Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Táblázat optimalizálása


Ika-Bus

Recommended Posts

Ika-Bus

Ma csináltam egy hamarosan megjelenõ kamionos játékhoz egy Gyakran Ismételt Kérdések oldalt. Az XHTML legszigorúbb (Strict) szabványai szerint készítettem el (át is ment a W3C Validator ellenõrzésén a HTML és a CSS is), de rendesen csak a Firefoxban jelenik meg, mert ebben csináltam. A táblázatnak normál esetben csak egy vonala van, a két feltett kérdés közt (késõbb ha bõvítem mindegyik közt lesz), de Opera-ban pl. mindegyik cella be van keretezve, IE-ben két csík van, stb. Ezzel nem igazán tudok mit kezdeni, ezért ideiglenes kényszermegoldásként kiírtam, hogy a megtekintés Firefox-szal ajánlott. Tudtok segíteni? :Sír:

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

<div class=kerdes>

</div>
<div class=valasz>

</div>

 

div.valasz {
   border-bottom: 2px solid #000000;
}

 

Én div-ekbe pakolnám, CSS-ben megadva egy bordert. Sőt, JS-et lehetne mögé rakni, hogy a kérdésre kattintva jelenjen meg a válasz. :)

Link to comment
Share on other sites

payskin

Alapvetően az a baj, hogy egy táblázat megjelenését legalább féltucat különböző tulajdonság írja le, ebből te definiáltál kettőt vagy hármat, ráadásul a felét a HTML-ben, a másik felét a CSS-ben. Miért? :huh:

 

Ez így teljesen nem oké, nemcsak azért mert mindent* a CSS-ben kéne, hanem mert így a maradék tulajdonságokat a böngészők a saját stíluslapjukból töltik ki. Az IE például alapértelmezés szerint szétválasztja a cellakereket, az Opera meg nem értelmezi a frame="above" dolgot -- speciel én is most látok ilyet először (?!??!?!?!) -- és a border="1"-re bekapcsolja az összes bordert.

 

Ja, igen, arról nem is beszélve, hogy erre egyáltalán nem is kéne táblázatot használni. Ha ez egy felsorolás, akkor én -- meglepő módon -- felsorolásba (rendezetlen listába) pakolnám. ;) (Lehet, hogy rendezett, gondolkodnék rajta egy picit.)

 

 

*Sajnos nem lehet mindent: az IE nem ismeri a border-collapse tulajdonságot, ezért a cellspacinget a

-ben kell megadni.

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

A listás megoldás hogyan nézne ki? Nem a listára gondolok konkréten, hanem arra, hogy egy <li> tagon belül hogyan helyezed el a kérdés-válasz párost. :hmm:

Link to comment
Share on other sites

Ika-Bus

Az elején listával próbálkoztam, de azért lett táblázat belõle, mert nem tudtam megoldani, hogy a bal oldali számok ne a kérdéssel egy vonalban legyenek, hanem az egész felsoroláselem közepén, mint most. Ha van erre valami megoldás, akkor inkább úgy csinálnám meg.

Link to comment
Share on other sites

payskin

Nézzétek meg ezt, elég jó kiindulópontnak tûnik

 

Itt van hozzá a tutorial

 

Nem biztos, hogy pont ezt a hatást el lehet vele érni, és egyébként is függõlegesen pozicionálni nem egyszerû CSS-ben. Viszont háttérképként is meg lehetne csinálni szépre a számokat, és azt könnyû középre igazítani, igaz, több munka volna vele.

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Simán <li>-n belül <h2> és <p>? :pislog: Bennem az volt, hogy ez nem megy, de akkor csak álmos vagyok. :P

Link to comment
Share on other sites

arpsoft

Miért ne menne? A <li> is csak egy doboz.

Link to comment
Share on other sites

payskin

Ahogy mondja. :igen:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...