Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Vélemények a 2009. áprilisi számról


Telek Zoltán

Recommended Posts

Telek Zoltán

Itt a tavasz végre! És persze az új lap!

:!: --> KÉP <-- :!:

és persze a PC World tartalma

Link to comment
Share on other sites

KGigi

Üdv!

 

Remekül sikerült az ehavi lap, külön gratulálok Balla Zoltánnak az Artisjusos cikkéért és egy mobilnetes cikket is már régen vártam. Aprócska program, de ezer köszönet a BatteryBar-ért. Eddig csak az IBM ThinkPad-eknél találkoztam hasonló megoldással, kiváló program.

 

Lenne viszont pár észrevételem:

 

1) Websuli: Ezzel lehet vitatkozni, de szerintem a target blank utólagos hozzáadása a linkekhez nem szép megoldás, csak egy kicsivel jobb az alapnál, valid lesz az oldal. A rel-es, tömbös megoldás szép, ezt sokkal szebb, elegánsabb kóddal lehetett volna kiegészíteni.

 

2) Tápegységek: Szükség lehet nagyteljesítményû tápok tesztelésére is, de fel kell hívni a figyelmet arra, hogy egy átlag otthoni felhasználónak semmi szüksége 30 ezer forintos 750 W-os tápokra. Több videókártyához sem. Ezzel csak elijesztik azokat, akik minõségi tápot szeretnének venni, mert azt fogják mondani, hogy ezt úgysem engedhetem meg magamnak. Nekem felsõkategóriás gépem van négymagos processzorral és két 3870-es Radeonnal, vígan elviszi a 620W-os Cooler Master tápegységem, még tartalék is van benne bõven. Egy átlagos otthoni géphez bõven elegendõ egy 400 W-os tápegység, de egy játékgépnél sem kell 500 W fölé menni.

 

Az Office-kiegészítésekhez annyit tennék hozzá, hogy a 2007-esben beépített (félig beépített, le kell tölteni) lehetõség van pdf-ben menteni. Nincs sok beállítási lehetõség, de alap feladatokra megteszi.

 

+ Kötözködés: Egészen biztosan van jobb és olcsóbb alapkészülék a mobilos internet kipróbálásához az iPhone 3G-nél...

Link to comment
Share on other sites

Giraffe1
(KGigi @ 2009. április 4. 19:14) 384997[/snapback]

1) Websuli: Ezzel lehet vitatkozni, de szerintem a target blank utólagos hozzáadása a linkekhez nem szép megoldás, csak egy kicsivel jobb az alapnál, valid lesz az oldal.

 

És ez utóbbi volt a cél. 8) Függetlenül attól, hogy én sem szeretem, ha egy oldal új ablakban nyílik meg, mégis gyakran visszatérõ kérdés, kérés a fórumon (l. legutóbb Zénón87-et a HTML kérdésem van... topikban).

 

 

(KGigi @ 2009. április 4. 19:14) 384997[/snapback]

 

A rel-es, tömbös megoldás szép, ezt sokkal szebb, elegánsabb kóddal lehetett volna kiegészíteni.

 

Pl.? A Javascript topikban kíváncsian várom. :hááát: De azt se felejtsd el, hogy úgy kell(ene) a kódnak kinéznie, hogy azt egy JS-programozással most ismerkedõ is megértse. Az elsõ néhány hónapban így is lesznek sajnos olyan kódrészletek, amik kicsit "töményebbek" annál, mint ami optimális lenne kezdõknek, de remélem a látható eredmény (mind a DVD mellékleten, mind a saját próbálkozásoknál) lesz olyan érdekes, hogy az érdeklõdõknek megérje "átrágni" magukat ezeken. A Balázs által lerakott alapok szerintem elég stabilak ahhoz, hogy hamarosan olyan rázós témákba is belevághassunk, mint például a kliens oldalon ellenõrzött formok...

De tényleg várom, várjuk a hasznos ötleteket, és miután JS-ben szinte mindent meg lehet több módon is oldani, szívesen bemutatnánk érdekes alternatív megoldásokat is.

Link to comment
Share on other sites

Garono

Először is, én is köszönöm a BatteryBar ajánlását, remek program.

 

Másodszor pedig én is a Websulihoz szeretnék hozzászólni, azon belül is a "stílusos hivatkozásokhoz". Nos, ehhez a részhez szerintem abszolút nem kell JS, hiszen a CSS is képes ilyesmire. CSS Generated Content. Természetesen tudom, hogy a CSS-t nem nagyon használjuk ilyen dolgokra, de mint érdekesség meg lehetett volna említeni. Az is igaz, valószínűleg nem működik IE6-on, de elméletileg IE7-en márt igen, a 8-ason pedig biztosan, kipróbáltam. A Firefox szintén támogatja. És a validator (2.1) sem szól semmit a dologhoz, tehát szerintem nem elítélendő funkció.

Link to comment
Share on other sites

payskin

IE5.5 nem, IE6 nem, IE7 nem, IE8 mint IE7 nem. Azaz már csak a jelenleg használt böngészők nagyobbik felének kell kipusztulnia az emberek számítógépéről és máris rákendrol a generált tartalom. ;)

 

Egyébként tényleg jó dolog, egy szép napon örömmel fogjuk használni mindannyian (float törlésére például nagyon elegáns megoldás). Addig is... nem. :nem:

Link to comment
Share on other sites

Garono

??? Az mit jelent, hogy IE8 as IE7? :pislog: Meg milyen megkülönböztetés ez, hogy mint IE7 vagy mint önmaga (IE8)? Mert egyébként az IE8, mint saját maga, papíron "majdnem" támogatja, gyakorlatilag pedig támogatja is. A többi böngészõ pedig mind támogatja. Úgyhogy ha a jövõben gondolkozunk, mindenképpen érdemes foglalkozni a dologgal.

 

Szerintem alapvetõen úgy kell az optimalizációhoz hozzáállni, hogy megnézzük, vajon milyen böngészõvel fogja látogatni az oldalt a user. Egy hírportálon várhatóan több lesz az IE-t (fõként IE6) használó egyén, mint mondjuk egy informatikával kapcsolatos portálon/fórumon. Ugye utóbbiakat nevezzük tudatos felhasználóknak. Illetve nyilván azzal is számolni kell, hogy az oldalt a késõbbiekben hány felhasználó fogja látogatni.

Link to comment
Share on other sites

Giraffe1

Még nem jutottam hozzá az újsághoz, így nem tudom, hogy pontosan mi lett a végeredmény, de az általam leadott anyagban volt egy keretes(nek szánt) rész is, amely pont azt magyarázta meg, hogy miért kell néhány dolgot JS-ben (is) megoldani. Az IE ugyanis nem igazán támogatja az attribútum szelektorokat :S -- amik közül néhányat be is mutattam.

Ahogyan a következõ részben is sokkal egyszerûbb lenne egy sima tr:hover a CSS-be, mint ugyanezt megoldani programmal, de sajnos az IE6-ban a :hover csak a linkeken mûködik. :S

 

Ahogyan írod is "Szerintem alapvetõen úgy kell az optimalizációhoz hozzáállni, hogy megnézzük, vajon milyen böngészõvel fogja látogatni az oldalt a user". Márpedig egy viszonylag látogatottnak mondható site (több mint 500 ezer látogató / év) adatai alapján a felhasználók 70,86%-a használ IE-t, és azon belül is 37,81% (közel 210 ezer ember) IE6-ot vagy régebbi változatot. 8) Ha pedig az IE7 felhasználókat is hozzáveszem, akkor az arány 70,7%-ra nõ. :upsz:

Márpedig szerintem ez azt jelenti, hogy az oldalnak elsõsorban IE6 és IE7 alatt kell úgy kinéznie és mûködnie, ahogyan azt valaki megálmodja -- még ha sokszor ez jelentõs többletmunkát is jelent. És lehet azt mondani, hogy csak az "értelmes felhasználóval" foglalkozunk, aki Firefoxot, Operát, Google Chrome-ot vagy Safarit használ, de elég kevesen tudnak olyan tartalmat nyújtani, hogy megengedhessék maguknak ezt a hozzáállást.. :démonikacaj:

Link to comment
Share on other sites

payskin

Garono: az IE8 alapvetõen kétféle üzemmódban tud mûködni: a) mint IE8, vagy kompatibilis módban, mint korábbi IE. Ezt hívja ppk IE8 as IE7-nek. Ráadásul a kettõ között õ vált automatikusan bizonyos tényezõktõl függõen (amit így nem vágok hirtelen fejbõl, még én sem merültem el benne).

 

Sajnos bármennyire is "kúl", nem kimondottan kifizetõdõ olyan megoldásokat alkalmazni weboldalakon, amelyek csak egyik vagy csak másik böngészõvel mennek vagy néznek ki jól, kivéve persze, ha a potenciális közönség egy részét el kívánod veszíteni.

 

Minden attól függ, hogy hány emberrõl beszélünk.

 

Például engem nem kimondottan érdekel, hogy Safariban és Operában hogy néznek ki az oldalak, amiket legyártok, és bár tudom, hogy az elõbbiben jobbra dûl, balra dûl (tücsök koma hegedül), mégsem fogok emiatt Safarit telepíteni és megtanulni a "nyelvjárását", mert tisztában vagyok vele, hogy éves szinten 2 ember fogja Safariban megnézni az oldalt. Hiába ennek a két böngészõnek a legjobb a megjelenítõ motorja (elvileg), hiába ezek kínálják a jövõbe mutató megoldásokat, amíg a nép túlnyomó többsége Internet Explorert használ és amíg én nem engedhetem meg magamnak, hogy a weboldalamat a túlnyomó többség ne tudja használni, kénytelen vagyok azt az eszközkészletet használni az oldalon, amely valószínûleg minden böngészõben (közel) egyforma eredményt szül. Mert arra meg nem vagyok hajlandó (másképp: túl drága az idõm), hogy A "kúl" megoldás után még B és C megoldásokat kelljen hackelni egyéb böngészõk számára.

Link to comment
Share on other sites

mykee

Mivel itt volt róla szó, itt említeném meg, hogy ha azt akarod kikényszeríteni az IE8-tól, hogy az oldalt Kompatibilis nézetben mutassa meg, ezt a kódot tedd be a <head>-be:

 

<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=EmulateIE7" />

 

Erõsen javasolt minden fórum esetében, hiszen a szövegbeviteli mezõket rosszul kezeli le az IE8! (Aki még nem találkozott volna a jelenséggel, vágólapról tegyen be egy hosszabb szöveget és próbáljon meg utána írni)

 

Szerintem itt is javasolt lenne a javításig betenni ezt a kódot. ;)

Link to comment
Share on other sites

payskin

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In eget dolor at mauris pulvinar tempor. Nunc gravida pretium lectus. Duis sit amet augue. Sed fringilla, dolor id eleifend volutpat, urna augue pharetra ipsum, eget ultricies libero mauris a risus. In hac habitasse platea dictumst. Donec elementum ante. Ut varius purus nec eros. Donec ut ante. Etiam lectus. Nullam egestas tempor tortor. Pellentesque vel justo bibendum massa vestibulum iaculis. Nam diam. Aliquam blandit, dui quis blandit pharetra, dui erat elementum dolor, sed vestibulum libero arcu et mi. Nulla dictum.

 

Nunc nisl felis, pharetra et, volutpat sit amet, ultrices feugiat, erat. Curabitur nec ipsum. Nam tempus condimentum ligula. Proin accumsan orci eu lectus. Aliquam vel tellus. Vivamus ullamcorper. Proin blandit odio sit amet urna. Sed ligula. Suspendisse odio dui, convallis in, tempor condimentum, pulvinar at, sem. Sed ac neque. Ut fringilla purus vitae enim. Duis est risus, laoreet in, scelerisque ac, rhoncus ornare, ipsum. Nunc eget mi. Cras tempor, lorem vel rutrum suscipit, enim magna faucibus nunc, vitae congue erat ante vel diam. Nunc ullamcorper dictum quam. Praesent congue elit vel neque. Aenean dolor odio, consectetur id, iaculis ut, fringilla ut, nunc.

 

Ide írok azután, hogy két bekezdést beraktam a vágólapról.

 

???

Link to comment
Share on other sites

payskin

A hataloméhes és negatív kritikát nem tűrő admin kitörölte a versenyszférában dolgozó, vérprofi kritikáját, de hát a vérprofi bevallottan nem ír már ide többet. Elszomorító, milyen időket élünk. :pislog: Van, aki a Dreamweaverhez ért, és van aki kulturáltan képes vitatkozni, érvelni, akár kritikát megfogalmazni. Nem érthetünk mindenhez, nem igaz?

 

Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy vajon mit jelenthet a versenyszféra? Én három éve mást sem csinálok, mint aktívan működő webáruházakat tolok össze, Giraffe meg a KSH adatait rendezgeti ipari méretekben Internet alá. Milyen lehet egy olyan cégnél dolgozni, ahol az alapokhoz való hozzáértés nélkül, futószalagon kell weboldalt gyártani? Á, milyen jó, hogy itt a Dreamweaver, így anélkül tudunk weboldalt csinálni, hogy értenénk hozzá. Öhm. Vagy mégsem?

Link to comment
Share on other sites

petzolkri

Remélem folytatjátok a websuli cikket Balázs. Aki annyira okos az ne olvassa el a cikket. Nekem nagyon tetszik a sorozat, és végre értem is amit leírtok.

Link to comment
Share on other sites

KGigi
Aki annyira okos az ne olvassa el a cikket.

 

Szerintem a keretes részek bárkinek mondhatnak újat. ;)

Link to comment
Share on other sites

Giraffe1

Upsz, úgy látszik valamirõl lemaradtam! :upsz: Mindenesetre a - részben a websuli kapcsán kitört - Dreamweaver-imádat engem kezd egyre inkább a photoshoposok stílusára emlékeztetni. És ahogy a PS-nél, úgy a DW-nél is nagyon kíváncsi lennék arra, hogy mennyein használnak közülük legális változatot. Mert cégként erõsen elgondolkoznék azon, hogy megéri-e egy több százezer forintos program - aminek a kódjába ráadásul esetleg bele-bele kell nyúlkálni -, vagy keresek egy olyan fejlesztõt, aki akár egy Notepaddel is korrekt kódot állít elõ. (Bár sokszor utóbbi az drágább, de valószínûleg olyan dolgokhoz is ért, amihez a DW nem igazán.) A félreértések elkerülése végett: én nem vagyok a DW ellen, egész jó programnak tartom, de igazán kihasználni a lehetõségeit csak az fogja tudni, aki ért a HTML-hez és a CSS-hez.

 

Arról nem is beszélve, hogy az áprilisi számban bemutatott JS tippek közül miben tud(na) segíteni egy ilyen program? A májusi számban jövõ táblázatos "trükkökrõl" nem is beszélve. 8)

 

És KGigit kiegészíteném azzal, hogy remélhetõleg nem csak a keretesek - bár egyre nehezebb lesz megtalálni azt a vékony mezsgyét, ahol a kezdõk még nem rohannak el ijedten, de a haladó(bba)knak is tudunk újat mutatni. :hááát:

Link to comment
Share on other sites

skybot

Üdv! Nagyon tetszik a weboldalkészítõ suli. Most már kezdem érteni, így elkezdem átnézni az anyagot az online archívumból. Nagyon jó, hogy fent vannak a régebbi cikkek. Én a KompoZert használom a kód írásához. Nagyon hasznos kis program. Valamikor lesz cikk az IM programokról, mert ez most, ahogy látom kimaradt az újságból?

Link to comment
Share on other sites

Dávid Csaba

A DOSBoxhoz melyik játékból van a kép?

Link to comment
Share on other sites

skybot
(Dávid Csaba @ 2009. április 13. 14:17) 385808[/snapback]

 

A DOSBoxhoz melyik játékból van a kép?

 

Elder Scrolls 1.

Link to comment
Share on other sites

mykee
(Spányik Balázs @ 2009. április 9. 23:08) 385440[/snapback]

 

Ide írok azután, hogy két bekezdést beraktam a vágólapról.???

 

Ez érdekes... :pislog: Lehet, hogy ez a motor más szövegszerkesztõ modult használ, mint mondjuk a PHPBB vagy a Joomla? :hááát:

Az idézetet betettem vagy 5x, és nem ugrált el a szövegszerkesztõ ablaka itt, más helyeken meg igen...

Itt nem tapasztaltam a hibát, maximum a billentyûlassulást.

De ez itt már off.

Link to comment
Share on other sites

devergo

Sziasztok.

Nem kellenek ide drága több ezer, tíz-százezer forintos programok, lásd az áprilisi szám (Ingyen ebéd Windows alatt) című írását. Jó most sokan gondolják, lehet hogy jogosan, az ellenkezőjét. Én magamból kiindulva, mint egy átlagos felhasználó, aki néha levelet, fotót, filmet néz, és sokat internetezik a gépén. :)

Szerintem annak elegendőek az itt említett, és a lemezen megtalálható programok. Ez szerintem egy nyerő, megnyerő összeállítás, köszönet érte.

Link to comment
Share on other sites

Maxxxan

Kedves Szerkesztõk!

Az idei, márciusi számtól egy apró hiba esett a vásárlási tanácsadó állandó rovatban.

A processzor-ajánló résznél a multimédiás kategóriában az Intel E6750 tulajdonságait írtátok le E8400 címen.

Kérlek javítsátok a hibát, nehogy megtévesszen valakit :)

Köszönöm!

 

Maxxxan - rendszeres olvasó

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
1933

Idefigyeljenek EMBEREK!

 

Na ne hülyéskedjünk!!!!

 

Nyugdíjas vagyok és az új profil beírásakor (jelszó változtatás miatt), nem találtam olyan

válaszokat, ami az én esetemre illik!!!!!

 

Gondolkozzunk!

 

Nyugdíjasként nem lehet bejelentkezni, mert azt reklamálja a kérdõív, hogy nem töltöttem

ki a rovatokat, illetve hibás a kitöltés.

 

NEM! Nem a kitöltés a hibás, mert hibás kérdésre csak hibás válasz adható!

 

Na kérem megváltoztatni! Be kell írni mindenhová a nyugdíjasoknak megfelelõ választ is!

 

Nekem nincs munkatársam, még 50 fõ alatti sem. Nem vagyok döntéshozó, csak a

családi költségvetésben.

 

S E G Í T S É G !!!!!!

 

:mérges:

 

Ja az áprilisi szám tetszett, megveszem a májusit is, meg a továbbiakat is!

Link to comment
Share on other sites

Telek Zoltán

Kedves 1933!

 

Lehet olyan válaszokat találni, amik megfelelhetnek, sorrendben:

 

- Egyéb, egyik sem a fentiek közül és nem mûszaki

- Nem mûszaki: egyéb

- 50 alatt (ezt elismerem, hogy furcsa, felvetettem, hogy ide vegyünk fel egy plusz opciót)

- Egyik sem

Link to comment
Share on other sites

vodás

Mindenféle téves elképzelés szerint: ötvenen felül nagyon kevesen interneteznek. Ez óriási tévedés!

Vagyis kell ilyen rubrika: NYUGDIJAS. (esetleg mellé pl. informatikus voltam, vagy rendszergazda stb). :)

Link to comment
Share on other sites

ezermester

Azt hiszem záróírás leszek, de csak pár napja léptem be újra, pedig szívesen írtam volna ezt elsőként. (kis műszaki malőr)

 

Nagyon vártam a lapot a tápajánló miatt. Megdöbbentem rajta. Csalódtam. Remélem lesz egy épeszű folytatása, ahol elérhető tápokat tudtok kielemezni, mert a jelen tápok áráért komplett gépeket lehet kapni, még ha gyengéket is. Gondolok olyan 5000.- 15000.- közöttiekre.

 

Ezt szívesen várnám újra a postaládámba.

 

Aki 50000.-ért vesz tápot, annak legalább félmilliós a gépe, és ezek közül kevesen olvasnak PC World-öt.

Nem érnek rá a vagyongyűjtés miatt, vagy éppen nyaralással foglalkoznak. 8)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...