Pjotr 9 Share Posted June 14, 2009 Lemezkezelés Windows alatt 2000 / XP / 2003 / Vista / 7 Partíció létrehozása Windows telepítéskor nem particionáltuk teljesen a merevlemezt, vagy új adattárolóval gazdagodtunk Meghajtóbetûjel módosítása Néhány program nagyon nem szereti az utólagos állítást! Lépjünk be a Számítógép-kezelésbe (Jobb klikk a Sajátgépen/Számítógépen > Kezelés) Tárolás > Lemezkezelés Jobb klikk arra a partícióra/meghajtóra, amelynek módosítani szeretnénk a betûjelét, a menübõl válasszuk a Meghajtóbetûjel és elérési út módosítása pontot! Rendszerpartíciót nem lehet átnevezni! Az elõbukkanó ablakban válasszuk a Módosítás lehetõséget! Változtassuk meg arra a betûjelét, amelyre szeretnénk, nyilván nem enged kettõ egyformát, így ha foglalt a kiszemelt betûjel, akkor elõször azt kell felszabadítanunk! Ha megvan a kiszemelt betûjel, akkor kattintsunk az OK, majd nyugtázzuk/zárjuk be az ablakokat! Meghajtó formázása Bizony, minden adatot töröl az adott partícióról Lépjünk be a Sajátgépbe (Számítógépbe)! Jobb klikk a kiszemelt partíción, majd Formázás! Rendszerpartíciót természetesen nem enged formázni. Válasszuk az NTFS fájlrendszert, pipáljunk a Gyorsformázás mellett (mást hagyjunk alapbeállításon), majd indíthatjuk! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pjotr 9 Author Share Posted September 3, 2009 Hova lett a partícióm? Most komolyan! Ha nem találjuk az egyik partíciónkat (és tudjuk, hogy van), akkor elsõnek vessünk egy pillantást az Eszközkezelõre, hogy egyáltalán megjelent-e a merevlemez a Windows színe elõtt. Ha nem, nyomjunk rá a a Hardverváltozások keresésére, hátha elõjön. Ha nem, akkor lehet ellenõrizni a kábeleket és persze magát a merevlemezt. Abban az esetben, ha az Eszközkezelõben minden rendben van, akkor a Lemezkezelõt kell faggatnunk, hova dugta a partíciónkat. Itt is két eset lehetséges: Az egyik az, hogy megvan a partíciónk, csak betûjelet nem kapott. Ekkor -- értelem szerûen -- betûjelet kell neki adnunk, aztán már lehet is bebarangolni a lemezt. Ám ha nem látjuk, akkor kezdhetünk keresni valami adatvisszaállító-programot. Nagyon fontos, hogy ebben az esetben NE nyúljunk a merevlemezhez, nehogy felülírjuk meglévõ adatainkat pl. egy újraparticionálással. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lalolib 1 Share Posted October 23, 2009 Vettem egy új vinyót, ezzel nincs semmi gond. Van a régi, két partícióval (C: és D:), az egyiken a Vista és a programok (de már alig van helyem), a másikon a dokumentumok. A dokumentumokat átmásoltam az új vinyóra, így a D: alapjában véve üres. Most azt szeretném, hogy a meglévõ két partíciómból egy legyen (C:). Meg lehet oldani ezt a Vistával? Link to comment Share on other sites More sharing options...
KGigi 21 Share Posted October 23, 2009 Meg, a lemezkezelõben törlöd a partíciót, aztán a rendszerét kiterjeszted. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lalolib 1 Share Posted October 24, 2009 Köszönöm! Link to comment Share on other sites More sharing options...
solties 0 Share Posted December 18, 2009 Tudna valaki segíteni abban, hogy két lemez van a gépemben, az egyiken windows 7, a másikon 2 partíció adatokkal. A windows 7 "rendszer számára fenntartott partíciója" ugye aktív. Ez eddig oké. De most vettem észre, hogy a másik lemezemen is aktív az egyik partíció, ami nem is zavarna (valószínűleg egy régi xp tette aktívvá), de így nem tudom kiterjeszteni, mert akkor dinamikus lemezzé akarja konvertálni a windows. Sajnos nincs annyi helyem, hogy az összes adatot elmentsem róla, ezért is akarom kiterjeszteni 25 Gb-tal. Meg lehet oldani, hogy inaktív legyen a partíció? Akkor alaplemezként ki tudnám terjeszteni. A baj az, hogy ha így terjesztem ki aktívként, akkor csak a partíció törlésével lehet újra alaplemezzé konvertálni tudomásom szerint. Ötlet? Link to comment Share on other sites More sharing options...
KGigi 21 Share Posted December 18, 2009 Szerinted GParted-del simán át tudod írni a címkét. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkyBird 118 Share Posted December 18, 2009 Ez nekem elég zavarosnak tűnik. Mi köze annak, hogy aktív-e a partíció vagy nem, hogy átméretezd? Nyugodtan lehet aktív. Korábban a Windows saját eszközével egyáltalán nem lehetett átméretezni, a Vistánál jött be a zsugorítás/shrink. Tehátt ott se lehetett növelni a méretet , csak csökkenteni. Hogy a Windows 7-nél azóta hogyan van, őszintén mondom fogalmam sincs, mert nem használom erre a saját lemezkezelőjét. Mindig is külső partíciókezelőket célszerű erre, mint ahogy látható a Windows elég korlátozott volt ebben a tekintetben. Külső partíciókezelő program meg gyakorlatilag mind tudja az átméretezést, kezdve a a KGigi által ajánlottal, ami Linux folytán ingyenes, meg a windowsosok is, amelyek közt lehet szintén ingyenes is. Link to comment Share on other sites More sharing options...
solties 0 Share Posted December 18, 2009 Nem tudom mi köze hozzá az aktív partíciónak, mindenesetre kipróbáltam a gparted-es tippet, és bejött! Ezzel megcsinálta az "inaktivvá tételt" és átméretezte. Köszi. A vistánál is lehetett növelni a partíciót, abban az esetben, ha volt a lemezen nem lefoglalt terület a növelendő partíció mellett. (közben gondolkoztam, és lehet, hogy ezért nem engedte nekem növelni, mert a nem lefoglalt terület valószínűleg nem közvetlen mellette volt. Ezért akart belőle dinamikus lemezt csinálni, mert akkor más a helyzet. Gondolom én.....) Mindegy megoldódott! Jó cucc az a linux..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hamster 0 Share Posted December 18, 2009 Win7-el használt winchesteremet WinXP-s rendszerre csatlakoztattam, a rendszer érzékeli az új hardvert, de azt írja "dinamikus" meg "idegen" (a lemezkezelõ vélekedik e képpen) és nem tudom semmilyen fájlböngészõvel böngészni a win7es winchesterem partícióit, igazából a rendszer látni se látja hogy egyáltalán azon vannak-e partíciók! Mit lehet tenni? Kaptam 3 féle tanácsot: 1. Prioritási gondok vannak, az egyikre tegyek jumpert. (én úgy gondolom, ha ilyen baj lenne el sem indulna... habár még nem próbáltam a másik változatot) 2. Mivel az XP ntfs5.1 a 7 pedig 6.0 így ntfs 5.1-es nem kezeli 6.0-t és ez a baj... valami partícionálóval essek neki (ezzel annyi bajom van, hogyha a rendszer nem látja hoyg az eszköznek vannak partíciói akkor egy partícionáló hogyan fogja? ) 3. Csináljak virtuális pc-t xp alatt amin win7 van és dobáljam át a fájlokat amire szükségem van (ezt a lehetõséget szeretném mindenképpen elkerülni... nagyon hosszadalmas és pepecs munka, kell hogy legyen egyszerûbb megoldás is - ne kelljen már erõmû néhány fájlátviteléhez...) Kérek még tanácsokat vagy javaslatot arra, hogy a 3 közül melyik a leginkább értelmes tanács! Elõre is köszönet a válaszokért! Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkyBird 118 Share Posted December 19, 2009 Ilyet még nem tapasztaltam, és most nem is nagyon tudok utánakeresni. Valamiért RAID-esnek, dinamikus kötetnek látja, de hogy az NTFS verzió különbség miatt-e, a jó ég tudja. 1./ A jumper megoldás eleve csak IDE vinyóknál volna a master/slave beállításra, de ez nem orvosolná a problémát. Mindegy is, hogy master-e vagy slave, ettől még olvasni és bootolni is lehet róla. 2./ A particionálók kicsit többre képesek, mint a beépített XP lemezkezelő, de én nem matatnám össze ezekkel a Win7 partíciókat, ha ott jó. Azért megnézni megnézném particionáló programokkal is, meg a Win7 lemezkezelőjével is, hogy pontosan hogyan néz ki az ábra. 3./ Ha van 2 gép, akkor hálózatként összekötve simán átmásolhatod ami kell, ha csak erről volna szó. De talán még jobb lenne, ha nem az XP-s rendszerre dugnád a Win7 vinyót, hanem a Win7-re az XP-s vinyót, és úgy másolnád át a fájlokat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hamster 0 Share Posted December 19, 2009 Az a baj hogy a win7-es gép 100km+ távolságban van és csak a winchester van kéznél meg az xp-s rendszer! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pjotr 9 Author Share Posted December 19, 2009 Live linux. Esélyt látok arra is, hogy az alaplap BIOS-a rosszul van beállítva. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hamster 0 Share Posted December 19, 2009 Ha rosszul van beállítva akkor konkrétan mi lehet az ami nem jó? Live linux... linuxal tudom ntfs 5.1 és 6.0-t is böngészni? Én úgy tudom írni már nem tudom... (vagy azóta már okosabb a linux és képes játszani a bitekkel ntfs rendszereken is? ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aftershock 0 Share Posted December 23, 2009 (edited) Adott egy 500GB-s merevlemez, 4 partícióval, az egyik a Win7-et hordozza a hátán, a másikon minden egyéb olyan dolog foglal helyet, amire szükségem van/vagy esetleg lehet, a 3-on a lapozófájl található, 4-en pedig bármi, amiről még nem dőlt el, hogy kell-e vagy sem. A partíciók 250GB (C:rendszer) és 200GB (F:kell), valamint 10GB (D:esetleg), 5GB (E:lapozó). Na most a rendszer partícióból lecsíptem 100GB-ot, ami szeretnék hozzáadni a 200GB-oshoz, de ezt nem engedi a Windowsos lemezkezelő. Erre kéne megoldás, úgy, hogy az F-en ne legyen adatvesztés. Megoldható ez valahogy? Edited December 23, 2009 by KGigi Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkyBird 118 Share Posted December 23, 2009 A képeden már a rendszer 150 GB és van 100 GB particionálatlan terület. Eddig jó. Meg tudod oldani, csak nem a Windows saját eszközével. Kell külső particionáló program, pl. Acronis Disk Director vagy Paragon. A Partition Magic-et ne használd Win7-nél :!: Ezzel a C: betűjelű rendszerpartíciót átmozgatod vinyó végére, így az üres rész az F: mellé kerül. Ezután az F: méretét kiterjeszted az összes üres területre. (Resize) Ez mehet egy ütemben, de így sorban. Csak az egész nem szerencsés így. A vinyó végére száműzted a rendszerpartíciót, ahol a leglassabb. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Csaba_# 0 Share Posted December 23, 2009 Csak az egész nem szerencsés így. A vinyó végére száműzted a rendszerpartíciót, ahol a leglassabb. Ezt most nem értem, épp hogy ott kéne lenni a leggyorsabbnak. A lemezek forgási sebessége állandó, a külső sávok ármérője nagyobb és több adatot is tárolnak mint a belsők, tehát időegység alatt több adatot kéne, hogy beolvassanak a fejek. Vagy épp hogy kívülről befelé halad az írás/olvasás? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pjotr 9 Author Share Posted December 23, 2009 Ha futtatsz egy merevlemeztesztet pl. HDTune-nal, akkor elõször gyors, aztán lassú. A teszt iránya megegyezik a partíciók irányával, kívülrõl befelé halad. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aftershock 0 Share Posted December 23, 2009 (edited) Kipróbáltam az Acronis, illetve a Paragon szoftverét is, egyik sem támogatja a 64bites operációs rendszert...mit tehetek még? A megoldásban lehetőleg ne szerepeljen az, hogy "rakj fel 32bites operációs rendszert". Szerk.: Lehet találtam x64-hez Paragont. Ezzel sem megy. Elindítom a hozzácsatolást, kb félúton kéri a gép újraindítását, valamiféle jobb hozzáférhetőség érdekében, aztán indítás után fekete képernyő, kiír pár sort, végére azt, hogy booting...aztán semmi sem történik. Ilyenkor kikapcsolom, elindítom a gépet, és választhatok Win7 és Linux(??????) között. Win7 megy úgy mint eddig, de a partíciót nem akarja kibővíteni. Úgy végződött az eset, hogy felraktam gyorsba egy 32bites XP SP-2est, ami alatt már normálisan működött a Paragon Partition Managere, így a partíciót ki tudtam bővíteni. Viszont valahogy kerültek rá rendszerindításhoz szükséges fájlok, mlyeket nem tudok törölni...adatvesztést nem szeretnék...ötlet? Edited December 24, 2009 by Aftershock Link to comment Share on other sites More sharing options...
[OP]Destroy-man 160 Share Posted January 2, 2010 NTFS partíciót mivel tudok átkonvertálni EXT2-esre? Természetessen adatvesztés nélkül kéne. 320 Gb-t sajnos nem tudok ideglenessen sem átmenteni máshova. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lalolib 1 Share Posted January 4, 2010 Sziasztok! Van egy külsõ, USB vinyó, amit FAT32-re formáztak. Idõvel rájöttek, hogy mivel 4GB-nál nagyobb állományokat (filmek) a FAT32 nem kezel, ezért át kéne formázni NTFS-re, de a vinyón már van egy halom adat. Én ezt a sorrendet ajánlottam, de azt nem tudom, hogy az ilyen külsõ USB vinyókat (ha még ideiglenesen is) meg lehet-e osztani több partícióra? Mert én ezt a sorrendet javasoltam: 1. A vinyót megosztani két partícióra, az újat megformázni NTFS-re. 2. A FAT32-es partíción lévõ adatokat átmásolni az NTFS partícióra. 3. Törölni a FAT32 particiót, és megformázni NTFS-re. 4. Egyesíteni a két partíciót. Ehhez a témához nem nagyon értek, ezért kérdezem: megvalósítható és ha igen, akkor milyen programot ajánlotok (XP SP3 fut a gépen). Köszi! Link to comment Share on other sites More sharing options...
solties 0 Share Posted January 4, 2010 (edited) Meg lehet osztani, (tapasztalat fujitsu siemens 1 TB) és gpartedet ajánlom. Edited January 4, 2010 by KGigi Link to comment Share on other sites More sharing options...
arpsoft 12 Share Posted January 4, 2010 @Lalo: miért nem jó a Windows beépített konvertálója? Adatvesztés nélkül FAT32->NTFS, mindenféle megosztás és egyéb hókusz-pókusz nélkül. Link to comment Share on other sites More sharing options...
[OP]Destroy-man 160 Share Posted January 4, 2010 És az én kérdésemre nem tudja vételenlül valaki a választ? NTFS -> EXT2 adatvesztés nélkül? FAT32 nekem is a 4GB miatt nem jöhet szóba, NTFS meg iszonyat lassú Linux alatt. Egyáltalán kivitelezhető? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Csaba_# 0 Share Posted January 4, 2010 Szerintem a particionáló programok zömének tudnia kéne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts