Jump to content
GSForum - Segélyvonal

WiFi


KGigi

Recommended Posts

KGigi

Wi-Fi

Vezeték nélküli hálózatok

 

Köszönet Csaba_#-nak a megjegyzésekért!

Az meg mi?

A WiFi (wireless fidelity) az
IEEE 802.11
szabvány elterjedt megnevezése. Használatos még a
WLAN
(Wireless LAN - Vezeték nélküli helyi hálózat) elnevezés is. Lényege, hogy kábelezés nélkül tudjunk kiépíteni nagy sebességű helyi hálózatot számítógépek közötti kommunikációra és az internet-hozzáférés megosztására. A ma elterjedt eszközök jelentős része 2,4 GHz-es rádióhullámokat használ.

Rádióhullámok? És az nem káros az egészségre?

Néhány perc mobiltelefonos beszélgetés alatt több sugárzás éri a szervezetet, mintha egész nap az access point mellett ücsörögnénk.

Mi kell hozzá?

Szükség van egy vezeték nélküli
hozzáférési pontra
. Ez lehet külön erre a célra üzembe helyezett
access point (AP)
, vagy egy
vezeték nélküli router
, ami ezt beépítve tartalmazza. Nagy hálózatoknál használatos a
wireless bridge
, ami vezeték nélküli hozzáférést biztosít a meglévő vezetékes hálózathoz vagy fordítva. Ezen kívül szükség van egy vagy több
adapterre
, amelyek alkalmassá teszik a számítógépeket, hogy a hozzáférési ponttal kommunikáljanak. Ez a legtöbb laptopban beépítve megtalálható, a régi laptopokhoz és az asztali gépekhez bővítőkártyára van szükség. Ebből több fajta van, a legelterjedtebb az
USB Stick
, ami egy pendrive méretű külső eszköz, illetve a
PCI bővítőkártya
. Előbbi praktikusabb, utóbbi nagyobb és stabilabb jelerősséget biztosít. Az
access pointok
is használhatóak kliens módban. Ez drágább megoldás, de nagyobb hatótávolságot lehet elérni és driver sem kell (linuxnál nagy előny lehet).

Mennyi a hatótávolsága?

Többféle szabvány létezik (lsd. később), mindegyiknek más a hatótávolsága és az ott rendelkezésre álló sávszélessége. Mikor választunk, ügyeljünk arra, hogy ne pont a technológia határán legyünk, mert akkor rövid távon a pokolba fogjuk kívánni az egészet. A hatótávolság növeléséhez nagyobb nyereségű antennákra lehet szükségünk, vagy egy repeater/WDS módra képes AP-ra.

Mi ez a G meg N, N+ stb?

A különböző szabványok elnevezései. Ma a G-s és az N-es szabvány elterjedtek, a különböző pluszok és bővítések általában csak a gyártók reklámfogásai, ráadásul általában csak akkor működnek, ha az összes készülék attól a gyártótól származik, és még fel is van szerelve ezzel. A G-s eszközök elméleti maximális sebessége 54 Mbps. Ez szép és jó, de arra számítsunk, hogy a gyakorlatban jó, ha ennek a fele meglesz. Ráadásul ez az egyirányú sávszélesség, így oda-vissza kommunikációnál még ennek is csak a felével számolhatunk. Kis távolságoknál az internet megosztására bőven elegendő, de ne számítsunk arra, hogy ezen keresztül fogunk filmeket másolni. Az elméleti maximum egyféle módon érhető el, ha N-es hozzáférési pontot használunk, ami valóban tudja ezt a sávszélességet a készüléktől 1 méternél nagyobb távolságban is. Az N-es eszközök elméleti maximuma 300 Mbps, viszont tudni kell, hogy ez lényegében a G-s rendszer továbbfejlesztése, így nagy távolságokon ez a sávszélesség erősen ingadozni fog. Stabilan 100-150 Mbps-umra lehet számítani. A nagy távolság itt mondjuk egy másik szoba nagyobb lakásban. Ha megengedhetjük magunknak, mindenképpen érdemes N-es eszközöket vásárolni, ha pedig ez nem megy, legalább a hozzáférési pont legyen az. Sok fejfájástól kímélhetjük meg magunkat.

Ez mind szép és jó, de mi garantálja, hogy a szomszéd nem az én netemen fog torrentezni?

A gyári beállításokon semmi. Ahhoz, hogy a hálózatot csak mi használhassuk, le kell védenünk. Erre több lehetőségünk is van. A leggyengébb titkosítású szabvány a WEP, ez a szomszéd gyerek ellen talán védelmet nyújt, de egy netes cikk elolvasása után pár perc alatt törhető, ezért használatát mindenképpen kerüljük. Mérföldekkel jobb ennél a WPA, de ha tehetjük, WPA2-t használjunk, méghozzá AES kódolással. Ezeknek a Personal változatai vannak kitalálva otthoni használatra. Nem feltörhetetlen, mert semmi sem az, de profi hackereknek is kihívás. Ott van még a brute force módszer is, ehhez egy erős videókártya kell, tudás nem. Ez ellen erős jelszóval lehet védekezni. A másik lehetőség a MAC-szűrés, ennek segítségével megmondhatjuk, hogy mely számítógépek csatlakozhatnak a hálózatra. A MAC-cím hamisítható, így önmagában nagy védelmet nem jelent, de pl. tökéletes kiegészítés, ha valamelyik eszköz csak a WEP titkosítást ismeri. A harmadik lehetőség az SSID, azaz a hálózat azonosítójának elrejtése. Ekkor nem csak a jelszót, hanem a hálózat nevét is ismerni kell. Nagy biztonságot nem jelent, de pl. egy lakótelepen hasznos lehet.

Ez bonyolultnak hangzik. Meg tudom én ezt oldani?

Meg. A technológia bonyolult, a megvalósítása pofon egyszerű. Be kell lépni a hozzáférési pont menüjébe, majd a megfelelő részben (leginkább wireless security) ki kell jelölni a megfelelő titkosítást, majd megadni egy jelszót. Ügyeljünk rá, hogy erős legyen, tartalmazzon kis- és nagybetűket, számokat és speciális karaktereket is, valamint legyen legalább 7-8 karakter hosszú. Ennyi lenne. Igény szerint alkalmazhatjuk a MAC-szűrést is, a gépek címét kb. 15 másodperc kideríteni. Nyissunk egy parancssort, majd írjuk be, hogy ipconfig /all, majd a vezeték nélküli adapternél keressük ki a fizikai címet. Ez a MAC-azonosító. Ügyeljünk arra, hogy a MAC-címeket kábeles kapcsolaton keresztül adjuk meg a hozzáférési pontnak, hiszen ha bekapcsoljuk a MAC-szűrést úgy, hogy közben vezeték nélkül kapcsolódunk, akkor kizárjuk magunkat a hálózatból.

Jó a jelerősségem, mégis lassú a hálózat. Miért?

Pont emiatt lehet az eszközöket több csatornára hangolni. Az alapértelmezett csatorna általában a hatos, így ha több Wi-Fi hálózat van egymás mellett, a csatorna telítődhet. A megoldás megint csak rém egyszerű, lépjünk be a hozzáférési pont menüjébe, majd állítsuk át a csatornát minél messzebb a többitől (a foglalt csatornákat millió segédprogrammal ellenőrizhetjük).

Miben lesz rosszabb, mint egy vezetékes hálózat?

A technológiából adódóan nagyobb a jelveszteség, valamint ingadozó az átviteli sebesség. Ennek egyenes következménye, hogy nagyságrenddel rosszabb a válaszidő. Valamint nagy távolságokon a szakadások miatt megbízhatatlanabb is.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
KGigi

Problémák és megoldások

A jelerősség vagy a jelminőség jelentősen elmarad a várttól

 

Mielőtt ezt végigolvasnád, győződj meg róla, hogy nem telített-e a csatorna (lsd. fent)!

 

Ha a kapcsolat szakad vagy akadozik, akkor érdemes méréseket végezni. Ehhez szükségünk lesz az access point IP-címére. Nyissunk egy parancssort, majd írjuk be, hogy

 

ping -t <<IP-cím>>

Ekkor a parancssor elkezd minket adatokkal bombázni. Normál esetben válaszidőket kell kiírnia (ennyi idő alatt ér el egy csomag a hozzáférési ponthoz és vissza). Ha ez egy-két kivételtől eltekintve egy számjegyű, de mégis vannak szakadások, akkor a hálózat ilyen téren tökéletes, ekkor érdemes az eszközök firmware-ét és driver-ét frissíteni. Az esetek jelentős részében viszont ilyenkor több százas értékeket, esetleg hibaüzeneteket kapunk, pl. hogy a kérésre nem érkezett válasz határidőn belül, vagy hogy a célállomás elérhetetlen.

 

A rossz válaszidőn (ebbe tartozik a két hibaüzenet is) első körben próbáljunk meg az antennák állításával javítani. Második körben próbáljuk meg a Windows beépített WiFi-kezelője helyett a gyártó által mellékelt szoftvert használni, vagy ha eddig így volt, akkor próbáljuk ki a Windowsét. Ha nem segít, akkor valami árnyékolja a jeleket. Ha az épület vasbetonból épült, a hálózattal pedig több szintet akarunk áthidalni, akkor nem is kell tovább keresgélni. Ekkor két lehetőségünk van. Vagy több eszközt veszünk és a szinteket vezetékes hálózattal kötjük össze, vagy nagyobb jelerősségű antennákat veszünk. A gyáriak általában 2 dBi-esek, pár ezer forintért kaphatóak akár 6-8 dBi-sek is. Választáskor ügyeljünk arra, hogy nem a gyártóknak kell megegyeznie (bár egy gyártó általában azonos antannákat használ), hanem az antennák paramétereinek. Ezekről a gyártók honlapján a legegyszerűbb tájékozódni.

Link to comment
Share on other sites

athos000

Sziasztok!

 

A napokban fogok itthonra routert, és wifi kártyát vásárolni.

A kérdésem az lenne, hogy melyik wifi vevő a jobb megoldás: a PCI kártya, vagy az USB stick.

 

Panel lakásban, a lakáson belűl kellene megosztanom a netet.

 

Előre is köszi!

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Amelyik olcsóbb, ilyen távolságon szinte mindegy.

Link to comment
Share on other sites

Csaba_#

A PCI-os kártya kevésbé használja a processzort, és külső antennája miatt jobb, stabilabb vételt biztosít. Hátránya, hogy a gépház helyzetéből adódóan nehezen forgatható, ha árnyékolás vagy interferencia miatt, gyenge lenne a vétel. Valamint körülményes az átszerelése, ha másik gépbe akarod használni, ill. természetesen laptophoz egyáltalán nem használható.

 

Az USB-sek ennél praktikusabb, USB hosszabbítóval bárhol elhelyezhető a lakásban. Viszont picit jobban terheli a procit, süllyesztett antennája miatt gyengébb a vétel is, bár egy panel lakásban ez is elég.

 

Ezen tényezők miatt az ajánlatom: TP-Link TL-WN422G ;)

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Az USB-ssel az (is) a gond, hogy terheli az amúgy is szûk USB-t.

Link to comment
Share on other sites

athos000

Köszönöm a segitségeket.

Akkor marad az USB megoldás, a PCI kártyánál nem is gondoltam a "mozgathatóságra" és mivel a gép földön van, eléggé eldugott helyre kerülne az antenna.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
KGigi

Végleges lett az N szabvány. :!:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
JohnnyEldorado

Sziasztok!

 

Windows 7 oprendszeren egy Asus F5V laptopon van problémám. Egyszer csak arra lettem figyelmes (nem történt elõtte semmi a géppel), hogy a WLAN kapcsolat nem mûködik. Sõt, mikor mahinál vele az OS, akkor elkezd szaggatni az egér (meg gondolom más is) pár másodpercig. WLAN adapter illesztõprogramja a legfrissebb, de próbáltam mással is, ugyanez volt. Egyébként az eszközkezelõ azt mondja minden OK. Ha oldalt kikapcsolom a WLAN-t a laptopon a külsõ kapcsolóval, akkor nincs szaggatás. Ha a szolgáltatásoknál leállítom az "WLAN kapcs. automata beállítása" dolgot, akkor sincs. Ha ezt visszakapcsolom, vagy ha a hálózati és megosztási központba mennék bekapcsolt WLAN adapterrel, ismét szaggat. = bármikor amikor a WLAN-hoz van köze bárminek.

 

Mi lehet a gond, mi lehet a megoldás?

 

Köszi szépen!

Link to comment
Share on other sites

Csaba_#

Ez a jelenség telepítés óta fennáll, vagy csak késõbb kezdõdött?

Kapcsold ki a WLAN kapcsolat automata beállítását, és próbáld meg a noteszgép WLAN driver-éhez mellékelt csatlakozás vezérlõt (ha van belõle Win 7 kompatibilis).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
endre999

Sziasztok! Napokban vettem egy PSP-t és szeretném vele kihasználni a WiFi adta lehetőségeket. Milyen kütyüt kellene vennem ahhoz, hogy a házon belül a PSP-mmel tudjak netezni, multiplayerezni ilyesmi? Köszönöm a segítséget. (ja és legyen gyors ha lehet :P)

Link to comment
Share on other sites

sugarbabylove

Hi

 

Szerintetek miért van, hogy a hogy vezetékkel a routerre csatlakozó pc-m és a wifin csatlakozó laptopom a hálózaton pár száz, néha-néha 1- ezer kb/s-el másol? Tp-link wr841nd routerem van és a laptopom is n-es wifivel rendelkezik.

Link to comment
Share on other sites

KGigi

A wifi miatt lesz. Soha nem lesz teljesen stabil egy rádiós kapcsolat.

Link to comment
Share on other sites

sugarbabylove

Csak az a bosszantó, hogy max. a jel és általában a laptop a routertõl 4-5 méterre van.

Edited by KGigi
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
vbenny

Sziasztok!

Lenne egy olyan problémám hogy túl magas a pingem laptopon ami wifin keresztül csatlakozik a routerhez és onnan a netre! Ez a magas ping olyan 540 ms körül van (vagyis a speedtest.net ennyit ír)! Márcsak azért is idegesítő mert szokott olyatt az uTorrent néha hogy lekapcsol időtúllépés miatt! A parancssorban lefuttatott ping teszt során a routert stabilan elérte 1-2 ms alatt csak akkor ugrott fel ez az érték egy két másodpercig ha valami beállítást állítottam a routerben!

A routerem TP Link WR340GD

Olyan problémám is van persze ez lehet hogy csak amiatt van hogy ennyit tud a router, hogy max 260-2700 kb az a sebesség amivel tudok másolni a hálózatban lévő két gép között viszont régebben volt olyan amikor pl egy 1 GB-s fájlt akartam átmásolni a akkor ment 6000 kbyte/sec sebességgel is de ott se végig, olyan 50 % körül visszament arra a 2-3 Mbyte/secre! Ha nem ment volna régebben nagyobb sebeséggel a másolás akkor nem kérdeztem volna meg mivel láttam hogy pár posttal feljebb volt hasonló probléma! A hálózatban egy asztali gép van ami routeren keresztül csatlakozik a netre és a router osztja tovább egy laptopnak a jelet wifin! A jelerősség az viszont kiváló! Pár méterre vagyok a routertől csak egy vékony fal választ el tőle és ez otthoni hálózat!

Szívesen fogadok ötletet 6-7e forint körül routerre is ha azzal nagyobb sebességet lehet elérni!

Előre is köszönöm!

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Elsõ körben próbáld meg a routert firmwarejét és a laptop wifidriverét frissíteni.

Link to comment
Share on other sites

vbenny

Mindkettő a legfrissebb! Viszont most és nemrég(2 napja kb) mielőtt frissítettem valahogy magától megjavult a torrentezési probléma mert egyre ritkábban írja ki hogy szétkapcsolt idő túllépés miatt! Bár lehet hogy csak éppen a tűrés határ alatt vagyok 518 ms-mal! Mindenestre ez nagyon magas mégha stabil is!

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Mi történik, ha átmész a router mellé?

Link to comment
Share on other sites

vbenny

Semmi különös! Szinte ugyanaz! Max pár kilobyte -tal gyorsabban töltök! A ping az ugyanaz! Vagy közel azonos(520 ms körüli)

Link to comment
Share on other sites

Pjotr

Live linux, ha ott is rossz, akkor valami tönkrement. Ha jó, akkor valami mászkál a gépeden.

Link to comment
Share on other sites

vbenny

Kipróbálom bár ahogy emlékszem mikor megvettem a routert akkor is ilyesmi volt!

És akkor is ilyen volt amikor másik op rendszert használtam és még teljesen friss volt!

Melyik a legkisebb live linux amivel megtudom nézni majd a pingem?

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Nem a legkisebb, de én az Ubuntuval szoktam.

Link to comment
Share on other sites

gabor707

Sziasztok!

 

Szeretném levédeni a Wi-Fi hálózatot a fentebb olvasott WPA titkosítással, de nem engedi a Radius Server IP cím beírása nélkül :nem:

Ezt hol találom?

Még egy kérdés: 3 gép van nálunk, az egyikre van a net kötve (ott a Wi-Fi router is), a másik Wi-Fi adapterrel kommunikál a másik szobából, de én is szeretném a netet használni. Mindhárom gép külön szobában van.

Akkor nekem is csak egy adapterre lesz szükségem és használhatom az internetet így?

Tudnátok segíteni?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...