szesze01 Posted September 16, 2009 Posted September 16, 2009 Sziasztok! Nemrégen volt az esküvõm, amirõl megkaptuk a fotókat és a következõ problémába ütköztem; - négy különbözõ helyrõl kaptam fényképeket, ami ugye azt jelenti, hogy ahány gép, annyi file-név - négybõl két gép órája rosszul volt beállítva Amit szeretnék: - az összes képet egy mappába idõrendi sorrendbe tenni Ahogy elképzeltem a megvalósítást: - mivel a file adataiban többek között szerepel a fényképezõgép típusa, a felvételkészítés idõpontja, ezért ezek alapján a "Sajátgép"-ben sorba lehet rendezni (a "Total Commander"-ben nem tudtam elõhívni ezeket az adatokat), de sajnos a "Sajátgép"-ben nem tudom hol lehet csoportos átnevezést csinálni (ellentétben a "Total Commander"-rel). - mivel két gépnek rosszul volt beállítva az órája és ha így betenném a jól beállítottak közé idõrendi sorrendben, akkor rossz lenne megintcsak a sorrend, tehát arra gondoltam, hogy összehasonlítom a jó idõpontú képeket a rosszakkal, megnézem mennyi az idõdiferencia és keresek egy olyan programot, amivel csoportosan vissza tudom állítan egy meghatározott idõintervallummal a felvételkészítés idõpontját (de sajnos ilyet nem találtam) - miután - feltételezve, hogy - sikerült átállítani a felvételkészítés idõpontját, az összes képet beteszem egy mappába, sorbarendezem felvételkészítés idõpontja szerint, majd csoportosan átnevezem és így már egységes lenne (igen ám, de a "Sajátgép"-ben tudok felételkészítés szerint sorba rendezni, viszont nem tudok csoportosan átnevezni, a "Total Commander"-ben pedig tudok csoportosan átnevezni, viszont nem tudok felvételkészítés idõpontja szerint sorba rendezni) MIT TEGYEK?? Tud nekem valaki segíteni, mert 2000 db képet egyesével átnevezgetni + megtalálni idõben a helyét nem kis feladat... Köszi: szesze
Csaba_# Posted September 16, 2009 Posted September 16, 2009 1. Módosítsd a hibás fájl dátumokat: NirSoft FileDate Changer 2. Irfanview Fájl -> Csoportos konvertálás/átnevezés
szesze01 Posted September 16, 2009 Author Posted September 16, 2009 Szia! Köszönöm a választ, az Infraview minden bizonnyal jó a csoportos átnevezésre, viszont a NirSoft FileDate Changer-rel kapcsolatban van némi aggályom; - ahogy néztem a leírását, ott egy adott dátumra, illetve órára tudom az összeset korrigálni Nekem viszont olyan kellene, amelyben azt mondom, hogy a tényleges idõhöz képes van pl. 2 és fél óra csúszás, akkor azt szeretném elérni, hogy az egyes képeket felvételkészítési idejét állítsa vissza 2 és fé órával Arra hamarabb látok esélyt, hogy egyesével kézzel állítom be a meta-adatokat, ami igencsak hosszadalmas lesz.
Csaba_# Posted September 16, 2009 Posted September 16, 2009 Való igaz. Íme egy másik: Persze ne egyből élesben próbáld ki.
Giraffe1 Posted September 16, 2009 Posted September 16, 2009 Ugyanez egy programmal: * FastStone Image Viewer letöltése és telepítése * EXIF adatok korrigálása: Eszközök / Idõbélyegzõ változtatása... - a kép készítésének idõpontja óra:perc pontossággal korrigálható * Ugyanitt fájl dátumának módosítása az EXIF-ére * Eszközök / Kijelölt képek átnevezése - $Y$M$D_$H$N$S_* - így a file-név év/hó/nap_óra/perc/másodperc_eredeti név lesz * Így már könnyen sorba lehet rendezni a képeket
szesze01 Posted September 17, 2009 Author Posted September 17, 2009 Köszönöm a tippeket, ezek a programok biztatónak tûnnek. Amint lesz egy kis idõm és hozzájutok, rögtön tesztelem.
Temporary Posted September 17, 2009 Posted September 17, 2009 (a "Total Commander"-ben nem tudtam elõhívni ezeket az adatokat) A TCMD-ben az egyedi oszlop beállításoknál van olyan, hogy készítés dátuma. Létezik egy Exif beépülõ is (Digitális fényképek EXIF adatait jeleníti meg a fájl ablakban. Expozíció, rekesz, ISO, stb)
Recommended Posts