Jump to content
GSForum - Segélyvonal

JOLICLOUD


KeLa

Recommended Posts

KeLa

A napokb megjelent Francia fejlesztésû Linux alapú (Debian, ha jól tudom) netbook operációs rendszer ami a felhõbe fut.

 

Most tesztelgetem és lehet benne ráció.

Oldala

 

Letölthetõ egy 16 Megás JolicloudInstaller.exe. ennek segítségével a jelenlegi windows mellé telepíthetõ és a Programok telepítése/eltávolítása menûben szépen el is távolítható!

 

Másik lehetõség a Jolicloud-1.0.iso letöltése. Ez lemezre írás után mint Live CD indítható. Telepíthetõ virtuális gépre. VirtualBox alatt néztem de elég lassú volt a gépemen ezért a Windows mellé beépülõ exe progit választottam.

 

Nekem az Intel D510MO MiniITX alaplapos gépen szépen fut.

 

Ami egy kicsit nem tetszik:

 

- Nem tudom a monitorom natív felbontását beállítani. Ez érthetõ egyébként mert az eepck nem igazán az 1920*1080-as felbontásról híresek.

- Másik dolog ami lehet linux ismeretem hiánya miatt nem oldódott meg. A szerverem megosztott könyvtárainak az elérése. Érdekes, Live CD alól látszottak, élesbe nem.

- Jelenleg a szkennerem és egyéb kütyüim nem használhatók alatta. Ez biztos változik és mivel Linuxról van szó végül is, jobb hozzáértéssel sokminden megoldható.

 

Kicsit szûkös még a programok lehetõsége, de figyelembe véve a NetBook kategóriát, (hisz arra szánták!) az alapok megvannak. Böngészõk, Gmail, GoogleDocs, Googlemaps, stb. AbiWord, Openoffice, pár játék, Gimp, stb (ettõl azért sokkal több!). Szóval minden ami alapból szükséges egy netezõs PC-n.

 

Ennek tükrébe nagyon kíváncsian várom a Google õsszel megjelenõ rendszerét. Bár annak a betáját nemsikerül kipróbálni mert nem tetszett neki a rendszer.

 

Én hosszútávon látok rációt a Cloud oprendszerekbe, szerintem az lessz a nem is túl távoli jövõ. Persze a Windows és társai sem fognak kihalni!

 

Az origó cikke: Cikk a Jolicloud oprendszerrõl.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...