Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Oldal kódolása

Recommended Posts

Posted

Valójában mitõl lesz jobb, ha átállítom az oldal kódolását? Szóval miért nem jó 1 fajta kódolás? Ha jól állítok be mindent, akkor bármilyen kdolásban jól jelenik meg a szöveg, ezért nem látom értelmét, fõleg, hogy semmi hátrány nincs egyikben sem (legalábbis én még nem találkoztam velük).

A másik, hogy van valakinek tippje, ezen oldalon most miért jelennek meg a karakterek? A lényeg bene az, a <meta> értéke UTF.8. Az oldal kódolását ha UTF-8-ra állítom, a karakterek nem jelennek meg jól. Viszont ha átalakítom a notepad++-ban ANSI kódolásúra, akkor jól jelennek meg.

Posted

BOM nélküli UTF-8-ra kell állítani, illetve konvertálni. Az oldalon nincs valami olyan funkció, ami latin2-re állítja a lapot?

Posted

Semmi, csak az van, amit látsz az eredeti kódban.

Most átraktam BOM nélkülre, de így sem jó.

Posted

Na megtaláltam, a ludas az volt, hogy az okhost.eu-nál regisztrált oldalak iso-x-2-est használnak. Eléggé érdekes, de Mindegy, amíg nincs jó tárhelyem, addig ahsználom azt- Utánna lehet visszamegyek, bár ki tudja, még mindig nem látom sok értelmét :D

• 1 year later...
Posted

Segítsetek!

Frissen szerzett ismereteim szerint ajánlott az UTF8 használata.

Az alábbi oldalon a webpagemaker által automatikusan generált 8859-1-t használtam eddig. Persze a hosszú ékezetek nem szabályosan jelentek meg.

Most átállítottam UTF 8-ra, és teljes a káosz. A hosszú ékezetek helyett kocka van, vagy valami más.

Próbáltam a böngészõn is állítani, de nem igazán lett jobb

Ha 8858-2-t állítok, akkor jók lesznek.

http://bugaszegito.hu/index.html 8859-2-vel

http://bugaszegito.hu/napijegyes.html UTF-8-al.

Mit nem tudok jól, vagy mit rontottam el? MI van akkor, ha a 8859-2-t használom?

Posted

A weboldalad, tehát a HTML FÁJL kódolása nem jó ahhoz, hogy UTF-8-at használj.

Amikor csinálod az oldalt, és lenyomod az Á gombot, akkor a program, amit használsz, belerak egy karakterkódot a HTML fájlba, ettől lesz ott Á betű. A programod eddig valószínűleg a nyugat-európai iso-8859-1-et használta (ha ezt ajánlotta a fejlécbe is), ennek a kódrendszernek megfelelőn került az "Á" betű a HTML állományba (160-as számú kód).

Az iso-8859-2 avagy a kelet-európai kódolás, ami a mi szempontunkból főleg abban különbözik az előzőtől, hogy helyesen jelennek meg benne a magyar ő, ű, Ő és Ű betűk.

Az UTF-8 VISZONT EGY TELJESEN MÁSIK KÓDOLÁS. Az alap, ékezet nélküli, angol ábécé betűit azért látod jól, mert ez az egyetlen dolog, amiben az iso-8859-n és az UTF-8 megegyeznek (meg persze az írásjelek stb.), de az ékezetes betűket teljesen másképp kódolja.

Azzal, hogy átállítod a

-ben a karakterkódolást utf-8-ra, azt mondod a böngészőnek, hogy "figyelj, böngésző, kezeld úgy ezt a HTML fájlt, hogy ebben minden karakter UTF-8-ban van kódolva."

Csakhogy ez nem igaz, mert iso-8859-1-ben vannak. Tehát a megy a böngésző, megtalálja az "Á" betűt iso-8859-es kódját, megnézi mi van azon a kódon az UTF-8 kódtáblában, és ott nem talál semmit, vagy egy nem megjeleníthető karaktert, ezért megjelenít helyette egy kockát.

A következő kérdés, hogy tényleg kell-e neked utf-8? Fogsz benne fejlett javascriptes dolgokat futtatni (az AJAX például UTF8-cal működik, persze bármikor lehet konvertálni)? Fogsz többnyelvű oldalakat készíteni? Fogsz adatbázisokat kezelni? Ezekre valószínűleg mind nem a válasz, ha nem volt gondod az iso-8859-1-gyel. Ha így van, akkor használd az iso-8859-2-t helyette. Ha bármelyik kérdésre igen a válasz, akkor szerezz egy olyan szövegszerkesztő programot (Notepad++, Notepad2), amivel át tudod kódolni a HTML fájljaidat UTF-8-ra, kódold át őket, és használd azt.

Posted
@kardosur: tudom, hogy kezdõként állsz a weblapkészítéshez, de ha idõd engedi, picit mélyedj el a HTML és a CSS világában, meglátod sokat fog segíteni, ha késõbb bele szeretnél nyúlni a forrásba. (Én is így kezdtem.) Miután a karakterkódolással végeztél, a css használatát kellene kipróbálnod, mert rengetegszer ismétlõdnek a stílusleírások, ezt érdemes lenne egységesíteni egyetlen css fájl használatával. (CTRL+U bármely komolyabb weboldalon, és máris tanulmányozhatod azon és a te oldalad közti különbségeket.) Sok sikert! Ha kérdésed lenne, szívesen segítek PÜ-ben is.
Posted

Köszönöm Balázs nagyjából megértettem.

Ahogy mondod, nincs szükségem ezekre a dolgokra egyenlõre.

Jó is volt ez eddig, csak ahogy kezdett jobban foglakoztatni a html, elõjönnek kérdédek.

Kicsit késõbb még lehet, hogy visszatérek a kódolásra.

dr. Dreaman: Azon vagyok. Megvettem a a nagykönyvet is. Mélyedek. :)

Kb 6 éve áltam neki weblapot készíteni nulla ismerettel. Egy két próbálkozás után a WebPageMakernél kötöttem ki.

Nem egy Dreamweawer, az biztos.

Szerintem a legegyszerûbb drag&drop program amatõknek, kevés idõvel, és kevés tudással rendelkezõknek, fõleg.

Ennek a tulajdonsága, hogy az elején, kötelezõen készít egy stílust a fontoknak, listáknak. És persze ezt minden oldalra elhelyezi.

Ezen kívül nem pöcsöl, nem használ fõcímet, alcímet, bekezdést, mindent div-be tesz.

Persze bele lehet szerkeszteni, de ezeket a kötelezõ elemeket nem lehet megváltoztatni.

Igazából ezért is kezdtem el beleásni magam a HTML-CSS rejtelmeibe. Nem igérem, hogy mostanában weblapot készítek teljesen csak notepad++ programmal, egyenlõre annak is örülök, hogy kicsit tudok rajt változtatni, és sejtem mi is történik valójában, ha nyomogatom a billentyût.

Köszönöm, ha kérdésem lenne, kereslek.

Néhány elrettentõ példa a mûveimbõl :(

http://www.gepesz77.atw.hu/

http://teatasak.hu/index.html nem végleges

http://www.jupiszi.hu/index.html

http://bugaszegito.hu/index.html

természetesen mindegyik társadalmi munkában készült.

Posted

A "Dr." jelzőt inkább hagyjuk.. Látom a többi oldalnál is karakterkódolási hibákkal küzdesz, de mostantól már ez sem akadály. :) Az sosem árt, ha ilyen módon áll hozzá az ember a dolgokhoz, ahogy te: átlátja honnan jött, mit ért eddig el, és még mit kellene elérnie. Sajnos inkább olyan emberekkel találkozom, akik fele annyit tudnak, mint te, és 5x nagyobb egóval osztják a tudásuk. Mondjuk nálam 10x tapasztaltabb kollégáknak..

No, nem ragozom tovább: sok sikert, és szívesen segítek! :)