Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Recommended Posts

Posted

Kodekek

vagy Codec, mindegy...
:hááát:

Bár azt írod, hogy ne foglalkozzunk a lejátszó+kodek résszel, mert az rendben volt. Igen, rendben volt addig, amíg egy olyan programot akartál használni mely a rendszerben meglévõ kodekeket is használja. Megjegyzem, hogy a legtöbb multimédiás program ilyen.

Tudom, sokan szeretik a BS Player Pro-t, de az általa telepített kodekek hasonló elven müködnek mint az ACE kodek pakkja (valószínûleg azt is használja beépítve), így állandó veszélyforrás.

Hidd el, tapasztalatból írom. Nálam (talán 2 éve) pillanatok alatt hanyatt vágta a videószerkesztõ programjaimat és csak egy teljes újratelepítés segített. A BS Player Pro-n kívûl vannak nagyon jó, ráadásul ingyenes lejátszó programok, melyek beépített kodeket használnak és nem szemetelik tele a rendszert.

A kodek "örület" ideje lejárt. Manapság minden magára adó lejátszó program vagy videószerkesztõ már "beépitett" kodeket használ. Amelyik nem, azzal meg nem is érdemes tovább foglalkozni.

Ez kék, ugye?

• 10 months later...
[OP]Destroy-man
Posted

Mi az a codec?

A codec egyfajta plugin (kiegészítő) az operációs rendszerünk számára, vagy egy adott multimédiás lejátszó programunknak. Codec segítségével tudjuk lejátszani filmeinket, zenéinket. A codec valójában egyfajta ki- és betömörítési eljárást jelent, ugyanúgy, mint egy ZIP, RAR, stb. fájl esetén, annyi különbséggel, hogy ezen fájlok kitömörítését valós időben teszi meg a gépünk, tehát nem kell külön kitömörítenünk használat elött. Fontos, hgy míg a fájltömörítők veszteségmentesen dolgoznak, addig a multimédiás anyagokat tömörítő kodekek nem mindegyike veszteségmentes, sőt.

Codec Packok

Nagy ívben kerüljük az egybecsomagolt codeceket, ugyanis ezek használata az esetek többségében illegális, illetve nagy eséllyel csökkenti a rendszer stabilítását, ugyanis olyan helyekre is telepíti magát a csomag, ahová nem kéne. (Az ACE Megacodec Pack például sokáig vírusosan terjedt a neten.)

codec csomagbol egyetlen kivétel létezik, ez pedig az FFDSHOW. Erről a gyűjteményről annyit kell tudni, hogy a különböző codec gyártok ingyenes codecjeit tartalmazza, mindig a legfrissebbet, és ez a csomag a codec gyártok hozzájárulásával készül. Nagy előnye, hogy a vezérlője DirectShow rendszert használ, így az összes windowsos lejátszó és szerkesztő képes használni a codec gyüjteményt, de ezt a csomagot is csak akkor használjuk, hogyha már semmi más megoldás nem segít. Fontos, hogy az ffdshow csak dekódolásra való!

• 2 weeks later...
Posted

Mit használjunk CodecPack-ok helyett?

Használjunk úgynevezett "mindenevő lejátszókat" Ezek beépített codec-eket tartalmaznak, amik így nem szennyezik be a rendszert. Ha biztosra akarunk menni, használjuk a portable (hordozható) verzióikat, amelyek biztosan nem nyúlnak hozzá a rendszerhez. Zenelejátszáshoz is használhatjuk őket, vagy alkalmazhatunk direkt erre a célra készített lejátszókat is (Winamp, foobar2000).

Mivel határozzuk meg filmünk, zenefájlunk kódolását?

egyszerűen nyissuk meg a programot, és húzzuk be a fájlt, (drag&drop) amire kíváncsiak vagyunk.

Az audio kódolását az ablak bal alsó részében jelzi ki az "Audio" dobozban a "Codec" mellett (pl. MPEG-1 Layer 3), a videóét pedig a jobb felsőben a "Video" dobozban, ugyancsak a "Codec" mellett (pl. XviD 1.1.2 Final)

Posted

QuickTime, RealPlayer

Ha olyan fájlokba botlanánk, ami QuickTime-ot, vagy RealPlayert igényelne, ne rohanjunk azonnal letölteni ezeket. Elég, ha a CODEC-eket letöltjük: QuickTime Alternative és RealPlayer Alternative. Mindegyik tartalmazza a Media Player Classicot (értelemszerűen csak egyszer kell telepíteni). Letölthetők a fent linkelt free-codecs oldalról.

[OP]Destroy-man
Posted

Mi a különbség a Lossy és Lossless hanganyagok között?

A LossLess formátumu fájlok vesztességmentessen, míg a Lossy fájlok adatvesztéssel, gyenge minőségben tárolják a hanganyagokat.

Mik a legelterjedtebb Lossless formátumok?

Tömörítetlen Lossless fájl a WAV (PCM formátumban), a többi tömörített formátumú. Ezek közül leggyakrabban az FLAC, APE, WV (WavePACK) lehet a leggyakrabban találkozni, Win és Linux felhasználok körében. MAC-esek még az SHN formátumot is használják. Ezekről a fájlformátumokról annyit érdemes tudni, hogy mind szabadon, jogdíj fizetés nélkül használhatóak.

Létezik még MP3-ból és WMA-ból is Lossless formátum, viszont ezeket nem használják a kétes eredetük miatt.

Melyek a leggyakrabban használt Lossy formátumu hangfájlok?

Szinte mindenki ismeri az első kettő helyen állókat: MP3, WMA

Az MP3-ról tudni kell, hogy hivatalos terjesztése esetén (akár pénzért, akár ingyen), jogdíjat kell fizetni a Fraunhoffer intézet számára. Ők fejlesztették ki az MP3-at.

Ezenkívűl még találkozhatunk az OGG, AC3, DTS fájlformátumokkal is, és még hosszasan sorolhatnánk őket, viszont ezek azok a formátumok amivel a leggyakrabban találkozhatunk.

Posted
Mind az MP3, mind az ogg többféle kódolású lehet.
  • MP3: A Fraunhofer a kódolás folyamatát nem határozta meg csak a kikódolás(ergo lejátszás)-ét.Néhány kódoló:
    • Fraunhofer(ez az eredeti)
    • Lame
    • Helix
  • OGG:Ez csak egy konténer kódolása lehet
    • Vorbis(lossy)
    • Speex(beszédhez)
    • FLAC(lossless, de ez lehet *.flac is)
    • Squish(a FLAC elődje)
    Mind a négyet a Xiph.org Alapítvány fejlesztette.
  • 1 month later...
[OP]Destroy-man
Posted

Mivel tudom lejátszani a Lossless fájlokat?

Az összes zenelejátszó program ismeri a WAV formátumot, viszont a többivel egy kicsit bajban van az ember. Az 5.5-ös Winamptól kezdve már a FLAC fájl alapból támogatott lett, a többi fájl lejátszásához pedig a szükséges DLL fájlokat a Winamp plugin mappájába másolva már hallgathatók ezek a formátumok. Ezeket a DLL fájlokat vagy a Winamp oldalán, pluginre keresve tölthetjük le, vagy a codec gyártó oldaláról szerezhetőek be. Az APE formátum esetén nem tudjuk simán csak a DLL fájl letölteni, elöbb a konvertáló programot kell beszereznünk, és telepítenünk, majd a telepített program mappájában lévő Winamp plugint kell telepítenünk.

Másik lehetőség a foobar2000, machinálás nélkül lejátsza az összes ismertebb zenefájl-formátumot (APE-hez DLL kell, megtalálható az oldalán).

DRM, nem, ez nem codec

A DRM, a Microsoft által készített másolás védelem WMA és WMV fájlokhoz. Részletek
.

Tunebite lehet a segítségünkre, ha meg akarjuk szüntetni fájlunk DRM védelmét.

• 7 months later...
Posted

Mi a különbség a QuickTime Alternative és a QT Lite között és melyiket érdemes feltenni?

Posted

Wikipedia

QT Lite is a smaller version of QuickTime Alternative that does not contain Media Player Classic. It was maintained concurrently with QuickTime Alternative.

Posted

Kösz. A Media Player Classic-ot eddig sem telepítettem a Quick Time Alternative-bõl, tehát most a QT Lite-ot telepítem és megspórolok egy pipa kivételt. ;)

• 3 months later...
Posted

Üdv Mindenkinek!

A DVB-S beltérim egy TS kiterjesztésû fájlt hozott létre, amit semmilyen módon nem tudok PC-n lejátszani. K-Lite codec pack-al próbálkoztam VideoLAN, PowerDVD és MS Media Playerrel. Tudna valaki segíteni?

General

Complete name : E:\PVR\ZECCHINO DORO-RaiUno_1120.ts

Format : MPEG-TS

Format profile : No PAT/PMT

File size : 4.00 GiB

Duration : 1h 40mn

Overall bit rate : 5 681 Kbps

Video

ID : 512 (0x200)

Format : MPEG Video

Format version : Version 2

Format profile : Main@Main

Format settings, Matrix : Default

Bit rate mode : Variable

Bit rate : 5 095 Kbps

Nominal bit rate : 10 000 Kbps

Width : 720 pixels

Height : 576 pixels

Display aspect ratio : 16:9

Frame rate : 25.000 fps

Standard : PAL

Colorimetry : 4:2:0

Scan type : Interlaced

Scan order : Top Field First

Bits/(Pixel*Frame) : 0.491

Stream size : 3.59 GiB (90%)

Audio

ID : 650 (0x28A)

Format : MPEG Audio

Format version : Version 1

Format profile : Layer 2

Bit rate mode : Constant

Bit rate : 192 Kbps

Channel(s) : 2 channels

Sampling rate : 48.0 KHz

Resolution : 16 bits

Video delay : 22ms

Stream size : 138 MiB (3%)

Posted

Én a .ts kiterjesztésû fájlokat simán lejátszom a VideoLAN VLC Media Player programmal mindenféle kodekpakk nélkül. Szerintem szedd le a kodekpakkot és próbáld meg úgy.

Posted

/OFF

Nekem erről a "Mester" szavai jutottak eszembe:

Az egyik legmenőbb kodekpakkot használom, mégis befagy a Media Player. Most mi legyen?

Ezt megszívtad. Ugorj a Windows újratelepítése részhez, és törjön el a kezed, ha még egyszer elindítod valamelyik kodekpakk telepítőjét.

/ON
Posted

A K-Lite nem gáz ennyire, de, mint a fenti ábra mutatja, felesleges. Illetve ha a VLC már nem játssza le, akkor lehet, hogy mégis bezavar valami, és valóban a kodekpackok eltávolításával érdemes kezdeni a dolgot. Aztán ha nem segít, akkor Windows újratelepítés.

Posted

Sajnos olyan elõfordul, hogy a VLC nem tud megbirkózni egy filmmel, függetlenül a kodektõl. Hiába, bugos az egész. Ekkor ott az MPC HC. Viszont van, amit meg az nem tud lejátszani rendesen, arra ott a VLC... Olyan nem nagyon van, amit a kettõ közül legalább az egyik ne tudna lejátszani. ;)

@ Dávid Csaba: Azt még én írtam, csak egybe lett szerkesztve a többi javaslattal. :P

Posted

Gratulálok! Egyszer kapnék már értékelhető választ v.mire. K-Lite eltávolítva, természetesen nem segít, új op. rendszer, nem segít. Erről ennyit, "Törjön le a keze" annak aki írta. Azért az érdekes hogy a GSpot MP2t-nek látja, ami egy Media Excel MPEG-2 Transport Stream. Erre kell v.mi megoldás!

ui: eddig a gspot által keresett codec telepítése pillanatok alatt megoldotta a problémát utóbbi 15 éves ténykedésem során, ez megfogott. Beltéri típusa: Showbox s300 platinum frissítés:

S300PLATINUM_PVR_A623V0024_20101005

VLC üzenete: A VLC nem ismerte fel a bemenet formátumát:

A(z) „file:///E:/PVR/ZECCHINO%20DORO-RaiUno_1120.idx” formátuma nem ismerhető fel. A részletekért nézze meg a naplót.

Posted

Miért, ki a rosseb vagy te, hogy neked válaszolni kell? A fórum arról szól, hogy válaszolunk, ha van ötletünk, ha meg az esetleg mégsem jönne be, akkor nem csesszük le a másikat a segíteni akarásáért. Mivel írtad, hogy kodekpakk van a gépeden, ezért okkal feltételezhettük, hogy az zavar bele a lejátszásba. Kodekpakkot manapság senki nem használ, akinek van egy csöpp esze. A kodekpakk teljesen és tisztán csak a Windows újratelepítésével távolítható el (kb. mint egy vírus). Így azzal, hogy ezt meglépted, nagyon helyesen cselekedtél, függetlenül attól, hogy ez most megoldotta-e a jelen problémádat vagy sem. Úgyhogy ezzel kapcsolatosan lehetõleg másnak osztogassad a jókívánságaidat...

Ha sem a Gspot által ajánlott kodek telepítése, sem az MPCHC, sem a beltéri egység kézikönyve/leírása nem segít, akkor nincs ötletem. Lehet, hogy sérült a fájl, esetleg kódolási hiba lépett fel, vagy ki tudja.

Posted

Na várjunk csak.

A részletekért nézze meg a naplót.

Talán érdekes lenne, hogy ebben mi áll... :hááát:

Posted

Csak mellékesen, a hiányérzet fokozása végett említem meg, hogy KMPlayer-rel nem próbálkozott.

Posted

Hogy én is hozzátegyek valamit:

file:///E:/PVR/ZECCHINO%20DORO-RaiUno_1120.idx

Biztos, hogy jó fájlt próbálsz lejátszani? Mert ez az idx ez valami indexnek tűnik nekem, bár én nem értek az asztali beltéri izébizékhez. Esetleg ki kéne kapcsolni a Windowsban a kiterjesztések elrejtését.

Posted

Mondjuk lehet abban valami amit mondasz Balázs. Az elsõ hozzászólásában még egy .ts fájlt említ (E:\PVR\ZECCHINO DORO-RaiUno_1120.ts), most pedig egy .idx fájlt (E:/PVR/ZECCHINO%20DORO-RaiUno_1120.idx) akar megetetni a VLC-vel. :hááát:

• 2 months later...
Posted

Sziasztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem. A probléma ott van, hogy nem játszik le a gép avi fájlokat. Kodek problémára gyanakodtam. Leszedtem a kodekpakkot, felraktam újra (AceMega 5.91), de semmi változás. Azt írja ki a gép, hogy program futtatási hiba. Aztán kipróbáltam K-Lite 6.80-at, de azzal sem segített. A gép gazdája mesélte, hogy egyszer lehet a spyware terminatorral letilthatott valamit, de nem gondolnám hogy az lett volna a baj. Mindenesetre leszedtem a spywareterminatort, de nem változott semmi. pontosabban a K-lite kodekkel már azt írja ki, amikor futattni akarom a filmet, hogy nincs meg a fájl. A hijack szerint nem sikerült teljesen leszednem a spyware-t és tényleg maradt egy dll fájl, amit sehogyan sem tudok kitörölni. Nem írásvédett és még csak nem is fut a program, és mégsem tudom törölni. No de inkább a filmnézés hiánya lenne az igazi probléma. Kérlek ha tudtok segítsetek esetleg, ha kell a hijack logot is be tudom másolni, ha azzal több információt kaptok.

üdv: Ádám

Posted

Nagy hiba volt feltenni a kodekpakko(ka)t. Ezen a problémán csak egy Windows újratelepítés segít és legközelebb ne rakj fel kodekpakkot, mert az okozza a problémát. Csak azt a kodeket tedd fel, amire feltétlenül szükséged van, vagy használj olyan lejátszó programot ami beépítve tartalmazza a kodekeket. (VLC, MPC, stb.)

Posted

Köszi a segítséget, igen próbáltam a VLC-t és segített is, de lenni kell más megoldásnak is, mint az újratelepítés, ha szeretnék más lejátszót is használni. Mitõl rossz a kodekpakk azon kívül, hogy olyan dolgok is lehetnek benne, amiket nem fogok használni. Sok vizet nem zavar, nem? S ha leszedem a pakkokat akkor is ott maradhatnak rossz beállítások, amiket más pakk nem képes felülírni? Vagy ha újratelepítés nélkül csak avi kodeket teszek fel, akkor sem fog mûködni a kodek?

Posted

A kodekpakkok teleírják a rendszerleíró adatbázist és onnan nagyon nehéz kitörölni a bejegyzéseket, más program pedig nem fogja. Az újabb pedig ismét adatokkal szemeteli tele. Ez egy ördögi kör. Ezen csak az újratelepítés segít. Ráadásul a sok kodek amit a pakkok feltesznek, össze is akad egymással és a lejátszó programokkal is.