Jump to content
GSForum - Segélyvonal

Mini DV archiválás


Szem

Recommended Posts

Szem

T. Segélyvonal!

 

A gyerekekrõl folyamatosan készítettünk több videófelvételt mini DV kazettára. A kamerához adtak egy kártyát és kábelt így össze tudom kapcsolni a számítógéppel a DV In-Out kimeneten keresztül (és egy VideoWorks 5.0 programot is, ami elég kezelhetetlen).

Egy olyan egyszerû (ingyenes) programot keresek amellyel át tudom tenni a DV kazettán lévõ videót a számítógépre. Az átvett anyagot nem szeretném különösebben szerkeszteni, egyszerûen csak szétdarabolni (a kazettán lévõ felvételek mindegyike 1 óra hosszú és kb. 5-15 téma van rajta pl. karácsony, születésnap stb.) a témák szerint, hogy annyi file jöjjön létre, ahány eseményt felvettünk.

 

1. Azt szeretném tudni, van-e ilyen feladatot ellátó automatikus program (pl. az egyes témák dátuma mindig egyforma) vagy milyen egyszerû programot ajánlanak, ahol manuálisan szét tudom vágni az 1 órás

felvételt témák szerint?

 

2. Illetve milyen formátumban (avi, mpeg) célszerû rögzíteni ezeket az anyagokat, hogy a DVD-re írva egy asztali DVD lejátszón is meg lehessen nézni?

 

3. És végül milyen adathordozóra írjam ki, hogy megmaradjon legalább 20-30 évig?

 

Elõre is köszönöm,

 

Szem

Link to comment
Share on other sites

nagyjani

Szia!

 

Hátulról kezdeném a dolgot.

Személy szerint azt mondom, hogy a legjobb helyen a kazettán van az anyag. Mivel a gépre történõ beszedéskor mindenképpen DV-avi a megfelelõ formátum (egy az egyben a merevlemezre kerül az anyag, átalakítás nélkül), ebbõl egy óra k.b. 13 gigát foglal el. Egy kazetta 500 ft. körül beszerezhetõ, ezen a legolcsóbb eredeti minõségben tárolni, meg a legbiztosabb is (nagy szervereken is szalagot használnak). Lemezen jó ha 4-5 éves felvételek megmaradnak akadás nélkül, a merevlemezrõl meg ne is beszéljünk, mert abból csak párhuzamosan tárolva lehet biztonságról beszélni. Tehát, az eredetinek a legjobb a kazetta.

Ha ez a gépre került és megszerkesztettük, szétdaraboltuk (DV-avi formátumban lehet ezt precízen végezni), akkor lesz belõle mpeg2, ami a DVD formátuma. Így szemmel nem nagyon látszik a minõség romlása (ezért is jobb szerkesztés után konvertálni, mert mindig sokksl sokksl jobb lesz a végeredmény, mint így beszedve a gépre), ha másfél órányi anyagot teszünk egy sima DVD-re. Ezt aztán lehet 4-5 évente másolni, így megmaradhat akár meddig.

A legegyszerûbb szoftver erre az alap munkára az Ulead DVD Movie Factory, van 30 napos próbája, így lehet vele sikerélményeket szerezni. Nem videószerkesztõ, de pont az ilyen alap darabolást el lehet vele végezni könnyedén, és a végén még a gépen kipróbálni az eredményt, írás elõtt. Könnyû a jelenetekre bontást megcsinálni, a nem kívánt részeket kiszedni, egy szép választó menüt kreálni.

A Nero-t azért nem mondom, mert az sem ingyenes, és voltak vele problémáim.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Szem

Szia!

 

Köszönöm.

A kazettával azért vannak gondok:

1. hol lesz pl. 10 év múlva olyan eszköz amivel egyáltalán le lehet játszani (lásd 1,2MB FDD)

2. már most is néhány szalag kicsit sérült a tekergetés és nézegetés miatt

 

Az asztali DVD lejátszom író is egyben, ott tudtam belõle DVD-RW -re DVD-VR formátumban lemezt készíteni csak iszonyú macerás a szerkesztés és elnevezés :( .

Próbáltam a kész anyagot átmásolni DVD-R -re, de a számítógép nem ismeri fel az így megírt DVD-RW lemezt, így ez nem sikerült. Erre van valakinek valamilyen ötlete???

 

A kérdés, hogy meddig áll el az RW lemezen az anyag?

Illetve jobb-e a DVD-R, mint az DRV-RW?

 

Van más lehetõség is?

 

Szem

Link to comment
Share on other sites

nagyjani

Szerintem DVD-n és DVD-RW-n 5 év után már nem biztos, hogy nézhetõ, de folyamatos másolással sokáig megtartható.

Én amit leírtam, szerintem a legjobb megoldás, nagyon sokan így teszünk ezzel kapcsolatban. A szalag pedig, mivel soha nem azon nézegeti az ember, nagyon nagyon sokáig hibátlan marad. DV kamera pedig még jó ideig lesz, mert még mindig az tudja a legjobb szerkesztési és minõségi paramétereket, akár HD-ben is. A félprofi kamerák sem véletlenül használják ezt a formátumot.

Még mindig van a 80-as évekbõl hifi kazettám, ami ugyan úgy szól, mint aranykorában, ugyan ez a 10 éves CD lemezrõl (nem egy van a gyülyteményemben), nem mondható el, több is erõsen akadozik, vagy fél óra mire rendelkezésre áll.

Link to comment
Share on other sites

Lalolib

Ami a DVD-VR kezelését illeti, nagyjani megadta a választ: Ulead DVD MovieFactory. A program tökéletesen beolvassa az ilyen típusú lemezeket, csak a felvétel után ne felejtsd el a DVD lemezt lezárni.

 

A tárolás már kényes kérdés. Nekem van olyan 10 éves családi DVD-m mely még mindig tökéletes, de van olyan 3 éves mely már ugrál. Az idén "futottam össze" az elsõ ilyennel, és akkor döntöttem el, hogy archiválni kell mely volt köztük 30 éves, Super8 kamerával készült, szinte pótolhatatlan felvétel is.

Amellett, hogy a legfontosabbakról készítettem DVD másolatot, egy új vinyó beszerzése mellett döntöttem. 300 GB, amit csak raktározásra használok.

Azt nem mondom, hogy olcsó megoldás, de a 10-30 éves felvételek néha mindennél többet érnek.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...