Csaba_# Posted March 24, 2010 Posted March 24, 2010 A Slitaz Linux személyében találtam meg azt a Linux disztribúciót, ami elvileg elfér egy 30 Mb-os tárhelyen. Az a gondom, hogy ez egy Live CD, de én egy 30 Mb-os IDE csatolású flash meghajtóra szeretném rátelepíteni. Hogyan tudnám átrakni az ISO-t a kis meghajtómra, hogy az még botol-ható is legyen? Az ok: van egy Wyse Winterm 3455XL terminálom, és csak ez a pici 30 mb-os IDE flash meghajtó áll rendelkezésemre. Mielõtt egyéb Live CD-t kiáltanátok, ennek a terminálnak a háza olyan pici hogy nem férne el benne egy optikai meghajtó. Az alaplap pedig nem támogat USB kulcsos boot-olást. (fõleg mióta kénytelen voltam visszarakni az eredeti VIA EPIA BIOS-t -->Itt a teljes történet, ha valakit esetleg érdekelne.) Maga a szóban Live CD egyébként fut a terminálomon, a hálóhártyát is felismeri és tudok net-ezni. Persze nem ragaszkodom a Slitaz Linux-hoz. Ha valaki tud más disztribúciót ami megelégszik 30 Mb tárhellyel az ne tartsa magában. Elõre is köszönöm.
Csaba_# Posted March 27, 2010 Author Posted March 27, 2010 Mivel nem találtam a Slitaz linux telepítésérõl (egy kezdõ Linux-os számára is emészthetõ) leírást. Ezért az újabb keresgélésbe bonyolódtam, és a Tiny Core Linux-nál kötöttem ki, mert mindössze 10 Mb-ot foglal, és szintén grafikus felületû. Valamint áttekinthetõbb leírása is van: Link. Elvileg mindet a leírás szerint csináltam, boot-olás alatt mégis a következõ hibaüzenet fogad: booting 'tinycore" kernel /boot/bzimage quiet error 15: File not found Press any key to contiune... Elsõnek azt hittem a közepes angol tudásom miatt értettem félre valamit, de magyar leírástól sem lettem okosabb. Mit ronthattam el?
Csaba_# Posted March 28, 2010 Author Posted March 28, 2010 A megoldás: Az /mnt/<flash drive neve>/boot/grub/menu.lst szerkesztésénél a kernel /boot/bzImage quiet bejegyzésnél kis betûvel írtam a szót. Nem bzimage hanem bzImage. Érdekes állatfaj ez a Linux, kis és nagy betû különbözik, és máris hal meg..
Pjotr Posted March 28, 2010 Posted March 28, 2010 Igazából az a helyes, ha a kis- és nagybetûk meg vannak különböztetve (tehát a linux/unix rendszerek precízebbek). Ehhez hasonló most, hogy rápillantottam a freenas disztribúcióra, tetszik, bár pl. a Samba megoldás nem mûködött így hirtelen, de valószínûleg még be kellett volna állítanom valamit.
Garono Posted March 28, 2010 Posted March 28, 2010 Ha már a kis-nagy betûknél tartunk: a kis B a bit, a nagy B a byte rövidítése. Nem mindegy, hogy 30 MB-os, vagy 30 Mb-es ez a bizonyos linux.
Csaba_# Posted March 28, 2010 Author Posted March 28, 2010 Igen, ezt én is gyakran kétféleképpen is írom (sajnos még mindig). De ha lemezterületrõl beszélgetünk, akkor a szövegkörnyezet úgyis egyértelmûvé teszi. Vissza témához: így merevlemezre rakva 28 MB-ot foglal, pedig csak egy Midnight Commander-t raktam fel (hogy ne kapjak idegbajt ha fájlmûveleteket csinálok) ami elvileg 2 MB. Tömörítve volt ez elég szépen, szóval a Slitaz Linux-al inkább meg se próbálkozok.
hatsoszikviz Posted March 31, 2010 Posted March 31, 2010 title TinyCorE kernel (hd1,1)/bzImage tinycore vga=788 root=sdc3 initrd (hd1,1)/tinycore.gz a saját grub menü tinycore bejegyzése: a vga=788 nélkül és a többi boot opció hiányában --> kernel panik. A kernelben kezeli az ethernetet letölthetõ a böngészõ ,én más rpm forrásból hozzáraktam a fájlkezelõt.
KGigi Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 @Csaba_# Neked ugyan már sok, de hasonlóan kicsi a Damn Small Linux. 50 megába fér bele.
Laczy75 Posted November 22, 2013 Posted November 22, 2013 Üdv! A következő segítséget szeretném kérni, mivel nem igazán találtam a googleban egyértelmű megfelelő választ. Barátomnak van egy régi Fujitsu laptopja, 756 MB RAM-al, Celeron 1,8 GHz CPU-val így az XP SP3 után elég nyögve nyelősen megy. Anyukájának szeretné a gépet Internetezés (ami elvileg T-mobil-os mobil internettel ) és Skype használatára illetve nagyritkán szöveg és vagy táblázat szerkesztésre. Ehhez kellene egy magyarúl beszélő minimális és könnyen kezelhető Linux. Nekem a HP Elitbook-on van gyárilag feltelepítve ami ben a Skype is van, de azt nem tudom leszedni. Mit javasoltok? Segítséget előre is köszönöm.
Videl Posted November 22, 2013 Posted November 22, 2013 Egy xfce/lxde asztali környezetnek szerintem bőven elég a 756 mb ram. Manjaro, Linux Mint xfce, Lubuntu valamelyike a javaslatom így elsőre.
Recommended Posts