Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Lemezkezelés Windows alatt


Pjotr

Recommended Posts

Pjotr

Lemezkezelés Windows alatt

2000 / XP / 2003 / Vista / 7

Partíció létrehozása

Windows telepítéskor nem particionáltuk teljesen a merevlemezt, vagy új adattárolóval gazdagodtunk

 

IPB kép

 

Meghajtóbetûjel módosítása

Néhány program nagyon nem szereti az utólagos állítást!

 1. Lépjünk be a Számítógép-kezelésbe (Jobb klikk a Sajátgépen/Számítógépen > Kezelés)

   

 2. Tárolás > Lemezkezelés

  IPB kép

   

 3. Jobb klikk arra a partícióra/meghajtóra, amelynek módosítani szeretnénk a betûjelét, a menübõl válasszuk a Meghajtóbetûjel és elérési út módosítása pontot! Rendszerpartíciót nem lehet átnevezni!

   

 4. Az elõbukkanó ablakban válasszuk a Módosítás lehetõséget! Változtassuk meg arra a betûjelét, amelyre szeretnénk, nyilván nem enged kettõ egyformát, így ha foglalt a kiszemelt betûjel, akkor elõször azt kell felszabadítanunk!

  IPB kép

   

 5. Ha megvan a kiszemelt betûjel, akkor kattintsunk az OK, majd nyugtázzuk/zárjuk be az ablakokat!
Meghajtó formázása

Bizony, minden adatot töröl az adott partícióról

 1. Lépjünk be a Sajátgépbe (Számítógépbe)!

   

 2. Jobb klikk a kiszemelt partíción, majd Formázás! Rendszerpartíciót természetesen nem enged formázni.

  IPB kép

   

 3. Válasszuk az NTFS fájlrendszert, pipáljunk a Gyorsformázás mellett (mást hagyjunk alapbeállításon), majd indíthatjuk!

  IPB kép

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...
Pjotr

Hova lett a partícióm?

Most komolyan!

 

Ha nem találjuk az egyik partíciónkat (és tudjuk, hogy van), akkor elsõnek vessünk egy pillantást az Eszközkezelõre, hogy egyáltalán megjelent-e a merevlemez a Windows színe elõtt. Ha nem, nyomjunk rá a a Hardverváltozások keresésére, hátha elõjön. Ha nem, akkor lehet ellenõrizni a kábeleket és persze magát a merevlemezt.

Abban az esetben, ha az Eszközkezelõben minden rendben van, akkor a Lemezkezelõt kell faggatnunk, hova dugta a partíciónkat. Itt is két eset lehetséges:

 • Az egyik az, hogy megvan a partíciónk, csak betûjelet nem kapott. Ekkor -- értelem szerûen -- betûjelet kell neki adnunk, aztán már lehet is bebarangolni a lemezt.
 • Ám ha nem látjuk, akkor kezdhetünk keresni valami adatvisszaállító-programot. Nagyon fontos, hogy ebben az esetben NE nyúljunk a merevlemezhez, nehogy felülírjuk meglévõ adatainkat pl. egy újraparticionálással.
Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...
Lalolib

Vettem egy új vinyót, ezzel nincs semmi gond. Van a régi, két partícióval (C: és D:), az egyiken a Vista és a programok (de már alig van helyem), a másikon a dokumentumok. A dokumentumokat átmásoltam az új vinyóra, így a D: alapjában véve üres. Most azt szeretném, hogy a meglévõ két partíciómból egy legyen (C:).

 

Meg lehet oldani ezt a Vistával?

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Meg, a lemezkezelõben törlöd a partíciót, aztán a rendszerét kiterjeszted.

Link to comment
Share on other sites

Lalolib

Köszönöm!

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...
solties

Tudna valaki segíteni abban, hogy két lemez van a gépemben, az egyiken windows 7, a másikon 2 partíció adatokkal.

A windows 7 "rendszer számára fenntartott partíciója" ugye aktív. Ez eddig oké. De most vettem észre, hogy a másik lemezemen is aktív az egyik partíció, ami nem is zavarna (valószínűleg egy régi xp tette aktívvá), de így nem tudom kiterjeszteni, mert akkor dinamikus lemezzé akarja konvertálni a windows. Sajnos nincs annyi helyem, hogy az összes adatot elmentsem róla, ezért is akarom kiterjeszteni 25 Gb-tal.

Meg lehet oldani, hogy inaktív legyen a partíció? Akkor alaplemezként ki tudnám terjeszteni.

A baj az, hogy ha így terjesztem ki aktívként, akkor csak a partíció törlésével lehet újra alaplemezzé konvertálni tudomásom szerint.

Ötlet?

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Szerinted GParted-del simán át tudod írni a címkét.

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Ez nekem elég zavarosnak tűnik. Mi köze annak, hogy aktív-e a partíció vagy nem, hogy átméretezd? Nyugodtan lehet aktív.

Korábban a Windows saját eszközével egyáltalán nem lehetett átméretezni, a Vistánál jött be a zsugorítás/shrink. Tehátt ott se lehetett növelni a méretet :hááát: , csak csökkenteni.

Hogy a Windows 7-nél azóta hogyan van, őszintén mondom fogalmam sincs, mert nem használom erre a saját lemezkezelőjét.

Mindig is külső partíciókezelőket célszerű erre, mint ahogy látható a Windows elég korlátozott volt ebben a tekintetben.

Külső partíciókezelő program meg gyakorlatilag mind tudja az átméretezést, kezdve a a KGigi által ajánlottal, ami Linux folytán ingyenes, meg a windowsosok is, amelyek közt lehet szintén ingyenes is.

Link to comment
Share on other sites

solties

Nem tudom mi köze hozzá az aktív partíciónak, mindenesetre kipróbáltam a gparted-es tippet, és bejött!

Ezzel megcsinálta az "inaktivvá tételt" és átméretezte.

Köszi.

A vistánál is lehetett növelni a partíciót, abban az esetben, ha volt a lemezen nem lefoglalt terület a növelendő partíció mellett.

(közben gondolkoztam, és lehet, hogy ezért nem engedte nekem növelni, mert a nem lefoglalt terület valószínűleg nem közvetlen mellette volt. Ezért akart belőle dinamikus lemezt csinálni, mert akkor más a helyzet. Gondolom én.....)

Mindegy megoldódott! Jó cucc az a linux.....

Link to comment
Share on other sites

Hamster

Win7-el használt winchesteremet WinXP-s rendszerre csatlakoztattam, a rendszer érzékeli az új hardvert, de azt írja "dinamikus" meg "idegen" (a lemezkezelõ vélekedik e képpen) és nem tudom semmilyen fájlböngészõvel böngészni a win7es winchesterem partícióit, igazából a rendszer látni se látja hogy egyáltalán azon vannak-e partíciók!

 

Mit lehet tenni?

 

Kaptam 3 féle tanácsot:

1. Prioritási gondok vannak, az egyikre tegyek jumpert. (én úgy gondolom, ha ilyen baj lenne el sem indulna... habár még nem próbáltam a másik változatot)

2. Mivel az XP ntfs5.1 a 7 pedig 6.0 így ntfs 5.1-es nem kezeli 6.0-t és ez a baj... valami partícionálóval essek neki (ezzel annyi bajom van, hogyha a rendszer nem látja hoyg az eszköznek vannak partíciói akkor egy partícionáló hogyan fogja? )

3. Csináljak virtuális pc-t xp alatt amin win7 van és dobáljam át a fájlokat amire szükségem van (ezt a lehetõséget szeretném mindenképpen elkerülni... nagyon hosszadalmas és pepecs munka, kell hogy legyen egyszerûbb megoldás is - ne kelljen már erõmû néhány fájlátviteléhez...)

 

Kérek még tanácsokat vagy javaslatot arra, hogy a 3 közül melyik a leginkább értelmes tanács!

 

Elõre is köszönet a válaszokért!

Link to comment
Share on other sites

SkyBird

Ilyet még nem tapasztaltam, és most nem is nagyon tudok utánakeresni.

Valamiért RAID-esnek, dinamikus kötetnek látja, de hogy az NTFS verzió különbség miatt-e, a jó ég tudja.

 

1./ A jumper megoldás eleve csak IDE vinyóknál volna a master/slave beállításra, de ez nem orvosolná a problémát. Mindegy is, hogy master-e vagy slave, ettől még olvasni és bootolni is lehet róla.

 

2./ A particionálók kicsit többre képesek, mint a beépített XP lemezkezelő, de én nem matatnám össze ezekkel a Win7 partíciókat, ha ott jó. Azért megnézni megnézném particionáló programokkal is, meg a Win7 lemezkezelőjével is, hogy pontosan hogyan néz ki az ábra.

 

3./ Ha van 2 gép, akkor hálózatként összekötve simán átmásolhatod ami kell, ha csak erről volna szó.

De talán még jobb lenne, ha nem az XP-s rendszerre dugnád a Win7 vinyót, hanem a Win7-re az XP-s vinyót, és úgy másolnád át a fájlokat.

Link to comment
Share on other sites

Hamster

Az a baj hogy a win7-es gép 100km+ távolságban van és csak a winchester van kéznél meg az xp-s rendszer!

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Live linux.

Esélyt látok arra is, hogy az alaplap BIOS-a rosszul van beállítva.

Link to comment
Share on other sites

Hamster

Ha rosszul van beállítva akkor konkrétan mi lehet az ami nem jó? :D

 

Live linux... linuxal tudom ntfs 5.1 és 6.0-t is böngészni? Én úgy tudom írni már nem tudom... (vagy azóta már okosabb a linux és képes játszani a bitekkel ntfs rendszereken is? :D)

Link to comment
Share on other sites

Aftershock

Adott egy 500GB-s merevlemez, 4 partícióval, az egyik a Win7-et hordozza a hátán, a másikon minden egyéb olyan dolog foglal helyet, amire szükségem van/vagy esetleg lehet, a 3-on a lapozófájl található, 4-en pedig bármi, amiről még nem dőlt el, hogy kell-e vagy sem. A partíciók 250GB (C:rendszer) és 200GB (F:kell), valamint 10GB (D:esetleg), 5GB (E:lapozó). Na most a rendszer partícióból lecsíptem 100GB-ot, ami szeretnék hozzáadni a 200GB-oshoz, de ezt nem engedi a Windowsos lemezkezelő.

Erre kéne megoldás, úgy, hogy az F-en ne legyen adatvesztés. Megoldható ez valahogy?

IPB kép

Edited by KGigi
Link to comment
Share on other sites

SkyBird

A képeden már a rendszer 150 GB és van 100 GB particionálatlan terület.

Eddig jó. Meg tudod oldani, csak nem a Windows saját eszközével.

Kell külső particionáló program, pl. Acronis Disk Director vagy Paragon. A Partition Magic-et ne használd Win7-nél :!:

Ezzel a C: betűjelű rendszerpartíciót átmozgatod vinyó végére, így az üres rész az F: mellé kerül. Ezután az F: méretét kiterjeszted az összes üres területre. (Resize) Ez mehet egy ütemben, de így sorban.

Csak az egész nem szerencsés így. A vinyó végére száműzted a rendszerpartíciót, ahol a leglassabb. :hááát:

Link to comment
Share on other sites

Csaba_#
Csak az egész nem szerencsés így. A vinyó végére száműzted a rendszerpartíciót, ahol a leglassabb. :hááát:
Ezt most nem értem, épp hogy ott kéne lenni a leggyorsabbnak. A lemezek forgási sebessége állandó, a külső sávok ármérője nagyobb és több adatot is tárolnak mint a belsők, tehát időegység alatt több adatot kéne, hogy beolvassanak a fejek. Vagy épp hogy kívülről befelé halad az írás/olvasás?
Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Ha futtatsz egy merevlemeztesztet pl. HDTune-nal, akkor elõször gyors, aztán lassú. A teszt iránya megegyezik a partíciók irányával, kívülrõl befelé halad.

Link to comment
Share on other sites

Aftershock

Kipróbáltam az Acronis, illetve a Paragon szoftverét is, egyik sem támogatja a 64bites operációs rendszert...mit tehetek még?

 

A megoldásban lehetőleg ne szerepeljen az, hogy "rakj fel 32bites operációs rendszert".

 

Szerk.: Lehet találtam x64-hez Paragont.

 

Ezzel sem megy. Elindítom a hozzácsatolást, kb félúton kéri a gép újraindítását, valamiféle jobb hozzáférhetőség érdekében, aztán indítás után fekete képernyő, kiír pár sort, végére azt, hogy booting...aztán semmi sem történik. Ilyenkor kikapcsolom, elindítom a gépet, és választhatok Win7 és Linux(??????) között. Win7 megy úgy mint eddig, de a partíciót nem akarja kibővíteni.

 

Úgy végződött az eset, hogy felraktam gyorsba egy 32bites XP SP-2est, ami alatt már normálisan működött a Paragon Partition Managere, így a partíciót ki tudtam bővíteni. Viszont valahogy kerültek rá rendszerindításhoz szükséges fájlok, mlyeket nem tudok törölni...adatvesztést nem szeretnék...ötlet?

Edited by Aftershock
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...
[OP]Destroy-man

NTFS partíciót mivel tudok átkonvertálni EXT2-esre? Természetessen adatvesztés nélkül kéne. 320 Gb-t sajnos nem tudok ideglenessen sem átmenteni máshova.

Link to comment
Share on other sites

Lalolib

Sziasztok!

Van egy külsõ, USB vinyó, amit FAT32-re formáztak. Idõvel rájöttek, hogy mivel 4GB-nál nagyobb állományokat (filmek) a FAT32 nem kezel, ezért át kéne formázni NTFS-re, de a vinyón már van egy halom adat. Én ezt a sorrendet ajánlottam, de azt nem tudom, hogy az ilyen külsõ USB vinyókat (ha még ideiglenesen is) meg lehet-e osztani több partícióra? Mert én ezt a sorrendet javasoltam:

 

1. A vinyót megosztani két partícióra, az újat megformázni NTFS-re.

2. A FAT32-es partíción lévõ adatokat átmásolni az NTFS partícióra.

3. Törölni a FAT32 particiót, és megformázni NTFS-re.

4. Egyesíteni a két partíciót.

 

Ehhez a témához nem nagyon értek, ezért kérdezem: megvalósítható és ha igen, akkor milyen programot ajánlotok (XP SP3 fut a gépen).

 

Köszi!

 

Link to comment
Share on other sites

solties

Meg lehet osztani, (tapasztalat fujitsu siemens 1 TB) és gpartedet ajánlom.

Edited by KGigi
Link to comment
Share on other sites

arpsoft

@Lalo:

miért nem jó a Windows beépített konvertálója? Adatvesztés nélkül FAT32->NTFS, mindenféle megosztás és egyéb hókusz-pókusz nélkül.

Link to comment
Share on other sites

[OP]Destroy-man

És az én kérdésemre nem tudja vételenlül valaki a választ?

NTFS -> EXT2 adatvesztés nélkül? FAT32 nekem is a 4GB miatt nem jöhet szóba, NTFS meg iszonyat lassú Linux alatt.

Egyáltalán kivitelezhető?

Link to comment
Share on other sites

Csaba_#

Szerintem a particionáló programok zömének tudnia kéne.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...