Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Oldal kódolása


kléni

Recommended Posts

kléni

Valójában mitõl lesz jobb, ha átállítom az oldal kódolását? Szóval miért nem jó 1 fajta kódolás? Ha jól állítok be mindent, akkor bármilyen kdolásban jól jelenik meg a szöveg, ezért nem látom értelmét, fõleg, hogy semmi hátrány nincs egyikben sem (legalábbis én még nem találkoztam velük).

 

A másik, hogy van valakinek tippje, ezen oldalon most miért jelennek meg a karakterek? A lényeg bene az, a <meta> értéke UTF.8. Az oldal kódolását ha UTF-8-ra állítom, a karakterek nem jelennek meg jól. Viszont ha átalakítom a notepad++-ban ANSI kódolásúra, akkor jól jelennek meg.

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

BOM nélküli UTF-8-ra kell állítani, illetve konvertálni. Az oldalon nincs valami olyan funkció, ami latin2-re állítja a lapot?

Link to comment
Share on other sites

kléni

Semmi, csak az van, amit látsz az eredeti kódban.

Most átraktam BOM nélkülre, de így sem jó.

Link to comment
Share on other sites

kléni

Na megtaláltam, a ludas az volt, hogy az okhost.eu-nál regisztrált oldalak iso-x-2-est használnak. Eléggé érdekes, de Mindegy, amíg nincs jó tárhelyem, addig ahsználom azt- Utánna lehet visszamegyek, bár ki tudja, még mindig nem látom sok értelmét :D

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
kardosur

Segítsetek!

 

Frissen szerzett ismereteim szerint ajánlott az UTF8 használata.

Az alábbi oldalon a webpagemaker által automatikusan generált 8859-1-t használtam eddig. Persze a hosszú ékezetek nem szabályosan jelentek meg.

Most átállítottam UTF 8-ra, és teljes a káosz. A hosszú ékezetek helyett kocka van, vagy valami más.

Próbáltam a böngészõn is állítani, de nem igazán lett jobb

 

Ha 8858-2-t állítok, akkor jók lesznek.

 

http://bugaszegito.hu/index.html 8859-2-vel

 

http://bugaszegito.hu/napijegyes.html UTF-8-al.

 

Mit nem tudok jól, vagy mit rontottam el? MI van akkor, ha a 8859-2-t használom?

Link to comment
Share on other sites

payskin

A weboldalad, tehát a HTML FÁJL kódolása nem jó ahhoz, hogy UTF-8-at használj.

 

Amikor csinálod az oldalt, és lenyomod az Á gombot, akkor a program, amit használsz, belerak egy karakterkódot a HTML fájlba, ettől lesz ott Á betű. A programod eddig valószínűleg a nyugat-európai iso-8859-1-et használta (ha ezt ajánlotta a fejlécbe is), ennek a kódrendszernek megfelelőn került az "Á" betű a HTML állományba (160-as számú kód).

 

Az iso-8859-2 avagy a kelet-európai kódolás, ami a mi szempontunkból főleg abban különbözik az előzőtől, hogy helyesen jelennek meg benne a magyar ő, ű, Ő és Ű betűk.

 

Az UTF-8 VISZONT EGY TELJESEN MÁSIK KÓDOLÁS. Az alap, ékezet nélküli, angol ábécé betűit azért látod jól, mert ez az egyetlen dolog, amiben az iso-8859-n és az UTF-8 megegyeznek (meg persze az írásjelek stb.), de az ékezetes betűket teljesen másképp kódolja.

 

Azzal, hogy átállítod a

-ben a karakterkódolást utf-8-ra, azt mondod a böngészőnek, hogy "figyelj, böngésző, kezeld úgy ezt a HTML fájlt, hogy ebben minden karakter UTF-8-ban van kódolva."

 

Csakhogy ez nem igaz, mert iso-8859-1-ben vannak. Tehát a megy a böngésző, megtalálja az "Á" betűt iso-8859-es kódját, megnézi mi van azon a kódon az UTF-8 kódtáblában, és ott nem talál semmit, vagy egy nem megjeleníthető karaktert, ezért megjelenít helyette egy kockát.

 

A következő kérdés, hogy tényleg kell-e neked utf-8? Fogsz benne fejlett javascriptes dolgokat futtatni (az AJAX például UTF8-cal működik, persze bármikor lehet konvertálni)? Fogsz többnyelvű oldalakat készíteni? Fogsz adatbázisokat kezelni? Ezekre valószínűleg mind nem a válasz, ha nem volt gondod az iso-8859-1-gyel. Ha így van, akkor használd az iso-8859-2-t helyette. Ha bármelyik kérdésre igen a válasz, akkor szerezz egy olyan szövegszerkesztő programot (Notepad++, Notepad2), amivel át tudod kódolni a HTML fájljaidat UTF-8-ra, kódold át őket, és használd azt.

Link to comment
Share on other sites

Dreaman
@kardosur: tudom, hogy kezdõként állsz a weblapkészítéshez, de ha idõd engedi, picit mélyedj el a HTML és a CSS világában, meglátod sokat fog segíteni, ha késõbb bele szeretnél nyúlni a forrásba. (Én is így kezdtem.) Miután a karakterkódolással végeztél, a css használatát kellene kipróbálnod, mert rengetegszer ismétlõdnek a stílusleírások, ezt érdemes lenne egységesíteni egyetlen css fájl használatával. (CTRL+U bármely komolyabb weboldalon, és máris tanulmányozhatod azon és a te oldalad közti különbségeket.) Sok sikert! Ha kérdésed lenne, szívesen segítek PÜ-ben is.
Link to comment
Share on other sites

kardosur

Köszönöm Balázs nagyjából megértettem.

Ahogy mondod, nincs szükségem ezekre a dolgokra egyenlõre.

Jó is volt ez eddig, csak ahogy kezdett jobban foglakoztatni a html, elõjönnek kérdédek.

Kicsit késõbb még lehet, hogy visszatérek a kódolásra.

 

dr. Dreaman: Azon vagyok. Megvettem a a nagykönyvet is. Mélyedek. :)

Kb 6 éve áltam neki weblapot készíteni nulla ismerettel. Egy két próbálkozás után a WebPageMakernél kötöttem ki.

Nem egy Dreamweawer, az biztos.

Szerintem a legegyszerûbb drag&drop program amatõknek, kevés idõvel, és kevés tudással rendelkezõknek, fõleg.

Ennek a tulajdonsága, hogy az elején, kötelezõen készít egy stílust a fontoknak, listáknak. És persze ezt minden oldalra elhelyezi.

Ezen kívül nem pöcsöl, nem használ fõcímet, alcímet, bekezdést, mindent div-be tesz.

Persze bele lehet szerkeszteni, de ezeket a kötelezõ elemeket nem lehet megváltoztatni.

Igazából ezért is kezdtem el beleásni magam a HTML-CSS rejtelmeibe. Nem igérem, hogy mostanában weblapot készítek teljesen csak notepad++ programmal, egyenlõre annak is örülök, hogy kicsit tudok rajt változtatni, és sejtem mi is történik valójában, ha nyomogatom a billentyût.

 

Köszönöm, ha kérdésem lenne, kereslek.

 

Néhány elrettentõ példa a mûveimbõl :(

 

http://www.gepesz77.atw.hu/

http://teatasak.hu/index.html nem végleges

http://www.jupiszi.hu/index.html

http://bugaszegito.hu/index.html

 

természetesen mindegyik társadalmi munkában készült.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Dreaman

A "Dr." jelzőt inkább hagyjuk.. Látom a többi oldalnál is karakterkódolási hibákkal küzdesz, de mostantól már ez sem akadály. :) Az sosem árt, ha ilyen módon áll hozzá az ember a dolgokhoz, ahogy te: átlátja honnan jött, mit ért eddig el, és még mit kellene elérnie. Sajnos inkább olyan emberekkel találkozom, akik fele annyit tudnak, mint te, és 5x nagyobb egóval osztják a tudásuk. Mondjuk nálam 10x tapasztaltabb kollégáknak..

No, nem ragozom tovább: sok sikert, és szívesen segítek! :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...