Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Fonera 2.0N


[OP]Destroy-man

Recommended Posts

[OP]Destroy-man

Fonera 2.0N

IPB kép

 

Technikai okok miatt kénytelen voltam lecserélni a korábbi routeremet (döglődött). A választás erre a routerre esett, ennek több oka is van. Az egyik az alcímben is olvasható: közösségi router.

 

Először nézzük a külcsínt:

Az előlapon találhatók a szokásos visszajelző ledek (WAN, LAN, WiFi, USB), illetve egy darab USB 2.0-ás csatlakozó is helyett kapott rajta. Esztétikalig szerintem nem a legjobb választás, elég rondán néz ki, hogy az előlapból áll ki az USB-s kábel. A hátlapon 1 WAN, 4 LAN csatlakozót, ezenkívűl egy reset gombot és egy WiFi ki-/bekapcsolót találunk, illetve a 2 darab, nem leszerelhető 3 dB-es antánna is ide van felrögzítve. Az antennák elég vaskos burkolatban kaptak helyet, más routernél még nem láttam ilyen megoldású antennát. A teteje nagyon szép fényes burkolatot kapott, ide cimkézték fel a router márkáját, zöld betükkel.

A dobozban találhatunk még egy rövid UTP kábelt, egy pehelykönnyű tápegységet, és gyors telepítési leírást, amiből megtudhatjuk a router elérési címét is (http://fonera), illetve, ha wifin keresztül csatlakoznánk rá elösször, akkor kiderül, hogy hol találjuk a WPA kulcsunkat hozzá. Kb. ennyi van rajt a papíron 4 nyelven. Kézikönyvet nem kapunk hozzá, helyette a gyártó honlapján egy wikis rendszerü, szépen illusztrált leírást kapunk a router minden egyes beállításairol.

 

Technikai adatok:

A belsejében egy 300MHz-es proci ketyeg, 64 MB RAM, és 8MB ROM társaságában. Gyárilag a saját, LuCi névre keresztelt oprendszer fut a routeren, de ez lecserélhető bármelyik openWRT alapú rendszerre, ami elfér 8 MB-on. A LAN és a WAN 100 Mbites, a WiFi pedig 300MBites sebességre képes.

 

Mitől közösségi ez a router?

Ez a router 2 SSID-vel rendelkezik, az egyik publikus, míg a másik egy elég jó tűzfallal védett hálozattal. A publikus hálozatot bárki használhatja, de ingyen csak az, aki rendelkezik fonera routerrel, és be van kapcsolva nála is a publikus SSID, vagy statisztikailag sokat van bekapcsolva ez a hálozat. Ezeket az adatokat naplózzák a gyártó cégnél (a router elküldi, hogy online módban van-e, és ezt jelzi is egy térképen, így előre tudunk keresni hotspotokat magunknak). Ha nem rendelkezünk fonera routerrel, akkor viszont fizetnünk kell a használatért, amit vagy SMS-ben, vagy banki átutalással (paypal) tudunk megtenni. Ha összegyült annyi pénz a számládon internethasználatért, amennyibe a routered került, akkor visszaküldik a router árát neked! Szóval ingyen kaptál egy jó router!

 

Kezelő felület:

IPB kép

A felső sorban találhatók a különböző le- és feltöltő alkalmazások, amikkel fájlokat tudunk másolni kedvenc képtárunkba, de akár torrentezhetünk is rajta. Alapbol a Transmissions nevű torrent kliens fut a gépen. A feltöltő alkalmazásokhoz egy pendrivera van szükség, amire már előre felmásoltuk a fájlokat a megfelelő helyre (pl. picasa mappába, ha a picassára szeretnénk felmásolni a képeinket), és a router magátol elkezdi szépen másolni a fájlokat. A router csakis az újonnan csatlakoztatott eszközöket ellenőrzi, egy időközben pendrivera másolt fájlt már nem fogja felrakni.

Alatta balra találhatok a legalapabb információk a routerünkről (IP cím, WiFi beállítások). Mellete jobbra találhatjuk a beállításokat, illetve a telepített programokat. Amint az a képen is látszik, a router támogatja a mobil internetes stickeket is, ugyhogy azt is meg tudjuk osztani családtagjainkkal, barátainkkal.

Az alkalmazások menüpontban tudjuk telepíteni, törölni a számunkra szükséges programokat. Alapbol nyomtató, webkamera és zenekezelést ajánl fel a router, de ez természetessen bővíthető.

A beállítások menüpontban találhatjuk a már megszokott a router-beállításokat:

IPB kép

 

Első tapasztalatok:

Sajnos a nyomtatót nem sikerült életre keltenem rajta, de ez nem a router, hanem a nyomtatóm számlájára írható, ugyanis a router szépen felismert a nyomtatót, ki is írta, a típusát. Átálítottam a nyomtató driverét is, hogy hol találja a nyomtatót, ahol meg is találta a nyomtatót, de a kommunikációval sajnos gondok voltak, ugyanis a driver a nyomtató válaszára vált, és addig nem volt hajlandó kinyomtatni a tesztlapot. Utána próbálkoztam kikapcsoli a kétírányú komunikációt (sok esetben ez megoldás), de nálam nem jött be. Problémázott miatta, hogy ő csak kétirányú kommnikációban hajlandó működni.

Ráraktam az USB-s winyomat is, itt is egy kis meglepetés ért. Nem látott rajta minden fájlt, ami valójában rajta van a winyon. A problémát az ékezetes fájlnevek okozták, azokat nem látta. Én az NTFS vs. Linux párosításra gondolok, hogy ez okozhatja a problémát. Lehet megpróbálom majd átalakítani ReiseFS fájlrendszerre, hátha jó lesz úgy. :) Az írási / olvasási sebeségekkel nem vagyok teljesen megelégedve, egy kicsit lassú. Írni ~1 MB/secel, olvasni ~2,6 MB seccel tud róla, holott a winyo ennél többre képes. Szerintem csak szoftveressen van korlátozva ez a sebesség, de majd utána nézek, miért is lassú.

Ezeket az apróságokat leszámítva egy nagyszerű routerről van szó.

 

Ha jó idő lesz majd (-> tavasszal) csinálok egy jelerősség tesztet is. A házban (2 szintes családi ház, emleten a router) nem tudtam olyan helyre menni, ahol 4-esnél gyengébb lett volna a jelerősség az 5-ből. A router egyébként erősítőként/átjátszókén is üzemel, felerősítette a szomszéd internetét is 1-es jelerősségről 4-esre. :D

Link to comment
Share on other sites

Csaba_#

Nem tûnik rossznak! :) És a mocskos anyagiak? Honnan lehet rendelni? (A kedvenc Webshop-jaimban nem találom.)

Link to comment
Share on other sites

ProFiler

Innen tudod megrendelni, ingyen szállítással (bár ez karácsonyi akció, talán még él).

 

Ciao.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Ezt a készüléket csak a gyártótol lehet megrendelni, pont a közösségi mivolta miatt. Egyébként ezeket a routereket a google támogatja, különben drágábban adnák.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
potyo111

Tudnál egy rövid beszámolót készíteni arról, hogy mekkora sebességre lehet számítani, amikor hálózaton keresztül akarok másolni az USB-re dugott merevlemezről/merevlemezre, ha azon Ext2/Ext3 fájlrendszer van? Ez az 1MB/2,6MB elég karcsú, de abban reménykedek, hogy csak az NTFS miatt ennyi, és Ext3 használatával közelebb kerül a 10MB/s körüli elméleti sebességhez. Jó lenne itthon mini NAS-ként használni, de ha csak ilyen kis sebességet tud, akkor nem biztos, hogy megéri.

Edited by potyo111
Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Most per pillanat FAT32 van rajta, de így már jóval gyorsabb (4-5 MB/sec írás/olvasás), de még mindig lenne plusz sebbesség, ha EXT2/3 lenne rajta. Egyelőre nem tudom kivitelezni az EXT2-es átalakítást, ráadásul az EXT2-es windowsos driver sem müködik win7 alatt. :( Az NTFS-re egyébként írják az online kézikönyvben is, hogy nem ajánlják, mert nagyon lassú. Ez igaz is, FAT32-vel jóval gyorsabb. EXT2-vel elvileg 8 MB/s az olvasási/írási sebesség.

Sajna csak egy USB-s merevlemezem van, és még USB HUBom sincs. (Összesen 128 USB eszközt tud kezelni egyszerre a router. :D)

Link to comment
Share on other sites

potyo111

Kösz szépen, a 4-5MB/s már tûrhetõ. Még annyit, hogy eközben futott valami torrent vagy más valami? Ha nem, akkor tudnál tenni egy próbát, hogy ha fut egy esetleg két torrent, akkor milyen sebességet tud elérni olvasásnál és írásnál? Olvastam én is az oldalon, hogy Ext2-vel a leggyorsabb, csak nem teljesen mindegy, hogy NTFS-nél 1, FAT32-nél 2, Ext2-nél 3MB/s-ot tud, vagy pedig 1, 4 és mondjuk 8MB/s-ot.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Ahogy figyeltem, priorizálja a folyamatokat a router, ugyhogy kihasználja a teljes sávszélességet, amit bír a készülék alapbol, tehát nem befolyásolja az olvasást/írást, a torrentes mûveletek a háttérben. Egy másik forumon olvastam, hogy 80 aktív torrent mellett is stabilan ment a router, ez pedig már egy szép teljesítmény tõle. Saját tapasztalat pedig az, hogy mintha megkerülni a UPC sávszélesség korlátozást a router, ugyanis egy ~500Mb-os fájlt 5 perc alatt letöltött, ami egyébként (VPN nélkül) jóval tovább tartott volna.

Link to comment
Share on other sites

potyo111

Nálam egyelőre 1M/256k-s internetkapcsolat van, közeljövőben ettől nagyságrenddel gyorsabb nemis várható, így akkor gondolom a torrent elenyésző terhelést jelent majd. Hálózati meghajtóként is tervezem használni, így Ext2 fájlrendszer lesz majd a lemezen.

 

Kösz a választ, azthiszem érdemes beruházni egybe. Mostmár csak egy promo kódot próbálok majd szerezni, bár most nemis tudom, hogy van-e valami akció egyáltalán.

Edited by potyo111
Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

A sima Fonera+ van a szokásos 20€+szállítás akcióban.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
SkyBird
ráadásul az EXT2-es windowsos driver sem müködik win7 alatt.

De működik. :igen: Csak nem mindegyik.

Nekem a 64 bites Win7 simán jó a az Ext2SFD-vel.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Kipróbáltam, de NAS-os winyot nem támogatja. :( Legalábbis a kezelõ szoftver nem látja. Bár tény, hogy a winyon csak FAT32 van még.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Dora
Fonera 2.0N

 

 

Amint az a képen is látszik, a router támogatja a mobil internetes stickeket is, ugyhogy azt is meg tudjuk osztani családtagjainkkal, barátainkkal.

 

Az UMTS/3G menü lenne az?

Élesben próbáltad már, hogy működik-e rendesen?

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Még nem próbáltam, de holnap készítek róla egy tesztet, hogyan müködik; jövõ héten meg jön a térerõ teszt. :)

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Nekem régebbi t-mobilos usb stickem van, azzal sajnos nem akart csatlakozni az internetre, viszont magát az eszközt felismerte, be is regsiztrálta magát a hálozatra, csak csatlakozni nem csatlakozott, deha igaz amit kiírt, hogy 0%-os a térerő, akkor nem is csodálkozok rajta. :)

 

A modemem elvileg támogatott, francia országban müködött. :D

ITT van egy lista az USB-s modemekről, hogy támogatottak-e, persze a teljesség igénye nélkül.

Link to comment
Share on other sites

Dora

T-Mobilos Huawei E1750-em van, az nem szerepel a listán :(

Link to comment
Share on other sites

Csaba_#

OFF

Az SMC WBR14-3GN -t a konkurenciákhoz képest, elég baráti áron veheted meg. És modemed is szerepel a támogatottak közt. -->Link

Link to comment
Share on other sites

Greene

Megvettem ennek a routernek a kistestvérét a 2.0G-t. Nagyon jó a kezelõfelülete, de sajnos nem tudja az USB-s Huawei modemet kezelni, ezért OpenWRT-t raktam rá. :)

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Fontennát is vettél hozzá? Az féláron van, ha routerrel együtt veszed. Csak kiváncsi lennék rá, mennyit számít. :)

Link to comment
Share on other sites

Greene

Nem, csak a routert vettem, de nekem elég lesz a sima antenna is. ;)

Link to comment
Share on other sites

Dora
OFF

Az SMC WBR14-3GN -t a konkurenciákhoz képest, elég baráti áron veheted meg. És modemed is szerepel a támogatottak közt. -->Link

 

Köszönöm, de ahogy utánanéztem, nagyon nem javasolják az SMC 14-eseket. Stabilitás, megbizhatósági gondok vannak vele. Naponta többször reset és hasonlók. :hááát:

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Akkor marad az a megoldás, amit Greene is csinált. Lecseréled az eszköz gyári programját OpenWRT-re, és azon menni fog. :)

Link to comment
Share on other sites

Dora

Hmmm.... OpenWRT???

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

Az OpenWRT routerekre készült oprendszer (már amelyik képes azt futtani :P - a fonérák képesek rá).

Link to comment
Share on other sites

Dora

Köszi, így már értem.

Tudsz ajánlani itthon is kapható OpenWRT-s routert?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...