Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Mac OS X


shaark

Recommended Posts

shaark

Halisztok!

 

Gondoltam már erre régebben is, hogy nyitok egy MacOS-es témát, de nem volt kiindulási téme addig, tehát nem kezdetem bele, de mióta megvan az új Mac gépem, hát lenne máris egy kérdésem :)

 

Tehát MacOS X Tiger fut a gépen csakhogy amikor chatelek, MSN-ezek meg hasonló dolgokat csinálok, a karakter-kódolás nem az igazi, a magyar ékezetes bet?ket nem bírja lekezelni. Mit lehet ezellen tenni?

Link to comment
Share on other sites

Greene

Valószínüleg a karakterkészlettel vannak gondok azoknál a programoknál. ISO-8859-2-es (Latin 2) kell hozzá. De, hogy ezt hol lehet beállítani mac alatt azt nem tudom... :upsz:

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
intruder

Közel 6 éve dolgozom MAC-en és a mai napig sem vagyok hanyatt esve a MAC rendszertôl hardveresen. Szoftveresen sem, de ami igaz az igaz...nem cserélném XP-re az OSX-em :D

Kicsit azért szomorú vagyok emiatt a PC-sítés miatt, olyan izzadság szagú. Kicsit túl van misztifikálva ez a dolog az op.rendszerek körül. Fúúúú MAC OSX??? És mindenki gôzerôvel telepíti az OSX-et a PC-jére. Ami persze nem baj, mert talán egy picit megtörni látszik a WIN egyed uralma az otthoni felhasználók körében is, csak aztán nehogy csalódás érje a túl sokat várókat. Nevezetesen, hogy semmi másról nincs szó "csak" egy operációs rendszerrôl. :ötlet:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
  • 9 months later...
LittleBalint

Szervusztok!

 

Lenne egy bazinagy problémám...

MAC-en csináltam meg egy kisfilmet és nagyon jó lett többeknek is tetszett. Amikor viszont kiírtam egy dvd-re akkor nem tudta egyik windows-os gép se lejátszani a HFS fájlrendszer miatt, nah kerestem konvertert, de nem kódolta le jól az adatokat így se tudtam rendesen megnézni. Aztán neroval lemásoltam a DVD image-ét persze a mountolás nem volt jó ugye a nem NTFS-es fájlrendszer miatt. Szóval a kérdésem az lenne, hogy tudtok e valami tippet adni, hogy az adatokat amik a maces dvd-n vannak mivel tudnám átnyomni xp-re, mert nincs a közelemben 4 gigás pendrive, hogy átmásoljam... :hááát:

Tudtok segíteni, már a kínai oldalakat is felkutattam egy használható programért... :(

Link to comment
Share on other sites

Babó22

Nem tudom van-e ilyen a MacOSX DVD írójába, de próbáld meg Hibrid lemezként kiírni.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Peti021

Sziasztok!

Vettem egy 400GB-os Samsung vinyót megbízásból egyik ismerősnek akinek Apple MacOs rendszere van!Én meg is formáztam NTFS fájlrendszerben de az nem lett jó amit Pcn rátettem a vinyóra azt szépen lejátszotta de amúgy saját rendszeréből semmit nem engedett rámásolni!Utánna olvastam ,hogy Fat32-őt kezeli!Próbálkoztam evvel a formázási lehetőséggel is de csak 4dbb 32GB-os particiót sikerült csinálni a maradék 200párral pedig semmit nem enged!Nem lehet valahogy megoldani hogy csak egy nagy partició legyen ???,milyen fájlrendszert kezel a MacOs???Mivel csináljam???SEGÍTSETEK!!!!! :( Vagy estleg MacOsban hol tudok formattálni , milyen menüpontok alatt???Külső USBporton csatlakozok az Apple-hoz!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Calyd

Bocsi a késő válaszért. Ez nehéz ügy, mert teljesen más fájlrendszert használnak. A Windows egyáltalán nem kezeli a Mac fájlrendszerét, az OS X olvasni tudja az NTFS-t, írni nem! OS X-ben van egy Disk Utility nevű program, azzal tudsz formatálni, de FAT32-re azt hiszem, az pedig 32 GB-nál nagyobb partíciót nem kezel.

De ha jól értelmeztem, akkor az ismerősödnek vetted a merevlemezt, akkor nem értem mi a problémája? Leformázza a Mac-kel és használja...

 

@LittleBálint: Toast Titanium elvileg tud minden nyalánkságot. De találtam egy ilyet: Link. Nagy jó kis programnak tűnik, de nem próbáltam még.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
abiaggio

Azt szeretném kérdezni, hogy tud-e valaki olyanról, hogy felhasználói kézikönyv? Most kezdtem el ismerkedni a rendszerrel és én windowsos vagyok... Állítólag nagyon ésszerû, de nekem mé az is gondot okoz, hogy a képeket amik a winchesterén vannak átmásoljam egy mobilvinyóra... :-) Meg az is kérdés, hogy érdemes-e ibook 900mhz, 256mb ram és 40gb winchestere felrakni a tigert? Tud nekem valaki segíteni?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Calyd

Ha mobil winyódat felismerta a gép, akkor drag&drop módszerrel tudsz másolni, nem okozhat gondot. iBook-nál szerényebb konfigon is láttam elég jól futni a Tigert, érdemes megpróbálni tehát.

Felhasználói kézikönyvrõl most per pillanat nem tudok, de ha van is, akkor magyar nyelvû szinte biztos, hogy nincs.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Szamcs

Sziasztok!

 

Látom jó régen volt az uccsó hozzászólás a témában, de nagyon remélem, hogy azért van aki még figyeli, ugyanis lenne némi problémám. Inteles Mac megvan köbö egy éve, inkább kicsit több és újabban fogja magát és kikapcsol. Ennek mi lehet az oka? Elvileg Mac-es víruskeresõ szépen végigfésülte a gépet, de nem talált semmit. Túlmelegedés sem lehet, mert a jelenség nem sokkal bekapcsolás után is megvan. Köszi elõre is a segítséget!

 

Ja és még egy másik ideillõ kérdés. Van ugyebár külön Mac-re MSN-verzió. Ezt nem is olyan régen telepítettem, minden frankón mûködött, azonban egyszer csak jött a hibaüzenet, hogy van egy újabb verzió, ezután ezt lehet csak használni, telepítsük fel, stb.. Na így is tettem, vadiúj verziót feldobtam, de mindig ugyanez a probléma, minden induláskor megjelenik ez az üzi! Szerintetek mit lehet tenni?

 

Köszi elõre is a segítségeket!

Link to comment
Share on other sites

P.Q.

Helló,

futtass le egy hardware tesztet, ha ott van a problema akkor az elég hamar kiderül. A vírusok miatt meg ne aggódj, soha nem fog találni egyet sem. Ez tuti! Lehet hogy a ramok szarakodnak a gépedben.

Egyébként javaslom ezt a fórumot: http://beszeljukmac.com/ itt kaphatsz igazi segítséget! De inkább kezd ezen az oldalon Érdemes elolvasni az elsõ három bejegyzést!

 

Az MSN helyett van pl. Adium ami több csevegõt tud kezelni párhuzamosan, vagy az aMSN ami tán a leg használhatóbb többek szerint.

Link to comment
Share on other sites

Szamcs

Szia!

 

Ok, megpróbálkozom a teszttel! Köszönöm szépen a segítséget!

 

Csabi

Link to comment
Share on other sites

P.Q.

Szívesen, remélem segítettem.

Helló

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Calyd

Néhány dolgot pontosítanék:

 

- Már pedig bármilyen furcsa egy Mac OS X rendszer is lehet vírusos. Ugyan tényleg ritka, és Windows-zal ellentétben nem ez az elsődleges hibaforrás. De azt ilyen egyértelműen kijelenteni, hogy márpedig egy Mac sosem lesz vírusos, szerintem nagyon nagy túlzás és nem igaz.

 

- Chat-elők: Adium szerintem jobb, mint az aMSN. Szebb, meg minden. :) Adium-mal webkamerát is lehet használni egy plugin segítségével. Ez a hívó és hívott félt is egy weblapra irányítja, itt folyik majd a csevej. Elvileg aMSN is tudja kezelni a webkamerát, de én nem tudtam működésre bírni.

 

- Driverek: Hát ha trükközni kell vele, akkor az már nem az igazi, elveszik az egyik lényeges előny, amiért az ember OS X-et használna: az egyszerűség.

Ha Intel WiFi kártya van a gépben, akkor szerintem azt felismeri a rendszer, és tudja használni. Egy külső webkamera esetén ugyan ezt gondolom.

Ha olyan videókártyád van, mint az Apple gépeiben, akkor szerintem azt is maradéktalanul fel fogja ismerni és ki fogja használni.

 

Még valami: Miért is beszélgetünk ilyesmiről, mikor tudtommal az OS X-et csak Apple gépekre lehet feltenni? Persze fel lehet erőszakolni PC-re is, de jogilag szerintem egyáltalán nem kóser a dolog! :!:

 

Még valami2: Az én eredeti Tiger lemezemről a PC nem is hajlandó bootolni. Tehát eleve hackelt lemez kell hozzá, de ezt egy korábban itt linkelt leírás is mondja.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
geri005
ide kattintva olvashattok a Snow Leopardról - ha érdekel valakit. Mindössze 10%-át hagyták érintetlenül a rendszernek.
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
bambusz61

Hogy úgy írjam én apple mac-et csak a tv -ben láttam. Ipod-ot is csak Vinokuorov nyakában. És most is csak azért írok mert kihasználom a mobilinternetet a hátralévő napokig. Elvetődtem egy mac-es weboldalra. Az ára fele a windowsénak. Létezik ez? És a linux most ingyenes? Harmónia, s egyensúly a világba. Az exe pedig mondjon le.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Greene

Bár már lassan másfél hónapos a kérdés, azért válaszolok rá: Az OSX operációs rendszer ára valóban kevesebb a windowsénál, és nincs belõle "home" meg "professional" verzió, viszont szerverre itt is van külön kiadás. Minden Mac elõtelepített OSX-szel érkezik, és kapsz rendszer visszaállító DVD-t, ezért szinte senki nem vesz OSX-et.

Az upgrade filléres kiadás. Leopardról Snow Leopardra 8 ezer forint volt az ára a lemeznek. Aki a kiadás elötti pár hónapban vette a gépét, annak csak 2 ezerbe került mindez. A lemez amúgy tartalmazza a teljes operációs rendszert, és nem kér semmiféle szériaszámot. Egy lemezzel korlátlan számú gépet is upgrade-elhetsz akár.

Az update-ek nem olyan gyakoriak, mint Windowsnál, és sokszor kell egy adott sebezhetõség javítására heteket várni.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
bendegu

Sziasztok,

Feladatot kaptam hogy egy gépre tegyek fel egy mac osx-et mivel a kollégámnak szüksége van rá hogy tesztelje a nyomtatókat azon az oprendszeren keresztül is.

Nah a lényeg hogy mac os x-el még soha a b.... életben nem volt közöm.

Honnan tudom leszedni magát a telepítőt amit kiírhatók cd/dvd-re mert neten nem találtam egy értelmes helyet sem ahol ezt megtehettem, gondolom azért demo verziót csak le lehet szedni valahonnan ha full verziót nem is?

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Nem lehet.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
Adani

Lehetséges MaxOS X-et telepíteni USB-s winyóról vagy pendrive-ról?

 

Egyik ismerõsöm kérte, hogy tegyem fel neki a MacosX-et a gépére ( Macbook), de hiába van DVD Image 6.5 GB és nem tudom kiirni, mert az íróm nem írja a duplarétegû DVD-t, ezért úgy gondoltam felteszem egy külsõ winyóra vagy pendrive-ra és majd arról telepítem. Ezt meg lehet oldani?

 

Nekem Windows 7 van a gépemen hogyan tudom megoldani a boot pendrive készítést?

 

 

A múltkor lakótársam netbookjára simán feltettem a Win7-et külsõ HDD-rõl, de elõtte ott is ügyködni kellett a telepítõvel. ISO-ba berántani majd a HDD-t programokkal elõkészíteni majd felhányni rá a telepítõt, de végül mûködött. Sõt percek alatt felment így.

 

Valami ötlet?

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
h3aven45

Egy pár kérdésem lenne Mac OS X vagy Mac OS X Snow Leopard-al kapcsolatban. Lehet-e futtatni raja muliplayer-es játékokat(COD, WOW...). Mennyire levédhetõ a vírusokkal szemben? Kompatibilis-e a Windowsokra használt tûzfalakkal, vírusirtókkal(pl.Comodo) és spyware keresõkkel/irókkal? ill. felhasználói programokkal(zenelejátszók, filmnézegetõk, képszerkesztõk...)--ez ugye a szoftveres része az egésznek. De mi van a hardveressel? Alaplap, Videokártya, hangkártya, processzor....stb? Hogy kell ezt elképzelni?

Edited by h3aven45
Link to comment
Share on other sites

KGigi

A Mac OS csak Apple gépeken megy, illetve némi hackeléssel néhány Intel alapú gépen. Semmilyen Windows-os programmal nem kompatibilis.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...