Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Törölt fájlok helyreállítása


mizsi

Recommended Posts

mizsi

Törölt fájlok helyreállítása

Elveszett… vagy mégsem?

Ha esetleg véletlenül letöröltünk egy fájlt akár a merevlemezünkrõl, vagy esetleg pen drive-unkról, de mégiscsak szükségünk lenne az adatokra, nincs minden veszve, az adatok az esetek többségében visszaállíthatók, de ehhez az is szükségeltetik, hogy minél kevesebb módosítás történjen a partíción a törlés és a visszaállítás között. A visszaállítás mûveletére a neten számos ingyenes és fizetõs alkalmazás található. Ezek mindegyike más-más hatásfokkal mûködik, mellesleg maga a visszaállítási mûvelet is veszélyezteti a még vissza nem állított fájlok épségét, így a visszaállítást érdemes egy másik partícióra vagy külön meghajtóra végezni.

  • Recuva

    Ingyenes, magyarul is tudó adat-visszaállító. Alapértelmezés szerint egy varázslóval indul, ahol egyszerûbbé téve a keresést, megadhatjuk, hogy képet, zenét, videót stb. szeretnénk visszaállítani,

    IPB kép

    valamint az is megadható, hogy honnan. Ha a gyors keresés nem vezetne eredményre, próbálkozhatunk a mélyvizsgálattal is, ez azonban több idõt vesz igénybe.

    A megtalált fájlokról kapunk elõnézeti képet, és belenézhetünk a fejlécébe is.

    A programból létezik portable (hordozható) verzió is, mely telepítés nélkül használható. Merevlemezek esetén ezzel nagyobb esélyünk van a sikerre, hiszen nem történik „adatmozgatás”.
  • Pandora

    A Receuvához hasonló, ingyenes alkalmazás, itt is egy varázsló vezet minket végig az adat-visszaállítás rögös útján.

    IPB kép
  • PC Inspector File Recorvery

    IPB kép

    Magyarul nem tud, de ingyenes, és jó hatásfokkal mûködik, merevlemez formázás után is van esélyünk visszanyerni adatokat, sõt, a program alkalmas a sérült és adathibás merevlemezek javítására.
  • Get Data Back

    Két fajta GetDataBack létezik: az egyik kifejezetten csak FAT, a másik csakis kifejezetten NTFS fájlrendszerre. Mielõtt hozzáfognánk a helyreállításhoz legyünk tisztában a partíció fájlrendszerével. Ez azért fontos, mert nem mindegy, hogy a szoftver, mely típusát használjuk.

    Indítsuk el a programot, az Option menüben a Recovery fül alatt levõ beállításokat hagyjuk az alapértelmezetten (csak tapasztalt felhasználóknak!). Az Environment fülön érdemes az alapértelmezett könyvtárat átállítani, egy általunk létrehozott könyvtárra. Ha akarjuk, akkor a temp könyvtárat is átírhatjuk.

    IPB kép

    Ha ezzel megvan, akkor kezdjük is el a helyreállítást. A kiindulópontban érdemes az alapbeállításokat használni (default settings). Az elsõ lépésben válasszuk ki azt a meghajtót,a mirõl adatokat kívánunk visszahozni. Ha ez kész, akkor a program átfésüli a lemezt, ez a meghajtó méretétõl függõen 20 perctõl 2-4 óra is lehet.

    Ezután a program a visszahozott fájlokat könyvtárazva kilistázza nekünk, mi pedig nekiállhatunk szemezgetni.
  • Ha minden kötél szakad, és miénk a lottóötös, akkor még segíthet a Lehel hangszerérõl elnevezett cég.
Link to comment
Share on other sites

Pjotr

<!-- Felhasználható hozzászólás. -->

Link to comment
Share on other sites

koller_9

Nagyon jó kis összefoglalás. Lenne egy kérdésem. Amikor megtaláljuk a fájlt írod, hogy kapunk előnézeti képet, s belenézhetünk a fájl fejlécébe is. Nagyon hülyeség lesz. Mi az a fejléc? Én nem igazán tudom, hogy egy doc-nál mi az. Légyszi válaszolj, nem találtam rá sehol. Tudom, hogy béna kérdés.

Köszi, előre is.

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Egy fájl fejlécébe a fájlt jellemző tulajdonságok kerülnek. Mérete, attribútumai meg hasonlók, a header mellett van maga az adat rész, ami -- gondolom -- egyértelmű, mire szolgál.

 

Egyébként nem hülye kérdés, de leköteleznél, ha a "hogy"-t nem írnád "h"-nak.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
siridarsiridar

Üdvözlet minden segítõkész szakembernek!

 

Azt szeretném megkérdezni, hogy ti mekkora esélyét látjátok annak, hogy egy XP-vel operáló PC-n egy év elteltével sikerüljön törölt fájlokat (dokumentumokat) visszaállítani?

 

A törlés a "klasszikus" shift-del kombinációval történt nagyjából egy éve, majd töredezettségmentesítés következett be, s azóta a szóbanforgó PC-t gyakorlatilag csak szövegszerkesztésre és böngészésre használják (Firefox). Az elmúlt egy évben hozzávetõlegesen 80-100 dokumentum készült a gépen. A merevlemez nagyságát nem ismerem, rajta a Microsoft Office-on kívül más irodai program nem található.

 

Másszóval: be lehet-e lõni statisztikailag, hogy a törölt fájlok helyére az elmúlt egy évben mekkora valószínûséggel kerülhetett új adat, amely a visszaállítást megnehezíti, esetleg lehetetlenné is teszi?

 

És egy kiegészítõ (általánosabb) kérdés: a visszaállított dokumentumfájlok milyen jellemzõi "állítódnak vissza" sikeres helyreállítás következtében: fájlnév, létrehozás dátuma és idõpontja, utolsó mentés dátuma és idõpontja, stb?

 

Elõre is köszönöm a választ.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

0.0 az esélye, hogy visszaállíthatók.

Link to comment
Share on other sites

siridarsiridar

Köszönöm a választ.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
karcsubey

Sok részletet nem tudok, de egy kis ismerõsöm (11 éves) véletlenül letörölt a gépérõl egy mappát. Nem találja a "Szemétládában", pedig a gépe úgy van beállítva, hogy a törölt fájlok oda kerülnek elõször. Szerintetek hol lehetne megtalálni a törölt mappát? XP-je van.

Link to comment
Share on other sites

Sebi

A mappát nem találod meg a lomtárban, csak a benne lévõ fájlokat. Azokat állítsd vissza és vele együtt visszaállítódik a mappa is.

Link to comment
Share on other sites

karcsubey

Köszönöm, Sebi!!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
KiQsz

Sziasztok!

Gyors segítség kellene! Véletlenül kitöröltem a User/Dokumentumok mappát! Sajnos a lomtárból is törölve lett és a gépet újraindítottam. Próbáltam több fájlmentõ programot, de egyik sem tudta visszahozni. A get data back pedig fizetõs! Mit tegyek?

Link to comment
Share on other sites

Temporary

Megpróbálhatod a TestDisk-el, ebben a topikban is nézz körül: Link

Link to comment
Share on other sites

Adani
0.0 az esélye, hogy visszaállíthatók.

 

 

Esetleg ha sok pénzed van és elmész a KÜRT-höz, merevlemez esetén kis szerencsével a felülírt adatokat is képesek a rétegekből visszanyerni. De ehhez már profi eszközök és hardveres beavatkozás kell. És 6 számjegy alatt biztosan nem úszod meg. És valószínűleg még így is csak az adatok egy része lesz meg.

 

Egyébként egy GetDataBack próbát megér hátha visszahoz valamit. Az nem kerül semmibe elindítod analízálja a winyódat majd megmondja mit tudna visszaállítani. Ha az eredménnyel elégedett vagy akkor meg is veheted és visszaállíthatod.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
Alfonz64

Van nékem egy Daewoo Daytek merevlemezes felvevõm, kioperáltam belõle a merevlemezt, és rádugtam a gépre ata-s. Csak elfelejtettem hogy alvó állapotban volt és ráindítottam a win7-et. Persze ez nem tett jót a merevlemeznek és hiába tetem vissza Daytekben már nem látott rajta semmit. Vettem egy másik 160GB wd merevlemezt megparticionáltam ntfs-re majd a daytekel megformáztam és vettem fel vele, rákötöttem a gépre és semmilyen fájlrendszer nincs rajta, csak az üres ntfs partíció ugyanakkora méretben, de a daytek meg látja rajta a felvételét.

 

Ezeket próbáltam:

 

Active@ Partition Recovery 5.5.03

Active Partition Recovery 3.0

Smart Partition Recovery 3.3

DiskGenius 3.2

Partition Find and Mount 2.31

PartitionRecovery 1.0

TestDisk 6.12b

EASEUS Partition Recovery 5.0.1

 

Rá engedtem Prosoft Media Tools 5.0 1.1.2.64 még enek a programnak a file recovery tree-t de nem talált semmit,a boot/partition repair találta rajta 12 partition tables-t de gözöm sincs hogy lehetne behozni. A program: boot sector, fats, directories 0 találat. A többi program semmit se talált.

 

Ha még tudtok ajánlani programot szivesen ráengedem, mert a másik merevlemezre másoltam bitrõl bitre az adatokat így nyugodtan dolgozhat rajta. Amúgy nem sürgös mert van 2tb,1tb,0,75tb 3DB 0,25tb merevlemezem azokon meg van hely.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...