Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Operációs rendszer memóriakezelése

Recommended Posts

Posted

Ugyan azon a csatornán:

2 * 1 db CL5 kétoldalasak

2 * 1 db CL6 egyoldalasak

@ Csaba_#: És a BIOS-ban minden memóriával kapcsolatos beállítás (órajelek, feszültségek stb.) rendben van?

Minden automatán van.

Órajel: 400 MHz

Idõzítések: 5-5-5-18

Feszültség: 1,8 v

Posted

Takarítsd meg õket, ha nem segít, akkor valami megfõtt az egyik 2 oldalas modulban.

Posted

Nos, a Memtest86+ v4.10 három teljes kör alatt sem talált hibát. Az Ubuntu Linux v10.04 64-bit meg látja mind a 4 Gb RAM-omat. Ezen kívül, semmilyen memóriahibával összefüggő hibajelenséget nem tapasztaltam azóta sem.

Így a hardverhibát én kizárom, szóval marad a formázás. Nagyon érett már a dolog, mert ez a Windows 7 telepítés, már az RTM megjelenése óta fent van. Windows rendszerrel ilyen sokáig még sosem húztam ki formázás nélkül, szóval kisebb ügyes bajos dolgok ellenére elégedett voltam. :)

Mindenkinek köszönöm a segítséget, és a tippeket.

Persze akinek van még elmélete eme problémával kapcsolatban, szívesen meghallgatom.

Posted
Behülyült a 64 bites Windows 7-em?

Újabban nem látja mind a 4 Gb RAM -omat. Tisztára 32-bites rendszerként viselkedik:

IPB kép

IPB kép

Eleinte arra gyanakodtam, hogy talán a BIOS -ban tiltotta le magát a Memory Remap Feature, de nem, engedélyezve volt. Próbaképp letiltottam (hátha szerepet cserélt az Enabled és a Disabled láttam már ilyet), de akkor már csak 3300 Mb körül számolt le a POST képernyõ, és természetesen Windows-ban sem változott a helyzet. Megint engedélyeztem, és a POST képernyõ megint szépen kiírta mind az 4096 Mb-ot. De a Windows még mindig nem látta az összeset. Szóval tanácstalan vagyok, korábban ugyan ez a rendszer szépen felismerte az összes RAM -omat, még Screenshot -ot töltöttem fel valamelyik topikba az egyik kérdezõnek róla.

A hardver és driver összetétel nem változott, és a Windows Update-rõl is rendszeresen szedem a frissítéseket, szóval kész röhej az egész. :S

http://www.kephost.com/view3.php?filename=...1a0gvy0wcqi.png

ezt a pipát szedd ki és ok lesz

msconfig.

Posted

És tényleg! Köszi. :istenvagy:

De mi a ló**** kapcsolta be? Én itt nem jártam az tuti. :pislog:

• 3 months later...
Posted

Akkor gyors visszaigazolás, hogy tuti legyen, hogy Asrock P4VT8+ lapra rakhatok 3 modulnyi 1 gigás DDR ramot, ugye? (XP Home 32 bit)

(videokártya 512 Mb)

Ill. két modul CL 2.5-ös mellé lehet rakni CL3-asat? Ennek nem látom a következményeit. :)

Köszönöm a segítséget

Posted
- 3 x DDR DIMM slots

- DDR 400/333/266 non-ECC, un-buffered memory

- Max. capacity of system memory: 3GB

Nem követelõdzni kell, hanem el kell látogatni a hivatalos oldalra, ahol ez le van írva. :hááát: Persze most is én vagyok a bunkó paraszt, aki nem bír normálisan válaszolni...

Posted

Részemről nincs gond, félig jogos :)

Ja, a lényeget kihagytam, hogy az alaplap adatlapját persze megnéztem, de ettől még a kérdésem másik felét, a CL számokat nem értem :o

(plusz még rosszul is fogalmaztam, mert nem az alaplap lett volna a lényeg, hanem hogy az XP tudja a 3at??)

Így már van értelme válaszolni? :)

üdv

[OP]Destroy-man
Posted

Az XP (32 bites), max 4 GB RAMot tud lekezelni, de ebbe nem csak a memória számít bele, hanem a videokártya, a HDD és ODD cache, és a CPU cache(? - ebben nem vagyok biztos) is beleszámít. Tehát minden olyan eszköz, aminek memóriája van.

Posted

Re: [OP]Destroy-man.

Biztos lehetsz benne. 32 bites rendszer 4GB memóriát tud kezelni és ebbe bele kell venni minden hardvert ami fizikai memóriával rendelkezik (HDD, CPU stb.).

De ha jól emlékszem a 32 bites XP levan korlátozva és csak 3GB fizikai memóriát tud kezelni.

Posted

Az XP Home maximum 2GB-ot tud az alkalmazás alá pakolni, ergo egy játéknak sem tud ennél többet adni. A Pro a Boot.ini fájlban használt /3GB kapcsolóval ezt képes kitolni. Ettõl még az XP is látja a 2GB feletti részt, nálam jelenleg 3,37GB-ot ír a Vezérlõpult/Rendszer/Általános fülnél.

Posted

Látni látja, de kezelni is tudja?

Posted

Van itt egy kis keveredés, vagy összecsúsztak a dolgok.

Az egyik az oké, hogy 32 bites op. rendszer max. 4 GB-ot tud címezni, és ebben a RAM-on kívül benne van a videokártya, stb.

A másik amit említettetek, hogy most 2 GB vagy 3 GB a boot.ini sor kapcsolójával, az nem a RAM-ra mint fizikai memóriára vonatkozik, hanem hogy egy folyamat maximum 4 GB memóriát kaphat, és ebbõl mennyi az op. rendszer része.

[OP]Destroy-man
Posted

A kérdés az volt, hogy az XP tudja-e kezelni a 3GB RAMot, és nem az, hogy az alatta futó alkalmazás is tudja-e kezelni. De akkor összefoglalva, pontosítva a válasz:

Az XP kezeli a 3GB ramot; Home Edition alatt max 2GB/folyamatot tud használni, Pro alatt pedig 3GB/folyamatot tud használni, a fent említett BOOT.ini-s kapcsolóval.

Posted
:igen::kösz: Ezt linkeltem Pjotrtól, kiegészítve a kapcsolóval.
Posted

Tök jó, a végére kiderült minden, majdnem! Köszi mindenkinek :)

DDR Ram CL 2.5 ill. CL 3 összeférhetõsége? ill. melyik a jobb?

Posted
Destroy-man' timestamp='1291376015' post='428157']A kérdés az volt, hogy az XP tudja-e kezelni a 3GB RAMot, és nem az, hogy az alatta futó alkalmazás is tudja-e kezelni.

Hogy a pontos kérdés mi volt, nekem már kezdett a múlt ködébe veszni. laughing.gif De valóban a szokásos kérdés az, hogy hogy mennyi fizikai RAM-ot kezel az adott op. rendszer.

Erre szokott lenni a válasz, hogy a 32 bites rendszer maximum 4 GB-ot lát, amibe beletartozik az említett egyéb memória is. (videokártya, stb.)

Ez a fizikai memória része a dolognak. A /3G kapcsoló viszont a virtuális memóriakezelésre utal, aminek nincs ilyen közvetlen kapcsolata a fizikai RAM-hoz, mert egy folyamat által megkapható maximális memóriára utal.

Folyamat meg nem csak egy van. ani_wink.gif

1 GB RAM mellett is címezhető a processz számára 4 GB virtuális memória, aminek a felosztása az alapértelmezett 2 - 2 GB, vagy az említett kapcsolóval 1 - 3 GB a folyamat javára.

Windows memóriakezelés - A virtuális memória és a fizikai memória kapcsolata

Memóriakezelés a Windowsban

Ez csak egy pontosítás volt a részemről, a kérdező nyilván nem erre volt kíváncsi. De az adott esetben így rajta a /3G kapcsoló sem segítene.

Ennyiben függetlenül, hogy Home-e vagy sem az XP.

• 4 weeks later...
Posted

Sziasztok.

Win7 Ultimate x86-os rendszerem van, 4GB ddr3-as ram-mal.

A rendszer azt írja, hogy telepített memória 4gb, de ebből csak 2,97 gb használható.

Normális ez így ?

Posted

Igen, 32 bites rendszerrel nem tudod kihasználni az összes memóriát.

Posted

Sziasztok A gondom a "szokásos"! 64bites rendszer nem látja a 4gb rammot. A pipa ki van szedve a maximális memória kezelésnél, és a biosban is látszódik. Mi lehet még a gond? Mondjuk a 32bites is hajszálra ugyan annyit lát 3263mb?!

Posted

Közben rájöttem, hogy két kapcsolót be kell kapcsolni a biosban, így már 64 bit alatt látja mindet. Viszont érdekes, hogy 32bit alatt még kevesebbet olyankor?! Ott úgy látszik ez 3263 a max amit el lehet érni, pedig valamivel többnek kéne lennie?! Mi a magyarázat?

Posted
Igen, 32 bites rendszerrel nem tudod kihasználni az összes memóriát.

Sziasztok

Egy konkurens lapban megjelent egy cikk "Több mint 4 GB memória 32 bites oprendszerrrel" címmel.

Ezt valaki kipróbálta már?

A cikkben a Physical Addres Extension (PAE) technológiára utalnak, amelynek segítségével hatékonyabban lehet kiosztani a különbözõ címeket, vagyis az eddig elérhetetlen rendszermemória speciális feladatokra címezhetõvé válik. (amelyik alaplap támogatja)

A 32 bites WIN7-nél cmd-t indítva be kell írni BCDedit /set PAE forceenable-t és újra kell indítani. Azt írják, hogy ilyenkor az elérhetetlen memóriaterület megjelenik a 32 bites oprendszer számára is, igaz továbbra sem rendszermemória, hanem egy ultragyorsRAM diskként. És ennek az aktiválására ajánlják a Gravotte ramdisk programot. Amit elindítva meg lehet adni a ramdisk méretét. Ezzel egy ideiglenes, minden kikapcsoláskor és újraindításkor törlõdõ háttértárként fog megjelenni a rendszerünkben.

Üdv. takix

Posted

A PAE csak Server licenc esetén használható.

• 10 months later...
Posted

Szeretném megkérdezni, hogy a RamDisk használatának van-e értelme, vagy a rendszermag áthelyezésének a memóriába?

A rendszer: Windows 7 x86, a gépben lévõ memória 4 Gb, amibõl 3.24 Gb használható.

Köszi