Csaba_# 0 Share Posted March 24, 2010 A Slitaz Linux személyében találtam meg azt a Linux disztribúciót, ami elvileg elfér egy 30 Mb-os tárhelyen. Az a gondom, hogy ez egy Live CD, de én egy 30 Mb-os IDE csatolású flash meghajtóra szeretném rátelepíteni. Hogyan tudnám átrakni az ISO-t a kis meghajtómra, hogy az még botol-ható is legyen? Az ok: van egy Wyse Winterm 3455XL terminálom, és csak ez a pici 30 mb-os IDE flash meghajtó áll rendelkezésemre. Mielõtt egyéb Live CD-t kiáltanátok, ennek a terminálnak a háza olyan pici hogy nem férne el benne egy optikai meghajtó. Az alaplap pedig nem támogat USB kulcsos boot-olást. (fõleg mióta kénytelen voltam visszarakni az eredeti VIA EPIA BIOS-t -->Itt a teljes történet, ha valakit esetleg érdekelne.) Maga a szóban Live CD egyébként fut a terminálomon, a hálóhártyát is felismeri és tudok net-ezni. Persze nem ragaszkodom a Slitaz Linux-hoz. Ha valaki tud más disztribúciót ami megelégszik 30 Mb tárhellyel az ne tartsa magában. Elõre is köszönöm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Csaba_# 0 Author Share Posted March 27, 2010 Mivel nem találtam a Slitaz linux telepítésérõl (egy kezdõ Linux-os számára is emészthetõ) leírást. Ezért az újabb keresgélésbe bonyolódtam, és a Tiny Core Linux-nál kötöttem ki, mert mindössze 10 Mb-ot foglal, és szintén grafikus felületû. Valamint áttekinthetõbb leírása is van: Link. Elvileg mindet a leírás szerint csináltam, boot-olás alatt mégis a következõ hibaüzenet fogad: booting 'tinycore" kernel /boot/bzimage quiet error 15: File not found Press any key to contiune... Elsõnek azt hittem a közepes angol tudásom miatt értettem félre valamit, de magyar leírástól sem lettem okosabb. Mit ronthattam el? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Csaba_# 0 Author Share Posted March 28, 2010 A megoldás: Az /mnt/<flash drive neve>/boot/grub/menu.lst szerkesztésénél a kernel /boot/bzImage quiet bejegyzésnél kis betûvel írtam a szót. Nem bzimage hanem bzImage. Érdekes állatfaj ez a Linux, kis és nagy betû különbözik, és máris hal meg.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pjotr 9 Share Posted March 28, 2010 Igazából az a helyes, ha a kis- és nagybetûk meg vannak különböztetve (tehát a linux/unix rendszerek precízebbek). Ehhez hasonló most, hogy rápillantottam a freenas disztribúcióra, tetszik, bár pl. a Samba megoldás nem mûködött így hirtelen, de valószínûleg még be kellett volna állítanom valamit. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Garono 14 Share Posted March 28, 2010 Ha már a kis-nagy betûknél tartunk: a kis B a bit, a nagy B a byte rövidítése. Nem mindegy, hogy 30 MB-os, vagy 30 Mb-es ez a bizonyos linux. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Csaba_# 0 Author Share Posted March 28, 2010 Igen, ezt én is gyakran kétféleképpen is írom (sajnos még mindig). De ha lemezterületrõl beszélgetünk, akkor a szövegkörnyezet úgyis egyértelmûvé teszi. Vissza témához: így merevlemezre rakva 28 MB-ot foglal, pedig csak egy Midnight Commander-t raktam fel (hogy ne kapjak idegbajt ha fájlmûveleteket csinálok) ami elvileg 2 MB. Tömörítve volt ez elég szépen, szóval a Slitaz Linux-al inkább meg se próbálkozok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hatsoszikviz 0 Share Posted March 31, 2010 title TinyCorE kernel (hd1,1)/bzImage tinycore vga=788 root=sdc3 initrd (hd1,1)/tinycore.gz a saját grub menü tinycore bejegyzése: a vga=788 nélkül és a többi boot opció hiányában --> kernel panik. A kernelben kezeli az ethernetet letölthetõ a böngészõ ,én más rpm forrásból hozzáraktam a fájlkezelõt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KGigi 21 Share Posted April 2, 2010 @Csaba_# Neked ugyan már sok, de hasonlóan kicsi a Damn Small Linux. 50 megába fér bele. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Laczy75 0 Share Posted November 22, 2013 Üdv! A következő segítséget szeretném kérni, mivel nem igazán találtam a googleban egyértelmű megfelelő választ. Barátomnak van egy régi Fujitsu laptopja, 756 MB RAM-al, Celeron 1,8 GHz CPU-val így az XP SP3 után elég nyögve nyelősen megy. Anyukájának szeretné a gépet Internetezés (ami elvileg T-mobil-os mobil internettel ) és Skype használatára illetve nagyritkán szöveg és vagy táblázat szerkesztésre. Ehhez kellene egy magyarúl beszélő minimális és könnyen kezelhető Linux. Nekem a HP Elitbook-on van gyárilag feltelepítve ami ben a Skype is van, de azt nem tudom leszedni. Mit javasoltok? Segítséget előre is köszönöm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Videl 0 Share Posted November 22, 2013 Egy xfce/lxde asztali környezetnek szerintem bőven elég a 756 mb ram. Manjaro, Linux Mint xfce, Lubuntu valamelyike a javaslatom így elsőre. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts