatosan frissítem, de nem a Windows segítségével, hanem manuálisan gyártói honlapról, hogy véletlenül se legyen hiba.

 

A billentyûzet és az egér is USB-s, megvásárlásuk óta ugyanahhoz a porthoz tartoznak, vezetékeik nem sérültek, drivereik szintén a legfrissebbek. A táp Coolermaster GX650W (RS-650-ACAA-E3) típusú.

 

Õszintén tanácstalan vagyok... :(

 

________________________________________________________________________

 

Kedves pjotr,

 

Tudom õrültség, de ha lehet maradnék a Windows rendszernél.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Először a Wave-ről nekem is a vezeték nélküli ugrott be, ezért kerestem rá. Azt a 450-est én kanócosnak látom, de nem is ez a lényeg, a SetPoint ugyanaz valószínűleg.

 

A chipset driver gond ezek szerint szintén kilőve.

 

Ami nincs kilőve, 3,6 GHz-en járatod a procit. Esetleg valamiért nem bírja. Próbaképpen default beállításokkal is nézd meg, van-e különbség.

Ha nincs, tedd azt, amit Pjotr mondott. (Nem azt mondta, hogy Win helyett mindenképpen Linux, csak a próba erejéig. Az is Live. Utána Win újratelepítés.)

Ha van különbség, akkor óvatosabban turbózd, vagy sehogy sem.

Link to comment
Share on other sites

gyulaiszabobalazs

Kedves SkyBird,

 

A processzor a terhelési határon jóval belül van felhúzva, aki csinálta szinte hivatásszerűen végzi ezt, PC tuningtalálkozókra viszi a gépeit (tehát ezen a téren nevezhető szakembernek- ő azt mondta magonként 4 GHz is kényelmesen összehozható ezen a konfiguráción - hiszek neki).

 

A processzor egyébként régebben fut már így mint amióta ezek a problémák jelentkeztek.

 

Igazából már csak mint ötletelés vetettem fel ezt a három problémát, mert amennyiben nem muszáj nem telepíteném újra az egész gépet, és az összes programot (legalábbis karácsony előtt biztosan nem, mert addig nap mint nap kelleni fog a gép). Több szem többet lát ugyebár.

 

Az USB vezérlést és a chipset drivert mindenesetre este ellenőrizni fogom...

Link to comment
Share on other sites

gyulaiszabobalazs

Az egérprobléma látszólag megoldódott (a legújabb driver orvosolta).

 

A másik kettõ még fennáll. A legújabb SetPoint telepítve van, de a Windows minden külön tiltás nélkül akadályozza a futást. A HDD továbbra is kaotikus rendben írásvédett. Live Linux alatt a probléma továbbra is fennáll.

 

Ötlet? :nem:

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

A procit biztosan lehet húzni, de csak megfelelő hűtés mellett. Lehet, hogy közben a hűtéseddel lett valami probléma. Így az nem kizárt, hogy ezzel a beállítással korábban ment, most meg nem.

Mivel megemlítetted az emelt frekit, egyik tipp volt a kaotikus hibajelenségkre. Lehet, hogy a hűtési gond is téves.

Az viszont valami hardveres problémára utal, ha a Live Linuxon sem jó.

Megnézném a hűtést. Rögzíteném a BIOS tuning beállításokat, van ahol profilba is menthető, és én mégis kipróbálnám húzás nélkül.

Vagy egy 15-20 GB-os létrehozott új partícióra újrarakni próbaképpen a Win7-et, és megnézni, hogyan viselkedik.

A Linux viselkedés után sok remény talán nincs, de ez túl sok időt nem jelent, és nem árt biztonságból sem.

Link to comment
Share on other sites

gyulaiszabobalazs

A processzor hûtése szerintem megfelelõ, amikor átállítottuk, akkor a gyári hûtés helyett vettem egy szép nagy Zalman processzorhûtõt, ami elég szépen teszi a dolgát, két-két és fél órányi masszív FullHD GTAIV után is 52 C° a maximum amit láttam (alapjáraton 37-39, átlagosan terhelve - Photoshop, Firefox, Mediaplayer, fájlkezelõ, Vuze együtt - 42-44).

 

Mindenesetre majd elhívom a procis havert, magam (hozzáértésem nem lévén nem kontárkodok bele).

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
gyulaiszabobalazs

Üdv mindenki,

 

Legutóbb módosítottam a HDD szabályait, úgy hogy a biztonság pont alatt módosítottam a szabályokat, majd a felhasználókhoz újra beállítottam mindet, ezután egy idõre visszatért minden és rendben mûködött (kb. egy hét erejéig), de most megint elkezdte az írásvédett játékot, csak azzal a különbséggel, hogy most látszólag le sem veszi a jogokat (tehát a merevlemez szerint minden beállított tulajdonság az amit én beállítottam), mégsem lehet írni/módosítani/törölni, csak olvasni. Így a lemezkezelõ szerint a lemez normál és írásvédett állapota között látszólag nincsen különbség.

 

Normál és levédett állapotban is megvizsgáltam különféle HDD ellenõrzõ programokkal, a szektorok tiszták, hiba sehol sincs, a FAT tábla is ép, programszinten és a gép szerint is minden rendben van, mégsem mûködik rendesen.

 

Megnéztem a tápfeszültséget, nem ingadozik, nem csökken le, a merevlemez tápellátása egyenletes és teljes mértékben kielégítõ, úgyhogy a hiányos/elégtelen energiaellátás nem okozhatja a jelenséget. Ha lecsatolok több fogyasztót (így még több forrást felszabadítva) is ugyanez a helyzet. Más gépeken is próbálkoztam, azokon látszólag nem áll fenn a hibajelenség, de ez is lehet idõleges és/vagy a szerencse mûve...

 

Inkább cseréljem a biztonság kedvéért? Mert hiába lenne javítható, nem lehet megtalálni a hiba forrását és okát.

Link to comment
Share on other sites

TheSaurida

Nálunk (a fõnöknél) egy PenDrive vált rendszeresen írásvédetté. Leszedtünk a gépérõl >100 vírust és hasonló kártevõt, azóta minden rendben. Ilyen irányban nézelõdtél?

Link to comment
Share on other sites

gyulaiszabobalazs

Szia TheSaurida,

 

Van két vírusirtóm, általában hetente legalább egy vizsgálatot lefolytatok (ess4 vírusokra és trójaiaikra, esetleg férgekre, Ad-Aware a kémprogramokra, malware és rootkit cuccokra). Ha esetleg van amit ezek mellé ajánlasz, annak örülnék...

 

Visszatérve: a legújabb definíciós fájlokkal elég gyakran vizsgálom át a gépemet, meg a többi merevlemez nem változik, pedig több fájl is van ami keresztbe jár köztük (archív dokumentumokat helyezek rá általában, de amiért vissza kell nyúlnom, az újra aktív lesz és másik lemezre, vagy szerverre vándorol).

 

 

Üdv,

gyulaiszabobalazs

Link to comment
Share on other sites

TheSaurida
Szia TheSaurida,

 

Van két vírusirtóm, általában hetente legalább egy vizsgálatot lefolytatok (ess4 vírusokra és trójaiaikra, esetleg férgekre, Ad-Aware a kémprogramokra, malware és rootkit cuccokra). ...

 

 

Jóvanna, most már tudom. Örülök, hogy ilyesmikre is figyelsz. Bár a fõnök benti gépén a VirusBuster figyelt (na jó, ez a szleng, szóval az volt rajta), az otthoniján meg a NOD32, azt' mégis.

Több ötletem nincs.

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Ha egy Live Linux rendszer hibátlanul tudja írni, olvasni, akkor szoftveres a hiba, akár vírusod is lehet, újra kell telepíteni.

Link to comment
Share on other sites

TheSaurida

De hát azt írta, fennáll Live Linux alatt is.

Másik gépen ki lehet próbálni azt a HDD-t? Vagy ezen a gépen egy másik, hasonlót?

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Azt kellene megpróbálni, hogy visszaállítja olyan állapotra, mikor nem írásvédett (valahogy csak sikerül), aztán használni Live rendszerrel.

Link to comment
Share on other sites

gyulaiszabobalazs

Amikor írásvédett, akkor semmit sem tudok rajta módosítani, rendszergazdaként sem. Ha változtatok a biztonsági szabályzaton, kvótán, stb, elkezdi módosítani, de az elsõ fájlnál hibát ír ki (valami olyat, hogy "a következõ elem tulajdonságai nem módosíthatók: akarmi.valami - Újra - Kihagy" Ha azt nyomom hogy újra, megismétli a kiírást, ha kihagyom, akkor a következõ fájlnévvel lesz ugyanez.

 

Amikor írásvédett akkor szó-szerint semmi hozzáférésem sincs, csak és kizárólag olvasni tudok, esetleg másolni az adott meghajtóról. Se módosítani, se áthelyezni, se átnevezni, se kivágni, se törölni (ezeket ilyenkor gáláns módon el is tünteti a jobbgombos menübõl, és a gyorsbillentyûkre sem vevõ). Ilyenkor minden program ami módosíthatná a tartalmat és kívül esik a Windowson behal a "lemez írásvédett", vagy a "nem rendelkezik a megfelelõ jogokkal" hibaüzenettel.

 

A gépben van egy hasonló korú csak nagyobb lemez, a rendszeré. Annyi a különbség a kettõ közt, hogy a kérdéses darab 200 míg a rendszert és a programokat tartalmazó lemez 250 gigás. Más gépben nem tûnt fel hogy ugyanez a hiba fennállna, de mivel nekem sincs tucatnyi gépem, meg a sajátom esetében is teljesen véletlenszerûen jelentkezik, nem vagyok biztos benne, hogy ez nem csak a szerencse mûve volt.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...