Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Vélemények a 2009. novemberi számról


Pjotr

Recommended Posts

Dani991

Ehh... Ami a Postafiók részlegben van, az vicc akar lenni?

 

Amúgy túl sok idõm még nem volt végigolvasni az összes cikket, csak nagyjából futottam át õket. Szokás szerint megint sok érdekes tartalom van, viszont a Windows 7-es cikkben szerintem érdemes lett volna inkább Vista helyett XP-vel összehasonlítani az új rendszert. Hiszen teljesítményben nem kérdés, hogy melyik a jobb, másrészt meg (szerintem) a többség inkább az XP-nél maradt, ahelyett, hogy Vistára váltott volna.

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

Hát én is remélem, hogy ami a Postafiókban van, az vicc, mert a PCWorld válasza elég furcsára sikeredett. Ha komoly, akkor kissé túlzottan is... nem is tudom... komolytalan... esetleg lekezelő? :upsz: Egyébként pár pontban részben vagy egészben egyetértek Péter Zsolttal, de ezeket már hónapokkal ezelőtt is említettem, említettük a fórumon: kusza tartalomjegyzék, feleslegesen nagy és egyoldalas képek, a DVD melléklet és az újság viszonyának átalakítása... stb. (Vagy az volt a válasz, hogy ez egy magazin, kell ilyen is, vagy az, hogy nem akarjátok elősegíteni a lap illegális másolatainak terjedését.)

 

Az említett Windows 7 cikk nekem is feltűnt, s én is hiányoltam az XP-s táblázatot. Tekintve, hogy jelentősen többen használják, talán több értelme lett volna azt (is) összehasonlítani a Windows 7-tel. Az olvasótáborban is hasonlóképpen lehet, ezért őket kellene meggyőzni a váltás értelméről. Ugyanis nem hiszem, hogy tömegek cserélnék le a Vistát a Win7 miatt. Másrészről igaz, hogy az XP és a Win7 között mégis csak megjelent egy másik OS is... Summa summarum: egy bővített teszt mindenképpen szerencsésebb lett volna. :hááát:

 

Előfizetés: nehéz a szívem! Évek óta hűséges előfizetője vagyok a nyomtatott lapnak, de úgy érzem ennek itt és most vége. A hűségen nem változtatok, de a formátumon igen, ezután - ha továbbra is lesz -, az online lapokra fizetek elő.

 

Ha valakit érdekelne, miért, tömören leírnám: az novemberi lapszámban megjelent tájékoztató egyáltalán nem fogott meg - sajnálom. Az ajándék szoftverek (és az áremelkedés) számomra nem vonzók. :weep:

 

1. Panda: komplett havi csomag a lapban és van 2 darab éves kulcsom a Panda IS verziójához

2. Road Register: lokálpatrióta vagyok és busszal közlekedek

3. EuroOffice: OpenOffice-t használok (havonta talán egyszer)

4. Media Recovery: létezik ingyenes alternatíva

5. Wondershare PSP: nem érzem szükségét

6. Enlarger Pro: itt gondolkodtam el egy pillanatra, de ezért az egyért?

7. Google kupon: mire használjam az egyetlen családi blogomban?

8. DVD melléklet: utoljára akkor használtam, mikor az ESET 64bites új verziója kellett

9. Spórolás: ha jól emlékszem, az online verzió még így is olcsóbb

 

Nem mondom, hogy nem hiányzik majd az újság illata, tapintása, mobilitása (illemhely rulez!), de sajnos ezzel nem tudok számolni a családi költségvetés összeállításakor. Rendszeresen olvasom a PCWorld honlapját, s a cikkek egy része már korábban, ott megjelenik. Ez nem baj, sőt!!! De ha úgyis megy a gép, ha úgyis elolvasom már itt, akkor ha lehet, nem fizetek többet a szükségesnél, hogy valamiképpen birtokolhassam is ezt a tudást.

 

Természetesen ezek a legmesszebb menőkig szubjektív érvek, indokok és a nézőpont is a személyemre (és a családoméra) szabott. Megértem, ha valaki törli ezt a hozzászólást, harag nem lesz belőle, de egyszer ezt is ki kellett írnom magamból.

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

XP-t már összehasonlították a Vista-val. A 7-nek több köze van a Vista-hoz, mint az XP-hez, így ezért -- szerintem -- nincs értelme összevetni az XP-vel.

 

Az e-lap zöldebb.

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

A tavaly áprilisi számra gondolsz? Nekem nem sikerült a két cikket összeházasítanom... :(

Link to comment
Share on other sites

pintergergo

Üdvözletem!

 

Az ehavi postafiókban közölt levélre reagálnék:

Elõször is a válasz egy durcáskodó-megsértõdött óvódáséra emlékeztet...

Ezenkívül több dologgal is egyetértek:

-lineáris tartalom

-CD/DVD melléklet elõre (úgy mint régen, a tartalom után)

-a kódokat szerintem is elég egyszer közölni.

-teljesen felesleges és pazarló egy oldalt egyetlen "figyelemfelhívó" képpel kitölteni.

DE

-A websulit NE szüntessék meg! bár korábban nem olvastam, ám az elmúlt két hétben végigolvastam mindet és sokat tanultam belõle, várom a folytatást. (ide egy megjegyzés: figyeljenek, hogy a JavaScriptet ne vigyék majd túlzásba)

-Biztonság rovatra igenis szükség van, viszont a védelmi szoftverek tesztjeinek inkább a szoftvertesztben lenne a helyük

 

mellékletrõl: már én is gondolkoztam, h kell-e, mert ha ajánlanak vmit ami érdekel (és pl. ingyenes) akkor úgyis a netrõl szedem le, mert ott valószínûleg frissebb verzió érhetõ el. Persze ez nem vonatkozik mindenre!

 

Más:

Bár a magazin címe PCWORLD, szoftver oldalról nyugodtan hívhatnák WINWORLD-nek is. Legjobban azt hiányolom, hogy más operációs rendszerekrõl alig-alig esik szó hébehóba. Igazán lehetne többet szó a linuxról, mélyebben is akár!

Továbbá a "GIMP-sulit" is lehetne folytatni... ilyen téren legjobban az dühít, mikor pl. egy gomb elkészítését mutatják be mondjuk a websulihoz, akkor ezt egy méregdrága szoftverrel teszik, ahelyett, hogy egy ingyenes/nyílt darabbal tennék...

 

Pintér Gergõ

 

Link to comment
Share on other sites

Giraffe1

A két engem érintő tételre szeretnék reagálni:

 

 

(pintergergo @ 2009. november 5. 16:42) 405483[/snapback]

 

-A websulit NE szüntessék meg! bár korábban nem olvastam, ám az elmúlt két hétben végigolvastam mindet és sokat tanultam belőle, várom a folytatást. (ide egy megjegyzés: figyeljenek, hogy a Javascriptet ne vigyék majd túlzásba)

 

Megszűnni - legjobb tudomásom szerint - nem fog a Websuli, de nagy valószínűséggel picit módosulni fog (pl. nem lesznek ilyen "monstre" írások, mint az elmúlt számokban, megpróbálunk beleférni 3-4 oldalba, és esetleg lesznek "szünetek", kimaradó hónapok).

 

 

(pintergergo @ 2009. november 5. 16:42) 405483[/snapback]

 

Továbbá a "GIMP-sulit" is lehetne folytatni... ilyen téren legjobban az dühít, mikor pl. egy gomb elkészítését mutatják be mondjuk a websulihoz, akkor ezt egy méregdrága szoftverrel teszik, ahelyett, hogy egy ingyenes/nyílt darabbal tennék...

 

Egyrészt a "méregdrága" kb. 20 ezer forint, de ezek a "bigyók" a PC World egy régebbi számán megtalálható Xara Xs-sel is megrajzolhatóak. Arról tényleg nem is beszélve, hogy tényleg csak példaként szerepeltek, a cikk nem is foglalkozott azzal, hogyan készüljön el egy ilyen kis kép.

Link to comment
Share on other sites

payskin

Értem, hogy az ingyenesnél nincs olcsóbb, de 10+ éve használsz egy szoftvert egy bizonyos célra, akkor nem fogsz egy cikk kedvéért hirtelen egy másikban bénázni, csak mert az ingyen van. Méregdrága biztos nem volt, mert Giraffe Photoshopot bottal nem piszkál meg, úgyhogy vagy Paint Shop Pro Photo volt, vagy Xara Xtreme. Mindkettő 30 ezer alatt van.

 

(Hát nem idejön és megelőz?)

Link to comment
Share on other sites

sonykor

A papíralapú újság ezentúl nem fog CD-vel megjelenni. Ez oké. De az e-magazin nem kaphatna egy CD mellékletet? A rendes újság DVD-vel jelenne meg, az e-magazinhoz meg járna mondjuk egy online letölthető CD, így nem kellene postán küldözgetni.

 

Más:

 

A Segélyvonal megint csak a Windows 7-tel foglalkozik. Jó érzem, hogy az újság is azt sugallja, hogy a Vista rossz, senki ne vegye meg, váltson mindenki Windows 7-re? Nekem ez nagy szívfájdalom, mert megvettem a Vistát, szeretem is használni, semmi gondom vele és most van egy olyan operációs rendszerem aminek nem tudok teljes szívből örülni, mert mindenhonnan azt hallom, hogy a Vista rossz és a PC-s közvélemény lesajnálja. Szakmailag ez tényleg indokolt? Ennyire rossz lenne a Vista? Csak azért mert néhány másodperccel lassabb mint az XP vagy a Windows 7? Ezt nem érzem elég indoknak.

 

Valahogy nagyon hamar át lett ugorva a Vista. Az újság ezentúl szinte kizárólag csak a Windows 7-tel fog foglalkozni?

 

Pedig a Vista Home Basic-ot 22-23.000 Forintért meg lehet venni. Ennél olcsóbban egy tökéletesen működő OP rendszert nem lehet kapni. Versenyképesebb az ára mint az XP-nek vagy a Windows 7-nek.

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Windows 7 Home Premium-ot vesztegetnek egy kicsivel több birodalmi tallérért, ami nem kicsivel tud többet.

A Vista-ra nem lehet azt mondani, hogy rossz. Van nála jobb (7), a Segélyvonal meg azért foglalkozik vele, mert a 7 mindenkit érdekel, a Vista kevésbé (hiszen új, naná, hogy azzal foglalkoznak az emberek, így az újságba is azt érdemes rakni).

Link to comment
Share on other sites

Greene

Kérem szépen én fel vagyok háborodva. Az újság már megint csak a Quad Core processzorokkal foglalkozik. Jól érzem, hogy az Intel DX486-os egymagos előfizetőket semmibe veszik? Mindenhol csak azt hallom, hogy a 486 mennyire gyenge, és nem is szabad megvenni. Nekem pedig az van, nem ám a sima, hanem az overdrive változat eloxált lila hűtéssel. Versenyképesebb az ára mint a Quad Corenak vagy a Dual Corenak.

Úgy is, mint a szakmai indokbizottság technológiai prezervációt felügyelő tagja, vegyék tudomásul tiltakozom! Ne játsszák kérem itt nekem a műszaki Pósalaky bácsit, hogy mindig csak "ugorgyunk" egyik processzorról a másikra. Hát mi lesz így velünk?

 

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

:fetreng:

 

Csendesen jegyzem csak meg: azért abban van valami - hacsak nem az én figyelmemet kerülte el -, hogy nem sok szó esett például a 2 magos Phenom II-es processzorokról, ellenben az Intel hasonló megoldása állandóan visszaköszön.

Az ATI 4650-es videokártyájáról sem sokat találtam. Tudom, hogy régi darab, ár/érték arányban már lekörözik, de nekem anno valahogy kimaradt a lapból - vagy mert nem volt benne, vagy mert nem vettem észre -, pedig a mostan vásárlási tanácsadóban ajánlott 9500GT-nél szerintem egy picit erősebb és az áruk sem nagyon különbözik.

 

( :S:mérges::démonikacaj: <-- ezeket a fiam kedvéért illesztettem ide - itt ül az ölemben és könyörög, hogy rakjuk be a mérges labdákat is -, semmi köze a hozzászólásomhoz!)

Link to comment
Share on other sites

payskin

Sonykor: 2007-ben, amikor megjelent a Vista, egy nagy halom probléma volt, és meglehetősen nehéz volt vele bármi értelmeset is kezdeni, hacsak az embernek már nem állt rendelkezésére akkor is valami modernebb konfiguráció. Mindazoknak, akik akkor hónapokat szenvedtek végig az SP1 megjelenéséig, az életben nem magyarázod meg, hogy milyen remek operációs rendszer ez. Még túl élénken élnek bennük az emlékek.

 

Én is ezek közé az emberek közé tartozom. Munkahelyem szoftverhasználati szabályai korán a Vistára kényszerítettek egy olyan konfiguráción, amin az (általam kedvelt) XP tökéletesen futott, a Vista pedig vemhes csiga sebességével csinált bármit is. Az SP1 után jelentősen javult a helyzet.

 

Az újság nem azt sugallja, hogy a Vista rossz (mint ahogy a fórum sem ezt sugallja -- ezt már megbeszéltük egyszer), hanem azt, hogy a Windows 7 helyből jobb. Alig várom, hogy a munkahelyi gépen végre feltelepíthessem. Ennek ellenére az új felhasználóknak, vagy a kevésbé hozzáértőknek szüksége lehet segítségre, mint minden új operációs rendszerrel kapcsolatban, ezért foglalkozott a Segélyvonal 2 hónapig csak a Windows 7-tel. A következő hónapban már más témák is lesznek, de...

 

Nem ígérem, hogy a Vistára túl sok időt fogok szentelni, mert nem tartok Vistát feltelepítve a gépemre, ami kimondottan körülményessé tenné ezzel kapcsolatos kérdések és pontos válaszok írását, képek készítését... Ha nagyon muszáj, csinálok belőle virtuális gépet, de csak nagyon indokolt esetben.

Link to comment
Share on other sites

sonykor

Balázs:

Tökéletesen leírod, hogy a nehéz kezdet ellenére a Vista ma már egy jól használható, kiforrott OP rendszer. Nem ezt kellene sulykolni a PC World olvasók fejébe? Mert ez az igazság. Hátha megváltozna a közgondolkodás a Vistával kapcsolatban.

 

Miért vetnénk el a Vistát? Olcsó(bb), kidolgozásában szép és teljesen jól használható.

 

Beleolvasgattam a Windows 7 topikba. Szerintem nem sokban különbözik mint a Vista topik volt annakidején. Drivergondok, ezt nem tudom-azt nem tudom, segítsetek stb stb. Ennek ellenére mégsem fog kialakulni negatív megítélés a Windows 7-el kapcsolatban. Az újság is csak pozitív képet sugall a Windows 7-ről. Lehet, hogy ez az igazság, nem vitatom, de a serpenyő másik oldalát sem lenne szabad letagadni, miszerint a Vista ma már JÓ!

 

További jó munkát az újsághoz és szép napot! :)

Link to comment
Share on other sites

payskin

A Vista a múlt.

 

A jelen a Windows 7. Ha holnap bemegy valaki a boltba, nem fog Vistát venni, és egy idõ után nem is tud majd Vistát venni. Szerintem gyorsabban fog eltûnni a piacról, mint bármi korábban. Nem néztem utána, de azon se csodálkoznék, ha már rendelni sem lehetne a Microsofttól, csak raktárkészletrõl árulnák.

 

Egyébként a Vista nem olcsóbb, sõt! A Microsoft direkt a Vista alá árazta be mindenhol a Windows 7-et, már csak ezért sem fog senki Vistát venni.

 

A Windows 7 fórum azért hasonlít a Vistáéhoz, mert sokan vannak, akik kihagyták a Vistát, és most állnak át XP-rõl. Õk most kezdik az ismerkedést az új rendszerrel. A Vistának megjelenésekor nagyon súlyos kompatibilitási gondjai voltak. Ez teljesen természetes volt, a Microsoft rengeteg mindent megváltoztatott az XP-hez képest, a rendszer nem volt teljesen kész, a hardvergyártók nem írták meg az új drivert, vagy csak nehezen alkalmazkodtak az új körülményekhez. A driver probléma amúgy is mindig kétoldalú dolog: részben múlik persze az operációs rendszeren is, de a kompatibilitási hiba vagy a megfelelõ driver hiánya épp annyira a hardvergyártó sara is.

 

Ehhez képest az otthoni gépemre úgy megy fel a Windows 7, hogy egyetlen drivert nem kell külön feltelepítenem hozzá, mindent felismer. Persze, vannak kompatibilitási és driver problémák a Windows 7-tel is, de sokkal kevésbé súlyosak, és jobbára az "egzotikus" vagy régi, már nem (megfelelõen) támogatott hardverek okozzák.

 

Szóval, a Vista lehet, hogy ma már jó, de ez -- és bocsánat, hogy ezt mondom -- ma már senkit nem érdekel. Legfeljebb azokat, akik nem akarnak Vistáról Win7-re váltani. Õk nagyon hirtelen nagyon kevesen lesznek.

Link to comment
Share on other sites

sonykor

Szerintem a Vista még erősen a jelen.

 

Tavaly ősszel olyan laptopot vettem amihez CSAK Vistás driver CD-t kaptam. XP-t már nem is adtak hozzá. Tehát a gyártók így viszonyulnak a Vistához.

 

Szerintem éljen sokáig ez a JÓL MŰKÖDŐ Vista. Igazságtalanul verik el a port a Vistán csak azért mert a 2007-es kiadáskor döcögött a driver támogatás.

 

Csaó. :)

Link to comment
Share on other sites

payskin

Rossz hírem van: a tavaly ősz nem a jelen. Az idén ősz a jelen.

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Sok minden más is döcögött abban. Az SP1 után nem volt vele komolyabb gondom.

 

Persze vannak extrém esetek, a Linksys pl. a mai napig nem volt képes x64-es drivert kiadni a wifi adaptereihez (Win 7 egyáltalán nincs), ami szerintem botrányos. A Creative driverei sem érik el még az XP-s minõséget, ezt két gépes tapasztalatból mondom.

Link to comment
Share on other sites

sonykor

Az XP-nél sokkal biztonságosabb a Vista: pc world cikk

 

Errõl tessék írni az újságban is. Ez a nagybetûs igazság. A Vista JÓ és HASZNÁLHATÓ és az xp-hez képest elõrelépést jelent.

 

20.000 Ft-ért lehet venni Vista Home Basic+SP1-et: Link. Otthonra tökéletes. Minden benne van ami egy otthoni felhasználónak szüksége lehet. Ezt kellene az újságnak közhírré tenni.

 

Én pc wolrd-ös elõfizetõként nem szeretném viszontlátni az újságban, hogy a legkisebb mértékben is degradálják a Vistát. Szakmailag teljesen indokolatlan. PC World nem teheti meg, hogy elõítéletekre alapozza a véleményét.

 

Csaó. :)

Link to comment
Share on other sites

Jay
:off_mérges: Neked amúgy mi bajod van?
Link to comment
Share on other sites

sonykor

Szerintem egész érthetõen leírtam.

Link to comment
Share on other sites

Jay

Szerintem te nem akarsz valamit megérteni.

 

(Spányik Balázs @ 2009. november 6. 11:51) 405534[/snapback]

A Vista a múlt.

Link to comment
Share on other sites

payskin

Két dolog a Vista Home Basicről:

 

1. Nincs Windows 7 Home Basic (és erős a gyanúm, hogy nem azért, mert mindenki azt vette, és a Microsoft így akarja most rákényszeríteni a jobbik Home-ot a felhasználókra, hanem épp ellenkezőleg)

 

2. A PCW Shopban kétszer annyi Home Premioumot adtunk el 3 év alatt, mint Home Basicet.

Link to comment
Share on other sites

rocco73

Lehet, hogy a Vista a múlt, de a Win7 még nem a jelen. Elég érdekes egy op. rendszer ez a 7-es, mert a kezelőfelülete, működése látszólag gyorsabb, mint a Vista, a felhasználó úgy is érzi, hogy villámgyors, de én a felszín alatt néhány érdekességet vettem észre. A látszólag villámgyors rendszer sok tesztprogramban jóval rosszabb eredményt ért el, mint a lassabbnak tűnő Vista. Először is a 3D működést néztem, és az összes 3DMarkot futtattam, a 2001-től a Vantage-ig. Az nyilván nem meglepő, hogy mindenütt gyengébb eredményt ért el, mint XP alatt, de azt vártam, hogy a Vistánál gyorsabb lesz. Nem így lett. Volt olyan tesztprogram, ahol majdnem 6000 ponttal csinált kevesebbet, mint XP-n, és 5000-rel kevesebbet, mit Vistán. Pedig a driverek minden esetben a legújabbak voltak. Másik anomáliát a szélesvásznú képernyők kezelésénél vettem észre. Bár ez lehet, hogy nem a Win7-es, hanem a VGA gyártó sara, a drivereket illetően.

Egy 22 colos, 1680x1050-es felbontású képernyőn a Win7-es sokszor figyelmen hagyja a monitor hardveres beállításait, és fütyül pl. az oldalarányos megjelenítés beállításaira. A monitor beállítómenüjében sokszor hiába van beállítva, hogy a 4:3-as oldalarányú képet ne nyújtsa ki teljes képernyőre, hanem oldaltartással jelenítse meg, előfordul, hogy mégis teljesen kihúzza. Pl. futtattam a Vantage-ot, és több felbontásban teszteltem. Amikor 1024x768-ra állítottam, és beállítottam a monitorban az oldaltartást, mégis széthúzta a képet. Ezt tapasztaltam a Crysis-nál is. De a legmegdöbbentőbb az volt, amikor a monitor beállítómenüjében lekérdeztem a felbontást, akármilyen felbontásra is volt beállítva, mindig azt jelezte ki, hogy 1680x1050-ben fut.

A Win7 elvileg driverszinten Vista kompatibilis. Mégis, Xp és Vista alatt ez a monitoros funkció tökéletesen működik, míg a 7-es alatt nem. Bár ez utóbbi lehet, hogy az aktuális VGA driver hibája.

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

Szerintem rátapintottál a lényegre: mivel hivatalosan még csak most jött a Win7, a driverek - hogy is mondjam -, még nem az "igaziak". Saját tapasztalatom: letöltöm az ASUS honlapjáról a Win7 64bites drivereit az alaplapomhoz és sehogyan sem tudom működésre bírni a hangkártyát. Elvileg működik, látom a hangjelző sávot mozogni lejátszáskor, de nem jön ki belőle hang. Ugyanabban a 3,5" jack-ben ücsörög mind a hangfal, mind a fejhallgató, mint a 32bitesnél (amihez viszont még driver sem kellett), mégse...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...