Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Windows XP Mode

Recommended Posts

Posted

Windows XP Mode

Windows Virtual PC

Ez mi?

A Windows XP Mode egy teljes értékű virtuális Windows XP rendszert futtat a számítógépünkön. Így újra életre kelthetjük azokat a programokat és hardvereket, melyek Windows 7 alatt nem működnek.

Miben jobb, mint egy hagyományos virtuális gép?

Teljes körű az asztali integráció, a virtuális gép nem külön ablakban fut, hanem a háttérben, a benne elindított programok a Windows 7 asztalán jelennek meg. Különbség csak abban lesz, hogy az így elindított program értelemszerűen az XP grafikus felületéhez igazodik majd. Ha a számítógépünk tud hardveres virtualizációt (ez a processzortól függ), akkor sebességben alig észrevehető lesz a különbség.

Alapértelmezésben hálózati meghajtóként hozzáférünk a Windows 7 partícióihoz.

A telepített alkalmazások megjelennek a Windows 7 Start menüjében, így kényelmesen indíthatóak. Ilyenkor a virtuális gép a háttérben automatikusan elindul, kilépés után pedig pár perc várakozás után hibernálja magát.

Mi kell hozzá?

Windows 7 Professional, Enterprise vagy Ultimate liszensz, hardveres oldalon pedig 1 GHz-es processzor, 2 GB memória, 15 GB szabad hely. A gördülékeny futtatáshoz hardveres virtualizáció ajánlott.

Letöltés és telepítés

:ny

íl:
  1. Válasszuk ki, hogy melyik Windows 7 változatunk van.
  2. Válasszuk ki, hogy milyen nyelvű XP-t szeretnénk (nem szükséges, de praktikus, ha megegyezik a Windows 7 nyelvével).
  3. Balról jobbra haladva töltsük le és telepítsünk a felkínált összetevőket:
    • Windows XP Mode - telepíti magát a virtuális gépet,
    • Windows Virtual PC - telepíti a virtualizációs környezetet,
    • Windows XP Mode Update - erre akkor van szükségünk, ha a számítógép nem rendelkezik hardveres virtualizációval.

Használat

Azokat a programokat, amiket XP módban akarunk használni, először fel kell telepíteni a virtuális gépre. Ehhez keressük ki az XP módot a Start menüből, és indítsuk el. A gép elindulása után telepítsük a programot. Ha Windows 7 alól használni akarjuk, akkor ügyeljünk rá, hogy a parancsikon a Start menü All Users ágába kerüljön, különben nem lesz elérhető. Zárjuk be a virtuális gép ablakát, hibernálás után a programnak ott kell lennie a Start menüben a Windows XP módú programok között. A program használatához el lehet indítani a virtuális gépet, de nem szükséges, az egyes programok külön is indíthatóak, ilyenkor a virtuális gép a háttérben fut.

További virtuális gépek

A Virtual PC-vel egy egyszerűbb virtualizációs szoftver került a gépünkre, további virtuális gépeket a program elindításával épíhetünk. Hivatalosan Windows XP, Vista, 7 telepíthető, de a népszerűbb Linux disztribúciókkal is megbirkózik. Akinek komolyabb funkciókra van szüksége, az telepíthet pl. VirtualBoxot vagy VMware-t.

Posted

Hát nem ment egyszerűen. Egy korábbi Virtual PC-t akartam betenni a Win7 Virtual PC szolgáltatásába. Ugye a gond az, hogy más az integráció módja, ezért új drivereket kell telepíteni. Én szorgalmasan engedélyeztem ezt, de nem történt semmi, nem volt rendes egérmozgás.

Előkaptam a Virtual PC mappából az IntegrationComponents-t, áttettem a Virtuális gépre és kézzel elindítottam. Így már jöttek a hibák sorban: nem futhat mellette más program, hiányzott egy .sys file a telepítő lemezről. Mindezt úgy kellett orvosolni, hogy gyakorlatilag nem volt egér. Mindezt megoldva és újraindítva most már szépen integrálva van bár régen azért talán gyorsabban reagált.

(A fő gondot egy Virtual PC Integration Device nevű egység driverének hiánya okozta, ezt kellett telepíteni).

Modosítok: a képernyő frissítése túl lassú, az a fő baj...

Posted

:hmm: Ezt szerintem külön kellene választani. Talán ez is volt a szándék.

Itt csak a Windows 7 virtual XP módjáról kellene beszélni, ami más mint a korábbi MS Virtual PC és annak van is topicja a VMware és VirtualBox hasonlókkal egyetemben az Egyéb szoftverek alatt.

[OP]Destroy-man
Posted

Szerintem meg ez ide tartozik, ugyanis Win7 XP Modera akart Upgradelni egy korábbi, Virtual PC-re telepített XP-t.

Ez viszont olyan, mintha Vistarol akarsz Win7-et Upgradelni, és valami hiba támadna közben. Azt hol kérdeznéd meg? Itt a Win7-es Témában, vagy a Vista témában? Én az elöbbit használnám erre a célra.

Posted

Nem látok a kérdésben XP mode kulcsszót. :pislog: Szóval nem idevaló.

[OP]Destroy-man
Posted

Csak azért nem látod, mert rosz néven nevzte meg:

Egy korábbi Virtual PC-t akartam betenni a Win7 Virtual PC szolgáltatásába.
A Win7 Virtual PC szolgáltatásába = Win7 XP Modeba.

Különben ha nem ezt csinálta volna, minden gond nélkül ment volna. :)

Posted

Pedig nem ezt csináltam. Egy korábbi rendszerben használt Virtual PC-t nyitottam meg a z All programs->Windows Virtual PC->Windows Virtual PC alatt, ami így bekerült a Virtual Machine-ek közé, a Virtual XP mód mellé. S utána használni akartam. Nem az XP módhoz adott XP rendszert, hanem a korábban Virtual XP alá általam telepítettet. A gondjaim ezzel voltak, nem ment gond nélkül. A Virtual XP mód az megy szépen.

Posted

Na végül összejött az integrálás, csak azt nem tudom hogyan. Kellett egy RemoteApp javítás telepítése (KB961742), ki kellett kapcsolni a Firewall-t telepítés allatt, az integráció telepítése nem indult automatikusan (tools menüből nem indult) meg ilyesmi, de most minden OK.

A legnagyobb gond valószínüleg a vírusirtó/firewall (ESET), ami bekapcsolt állapotban volt a virtuális gépben és így blokkolta a remote desktop kapcsolatot, ezért nem tudta a Win7 engedélyezni az integrációt.

Posted

Windows Live Messenger-rel izzítottam be a XPM-ot, tudja valaki, hogyan lehet kikapcsolni? :D Hiszen ha a bezárásra kattintok, lerakja magát tálcára és elvan magának.

Posted

Uninstall? ;)

Én még soha nem tettem fel Live Essentials meg hasonló terméket. Habár egy virtuális Win7-re az MS vírusirtóját mégis. Igaz az nem Live, hanem csak Essentials. :lol:

A hagyományos Messengert is rögtön pusztítom lefelé legegyszerűbben az XP-AntiSpy programmal.

Posted

Az új XPlite-t is csak ajánlani tudom, már szinte eléri az nLite szinvonalát. Én azzal tettem "rendet" az MS XP-jében.

Posted

@Pjotr

Ez így szerintem nem fog menni. Gondolom az értesítési terülten ilyenkor nincs ikonja. A fájl menüben nincs véletlenül teljes bezárás?

Posted

Van értesítési ikon, jobb klikk --y Kilépés, de ekkor nem látom azt, hogy hibernálna a gép vagy valami. :hmm:

Posted

Azt ugye tudod, hogy pár percig vár, mielõtt hibernálna? Hátha indítasz másik programot. De ha jól emlékszem, ilyenkor sincs visszajelzés. Ellenben a Virtual PC-nél látod a gép állapotát.

• 1 month later...
Posted

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem, ha tud valaki segíteni, azt megköszönném:

64 bites Windows 7 alá fel lehet rakni 32 bites virtuális XP-t (vagy csak az is 64 bites lehet)?

Elõre is köszi a segítséget.

Posted

A Windows XP Mode üzemmód telepítése és használata a Windows 7 rendszerben: Link

Posted

Hehheh, 64 bites Windows XP nincs is XP-módban. :D Amit láthatsz, hogy mögé van írva, hogy x64, az a hostra vonatkozik.

• 1 month later...
Posted

Olyan gondom lenne, hogy 2 hónapja vettem egy Win7 enterprise verziót és erre a microsoft oldalán levõ leírás szerint feltettem a Virtual PC-t és WinXP mode-ot.

Amikor elindítanám a következõ hibaüzenetet kapom:

"A Windows Virtual Pc Mindaddig nem indítható el, amíg fut egy másik virtualizációs szoftver. Zárja be a másik szoftvert és próbálkozzon újra."

Semmilyen más virtualizációs szoftvert nem telepítettem a gépre.

Mi baja van neki? - Mert legalább megmondaná, hogy mi a másik - vagy õ mit hisz annak - program amivel összeakad... :mérges:

Ötletek, megoldások?

• 4 weeks later...
Posted

Ha az elsõ és a második meg van innen akkor csak a harmadikat kell letölteni ( az a frissítés hozzá).

• 4 weeks later...
palinkasbea
Posted

Tudnátok segíteni? Ha elindítom az XP Mode-ot a telepítőnél ez jön ki:

http://kepfeltoltes.hu/100412/xp_mode_www....ltoltes.hu_.jpg

Ha kézzel indítom el a telepítést, (vagyis a Virtual PC/Virtuális gép létrehozása) akkor ez jön ki:

http://kepfeltoltes.hu/100412/xp_mode_2_ww...ltoltes.hu_.jpg

És ha átírom 0-ra, akkor pedig ez:

http://kepfeltoltes.hu/100412/xp_mode_3_ww...ltoltes.hu_.jpg

Túl nagy képek. A bélyegképek valamiért nem működtek, úgyhogy linkké alakítottam. <KGigi>

palinkasbea
Posted

Én is ezt az újat szedtem le... úgyhogy azért nem tudom mi a baja...

• 1 month later...
Posted

Elkészültem a leírással. Jobb késõbb, mint soha. :) Szerintetek jó lesz így? Képek kellenének?