Jump to content
GSForum - Segélyvonal

XAMPP


PalGer

Recommended Posts

PalGer

Sziasztok!

Bata László írása nyomán, szeretnék egy webszervert és FTP szervert üzemeltetni otthon.

1. Anyósomékkal, és másokkal szeretnék nagyobb fájlokat cserélni interneten keresztül (FTP)...

2. Feleségemnek szeretnék internetes rádióadást csinálni. (Alkérdés: meg lehet-e oldani, hogy amit a mikrofonba mondok az is hallható legyen az adásban?)

3. Meg szeretném tanulni magamtól (rengeteg anyagom van hozzá) a PHP nyelvet. Ehhez PHP futtató környezetre van szükségem (PHP,phpmyadmin stb.).

A kérdés: 1 db. számítógépen megoldható-e hogy feltelepítem az XAMPP-t és amikor elindítom a szerver programokat akkor azokon keresztül megoldom a fenti problémákat, ha leállítom normál XP-ként mûködik tovább (gép: 3GHz egy magos Intel proci, 3 GB RAM, rengeteg hely a vinyókon, XP-SP3), vagy mindenképp az XAMPP-t egy másik gépre kell tennem (jelenleg csak egy Pentium 3-as plusz gépem van 512 RAM-mal és kb. 1,2 GHz-es procival), és ezentúl azon keresztül csinálni mindent?

Válaszotokra várva, köszönettel:

Palócz Gergely

Link to comment
Share on other sites

payskin

1. Ehhez nem kell XAMPP, elég egy FTP Server, mint például a FileZilla és még sokan mások. Vagy akár a HFS, ha nem ragaszkodsz az FTP-hez.

 

2. Definiáljuk az internetes rádióadás fogalmát.

 

3. Feltelepítheted a XAMPP-ot simán a gépedre, ez nem változtatja meg a géped. Konkrétan nem ismerem, de ha beállítható benne, hogy az Apache és a MySQL ne fusson, akkor gyakorlatilag nem lesz (látható) különbség a mostani és az akkori állapot között.

 

Kicsit tekerj lejjebb a fórumban, van ám WEBSAROK főkategóriánk rengeteg okossággal! ;)

Link to comment
Share on other sites

PalGer

Köszönöm szépen, hogy válaszoltál. Minden hónapban megveszem a PCWorld-öt és szeretem az írásaidat. Visszatérve az eredeti témára... Az XAMPP tartalmazza a FileZillát, és ha ezt telepíteném akkor esetleg a többi dolgot is egycsapásra meg tudnám oldani...? 2. internetes rádióadás alatt azt értem (szintén Bata László egy régebbi írása) hogy itthon beteszek egy számot (mondjuk a a Média Playerbe) és azt a feleségem a munkahelyén (bizonyos IP cím stb. megadása után) hallgatni tudja (streaming). Ha jól emlékszem (nem biztos) ehhez kell egy webszerver, ami szintén van az XAMPP-ben. Valamint PHP szerver oldali futtató környezet is van benne a PHP programmozáshoz. Szóval sok legyet szeretnék ütni egy csapásra. Ha úgy gondolod hogy másképp oldjam meg a problémáimat azt is szívesen veszem, ha leírod hogy hogyan...

Az internetes résznél nem találtam webszerveres témát... elnézést ha rossz helyen indítottam el a beszélgetést!

Köszönettel:

Palócz Gergely :Sír:

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Szerintem a zene streamelését a VLC-vel fogod a legkönnyebben megoldani, a többi feladatra pedig tényleg jó lesz a XAMPP.

 

Az XAMPP-ot nem kell telepíteni, nem mocskolja feleslegesen a rendszert, csak akkor, ha akarod. :)

Link to comment
Share on other sites

PalGer

Ezek szerint az XAMPP-nek van portable verziója. Köszi, meg fogom keresni. A VLC-hez pedig ezek szerint nem kell webszerver. Akkor már csak az a kérdés, ha szabad feltenni, hogy a PHP-hez kell-e az XAMPP-s PHP futtató környezet (ha valaki ért hozzá, megköszönném ha leírná hogy hogyan kellene használni, pl.: PHP futtatása szerverhez kapcsolódó modulként stb.) vagy van valamilyen olyan program amiben megírom és lefordítás után a szerverek tudják használni. Ha van ilyen akkor elég nekem a FileZilla és a VLC, plusz ez a progi. Kicsit rátok másztam de azért remélem lesz majd olyan olvasótok aki szintén hasonló dolgokkal szeretne foglalkozni.

Köszönettel:

Palócz Gergely :pislog:

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

XAMPP mindent tartalmaz, ami kellhet neked. PHP, Apache, MySQL, valami FTP is van benne. Ha fut az Apache, akkor fut a PHP értelmezõ is.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
klenium

Miért tart 1 másodpercig csatlakoznia az adatbázishoz a php-nak xampp-n? Régen használtam már, de emlékezetem szerint régebben nem tartott ennyi ideig csatlakoznia. Bár túlélhető, mégis zavaró.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Rick13

Sziasztok. Jó régről kukáztam ki ezt a témát ahogy látom, de azt hiszem ez a megfelelő hely a kérdésemnek.

Van egy XAMPP a gépemen.Működik ahogy kell. Belső hálózaton el is érhtő, de ugye az internet felől nem. Ebben kérném a segítségeteket, hogy mit és hol kellene beállítani, hogy netről is elérhető legyen a weblap amit éppen csinálgatok?

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Ha router mögött vagy, akkor használj port forwardingot. Nyisd meg a 80-as portot a géped felé. Ezen kívül csináljál egy ingyenes, dinamikus domain nevet, amit ráirányítasz a külső, netes IP címedre, illetve hozzárendeled azt a routeren is. Ha ezután se menne, akkor nézd át a tűzfalat, mert megfogja a 80-as portot.

Link to comment
Share on other sites

Rick13

A port forwarding megvolt, megnyitottam a portot. El is érem külső netről többé kevésbé, viszont az utáni részt nem értem :D

Link to comment
Share on other sites

payskin

Az arra vonatkozott, hogy ha nemcsak IP-címen keresztül, hanem valami www.beszedes.hu címen is szeretnéd "láttatni" a szervert, akkor mit csinálj. De ha elég az IP-cím (ahogy az esetek 99%-ban), akkor nem kell. Annyi praktikus dolog van benne, hogy ha változó IP-jű internetkapcsolatod van, akkor ugye a külső kapcsolódó félnek mindig tudnia kell, mi az új IP, míg a beszédes cím mindig azonos.

Link to comment
Share on other sites

Rick13

Dinamikus ip-m van, de szerintem nem mókolok tovább vele. Nekem is elég így. Csak néha akarom használni webszervernek a gépem, hogy megmutassak egy-két dolgot másnak. Amúgy ilyen ingyen domain pl dyndns.com? (ezt dobta a gugli)

Link to comment
Share on other sites

payskin

Igen, az. :igen:

Link to comment
Share on other sites

Rick13

Köszi az infót! :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...