Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Vélemények a 2010. decemberi számról

Recommended Posts

Posted

Ettõl a hónaptól a digitális változat új rendszeren, akár iPad-en is olvasható. S letöltés után már net sem kell hozzá! Csekkolni errefelé lehet

Jön, jön, jön... sõt, van, ahova már oda is ért! :igen:

:ötlet: -> KÉP

Posted

Nagyon várom az e-magazin formátumot... :hááát:

Posted

Úgy tûnik, a hétvégén már hiába... :(

Telek Zoltán
Posted

Kedves Csaba!

"Ettõl a hónaptól a digitális változat új rendszeren, akár iPad-en is olvasható"

azaz a 3Ddigitalisstudió-n keresztül már nem olvasható mostantól a PC World. Helyette a DIMAG és az YNFOO rendszereit használjuk. Ott már elérhetõ csütörtöktõl a lap.

Posted

Bár nekem e két dolog nem következik egymásból egyértelműen, de köszönöm a felvilágosítást!

Ha jól látom, most már nincs mód a kiadvány kinyomtatására (PDF, XPS).

Posted

E-book olvasón mikortól lesz elérhetõ? :)

Posted

Igen, emiatt "zavar", hogy már nincs lehetõség PDF-ben elmenteni a lapot.

Posted

Gondolom az illegális másolatoktól védik.

Posted

Eddig se az e-magazin került a torrent oldalakra, hanem a szkennelt példány. ;)

Posted

Én csak próbáltam kitalálni az okot. Szerintem a tény az tény. Aki eddig ingyen olvasta (kölcsönkérte, letöltötte) az ezentúl is ingyen olvassa. Aki megvette, talán jövõben is megfogja. Én meg mint fanatikus tuti megveszem. :D

Posted

Egyetértünk! A dolgok jelenlegi állása szerint azonban a lapot vásárlás után úgy tehetem élvezhetővé például Kindle olvasón, hogy vagy lementek minden oldalt egy képlopóval, vagy :kalóz:. Ebből - és csak ebből - a szempontból jobb volt a régi e-magazin.

Sajnos jelenleg sem valósul meg a kinyomatott lappal közel egyenértékű mobilitás, mivel a legtöbb ebook olvasó nem a felkínált olvasószoftverrel kompatibilis rendszert futtat. Reménykedem, hogy a jövőben ez változni fog.

Posted
:off_mérges: Eltértünk a tárgytól, de azért még egy gondolat: több újsággal, magazinnal pont ez a problémám. Elektronikusan, utazás közben nem igazán lehet olvasni internet nélkül. Pedig én a tömegközlekedésen olvasgatok. Ennek ellenére én megteszem a lépést: jövő év elején rendelek egy e-book olvasót. :)
Posted

Tisztelt mindenki!

Nagy örömmel fogadtam a korábbiakban megjelent bejelentést, miszerint Linuxszal kapcsolatos

ismertetést fognak megjelentetni a lapban. Nagy volt a csalódás, mikor a Little Suzie Linuxra

esett a választás. Ugyanis én a Gnome grafikus felületû Ubuntu Gnom verziót választottam és

azt használom, persze mellette a Windows XP is megmaradt.

Eredetileg a Lindows, majd az UHU Linux KDE felületû Live CD-je nyerte el a tetszésemet, de

azért megpróbálkoztam a Mandrake (utána Mandriva), Debian, Suse különféle verzióival, de

amikor megpróbáltam az Ubuntu Gnome verzióját, nagyon megszerettem, mivel ezt találtam

a leginkább felhasználó barátnak.

A Little Susie és az Open Suse 11.3 már a Chip Magazinban is megjelent, de meglévõ, elég

új, P5KPL alaplapos (kétmagos proc.) gépemen sok olyan hardvert nem ismert fel, amit az

Ubuntu kapásból felismert és kitûnõen használt (hálózati kártya, Logitech webkamera, az

alaplapra integrált, intel monitorkártya és hangkártya!!!). Nem találtam meg benne még a

terminál programot sem (lehet, hogy én vagyok a béna?)!

Valóságos felüdülés volt viszont, amikor a Horváth István tollából zármazó "Csizmát az asztalra"

címû cikket elolvastam! Számítástechnikai magyarázó szöveget, illetve cikket ilyen értelmesen

csak annak idején, a Péter Norton könyvekben olvastam. Hozzászoktam idõközben az olyan

szövegekhez, amiknek nem az volt a célja, hogy a szaklapokra tekintélyes összeget rászánó,

tudásra éhes, tanulni akaró és bizonyos alapokat nem kellõen ismerõ, olvasó megkapja a

kívánt, jól érthetõ ismereteket, hanem az, hogy a többi "szakembert" elbûvölje azzal, hogy

"látjátok, milyen okos vagyok, mert ezt még ti sem értitek meg"!

1985 óta van számítógépem, nem vagyok kifejezetten IT szakember, de már nagyok sok

kezdõ felhasználót állt módomban sikeresen felkészíteni a számítógép használatra. Többek

között a 80 éves nõvéremnek oda adtam egyik korábbi gépemet (számára ez volt az elsõ

gép, ami a kezébe került), rajta az Ubuntu 9.04-es, Kiwi magyar nyelvû verziójával és kb.

2 hónap mulva már önállóan internetezett, miután a Skype útján videó beszélgetéseket

és okítást tudtunk folytatni. (6 évig méréstechnológus voltam és gyakorlatlan embereket

tanítottam be az elektrónikus szerkezetek beállítására és írtam számukra bemérési,

technológiai utasításokat).

Nos, a fentieket azért írtam meg, hogy még nekem is jó lenne jobb szövegeket olvasni

a szakirodalomban, mert arra mindenki rászorulhat és igen kiábrándító az, ha még

negyedszerre sem értem azt amire egyébként kiváncsi volnék.

Néha, amikor egyes fórumokon olvasom a kérdéseket, amit feltesznek a tudásra éhezõk

és olvasom a szakmai, vagy egyéni szlenget, akkor igencsak elszomorodom édes

anyanyelvünk elferdítésén, s bizony néha én sem értem, hogy mit válaszolt a válaszadó.

Sokszor az is felmerült bennem, hogy az ilyen jellegû, nyegle stílusú válaszok szinte

szemmel láthatóan lekicsinylõ stílusban kezelik a szerencsétlen, tudatlan "báránykát",

aki "bemerészkedett a kegyetlen farkasok közé"!

Én is szeretnék normális válaszokat kapni azért a tekintélyes pénzért, amit havonta

és hosszú évek óta kifizetek nyugdíjasként a számítástechnikai lapokért.

A fentiek nem a PCWorld forumára és lapjára vonatkoznak! Akire vonatkozik annak a

lapnak a fõszerkesztõjének, mindezt és még egyebeket is megírtam, nem tiszteletlenül,

de választ most már hónapok óta sem kaptam, s nem is látni nyomát az illetékes

újságban! "Azt hiszem, hogy spórolni fogok!"

Mindazoknak, akiktõl sok hasznos tanácsot kaptam, közvetlen, vagy áttételesen

szeretném köszönetemet kifejezni!

Posted

Megmondom őszintén, én nem is hallottam a fent megnevezett disztribúcióról (ez valami SuSe alváltozat?). Az Ubuntu viszont tényleg a legjobb általános felhasználásra grafikus felülettel, mert mindig friss a kernel és a csomagok is, valamint rendszeres a frissítés. Ebből következően a legújabb hardvereket is felismeri. A Debian (amire az Ubuntu épül), ilyen szempontból pont nem szerencsés választás, mert ott a megbízhatóság a fő kritérium, ezért nem frissítik gyakran.

A lényeg: Én is szívesebben olvasnék az újságban Ubunturól szóló cikkeket, habár én már áttértem az erő sötét oldalára a Mac OSX-szel. :)

Posted
(1933 @ 2010. december 8. 16:21) 428337[/snapback]

A fentiek nem a PCWorld forumára és lapjára vonatkoznak! Akire vonatkozik annak a lapnak a főszerkesztőjének, mindezt és még egyebeket is megírtam, nem tiszteletlenül, de választ most már hónapok óta sem kaptam, s nem is látni nyomát az illetékes

újságban! "Azt hiszem, hogy spórolni fogok!"

Ne haragudj, de jól értem, hogy írtál egy eposz hosszúságú hozzászólást, amely nem a PC Worldről és a fórumról, hanem egy másik újságról és annak fórumáról szól?

Ennek mi értelme van?

Nem tudjuk, melyik lapról van szó, és őszintén: nem is érdekel. Attól a PCW nem lesz jobb (vagy másképp: PCW nem attól lesz jobb), hogy a fórumán a konkurenciát kritizálják, és jó volna, ha ez nem is jönne divatba. Nem erre van, nem erről szól a fórum. Ez a téma pedig végképp nem.

Posted
(Spányik Balázs @ 2010. december 8. 22:21) 428354[/snapback]

Nem tudjuk, melyik lapról van szó

(1933 @ 2010. december 8. 16:21) 428337[/snapback]

...már a Chip Magazinban is megjelent, ...

Azért ki lehet sakkozni.

Posted

??? A CHIP nem lehet, vagy akkor végképp nem értek semmit. Nem arról van szó, hogy ez az egész hozzászólás (a két utolsó bekezdést kivéve) egy másik újság másik fõszerkesztõjének szól? Akkor a CHIP nyilván nem lehet, hiszen hivatkozik rá.

Posted

Kedves mindenki!

Előző hozzászólásom a Little Susie cikk írójának, Horváth Istvánnak "dicséretét zengi", ennek apropójából született. A nem megnevezett lap főszerkesztőjének a tudomására hozott gondoknak szerettem volna nyilvánosságot adni, mert gondolom az érintettek is be-be jönnek megnézni a jelen fórumot, és ha annak a lapnak a főszerkesztője nem reagált, talán így eljut azokhoz, akiket illet. Itt nem egy jó nevű szaklap szakújságíróit akartam pellengére állítani, hanem egyes nyilvánosan megjelenő egyes "szak cikkek" szerzőit, illetve "tanácsadóit". Ha netán otrombaságot követtem volna el, tisztelettel elnézést kérek azoktól, akiket méltánytalan helyzetbe hoztam volna! Az említett "IT szakemberek" nem csak egy laphoz köthetők, hanem egyéb fórumokon is bőven megtalálhatók.

Green-nek:

A Lindows egy igen korai Linux verzió volt, amit a Microsoft megtámadott, és megváltozott a megnevezése.

Egy Kanadában élő magyar barátomtól töltöttem le és azon tanultam meg, hogyan kell egy ISO fájlt CD-re égetni úgy, hogy abból Live CD legyen. :lol: Kb. 5 db. CD bánja a tanulási folyamatot.

Spányik Balázsnak és Sky Bird-nek

Utólag jutott eszembe, hogy az egyik számítástechnikai szakboltban vásárolt egyik családtagom egy asztali gépet OP rendszer nélkül és adtam egy Ubuntu Live CD-t, hogy mielőtt elhozzák a gépet, megnézzék, hogy rendben működik.e. Mikor a lányom elővette a CD-t és kérte, hogy megnézhesse, az üzlet szerviz dolgozói odasiettek megnézni a soha sem látott csodabogarat. ???? A CD-t otthagyta nekik. Legközelebb egy netbook vásárlás miatt mentem oda, a korábban OP rendszer nélkül árusított hordozható gépeket, már Ubuntuval árusították! Nem szomorú az, hogy 2010-ben, egy számítástechnikával foglalkozó szakboltban nem ismerik a Linux-ot? A korábbi gépek Free Dos OP rendszerét én is csak hírből ismerem, de azt hiszem egy átlag felhasználó nem sokra jut vele. Ezek a dolgok engem igencsak bosszantanak.

Ha valakinek nem válaszoltam volna, elnézést kérek.

Posted

Még mindig kicsit bizonytalan vagyok a dolog kapcsán, ugyanis nincs tudomásom arról, hogy lenne Horváth István nevű írója a PCW-nek, de lehet, hogy ez pusztán abból fakad, hogy bő féléve nem kerültem közelebbi kapcsolatba a szeretett újságunkkal.

Abban egészen biztos vagyok, hogy a meg nem nevezett laptól sem a főszerkesztő, sem a munkatársak nem járnak ide (khm., az is piros betűs ünnepnek számít, amikor a saját házunk tájáról téved erre valaki), tehát az ő kritikájukat itt teljesen célt téveszt.

Ami pedig a szaküzletet illeti, kedves 1933, utoljára a középkori céhek idején éltünk olyan napokat, hogy az ember bement egy boltba, és ott a szakmájában jól felkészült emberek fogadták. Manapság a számítástechnikai szaküzletekben (amelyek száma sajnos szigorúan monotonon csökken), alacsony fizetésű eladók dolgoznak, akik jó esetben fel tudják olvasni egy tábláról a termék fontosabb adatait és az árát, komolyabb kérdések esetén pedig hátra tudnak kiabálni annak az EGY EMBERNEK, aki annál a cégnél talán kicsit ért is ahhoz, amit árul. (Természetesen mély tisztelet a kivételnek, senki nem akarok megbántani, és akinek nem inge, ne vegye magára.)

Egyébként, bár én szakembernek vallom magam, idén tavaszig egyáltalán nem láttam Ubuntut, úgyhogy ha én lettem volna a boltban, én is odamentem volna megnézni a csodabogarat. Az élet nem habos torta, egy lapkiadónál a 2000-es években meg pláne nem az. Mindenki gályázik, mint az őrült, és próbál lépést tartani a saját szakterületén történtekkel. Nem mindig fér bele, hogy ettől elkalandozzunk, például egy olyan még marginális területre, mint a Linux, amely épp most nő ki a "bottal-nem-piszkálom-meg-mert-az-egy-kezelhetetlen-szerver-operációs-rendszer-és-10-évig-kéne-tanulnom-hogy-hozzá-tudjak-szólni" státusból.

Úgyhogy, amondó vagyok, emiatt kár bosszankodni. A felhasználó legjobban teszi, ha ő is igyekszik képbe kerülni és képzi magát. Ahogy látom, kedves 1933, Ön néhány téren már előttünk jár, amit őszintén csodálok, le a kalappal!

(Ha még szerkesztőként dolgoznék a PCW-ben, és épp erre járnék, biztosan megkérdezném, hogy nem volna-e kedve cikket írni az Ubunturól. Felhasználói szemszögből ez kimondottan érdekes volna. De sajnos már nem vagyok szerkesztő.)

Posted

@1933

A FreeDOS nem azért van, hogy olyan nagyon menni lehessen vele manapság valamire.

Gyakorlatilag arra jó, hogy be lehessen bootolni vele, az se semmi ;) és ki lehessen egyáltalán próbálni a gépet.

Árérzékeny vásárlók OEM Windows nélkül szeretnek vásárolni, ezért adják ilyen ingyenes op. rendszerekkel a gépeket, egyes laptopokat. Utána meg többnyire raknak rá kalóz Windowst. Tisztelet a kivételnek. De ez már nem a bolt dolga.

Korábban valóban Linuxszal is árultak, de a kevésbé hozzáértőknek akadtak problémái, hogy miképpen dúrják le a Linuxot, főképpen ha előszeretettel az MBR-be volt telepítve a Grub.

Talán ezért kezd ilyen esetben és mostanában jobban terjedni a FreeDOS.

Hogy egy boltban mennyire értenek hozzá az eladók, az egy másik kérdés. Vagy egy 'szakbolt' mennyire szakbolt, és egy eladónak pontosan mihez kell értenie, hogy alaplapokat, procikat, stb. kiszolgáljon, a jó ég tudja.

Azért ha a statisztika nem csal, nemrég olvastam, hogy a Linux használat a hazai gépek között 1 % alatt van most is.

Posted

Horváth István neve valóban ott áll a 105 oldalon, a linuxos cikk végén. Eddig nekem sem tűnt fel.

Posted

Egy olyan operációs rendszert, ami bebootol és fut rajta egy egyszerû parancsértelmezõ, néhány óra alatt meg lehet írni. Azért a FreeDOS ennél komolyabb. ;)

Posted

Igen tisztelt kolégák (ha megengeditek, hogy így nevezzelek benneteket)!

Bizony, bizony én sokfelé jártam, meg elég sokáig elálltam, s jártomban-keltemben nem is olyan régen, külföldön és csodák-csodája kishazánkban is találtam olyan boltot (Kb. 2 buszmegállónyira a lakásomtól), ahol bizony a Linuxhoz is értettek, meg sok-sok ingyenes tanácsot is kaptam (lehet, hogy azért, mert az én koromban már velem udvariasak a fiatalok), s oda szívesen is járok, s hagyom ott a megtakarított "obulusaimat. Udvariasak (nemcsak hozzám), mindent tudnak arról, amit árulnak és még le is beszélik a vevõt, ha olyat akar venni egy készletbe, ami szép is, csicsás is, drága is, de nem oda való. Szem és fültanúja voltam!

Ami meg a Linux-ot illeti, van néhány hozzáértõ, programozó barátom is, akik megrögzött Debian hívõk és csak mellé van téve egy-egy Windows termék a kompatibilitás miatt, de napi munkájukhoz fõként a Linuxot használják. Mondanom sem kell, hogy ezek egyike sem játékra használja a számítógépet. Megjegyzem, hogy én sem, bár egy-két kártyajátékot szívesen használok, ha várni kell valakire és nem akarok a munkába temetkezni. No ezt befejezem, mert van a PC Worldneki Linuxos szekciója is.

Ami a PCWorldre vonatkozik, az sem ártana, ha egy a Horváth Istvánhoz hasonló, jó tollú szakember, aki ismeri a Linuxot, ügyesen bemutatná a Linux Gnomos disztribúcióját, párhuzamba állítva a Windows-szal, s meglepõdne a tisztelt olvasó, hogy Õ is tudja kezelni a Linuxot mert az talán még könnyebb, mint a Windowsot kezelni, soha sem fagyna le, stb., stb. Ez azért olyan, mert a rendszert maguknak és saját gusztusukra csinálták az alkotók, nem azért, hogy minél jobban kiürítsék a felhasználók zsebét!

Ha fórum, legyen az! Téma javaslat az újságba.

Miért nem lehet olyan OP rendszert csinálni, ahol rugalmasan lehet alkalmazói szoftvereket külön modulokban kapni és csak azért fizetni, amit az ember ténylegesen használ! Ha én nem akarok táblázatot kezelni, bemutatót készíteni, minek fizessek egy vagyont a teljes Office csomagért, aminek a tulajdonságait, csak kb. 15%-ban használom? Majd ha kell, bemegyek a boltba és megveszem. Most mi van? Nem veszem meg, hanem szabad szoftvert használok, vagy töröttet (nálam olyan nem mûködik, mindent megvettem, amíg még dolgoztam)! Most csak van Microsoft termék, de a linuxot használom. Sõt, a Windows-os CD szótáraimat is a Linux-ban használom Wine emulátorral, nem CD-rõl, hanem a merevlemezre másolva, mert az gyorsabb úgy. Ez kíváló a mûszaki fordításhoz (1970 óta fordítok angolt és spanyolt, oda-vissza, ingyen még németrõl és egyébrõl is).

No ha elgaloppíroztam magam, akkor szóljatok rám, befogom a billentyûmet és csak olvasom az észrevételeket a fórumon és az újságban. (Nem akarok saját blogot csinálni, mert az macerás és ki olvasná?).

Egyébként köszönöm az észrevételeket, a jó pap is holtig tanul!

Posted
(1933 @ 2010. december 10. 19:44) 428421[/snapback]

... soha sem fagyna le, stb., stb. Ez azért olyan, mert a rendszert maguknak és saját gusztusukra csinálták az alkotók, nem azért, hogy minél jobban kiürítsék a felhasználók zsebét!

Na, ezt itt és most hagyjuk abba, még mielőtt belekezdenénk. A tipikus, agyonszajkózott, faék egyszerűségű negatív Windows-sztereotípiák tiltva vannak a fórumon. (Ha eddig nem lett volna, mostantól azok.) Avagy nálam nem fagyott le a Windows hosszú évek óta és a Windowst sem azért csinálják, hogy minél jobban kiürítsék a felhasználók zsebét -- és ezt mindannyian jól tudjuk. Tiszteljük már egymást annyira, hogy nem hülyéskedünk ilyen kérdésekben. Köszönöm.

Ha én nem akarok táblázatot kezelni, bemutatót készíteni, minek fizessek egy vagyont a teljes Office csomagért, aminek a tulajdonságait, csak kb. 15%-ban használom?

Egyrészt nem fizetsz érte egy vagyont*. Másrészt az Office csomagok főbb alkotóelemei külön-külön is megvásárolhatók, egyben azonban sokkal kedvezőbb az áruk, ezért nyilván senki nem veszi meg őket külön-külön. Épp ezért a kiskerek nem rendelnek belőle, tehát nincsenek kint a "kirakatban", tehát nem tudsz róla, ami nem egyenlő azzal, hogy nincsenek! Ezt aláhúznám úgy 100-szor, mert máris a nem tudásból vonsz le konzekvenciát és rovod fel a Microsoftnak azt, amiért egyáltalán nem hibás.

Nem kell befogni a billentyűzetet, hanem úgy kellene népszerűsíteni az általad választott, szeretett és használt Linuxot, hogy nem valami más ellen, hanem a Linuxért magáért.

*Illetve sajnos igen, mert a 2010-es Otthoni valamiért nagyon drága lett, 3 gép ide vagy oda. Néhány évvel korábban az azonos tudású 2007-es otthoni változatot 20 ezer forintért is meg lehetett vásárolni.

Posted

Nem szánom flémnek, de legyünk már objektívek:

Akinek nem tetszik a Windows, és unja már a folyamatos Linux hekkelést (mint pl. én), annak ott az Mac OSX. A számítástechnikához csak alig értő szüleimet pl. nem kínoznám Linuxszal, még Ubuntuval sem, mert még mindig fényévekre van attól, hogy a "bárki által használható" pecsétet megkapja. A Windows 7 szerintem egy nagyon korrekt, használható, szimpatikus operációs rendszer, amihez van frissítés, és rendes hardvertámogatás is. Meg is vettem az asztali gépemre.

XP óta nem volt problémám a Windows fagyásával, ellenben Linuxnál folyamatosan belefutok olyan idegesítő baromságokba (még a Debiannál is egyszer-kétszer), hogy a kedvem is elmegy tőle. Pl. Ubuntu frissítés után nem megy az X (ami ugye a grafikus felület), a Gentoo gondol egyet és emerge update után lemaszkol mindent...

Meg ott az OpenOffice, mint ingyenes irodai program. Hát az egy hulladék. Amikor a fősulin vizsgáznom kellett belőle (ezáltal elég sok funkcióját kihasználtam), és folyamatosan futottam bele a bugokba, nem kicsit lettem ideges. Azóta MS Office-ot használok OSX-en is (mivel sok PPT-t kapok/küldök, meg csinálok, az iWorks nálam nem játszik).

Nálunk a cégnél a "rendszergazdák" (akik kizárólag Linuxos szervereket üzemeltetnek, és nem kicsit értenek hozzá) kivétel nélkül mind OSX-et használnak a céges gépükön (MacBook). Vajon miért?