[OP]Destroy-man Posted January 1, 2010 Posted January 1, 2010 Fonera 2.0N Technikai okok miatt kénytelen voltam lecserélni a korábbi routeremet (döglődött). A választás erre a routerre esett, ennek több oka is van. Az egyik az alcímben is olvasható: közösségi router. Először nézzük a külcsínt: Az előlapon találhatók a szokásos visszajelző ledek (WAN, LAN, WiFi, USB), illetve egy darab USB 2.0-ás csatlakozó is helyett kapott rajta. Esztétikalig szerintem nem a legjobb választás, elég rondán néz ki, hogy az előlapból áll ki az USB-s kábel. A hátlapon 1 WAN, 4 LAN csatlakozót, ezenkívűl egy reset gombot és egy WiFi ki-/bekapcsolót találunk, illetve a 2 darab, nem leszerelhető 3 dB-es antánna is ide van felrögzítve. Az antennák elég vaskos burkolatban kaptak helyet, más routernél még nem láttam ilyen megoldású antennát. A teteje nagyon szép fényes burkolatot kapott, ide cimkézték fel a router márkáját, zöld betükkel. A dobozban találhatunk még egy rövid UTP kábelt, egy pehelykönnyű tápegységet, és gyors telepítési leírást, amiből megtudhatjuk a router elérési címét is (http://fonera), illetve, ha wifin keresztül csatlakoznánk rá elösször, akkor kiderül, hogy hol találjuk a WPA kulcsunkat hozzá. Kb. ennyi van rajt a papíron 4 nyelven. Kézikönyvet nem kapunk hozzá, helyette a gyártó honlapján egy wikis rendszerü, szépen illusztrált leírást kapunk a router minden egyes beállításairol. Technikai adatok: A belsejében egy 300MHz-es proci ketyeg, 64 MB RAM, és 8MB ROM társaságában. Gyárilag a saját, LuCi névre keresztelt oprendszer fut a routeren, de ez lecserélhető bármelyik openWRT alapú rendszerre, ami elfér 8 MB-on. A LAN és a WAN 100 Mbites, a WiFi pedig 300MBites sebességre képes. Mitől közösségi ez a router? Ez a router 2 SSID-vel rendelkezik, az egyik publikus, míg a másik egy elég jó tűzfallal védett hálozattal. A publikus hálozatot bárki használhatja, de ingyen csak az, aki rendelkezik fonera routerrel, és be van kapcsolva nála is a publikus SSID, vagy statisztikailag sokat van bekapcsolva ez a hálozat. Ezeket az adatokat naplózzák a gyártó cégnél (a router elküldi, hogy online módban van-e, és ezt jelzi is egy térképen, így előre tudunk keresni hotspotokat magunknak). Ha nem rendelkezünk fonera routerrel, akkor viszont fizetnünk kell a használatért, amit vagy SMS-ben, vagy banki átutalással (paypal) tudunk megtenni. Ha összegyült annyi pénz a számládon internethasználatért, amennyibe a routered került, akkor visszaküldik a router árát neked! Szóval ingyen kaptál egy jó router! Kezelő felület: A felső sorban találhatók a különböző le- és feltöltő alkalmazások, amikkel fájlokat tudunk másolni kedvenc képtárunkba, de akár torrentezhetünk is rajta. Alapbol a Transmissions nevű torrent kliens fut a gépen. A feltöltő alkalmazásokhoz egy pendrivera van szükség, amire már előre felmásoltuk a fájlokat a megfelelő helyre (pl. picasa mappába, ha a picassára szeretnénk felmásolni a képeinket), és a router magátol elkezdi szépen másolni a fájlokat. A router csakis az újonnan csatlakoztatott eszközöket ellenőrzi, egy időközben pendrivera másolt fájlt már nem fogja felrakni. Alatta balra találhatok a legalapabb információk a routerünkről (IP cím, WiFi beállítások). Mellete jobbra találhatjuk a beállításokat, illetve a telepített programokat. Amint az a képen is látszik, a router támogatja a mobil internetes stickeket is, ugyhogy azt is meg tudjuk osztani családtagjainkkal, barátainkkal. Az alkalmazások menüpontban tudjuk telepíteni, törölni a számunkra szükséges programokat. Alapbol nyomtató, webkamera és zenekezelést ajánl fel a router, de ez természetessen bővíthető. A beállítások menüpontban találhatjuk a már megszokott a router-beállításokat: Első tapasztalatok: Sajnos a nyomtatót nem sikerült életre keltenem rajta, de ez nem a router, hanem a nyomtatóm számlájára írható, ugyanis a router szépen felismert a nyomtatót, ki is írta, a típusát. Átálítottam a nyomtató driverét is, hogy hol találja a nyomtatót, ahol meg is találta a nyomtatót, de a kommunikációval sajnos gondok voltak, ugyanis a driver a nyomtató válaszára vált, és addig nem volt hajlandó kinyomtatni a tesztlapot. Utána próbálkoztam kikapcsoli a kétírányú komunikációt (sok esetben ez megoldás), de nálam nem jött be. Problémázott miatta, hogy ő csak kétirányú kommnikációban hajlandó működni. Ráraktam az USB-s winyomat is, itt is egy kis meglepetés ért. Nem látott rajta minden fájlt, ami valójában rajta van a winyon. A problémát az ékezetes fájlnevek okozták, azokat nem látta. Én az NTFS vs. Linux párosításra gondolok, hogy ez okozhatja a problémát. Lehet megpróbálom majd átalakítani ReiseFS fájlrendszerre, hátha jó lesz úgy. Az írási / olvasási sebeségekkel nem vagyok teljesen megelégedve, egy kicsit lassú. Írni ~1 MB/secel, olvasni ~2,6 MB seccel tud róla, holott a winyo ennél többre képes. Szerintem csak szoftveressen van korlátozva ez a sebesség, de majd utána nézek, miért is lassú. Ezeket az apróságokat leszámítva egy nagyszerű routerről van szó. Ha jó idő lesz majd (-> tavasszal) csinálok egy jelerősség tesztet is. A házban (2 szintes családi ház, emleten a router) nem tudtam olyan helyre menni, ahol 4-esnél gyengébb lett volna a jelerősség az 5-ből. A router egyébként erősítőként/átjátszókén is üzemel, felerősítette a szomszéd internetét is 1-es jelerősségről 4-esre.
Csaba_# Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 Nem tûnik rossznak! És a mocskos anyagiak? Honnan lehet rendelni? (A kedvenc Webshop-jaimban nem találom.)
ProFiler Posted January 3, 2010 Posted January 3, 2010 Innen tudod megrendelni, ingyen szállítással (bár ez karácsonyi akció, talán még él). Ciao.
[OP]Destroy-man Posted January 3, 2010 Author Posted January 3, 2010 Ezt a készüléket csak a gyártótol lehet megrendelni, pont a közösségi mivolta miatt. Egyébként ezeket a routereket a google támogatja, különben drágábban adnák.
potyo111 Posted January 13, 2010 Posted January 13, 2010 (edited) Tudnál egy rövid beszámolót készíteni arról, hogy mekkora sebességre lehet számítani, amikor hálózaton keresztül akarok másolni az USB-re dugott merevlemezről/merevlemezre, ha azon Ext2/Ext3 fájlrendszer van? Ez az 1MB/2,6MB elég karcsú, de abban reménykedek, hogy csak az NTFS miatt ennyi, és Ext3 használatával közelebb kerül a 10MB/s körüli elméleti sebességhez. Jó lenne itthon mini NAS-ként használni, de ha csak ilyen kis sebességet tud, akkor nem biztos, hogy megéri. Edited January 14, 2010 by potyo111
[OP]Destroy-man Posted January 14, 2010 Author Posted January 14, 2010 Most per pillanat FAT32 van rajta, de így már jóval gyorsabb (4-5 MB/sec írás/olvasás), de még mindig lenne plusz sebbesség, ha EXT2/3 lenne rajta. Egyelőre nem tudom kivitelezni az EXT2-es átalakítást, ráadásul az EXT2-es windowsos driver sem müködik win7 alatt. Az NTFS-re egyébként írják az online kézikönyvben is, hogy nem ajánlják, mert nagyon lassú. Ez igaz is, FAT32-vel jóval gyorsabb. EXT2-vel elvileg 8 MB/s az olvasási/írási sebesség. Sajna csak egy USB-s merevlemezem van, és még USB HUBom sincs. (Összesen 128 USB eszközt tud kezelni egyszerre a router. )
potyo111 Posted January 14, 2010 Posted January 14, 2010 Kösz szépen, a 4-5MB/s már tûrhetõ. Még annyit, hogy eközben futott valami torrent vagy más valami? Ha nem, akkor tudnál tenni egy próbát, hogy ha fut egy esetleg két torrent, akkor milyen sebességet tud elérni olvasásnál és írásnál? Olvastam én is az oldalon, hogy Ext2-vel a leggyorsabb, csak nem teljesen mindegy, hogy NTFS-nél 1, FAT32-nél 2, Ext2-nél 3MB/s-ot tud, vagy pedig 1, 4 és mondjuk 8MB/s-ot.
[OP]Destroy-man Posted January 14, 2010 Author Posted January 14, 2010 Ahogy figyeltem, priorizálja a folyamatokat a router, ugyhogy kihasználja a teljes sávszélességet, amit bír a készülék alapbol, tehát nem befolyásolja az olvasást/írást, a torrentes mûveletek a háttérben. Egy másik forumon olvastam, hogy 80 aktív torrent mellett is stabilan ment a router, ez pedig már egy szép teljesítmény tõle. Saját tapasztalat pedig az, hogy mintha megkerülni a UPC sávszélesség korlátozást a router, ugyanis egy ~500Mb-os fájlt 5 perc alatt letöltött, ami egyébként (VPN nélkül) jóval tovább tartott volna.
potyo111 Posted January 14, 2010 Posted January 14, 2010 (edited) Nálam egyelőre 1M/256k-s internetkapcsolat van, közeljövőben ettől nagyságrenddel gyorsabb nemis várható, így akkor gondolom a torrent elenyésző terhelést jelent majd. Hálózati meghajtóként is tervezem használni, így Ext2 fájlrendszer lesz majd a lemezen. Kösz a választ, azthiszem érdemes beruházni egybe. Mostmár csak egy promo kódot próbálok majd szerezni, bár most nemis tudom, hogy van-e valami akció egyáltalán. Edited January 14, 2010 by potyo111
[OP]Destroy-man Posted January 15, 2010 Author Posted January 15, 2010 A sima Fonera+ van a szokásos 20€+szállítás akcióban.
SkyBird Posted February 3, 2010 Posted February 3, 2010 ráadásul az EXT2-es windowsos driver sem müködik win7 alatt. De működik. Csak nem mindegyik. Nekem a 64 bites Win7 simán jó a az Ext2SFD-vel.
[OP]Destroy-man Posted February 3, 2010 Author Posted February 3, 2010 Kipróbáltam, de NAS-os winyot nem támogatja. Legalábbis a kezelõ szoftver nem látja. Bár tény, hogy a winyon csak FAT32 van még.
Dora Posted April 9, 2010 Posted April 9, 2010 Fonera 2.0N Amint az a képen is látszik, a router támogatja a mobil internetes stickeket is, ugyhogy azt is meg tudjuk osztani családtagjainkkal, barátainkkal. Az UMTS/3G menü lenne az? Élesben próbáltad már, hogy működik-e rendesen?
[OP]Destroy-man Posted April 9, 2010 Author Posted April 9, 2010 Még nem próbáltam, de holnap készítek róla egy tesztet, hogyan müködik; jövõ héten meg jön a térerõ teszt.
[OP]Destroy-man Posted April 10, 2010 Author Posted April 10, 2010 Nekem régebbi t-mobilos usb stickem van, azzal sajnos nem akart csatlakozni az internetre, viszont magát az eszközt felismerte, be is regsiztrálta magát a hálozatra, csak csatlakozni nem csatlakozott, deha igaz amit kiírt, hogy 0%-os a térerő, akkor nem is csodálkozok rajta. A modemem elvileg támogatott, francia országban müködött. ITT van egy lista az USB-s modemekről, hogy támogatottak-e, persze a teljesség igénye nélkül.
Dora Posted April 16, 2010 Posted April 16, 2010 T-Mobilos Huawei E1750-em van, az nem szerepel a listán
Csaba_# Posted April 16, 2010 Posted April 16, 2010 OFF Az SMC WBR14-3GN -t a konkurenciákhoz képest, elég baráti áron veheted meg. És modemed is szerepel a támogatottak közt. -->Link
Greene Posted April 21, 2010 Posted April 21, 2010 Megvettem ennek a routernek a kistestvérét a 2.0G-t. Nagyon jó a kezelõfelülete, de sajnos nem tudja az USB-s Huawei modemet kezelni, ezért OpenWRT-t raktam rá.
[OP]Destroy-man Posted April 22, 2010 Author Posted April 22, 2010 Fontennát is vettél hozzá? Az féláron van, ha routerrel együtt veszed. Csak kiváncsi lennék rá, mennyit számít.
Greene Posted April 25, 2010 Posted April 25, 2010 Nem, csak a routert vettem, de nekem elég lesz a sima antenna is.
Dora Posted May 2, 2010 Posted May 2, 2010 OFF Az SMC WBR14-3GN -t a konkurenciákhoz képest, elég baráti áron veheted meg. És modemed is szerepel a támogatottak közt. -->Link Köszönöm, de ahogy utánanéztem, nagyon nem javasolják az SMC 14-eseket. Stabilitás, megbizhatósági gondok vannak vele. Naponta többször reset és hasonlók.
[OP]Destroy-man Posted May 2, 2010 Author Posted May 2, 2010 Akkor marad az a megoldás, amit Greene is csinált. Lecseréled az eszköz gyári programját OpenWRT-re, és azon menni fog.
[OP]Destroy-man Posted May 2, 2010 Author Posted May 2, 2010 Az OpenWRT routerekre készült oprendszer (már amelyik képes azt futtani - a fonérák képesek rá).
Dora Posted May 5, 2010 Posted May 5, 2010 Köszi, így már értem. Tudsz ajánlani itthon is kapható OpenWRT-s routert?
Recommended Posts