1933 Posted January 20, 2010 Posted January 20, 2010 Igen tisztelt Uraim! Eddig nem találtam senkit, aki hasznos tanácsot tudott volna adni. Van két egyforma gépem, csak a processzor más. Alaplap: P5HX-B, verzió 1.3, Award Bios v4.51 PG. Processzorok: Pentium 1. 133 MHz és Pentium 1. 166 MHz. Mini torony AT Ház és táp ugyanolyan. Mindkettőben LG 52x CD olvasó van, Primary Slave-ként. Az egyiken Dos /.22 és Win 3.1 fut (133 MHz, 64 MB RAM, 2 GB Seagate HDD), a másikon Win 98SE fut (166 MHz, 49 MB RAM, 5 GB Seagate HDD, 3COM LAN PCI kártya, USB PCI kártya). Mindkét gép BIOS beállításai azonosak. Hol lehet a differencia? Jelenségek: - Egyik sem olvassa a másik floppy-ját (ez lehet érthető is). - A 166-os gép csak a Win 98 CD telepítő lemezről hajlandó bootolni, más lemezről nem. - A 133-os gép bármilyen bootolható CD, vagy egyéb lemezről elindul. - A 166-os gép egy 7 GB-os Seagate HDD-t nem ismer fel, pedig van rajta rendszer és a Win98-as bootlemez sem ismeri fel (fdisk sem, mert azt írja ki, hogy nem olvasható, illetve nem DOS rendszerű). A BIOS-ban a HDD felismerés megtörténik, de beállítás után nem lehet róla bootolni, bár kiírja, hogy LBA Mode 4 7 GB HDD a Primary Master. Az fdisk /mbr sem segít. Mintha az 5GB-os HDD pontos típusszáma be lenne égetve a BIOS-ba, mert az első kijelzéskor az az % GB-os HDD típusát írja ki (nem a második fázisban, amikor táblázatos formában jelennek meg a meghajtók. A Slax Live CD-t nem ismeri fel és el sem indul, csak a HDD-ről, ha benn van (Rack-ban), de ha nincs benne HDD, akkor kiírja, hogy nincs bootolható eszköz, cseréljem és nyomjak le egy billentyűt. Pedig a boot sorrend: CD-C-A. A 7 GB-os HDD első partició 2 GB, a többi akár 5GB, akár 2+2+1 GB. A particionálást alkalmanként Win 98 bootlemezzel, Win 98-cal, illetve Gparted-del csináltam, mindig FAT 32-re formattálva. - A 133-as gép azonnal reagál a 7 GB-os HDD-re, felismeri, Win 98 feltelepül és utána az UBUNTU 8.04.3 is Wubi-val elkezd feltelepülni, de a kevés RAM miatt e telepítés leáll. Ezen a gépen a Slax is elindul CD-ről, de csak parancs soros formában. Türelmem van, sok mindent kipróbáltam, hátha valakinek van jobb ötlete. Sok olyan kedvenc programom van, amik ezeken futnának és a három gép egymás mellett van, mert néha mind be van kapcsolva egyidejűleg célszerű okokból. A negyedik gép a másik szobában van, annak már nem volt itt elég hely, kellet a rövidhullámú és URH adó-vevőnek. Ja! És ha valakinek van 72 pin DRAM SIMM-je, 2x32, vagy 2x64 MB-os, az nagyon kéne. Üdvözlettel: 1933
arpsoft Posted January 20, 2010 Posted January 20, 2010 A problémák forrása nagy valószínûséggel a hardver korában keresendõ. Az, hogy csak az egyik optikai olvasó ismeri fel a Slax Live korongot kifejezetten arra utal, hogy az egyik olvasó döglõdik. Érdemes lenne kicserélni a két gépben az olvasókat - egymás között -, majd megnézni, változott-e a helyzet. Az, hogy egy merevlemez nem indul el egy mobil rack-ben, szintén nem újdonság ebben a korban. A mobil rack a világ egyik leg hardvergyilkosabb berendezése, a tápok után. Szóval érdemes lenne cserélgetni az alkatrészeket, megpróbálni rack helyett fixen bekötni, stb.
Bazsababa Posted December 25, 2010 Posted December 25, 2010 SZiasztok! nem tudtam eldönteni, hogy a problémámat, hogy melyik témához írjam, és remélem nem törlitek ki. A problémám az, hogy van egy új merevlemezem ami 500Gb és az eredeti is benne van a gépben , ami 80gb.A gép felismerte a meghajtót formázva is lett, és eddig úgy véltem,hogy normálsian is működik, ám mikor a netem vissza jött a letöltött fájlokat nem akarja kibontani mert CRC hibásnak véli az egészet,leszedtem a még 1 szer azt a bizonyos fájl az C(80GB) os meghajtóra ott viszont tökéeletesen ) ki lehet bontani. MIért lehet ez a hiba? és MIt lehet ez ellen tenni? Illetve még egy kérdésem lenne, ami lhet ,hogy hülye kérdés, de mivel nem értek hozzá felteszem az új merevlemezre is kell rakni op rendszert? Sziasztok! Nem tudtam eldönteni, hogy a problémámat melyik témához írjam, és remélem nem törlitek ki. A problémám az, hogy van egy új merevlemezem, ami 500 GB és az eredeti is benne van a gépben, ami 80 GB. A gép felismerte a meghajtót, formázva is lett, és eddig úgy véltem, hogy normálisan is működik, ám mikor a netem visszajött, a letöltött fájlokat nem akarja kibontani, mert CRC hibásnak véli az egészet. Leszedtem még egyszer azt a bizonyos fájl a C (80GB-os) meghajtóra, ott viszont tökéletesen ki lehet bontani. Miért lehet ez a hiba? És mit lehet ez ellen tenni? Illetve még egy kérdésem lenne, ami lehet, hogy hülye kérdés, de mivel nem értek hozzá felteszem. Az új merevlemezre is kell rakni oprendszert? Kérlek, írj rendezetten! <KGigi>
KGigi Posted December 26, 2010 Posted December 26, 2010 Hmm, nem értem a logikádat, ami alapján ezt ide írtad. Ez reprodukálható jelenség? Azaz minden letöltésnél így van, vagy csak ennél az egynél? Ha utóbbi, akkor ez semmit nem jelent. Egy gépre elég egy operációs rendszer, az kezel minden lemezt.
Temporary Posted December 26, 2010 Posted December 26, 2010 A HD Sentinel-el meg kellene nézni azt a merevlemezt, hátha már van rajta valami hiba.
Bazsababa Posted December 26, 2010 Posted December 26, 2010 (edited) Minden letöltésnél ezt a hibajelenséget írja ki nekem. Megnézem a Sentinellel, és le írom, hogy mit mutatott ki. Eddig is köszönöm a segítségeteket! _________________________________________________ Megnéztem és azt írja, hogy : A merevlemez állapota hibátlan. Nem található hibás vagy gyenge szektor, nincsenek felpörgési és adatátviteli hibák sem. Nincs szükség beavatkozásra. Edited December 26, 2010 by Bazsababa
Bazsababa Posted December 26, 2010 Posted December 26, 2010 (edited) A WinRar diagnosztikai üzenetek panelt dobja ki és ebben írja azt, hogy a tömörített adat CRC hibás és azt, hogy a kötet hibás. Észrevettem azt, bár nem biztos, hogy túl sok köze lenne hozzá, hogy az alap C meghajtóm IDE/ATA, a D meg SATA II... Edited December 26, 2010 by KGigi
arpsoft Posted December 27, 2010 Posted December 27, 2010 Nem lehet, hogy a 80GB-s lemezed NTFS-re, az 500-as meg FAT32-re van formázva és egy 4GB-nál nagyobb fájlt töltesz le?
Bazsababa Posted December 28, 2010 Posted December 28, 2010 mindegyik Ntfs-re van formázva. a hiba már megvan valószínûleg, mert ez egyik jó barátomtól vettem meg és neki neki sem volt jó, de az üzletben azt mondták, hogy az õ alaplapja rossz....(Y) garanciális és ki lesz cserélve.
Recommended Posts